Prajitura cu crema de lamaie (lamaita)

In mod normal, as fi copt eu insami foile pt prajitura, dar cum mai nou cuptorul meu da niste mega rateuri, am zis sa nu ma risc asa ca am cumparat foi cu miere

pt crema: fierbem 330 ml lapte, 2 linguri de faina, 3 linguri de zahar. le lasam sa fiarba pana se ingroasa, amestecand in continuu sa nu se faca cocolos. apoi o lasam sa se raceasca bine bine. crema astfel obtinuta o amestecam cu un unt, 200g zahar, 2 linguri bune de coaja de lamaie, zeama de la o lamaie si o esenta de lamaie. cu crema asta ungem foile.

pt glazura, batem bine 4 albusuri cu 200g de zahar si o esenta de lamaie. intindem glazura peste ultima foaie, pudram cu fulgi de cocos si dam la rece.

39 Comments

  1. super praji asta!!!

  2. Anonymous

    este o prajitura extraordinara,,,,,nu ma asteptam sa fie asa usoara si simpla de facut,,,,,e buna rau,,,incercati si voi si nu o sa va para rau :))))

  3. Anonymous

    Foarte buna e adevarat, doar un inconvenient…. Cum sa procedez sa nu se taie crema in momentul in care adaug lamaia? In mod logic punand lamaie intr-o crema facuta cu lapte se poate intampla acest lucru (asa ca am patit-o si eu….)

  4. hi Teo ,eu sunt Oana ,si sunt din U.S.A.,si aici nu se gasesc foi cu miere de cumparat ,ai putea sa scri si cum se fac foile ? merci mult ,te pup!

  5. Buna Oana, reteta pe care o folosesc eu pt foi cu miere este:
    – 1 ou
    – 300g de faina
    – 50g unt sau untura
    – 100ml lapte
    – 4 linguri de zahar
    – 3 linguri de miere
    – o lingura de amoniac

    Se amesteca oul intreg cu untul sau untura la temp camerei, amoniacul, mierea, laptele si zaharul si se fierb in baie de aburi.

    Cand sunt omogene, se iau de pe foc si se lasa la racit, apoi se pune faina si se framanta pe planseta cu faina.

    Imparti aluatul in 3 sau 4 parti… in functie de cate foi vrei pt praji, il lasi mai intai sa se odihneasca 30 min si pe urma intinzi foile si le coci pe fundul unei tavi mici sau mijlocii, ungi fundul tavii cu untura sau unt, pui foaia si dai la cuptor (eu le tin cam 20 de min, dar nu e o regula… tine de fiecare cuptor in parte)

    De obicei eu pun foaia direct pe tava intoarsa pt ca e mult mai usor sa o recuperezi intreaga decat daca o pui in tava.

    Spor!

  6. Anonymous

    Teo, imi plac foarte mult retele tale…din intamplare te-am descoperit pe internet. Am facut cateva retete de la tine,in special prajituri.As vrea sa fac si eu prajitura cu lamaie, dar sincer,mi se pare complicat sa coc foile,ia mult timp….as vrea sa cumpar foi cu miere….de unde le-ai luat si cine le fabrica? Multumesc!

  7. Le-am luat de la Kaufland, gasesti si la Plus si in Auchan..nu este o firma anume, sunt in general produse de laboratorul lor autohton 🙂

  8. Anonymous

    Multumesc Teo…am sa caut in supermarketurile astea….chiar ieri am fost la Plus…dar nu erau decat foi Lica si niste foi cu cacao..ceva de genu asta….Merci inca o data!

  9. o lingura de amoniac ???? Nu e cam mult ? Poate e vorba de o lingurita ? Nu stiu …..zic si eu ……nu te supara

  10. Dana, eu pun de obicei un pliculet sau o jumatate de pliculet de amoniac. Cred ca e o lingura rasa. In nici un caz o lingura cu vf.Este amoniac pt prajituri de la Dr. Oetker, din acele folosesc eu. Poate ca e impropriu spus o lingura.

  11. Anonymous

    Buna seara! Am facut foile pt lamaitza dupa reteta ta. Au iesit f faine. Maine crema si asamblarea si-o sa fie traznet de Crciun. Ai multe retete faine. Multumesc
    Ionela

  12. Pentru edificare: http://vesel.ro/imagini/Natura/2848/lamaie-taiata :)) . In alta ordine de idei, sunt mort dupa dulciuri … poate ati intelege daca ne-am vedea :))

  13. Anonymous

    Buuuna rau cred ca e dar am si eu o intrebare: de unde iau foile cu miere ca si cuptorul meu da rateuri?ANCA_V

  14. Buna Teo. E super ce reusesti sa faci tu! am incercat sa fac eclere cu ciocolata, dar aceeasi poveste si la mine, s-au lasat imediat ce am deschis usa cuptorului, am incercat sa fac bezele cu cereale ( am batut spuma chiar bine, f mult aprox 30 min), dar cand le-am pus la cuptor s-au topit pur si simplu. acum am incercat sa fac prajitura cu lamaie, dar am avut ghinionul sa mi se taie crema. nu stiu de ce, am facut exact asa cum spui tu…. incep sa cred ca bucataria nu e de mine 🙁

  15. Anonymous

    am incercat sa fac azi prajitura asta. am pus la fiert laptele cu zaharul si faina, s-a facut intr-adevar ca o smantana groasa, dar cat a stat la racit s-a intarit f tare. are consistenta de budinca. deci numai crema nu mai e. :(((

    Adina

  16. buna 🙂 am facut prajitura si cred ca e delicioasa..am o intrebare insa..cat timp o las la frigider? abia astept sa mananc :))

  17. Anonymous

    e foarte buna prajiturica gusi lupa

  18. Anonymous

    Crema nu se taie cand adaugati zeama de lamaie daca o lasati sa se raceasca bine, asa cum scrie si Teo in reteta

  19. Anonymous

    Mi se pare ceva cam vag…….

  20. Anonymous

    super buna

  21. Anonymous

    Multumim de indicatii pt prajitura cu lamaie.Salutari din Suedia.Sarbatori fericite!!!!! Florin si Simona Pugna,Hassleholm Suedia.

  22. Anonymous

    super crema acum o fac eu si este super

  23. Madalina

    Draga Teo, sunt minunate retetele tale, am incercat si eu cateva. Dar, cum sunt incepatoare in ale bucatariei, am avut ceva probleme la foile pentru prajitura cu lamaie. Am pus exact cata faina ai indicat, dar mi-a iesit un aluat extrem de moale pe care nu am putut sa-l intind. am mai pus o gramada de faina ca sa-l pot framanta si, bineinteles, mi-au iesit foile destul de tari si nu s-au inmuiat cu crema. spune-mi si mie unde gresesc, te rog. am fost foarte suparata ca nu mi-a iesit cum trebuie prajitura:(

  24. Anonymous

    Ceva in genul alba ca zapada…

  25. Diana O.

    E grozava prajitura! Am facut-o ieri si abia azi am gustat-o. Mi s-a taiat si mie crema, dar nu-i nici-o problema pentru ca dupa ce o asamblezi blaturile absorb multa crema pana a doua zi si nici nu iti dai seama ca e taiata. Probabilitatea de a nu se taia e foarte mica. Eu am facut prajitura cu 150g zahar si la crema si la glazura pt. k am incercat si reteta de amandina care cerea tot 200g zahar si mi s-a parut foarte dulce.
    Felicitari pentru blog! Ai foarte multe retete delicioase! Diana

  26. Anonymous

    Teo, se poate, te rog, sa-mi spui cu ce as putea inlocui amoniacul? unde sunt eu acum nu gasesc amoniac, amidon si altele, desi am incercat si in super-market-urile cu specific multi-continental… prea putine produse europene… iti multumesc, Florentina

  27. Buna Florentina, poti inlocui amoniacul cu bicarbonat de sodiu alimentar, sper sa il gasesti in magazine. Nu am inteles unde esti exact, ca sa incerc sa caut cum se numeste produsul in locul respectiv.

  28. Anonymous

    cat unt se pune la crema?

  29. o tabla de unt are 200g

  30. Anonymous

    pare usor sa vedem cum o sa iese

  31. Mihaela

    Nu`mi plac prajiturile cu lamaie…daca din crema asta as scoate coaja de lamaie, sucul de lamaie si esenta de lamaie si as inlocui cu un plicn de zahar vanilar si o esenta de vanilie, as obtine cumva o crema de vanilie, buna? Multumesc ti pup

  32. virginia

    Buna Teo! Imi poti spune te rog la ce temperatura trebuie incalzit cuptorul pentru a coace foile? Multumesc!

  33. Andreea

    Buna Teo, mi s a taiat si mie crema, spune mi te rog care e secretul?untul sa fie la temperatura camerei?lamaia o adaugi la sfarsit de tot?vreau sa reincerc si azi crema nu ma dau batuta asa usor

    • Andreea, imi pare rau ca s-a taiat crema. Este foarte important ca amestecul sa fie rece, nu caldut, nu luat de pe foc, ci rece rece. Apoi, untul trebuie sa fie la temperatura camerei si mai ales sa folosesti un unt gras, eu iti sugerez untul de la Lidl, cu 86% grasime, pentru ca un unt slab inseamna ca are multa apa si de la ea se taie crema. Sper sa te ajute sfaturile mele si sa iti iasa prajitura asa cum iti doresti 🙂

  34. era bine daca citeam si comentariile inainte 🙁
    si mie mi s-a taiat crema,desi era rece inainte de a pune lamaia… poate o sa mai incerc o data …

  35. cristina

    imi place si mie sa incerc toate retetele inspecial sa fac torturi eclere etc.

  36. macrina belgun

    Retele mi se par minunate si multe dintre ele,sunt prajiturile copilariei mele.Teo,felicitari!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.