Aripioare picante

Va propun o reteta culinara destul de simpla, dar mult mai sanatoasa decat aripioarele picante de la KFC sau alte fast-food-uri asemanatoare. Aripioare picante delicioase, facute acasa!

Perfecte pentru pranz sau cina sau chiar si pentru pachetelul de a doua zi de la serviciu.

Ingrediente pentru aripioare picante

  • 6-8 aripioare de pui
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de miere
  • 2 linguri de sos de rosii
  • condimente: CHILI (ingredientul principal)
  • piper, sare
  • condimente pentru pui (eu folosesc “condimente pentru pui” de la firma Galeo pe care le-au descoperit de curand. Sunt destul de ieftine, cca 1,2 RON pachetul)

Se pun la fiert aripioarele de pui pana dau un clocot. Intre timp, intr-o tigaie, se topesc cele 2 linguri de unt si se adauga apoi rand pe rand, celelalte ingrediente. Se amesteca pana se obtine un sos omogen si destul de dens. Condimentele se adauga dupa gust, dar atentie mare cu chilli-ul pentru ca in functie de firma care il produce, poate fi extrem de picant. De exemplu, chilli-ul de la Fuchs sau Galeo este extrem de picant, pe cand cel produs de Cosmin este destul de dulce. Nu uitati sa puneti cuptorul la incins.

Se ia o cratita destul de mare si se umple pe jumatate cu apa. Se acopera cu capacul pus invers si se unge capacul cu o lingura de ulei. Dupa ce fierb aripioarele, se aseaza pe capac si cu o pensula se ung cu sosul preparat anterior. Cratita se introduce la cuptor si se lasa cca 15-20 de minute pana ce se rumeneste puiul si se face o crusta.

P.S. – Metoda prajirii “la capac” cum ii spunem noi pe aici, nu se foloseste doar in reteta de aripioare picante.  In general se poate praji la capac orice carne, in special de pui sau chiar legume. Rezultatul obtinut e asemanator cu puiul la sticla sau in celofan.

Aripioare picante

Aripioare picante

Aripioare picante

21 Comments

  1. Bine ca esti tu destept :)) Macar semneaza sa stie omu, nu lasa anonime in palton, ca nu ma impresioneaza :))

    DA, nu tai varfurile la aripioare, mie imi plac asa. Nu iti place, nu mananci si nu te uiti, simplu, nu? 😀

    POFTA MAREEEE!!!

  2. Razvan

    Teo, sunt un mare fan al tau!! Am descoperit blogul asta minunat in urma cu cateva luni, cautand retete culinare. Imi place foarte mult sa gatesc, chiar daca sunt barbat si blogul tau mi-a fost de foarte mare ajutor de multe ori.

    Ai retete interesante, inedite si mai ales delicioase!!! Nu pune suflet la ce spun carcotasii. Daca e sa luam lucrurile cum sunt, pana si cel mai perfect ou are imperfectiuni. Deci, tu fa-ti treaba acolo, ca o faci bine, iar carcotasii n-au decat sa comenteze aiurea in tramvai…

    Pana la urma n-ar fi nimic rau in faptul ca comenteaza negativ, atunci cand chiar este cazul. Eu stiu, cand o reteta pe care au incercat-o de la tine nu le-a iesit deloc bine, ca li s-a taiat maioneza pe care au citit-o la tine pe blog… atunci as fi de acord, dar comentariile din astea mai mult din invidie sunt de toata jena!!!

    Numai bine,
    Razvan din Constanta.

  3. nicolina

    Bună Teo ,îmi place mult blogul tău,abia azi l-am descoperit , întâmplător şi nouă ne plac aripioarele picante ,dar nu am ştiut de metoda la capac .Am să o pun în practică ,chiar zilele astea, mulţumesc.

  4. Draga Niciolina, aripioarele s epot afce si prajite in ulei, dar la capac sunt mult mia putin toxice…desi prajitul in ulei are gustul lui specific, care mie imi place f mult.

    Sunt dati cand le fac la capac, alte dati cand le fac prajite in ulei. la capac se pot face si pulpe d epui, chiar si un pui intreg. Ies foarte foarte bune!

  5. Buna Teo! Te pup dulce! Esti salvarea mea cea mai mare… Nu stiu ce m-as fi facut fara retetele tale!
    In seara asta am facut aripioare…au iesit delicioase!
    Iti urez numai bine!

  6. Sa iti fie de cel mai bine >:D<

  7. Teo ,te asteapta un premiul
    Te pup si multa sanatate

  8. Ana, multumesc fff mult :*

  9. LAURA106

    super! am nimerit din intamplare si imi place! te rog da-mi si mie o idee pt un meniu special de sarbatori! se poate?

  10. Laura, cam ce fel de meniu? Pentru Sarbatorile de Iarna? traditional sau mai putin traditional?

  11. Eu fac altfel de aripioare picante. Intr-adevar am ‘umblat’ la o reteta tailandeza sau filipineza, ca-i tare demult cand am vazut-o la televizor ,pe vremea cand petrica roman era prim-ministru si nevastasa nu gatea ca avea bucatari !Asa, las din aripioare numai partea mai carnoasa, desprind la un capat de pe os si trag carnea spre capatul opus. Carnea astfel protapita in virful uni oscior o dau pin ou batut spuma in care am pus fel de fel de mirodenii picante :chili, usturoi granulat,sau ce altceva va place.Prajesc aripioarele in ulei incins apoi dau iarasi prin ou batut si apoi prin seminte de susan .De data asta le tin in ulei incins numai cit se coaguleaza oul. Dca aveti musafiri mai pretentiosi puteti sa imbracati capatul fara carne al aripioarei in hirtie sau folie de aluminiu . Pe linga faptul ca sunt foarte gustoase, aripioarele dumneavoastra vor fi si foarte elegante.

  12. Nu suna rau reteta dar sincer, eu sunt contra prajelilor, iar in reteta ta le prajesti in baie de ulei de doua ori consecutiv?? Saracul colesterol 🙁 Altfel, sunt singura ca snt bune la gust.

  13. Bumbacea

    Salut Teo!
    Nu am cuvinte sa iti spun cat de tare imi place blogul tau! Nota 10 e prea putin sa descrie cat imi place! Am avut azi…un feeling(ca sa zic asa) si am lua ciocanele si o sa folosesc azi reteta ta:)) (nu fac aripioare dar picioare) si o s aimi innebunesc de palcere amicii care vor veni in vizita! te pup si Bafta!!!!

  14. Anonymous

    e super la noi in italia e o raritate sa gatesti in genul asta

  15. Cristina

    Salut,

    Super retete :)…

    Voiam sa-ti povestesc cum fac eu aripioarele FARA PIC DE PRJEALA si foarte bune (iubitul meu care e un “sclifosit” le gaseste nemaipomenite).

    Intr-o farfurie intinsa pun pesmet, boia iute, usturoi macinat, piper si sare si le amestec. Intr-un castronel bat 1-2 oua (depinde de nr de aripioare).
    Trec aripioarele prin ou si apoi prin pesmet astfel incat sa fie acoperite de un strat cat mai uniform de pesmet.

    Intr-o tava larga se pune folie de aluminiu sau hartie de copt (de hartia de copt nu se lipesc aripirioarele da nici nu ies asa de crocante, de folie se cam lipesc dar ies mai “crispy”) si se baga la cuptor.

    Se lasa cam 20-30 de minute pe fiecare pate(depinde si de temperatura cuptorului … eu am unu vechi care merge dupa ureche)

    Noua ne plac foarte picante…asa ca pun destul de mult boia si piper…acum depinde de gustul fiecaruia..

    Poate incerci si tu Teo 😉 sunt foarte bune si fara asa de mult colesterol;)

  16. Anonymous

    mmmm delicios

  17. Adriana

    Si eu sunt genul tau de persoana,adica inventez si testez tot felul de retete care mai de care mai iesite din comun.Eu si logodnicul meu am descoperit de juma de an blogul tau si stii tu cum sunt barbatii cand ii intrebi ce vor sa manance spun "nu stiu",eu una am senzatie ca imi da cu ceva in cap cand spune asha,si atunci ne uitam la tine pe blog si repede stie sa aleaga, in concluzie chiar esti de mare ajutor plus ca ai foarte multe retete care noua ne plac.Toate cele bune tie si familiei tale si te pup draga mea.

  18. am facut si eu astazi aceasta reteta e foarte foarte buna, felicitari si la mai multe retete

  19. Anonymous

    BUNA ,TE-AM DESCOPERIT AZI INAMPLATOR CAND CAUTAM RETETA USOARA PE CARE SA O POT FACE IN PAUZA DE 3 ORE PE CARE O AM DE LA SERVICIU.
    IMI PLACE MULT CE AM GASIT AICI.
    MULTUMESC PENTRU SFATURI.
    NUMAI BINE, PUPICI!

  20. Anonymous

    Buna!
    E adevarat ca sunt mai ieftine condimentele Galeo, insa daca citesti componenta ai sa observi foarte multi amelioratori si E-uri.
    In optinia mea Fuchs sunt mai naturale, sau sunt omise chimicalele dintre ingrediente 🙂

  21. Roman Mihaela

    buna Teo de mult timp ma inspir din minunatiile pe care le pregatesti,pt ca si eu sint o impatimita a bucatariei dar din pacate sotul fiind plecat iar eu doar cu fiul meu nu gatesc atit cit as vrea…dar de sarbatori imi iau revansa..iti doresc toate cele bune. Mihaela din Dej

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.