Lapte de pasăre

De cand eram mica stiam clar ca daca mergem la tara si primim lapte si oua proaspete, invariabil Buni ne face lapte de pasare, denumirea romaneasca pentru boule de neige. Mama imi povestea ca pana tarziu (gen clasa I) a pus botul ca Buni fara lapte de pasare atat de rar, pentru ca dureaza pana mulgi sute de vrabiute :))

Pentru lapte de pasare:
– 2 litri de lapte
– 5 oua
– 5 pliculete de zahar vanilat
– o cana de zahar tos
– esenta de vanilie (pt ca nu am gasit baton de vanilie, am folosit esenta la plic Dr. Oetker, Vanilie Bourbon pt ca e singura esenta obtinuta din miezul batonului de vanilie)

Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul vanilat si esenta de vanilie. Intre timp, cat laptele da in clocot, separam ouale: albusurile le batem spuma cu jumatate din cantitatea de zahar (atentie, nu adaugati zaharul de la inceput pt ca nu mai creste spuma, aproape cand bezeaua este gata, se adauga zaharul si un praf de sare); galbenusurile se freaca cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar tos.

Cand laptele fierbe, se adauga spuma de galbenusuri, amestecand in continuu pana la omogenizare si se mai lasa sa dea un clocot impreuna.

Punem o oala cu apa la fiert si cand da in clocot, cu ajutorul unei linguri luam bucatele de bezea si le scufundam in apa 10-15 secunde, dupa care le scoatem cu o spumiera si le asezam pe un platou separat.

Peste bulgarasii de bezea se toarna laptele cu vanilie si se da la rece.
Cam asta e, se serveste rece si se… bea pana la fund 😀

34 Comments

  1. Ioana85

    Am facut si eu pentru prima oara lapte de pasare, dupa reteta ta, si al meu a fost extaziat, era dulcele lui preferat cand era mic. Asa ca iti multumim amandoi.

  2. Burtica draga, sa va fie de bine >:D<

  3. Patri

    Salut Teo,
    Sunt in Washington DC de o vreme si mi-e cam dor de mama si papica buna de acasa insa am uitat retele ei in Romania asa ca am cautat gomboti cu prune initial si am gasit pagina ta iar apoi mi-am zis hmmm, nice! si am adaugat-o bookmark iar azi am deschis-o iar si….muuulte retete, super poze, pari a fi o tipa foarte faina. Felicitari si o sa revin chiar daca nu prea gasesc ingredientele pe care le-as dori in DC. Ai bebe deja? Cele bune,
    Patricia

  4. Salut Patri!! Atat de bine te inteleg..si eu am fost pe alte meleaguri si desi stateam cu mama, mancarea nu avea acelasi gust.

    Daca te pot ajuta, sa iti spun cu ce sa inlocuiesti anumite ingrediente, sa imi spui.

    Te pup si te mai astept in bucataria mea :*

  5. Anonymous

    Cand am vazut reteta asta pe blog…oooooooooo wow e desrtul meu cel mai total favorit dintre cate exsita in aceasta lume! Si din fericire am invatat sa il fac de la bunica mea (bunica mea m-a felicitat ca mi-a iesit deci…)
    Intrebare teo…de ce nu fierbi bulgarasii in…lapte? Eu asa fac…si au o aroma de n ori mai buna decat…daca ii fierbi in apa…

  6. Adevar ai grait, sunt mai aromati fierti in lapte. Adevarul e ca ii fac cand cum, cand in apa, cand in lapte, dupa dispozitie.

    E si unul dintre deserturile mele favorite, il facea buni de cand ma stiu. Ce bine e cu bunicile astea, asa-i?

    Te pup si te mai astept aici

  7. iulian

    buna,ma numesc iulian,,,sint bucatar si mi-ai adus aminte de aceasta reteta care mi-a indulcit copilaria…
    m-am bagat in seama de fapt ca sa iti dau un sfat..mic…incearca sa inlocuiesti laptele cu vanilie..(care poate fi monoton impreuna cu bulgarasii)cu un lapte cu cacao..cu citeva galbenusuri incorporate si cu esenta de migdale amare…gustul este efectiv hipnotizant..deasemenea si imaginea bulgarasilor albi plutind in crema de cacao…incearca si iti astept raspunsul…sper ca nu te-ai suparat ptr sugestie..:))

  8. Iulian, nu contest ca si laptele cu cacao & ce ai mai zis tu e f bun, dar e deja alta reteta fata de laptele de pasare asa cum e reteta originala. Am sa incerc si varianta propusa de tine, dar ca un desert separat de laptele de pasare.

  9. Anonymous

    bravo,Teo!
    ca la mami a mea,acasa…:)

  10. bebezola

    NU MIA IESITTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT. MI SA SFARMAT SPUMAAAAAAAAAAAA. NU STIU SA FAC:(

  11. Anonymous

    Draga TEO,
    ESTI O MINUNE, RETETA AM UITAT-O SI MAMA NU MAI ESTE CU NOI, TOTI AI MEI AU PARASIT ASTA LUME. ITI MULTUMESC!

  12. ayanamaria

    si eu fac reteta asta…imi place la nebunie, numai k eu fierb bulgarasii in laptele pe care il folosesc mai apoi la crema aceea…iese super bun…apropo, felicitari pentru blog

  13. dana samy

    este un desert
    minunat . intradevar bulgarasii ies mult mai buni fierti in lapte { e reteta originala dupa o carte veche}am o mica sugetie pt cei carora le place acest deliciu dulce:la sfarsit dupa ce puneti bulgarasii in cupe adaugati deasupra ciocolata razuita(simpla de ex cioc cu lapte) . pofta buna

  14. Anonymous

    buna Teo,
    Ma bucur ca ti-am descopeit blogul. eu sunt o novice in bucatarie, dar am inceput sa incerc retetele tale si vreau sa spun ca mi-au iesit fff gustoase..mai putin aspectoase:P dar ff gustoase. mai incerc ..mai incerc .

    pup si sa stii ca ai in mine un mic invatacel…;)

  15. Cinezee

    sa stii ca nici acum nu am inavtat reteta dar mereu stiu unde o gasesc

    Puup ptr tot ce ai in blog

  16. Anonymous

    ESTI GENIALA,FELICITARI PT TOT CE FACI,SE VEDE CA PUI SUFLET,ITI DORESC NUMAI BINE!

  17. Anonymous

    draga teo vreau sa-ti spun ca de ceva timp caut reteta de lapte de pasare. in urma cu ceva timp am gasit o reteta:( a fost un dezastru total..nu mi-au iesit bulagarasii:P si am renuntat sa mai fac lapte de pasare! dar de 3 ora am gasit aceasta reteta de blogul tau:D si eram curioasa si am facut-o:) este extraordinara:) sincer mi-a iesit extraordinar de bine.multumim pentru retetele minunate pe care le prezinti:*

  18. Anonymous

    NU MI-A IESIT RETETA….. BULGARASII S-AU SFARIMAT SI LAPTELE S-A LIPIT DE CRATITA, PE CARE AM ARUNCAT-O!!! AM SA MAI INCERC PT. CA TATAL MEU VREA SA-I FAC.
    MERCI PT. RETETA

  19. Anonymous

    Salutare Teo… E prima data cand scriu pe blogul tau, desi il admir de mai bine de un an. Numai ce am terminat de facut "Lapte de pasare" (btw, a fost sotul sa le mulga :)) ). E a doua reteta ce o fac abia… dar vreau sa iti spun ca mi-a iesit foarte bun, raspunsul sotului : "exact cum il tineam minte:D"! Prima a fost biscuiti spritati, dar… cum nu aveam la momentul respectiv cu ce sa le dau forma, i-am facut in forma rotunda si cu ciocolata in mijloc( din borcan sau dadeam pe razatoare cioco menajera). Asta a fost anul trecut, intre timp m-am mutat in alta tara pentru pregatirile de nunta si unde urma sa ma mut definitiv, dupa un timp stau de vb cu mama la tel., la care fratele meu :)) : hai acasa sa faci biscuiti(foarte greu lauda ceva)!!! Era reteta ta, dar care e faimoasa in familie si printre cunoscuti! Deci crede-ma, esti mai mult decat buna!!! Se vede ca pui suflet! Sa ai un timp frumos!

  20. Anonymous

    salutare,ma bucur ca am gasit acest blog si ca am multe de invatat:))

  21. Otilia

    Buna Teo,
    Te numesti exact ca si cea mai buna prietena a mea, desi ea cu bucataria nu le are…:d. Eu sunt departe de casa de ceva vreme si mereu imi trece prin cap vreo reteta de-a nostra si m-am bucurat mult cand am dat de blog-ul asta. Mersi pt. retete si o sa incerc si eu laptele de pasare..Eu tin minte ca mama ne lasa sa il mancam cand era mai cald si era superb asa…..

  22. Anonymous

    De preferat sa adaugi galbenusurile dupa ce au fiert bulgarasii in lapte…asa raman albi, nu se galbenesc de la galbenus:)

  23. Anonymous

    buna e super ca ai postat reteta aici dar intradeva bulgarasi ies mai buni in lapte si sa nu se farame nu trebuie sa pui zahar cand bati albusurile.zaharul se mesteca tot cu galbenusurile si 2 lingurite de faina.apoi se toarna in laptele care ai fiert bulgarasii.crema care o obtii poti sa o dai in 2 parti si o parte sa o amesteci cu cacao.asa e in reteta originala am cartea e foarte veche.ai super retete aici

  24. Anonymous

    ma bate gandul la multe retete de-a tale azi incerc laptele de pasare pisicile{fetele} mele sunt deja incantate mii de multumiri pentru toate retetele postate apropo eu sunt unguroaica dar spre rusinea mea nu stiu sa fac gulas desi sotul meu care e roman e mort dupa ea

  25. Alina Alexandra

    am facut aseara 🙂 am fiert bulgarasii in lapte si a iesit foooooarte bun. Iar sotul meu si fetita au mancat o combinatie tare ciudata: lapte de pasare cu chec (tot reteta de-a ta). Tare multumim.

  26. BUN…!…….AH CE DOR IMI ESTE DE PARINTII SI BUNCII MEI….CE BINE ERA CAND ERAM MIC…LAPTE FRUCTE LEGUME UNT LA PUTINEI ETC. CEI CE AM TRAIT ACELE VREMURI SA INCERCAM SA LE DARUIM CAT PUTEM SI COPIILOR NOSTRI………NE VOR POMENI SI VOR INCERA SA DUCA MAI DEPARTE PE CAT VOR PUTEA….

    ACUM E-mare SI e-MIC + MODIFICARI GENETICE CAT CUPRNDE IN TOATE ACUM TOTUL E UN KK. CA VENI VORBA DE LAPTE DE PASARE, NU INCERCATI CU OUA CHINEZESTI……..

  27. Dori, asa e cum spui, daca le-am transmite copiilor nostri un strop din amintirile pe care le avem noi de la bunicii si parintii nostri, arfi minunat 🙂

  28. Pingback: Lapte de pasare | RETETE DUKAN

  29. *utui!
    acum am termiat reteta si am pus la rece continutul!
    Cand m-am intors, am observat ca am uitat sa pun esenta de vanilie 😐
    e buna si fara? 🙂

  30. O intrebare: de ce trebuie fierte albusurile?Eu am facut fara sa le fierb,le-am pus deasupra cremei,Putin Pe foc si gata.Muktumesc.

    • Lina, nu este musai sa le fierbi, se face asa ca sa isi lase “zdrentele” in apa si tu sa ai in laptele de pasare numai bulgarai frumosi 🙂

  31. Buna Teo.
    Imi plac retetele tale si te urmaresc cu interes. Am facut reteta de lapte de pasare dar am o nelamurire. Mi-a iesit tare subtire, exista ceva varianta sa iasa mai gros laptele cu galbenusurile?!

    • Adri, poti sa pui si lingura de amison in lapte daca doresti, desfacuta intai in 3 linguri de lapte 🙂 Te pup!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.