Ardei iuti murati

O reteta culinara mai simpla decat asta nu cred ca v-am propus…eu anul asta m-am regasit intr-o situatie bizara: fara mama, maestra muraturilor, fara Buni (e plecata in “concediu”), cu bebe la purtator etc… asa ca, avand in vedere ca statul in picioare e foarte problematic pentru mine, am ales retete de muraturi simple, usor e facut si mai ales DELICIOASEEEEE!!!

Ingrediente

  • 500 g de ardei iuti (sau bulgaresti)
  • boabe de mustar
  • sare dupa gust
  • o lingura de zahar sau miere
  • 1 litru de apa
  • 1 litru de otet

Sunteti pregatiti sa facem muraturi in 5 minute? Sortuletul? Checked! Borcane curate, sterilizate la cuptor? Checked! Lingura de lemn? Checked! Un vas pentru otet? Bine… astept…. ati luat si vasul? Bun ! Spalam repejor ardeii, ii cladim in borcane, pe verticala, cam ca si in poze. Amestecam 1 litru de apa, 1 litru de otet, sare dupa gust si o lingura de zahar sau miere (daca ardeii de felul lor nu sunt iuti, mai bine puneti dor o lingurita de zahar/miere, intrucat rolul lor este de a atenua iuteala… asa ca daca nu au ce atenua, le minimizam importanta). Printre ardei puneti boabe de mustar, apoi turnati peste ei solutia de otet, pana se umple borcanul.

Cam atat… simplu, nu? Sigilati borcanele… pe locuri, fiti gata si start… 1… 2… gata! 2-3 borcane de 800 gr!

Acestea fiind spuse, mai am o mica observatie: nu conteaza cantitatile de ardei, de apa sau otet, important este sa pastrati proportia de 1:1 apa si otet (cata apa, atat otet) si sa turnati lichid pana umpleti borcanul.

40 Comments

  1. Te rog spune-mi ca e o greseala cu cele 500kg de ardei iuti :)) ca nu am de unde sa cumpar atatia 😛

    Acum serios vorbind, banuiesc ca e vorba de 500g :wink.

    Despre reteta, ce sa zic, f practic sa stii si asa ceva, pentru ca mai nou avem tentatia sa cumparam totul gata facut, insa pe langa banii mai multi dati, nici nu sunt asa bune si nici asa sanatoase (vorba vine, in ce faci tu stii ce pui :P). Bine-nteles, asta e daca stii sa faci, dar cu ajutorul tau, succesul e garantat. Multumim

  2. Reclama24.ro

    Sunt foarte deliciosi

  3. Alex, deci am ras cu lacrimi =))=)) nu de tine, ci de mine…cum sa scriu 500 kg???? =))=))) mama punea tot timpul dintr-un kg, dar mi se pareau prea multi, si cu gandul la ea am pus 500 kg =)) mersi de observatie, s-a corectat :-p

    sa ai o zi draguta, ca pe a mea cu singuranta ai facut-o mai simpatica :))

  4. Sorina

    Pentru delicioasele retete culinare si pozele apetisante ale blogului tau, la mine pe blog te asteapta un premiu… Felicitari!

  5. Cristina

    O reteta foarte interesanta.
    hai si pe la mine ca ai un premiu de ridicat.
    Te pup!

  6. Sorina, Critina, multumesc din suflet :*:* Sunteti prea dragute >:D<

  7. Anonymous

    am si eu o intrebare nu se inmoaie ardei

  8. se inmoaie ca orice alta muratura, dar asta nu inseamna ca se dezintegreaza cand ii prinzi de codita

  9. Anonymous

    buna teo,

    sunt una dintre admiratoarele tale.felicitari pentru ceea ce faci pe acest blog.
    am o mare rugaminte: ma poti ajuta intr o problema? doresc sa pun la conserva porumb si nu stiu cum sa procede.astept propunerea ta.
    multumesc pentru intelegere

  10. Nu stiu cum se conserva porumbul, adica nu stiu nici o reteta deosebita pentru asta, dar o sa ma interesez si revin cat de curand cu o idee.

  11. Anonymous

    eu as vrea sa pun la murat 1 kg ardei pun 2 litri de apa si 2 de otet sau cum?
    -sare si zahar cat sa pun ?

  12. pai nu e logic ca atunci cand dublezi cantitatea de ardei, dublezi si restul cantitatilor din reteta? 🙂

  13. Anonymous

    Porumbul se conserva foarte bine daca il fierbi normal si dupa ce se racesc scoti boabele dupa stiulete le pui in borcane de 800gr. si peste torni o saramura simpla adica o lingura cu varf de sare,atentie la sare sa fie grunjoasa nu sarea iodata din magazine,sare pt muraturi,asa,deci o lingura de sare la un l.de apa dupa care borcanele le ti la rece si ai porumb fiert tot timpul anului.

  14. cory-ramy

    vreau o reteta de zarzavat pentru ciorbe cu verdeturi in ea..

  15. 5 kg morcovi
    1 kg albitura (pastarnac + patrunjel)
    2 kg gogosari sau ardei capia
    2 teline inclusiv frumzele
    3 legaturi de patrunjel
    3 legaturi de leustean
    1,5 kg sare mare
    Dai toate legumele prin masina de tocat sau pe razatoare, amesteci cu sarea, lasi un pic sa isi lase zeama, le pui in borcane si pui deasupra un deget de ulei. Borcanele eu le tin la frigider dar stau si intr-o camara mai rece. Din cantitatile de mai sus ies aprox 12 borcane de 800g.

  16. Anonymous

    am primit rosii de la soacra-mea si as vrea sa le pyn cu verdeturi si ardei la borcan,ma puteti ajuta cu retete???

  17. Anonymous

    super bune retetele

  18. Anonymous

    buna …pana ieri nu am mai pus niciodata muraturi…am pus cand eram mica cu bunica mea dar de atunci….si atunci mai bien zis o ajutam…in fine ceea ce vroiam e sa iti multumecs mult pentru aceste retete….am pus castarveti,varza si gogosari dupa aceste retete…imi raman aredei iuti…multumsec mult si sper sa le pot manca la iarna….multumsec mult de sfaturi…

  19. Anonymous

    am si eu o intrebare: nu se pune conservant ?
    multumesc!

  20. nu, nu se pune conservant

  21. parah07

    Eu am inceput sa pun acu vre-o 2 ani ardei iuti la murat. Ii fac dupa aceeasi reteta, dar fierb apa+otet+un pic de sare+o lingura rasa de miere si torn cand e fierbinte peste ardei. Boabele de mustar le pun direct in borcan. Sunt deliciosi – cei verzi sunt foarte crocanti, cei rosii se inmoaie…
    Parah

  22. Anonymous

    Teo as vrea ca anul asta sa pun muraturi pentru prima data si sa fac si gem ,tot pentru prima data.Intotdeauna mi-au iesit mancarurile dupa retetele tale ,sper sa imi iasa si acestea ,pentru ca urasc sa stric "materie prima".Te pup

    PS:Pe cand o reteta de tort de mere?

    Evit sa testez alte retete de pe net,in afara de ale tale,pentru ca,de multe ori nu s-au potrivit gusturilor mele,sau nu mi-au iesit.Te astept cu tortul,sunt sigura ca stii o reteta super :d

  23. am pus si eu ardei iuti asa si sunt asa de buni superbi multumesc teo

  24. Anonymous

    boabele de mustar sunt "coleandra" sau altceva

  25. Buna Teo!!!
    Retetele tale sunt fantastice, tot ce am incercat de la tine mi-au iesit o nebunie.
    Acum ca a venit toamna, ma apuc sa pun muraturi si conserve. Am cautat pe net reteta de ardei copti conservati, am gasit o gramada de versiuni, dar nici una nu mi-a dat incredere.
    Te rog frumos sa-mi zici si mie tu cum ii faci. Te pup si succes in continuare,
    Raluca

  26. violeta

    Am inteles ca nu pui nimic in genul conservantului… eu vreau sa urmez intocmai reteta ta insa sotul imi tot zice ca macar sa fierb borcanele cu tot cu continut… tu ai fiert borcanele la final?

  27. Violeta, imi cer scuze ca nu am raspuns mai repede, am fost in concediu. Nu e nevoie de conservant si nici de fierberea borcanelor, stau foarte bine asa cum sunt. Eu mai am 2 borcane de anul trecut si stau perfect si acum.

  28. Anonymous

    salut.cat timp se lasa minim la murat ardeii iuti?

  29. ardeii trebuie lasati la murat minim 3 saptamani 🙂

  30. multumesc pt reteta:))

  31. georgiana

    Teo, solutia de apa si otet nu se fierbe?
    Mersi muult!

  32. ionel din dagata iasi

    buna sant un barbat sotia e plecata in concediu si cand vine ai fac o surpraiz pun niste ardei iuti la murat si nu stiam cum sa fac asa ca am citit si iata ca am dat de reteta ta e faina nu am ce zice

    • ionel din dagata iasi

      draga teo dar greu se mai pun ardeii la murat deja trebuie sa umblu prin bucatarie sa gasesc toate ce ai scris tu oale apa otet ..etc mai bine te intrebam nu se pune numai apa cu sare

  33. stie cineva o reteta la care nu se foloseste otet?

  34. Tocmai am pus si eu 2 borcane…..sa vedem cum ies ardeii iuti la otet, in Qatar :))

  35. Florin

    @bebe. Sunt retete de castraveti murati in saramura si stiu ca nu se pune otet, doar apa sare gronjoasa si alte condimente.

    In ceea ce priveste aceasta reteta, sper sa iasa bine ardeii. Anul trecut am facut niste ardei, dar nu mai stiu dupa ce reteta; nu mi-au placut, coaja a fost tare iar la mijloc fleasca. Probabil conteaza si tipul de ardei. Revin si eu cu un raspuns, sper pozitiv 🙂

  36. Andrada

    Draga Teo,
    Sunt extraordinari de buni ardeii pusi dupa aceasta reteta…am pus in septembrie o portie si deja am mancat 3 borcane… am cumparat din nou ardei(de data asta 1kg) , sper sa nu fie prinsi de frig si sa imi stea .
    Esti extraordinara !!!!

    • Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase, dar lui Buni Sia trebuie sa ii multumim de fapt, ea m-a invatat reteta 🙂 Sa va fie de bine si sa va bucurati de ardei langa mancaruri delicioase 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.