Gogosari murati in otet, fara fierbere

Reteta de gogosari e din caietul mamei, pe care si l-a facut cand s-a casatorit. Mie imi place foarte mult reteta pentru ca este simplu de preparat, nu necesita fierbere si gogosarii stau foarte bine asa! Plus ca pentru starea in care sunt acum, e o reteta mai mult decat potrivita, tocmai pentru ca nu e deloc complicata.

Ingrediente (pentru 1/2 portie)

  • 3 kg de gogosari
  • 450 ml de otet
  • 3 linguri de sare grunjoasa
  • 300 gr de zahar
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • o lingurita de conservant

Spalam bine gogosarii, ii curatam si ii taiem in jumatati sau in bucati, dupa preferinte. Apoi, amestecam otetul cu mirodeniile (eu am folosit condimente pentru muraturi de la Fuchs, care mi-au placut foarte mult) si il turnam peste gogosari. Amestecam bine e tot, acoperim vasul si lasam 24 de ore la macerat, amestecand din cand in cand. Apa nu se pune deloc, pentru ca otetul trage apa din gogosari si deci vor fi in suc propriu.

A doua zi, desi cu siguranta veti fi sceptice la ideea ca nu ati pus deloc apa, veti gasi gogosarii mustind in lichid! Asa ca, e momentul sa sterilizati borcanele in cuptor sau in bain marie si sa claditi in ele goosarii, lasand aproximativ 1-2 cm pana la filetul borcanului. Cu un ibric, umbleti apoi borcanele cu lichid, turand incet incet. Sigilati borcanele, etichetati si puneti-le in camara. Din cantitatile date mai sus, ies in jur de 5 borcane de 800 ml.

In aproximativ 2 saptamani veti avea niste super gogosari, care raman crocanti, sunt dulci acrisori si numai bun de asortati la o salata de boeuf sau de taiat fideluta in ciorba de burta!

63 Comments

  1. Anonymous

    Buna, am o nelamurire, la ingrediente apare cuvantul ulei iar in reteta otet. Care este coret 450 ml otet sau ulei?
    Panacris

  2. Citind comentariile voastre im dau seama ca ma ramolesc =))=)) pe langa ca aici am pus ulei in loc de otet, la ardei iuti am scris 500 kg =)) IMI CER SCUZE, am remediat problema!! Intelegeti-ma si voi..nesomn, burta uriasa, bebe miscator…abia vad tastele sa scriu :))

    Mersi mult de observatie >:D<

  3. mihaela

    teo te admir ca reusesti sa stai inca in bucatarie si sa faci atatea bunatati.
    bebe ce zice nu vrea inca la amma in brate?

    te pup si-ti doresc numai bine si un week-end minunat!

  4. Aceeasi reteta o am si eu de la bunica mea si ies super buni!!!!!!!!!!!!!

  5. Anonymous

    o nelamurire:lichidul care rezulta dupa cele 24 d ore trebuie infierbantat in prealabil si apoi turnat?sau se poate turna rece?

  6. Anonymous

    Se poate renunta la conservant?

  7. Anonymous

    este o reteta ideala , naturala fara conservanti.Se mentin foarte bine si la bloc unde este mai cald.

  8. Anonymous

    multumesc teo pentru reteta
    astazi ma duc sa cumpar gogosari sa-i pun dupa reteta ta,spre rusinea mea inca nu-i-am pus la borcan.vero79

  9. si daca nu fac nici bain marin nici nu pun borcanele la cuptor este o problema?

  10. maine vreau sa fac si eu, trebuie 3 kg de gogosari gata taiati si curatati? Sau cantaresc 3 kg de gogosari si apoi ii spal si curat?

  11. adina, daca nu faci bain-marie si nu pui borcanele la cuptor gogosarii vor fermenta si atunci i-ai pus degeaba. poti cantari 3kg inainte si apoi ii cureti.

  12. Anonymous

    EU FOLOSESC RETETA ACEASTA FARA CONSERVANT DAR CU ASPIRINA SI FARA SA STERILIZEZ SI NU SE INMOAIE,SUNT FOARTE BUNI

  13. Anonymous

    buna teo, anul trecut am facut reteta ta dar cu diferenta de cantitati :10 kgr gogosari ,1 l otet,1 kgr zahar ,10 linguri sare amestecate si lasate 24 h.apoi am pus in borcan am pus dafin piper hrean frunze visin si nu s-au pastrat foatre bine ca s-au inmuiat ,banuiesc ca secretul este la fierbere si consevant in acelasi timp?
    de buni erau buni dar moi ,noroc ca am facut reteta mea de ani de zile si asta noua.
    anul acesta am incercact conopida in otet .
    a si inca ceva ,la gogosari in otet le pun si cate un 2 catei de usturoi sant super …la anul incerc reteta ta o si notez .Succes la retete cu poze imi plac si chiar ma faci sa le incer….

  14. Anonymous

    Multumesc Teo,pt.retetele tale si pt.ca sunt sigure.Jos Palaria!

  15. Anonymous

    eu am taiat gogo feliute, am adaugat sare,otet, zahar, piper boabe, hrean ras, tije si frunze de telina tocate, frunze de dafin, un pliculet de conservant si dupa ce le-am amestecat bine le-am acoperit cu tifon si le-am lasat pana a doua zi.Am pus totul in borcane de 300-400 ml si am acoperit cu zeama lasata de ei. Sunt deliciosi, crocanti si buni de consumat chiar imediat.Cantitatile nu le-a trecut intentionat, doar mentionez ca o gospodina priceputa trebuie sa stie sa asezoneze ca pe orice mancare, in functie de gust si cantitate.

  16. Anonymous

    gogosarii sunt super

  17. Anonymous

    ce ai pus rosu pe borcane , eu folosesc capace cu filet sunt ok*

  18. Bogdan F

    Am si eu o intrebare.
    Am pus gogosari umpluti cu varza rosie si telina in otet acum vreo 2 saptamani. Cand m-am uitat in dulap am vazut celofanul umflat. Poate cineva sa-mi spuna ce trebuie sa fac astfel incat sa nu se strice?

    Va multumesc!

  19. Anonymous

    dragele si dragii mei. Daca va citeste cineva comentariile NU mai intelege nimic. De fapt cum se pun gogosarii? De laude e toata lumea satula. Dar chiar au iesit crocanti? De cati ani faceti asta sau a foast o intamplare!

  20. Anonymous

    daca ai pun cu picant fix oare stau bine nu se anmoaie

  21. meluta

    adevarul este ca numai stii cum sa pui muraturile ca te trezesti peste iarna ca ai muncit degeaba peste iarna ca nu-ti stau muraturile bine si ma antreb oare sa merita sa muncesti atata toamna sic si eu

  22. Anonymous

    Am facut gogosari dupa reteta ta si au iesit PERFECTI! Astfel incat mai am doar 3 borcane si tocmai mi-a cumparat sotul inca un rand – probabil ultimii de pe piata – sa repet "isprava". Te pup, Teo pentru reteta! Aurelia

  23. luminita

    si eu pun la fel, doar ca nu pun deloc conservant, pun bucati de hrean si tine f.bine.

  24. mada_lyna

    buna.m-ai putea ajuta cu o reteta de muraturi asortate in otet? mai precis,o reteta cap-coada pt cineva extra-mega-super incepator intr-ale muraturilor.ms

  25. Pletea Marfareta

    Eu am o reteta dupa care pun de ani de zile.Acum am vrut sa ma documentez dar mai rau m-am zapacit .Am vrut sa incerc ceva nou dar se pare ca tot la reteta mea veche ajung.Curat gogosarii,ii tai in jumatati sau in sferturi in gunctie de cat sunt ei de mari.Fac un amestec din o parte otet si trei parti de apa,pun o lingura rasa de sare pt. muraturi la 1 kg de lichid,miere de albine cam o lingura la 2 kg de lichid,piper boabe ,mustar boabe,goi de dafin.Pun acest amestec intr-un vas mai mare si cand da in clocot trec gogosarii taiati prin el.In borcanele pregatite din timp pun gogosarii fierbinti si umplu cu zeama fierbinte.Pun capacul si las borcanele in patura pana se racesc.Mai am si acum doua borcane de anul trecut.Incercati si-o sa vedeti.Pofta buna.

    • Stii cum e, fiecare cu reteta lui 🙂 eu cu asta merg de ani de zile si nu am avut niciodata probleme cu ea 🙂

  26. Camelia

    o nelamurire:lichidul care rezulta dupa cele 24 d ore trebuie infierbantat in prealabil si apoi turnat?sau se poate turna rece?

  27. angela

    nu ma asteptam sa pui conservant :-s 🙁

  28. care ma poate ajuta sa imi spuna si mie cum este reteta de gogosari in sucul lor va multumesc celor care ma ajuta

  29. iti multumesc foarte mult

  30. ENESCU VALI

    TEO DAR ESTE PREA PITIN LICHID LA CANTITATEA DE GOGOSARI, BINE EU AM PUS 10 KG. DE GOGOSARI SI AM MARIT TOATE CELE CE TREBUIE[CANTITATEA DE ZAHAR, SARE] DAR DU CUPRINDE TOATA CANTITATEA DE GOGOSARI.

    • nu e prea putin lichid, pentru ca daca lasi amestecul peste noapte, otetul va trage apa din gogosari si dimineata vei avea suficient lichid pentru tot 🙂 eu niciodata nu am dat gres cu reteta asta 🙂

  31. ENESCU VALI

    Mersi mult de tot, m-am gandit si eu ulterior ca isi va lasa peste noapte multa zeama.Uf, am emotii pana maine, este prima data cand pun gogosari fara apa.Eu am incredere, am luat si reteta de castraveti pe care ai postato tu Teo

    • Sa ai incredere, ca o sa fie bine! Ai pus cantitatile de otet, zahar etc in functie de cele de gogosari, da?

  32. ENESCU VALI

    TEO, DRAGA MEA VREAU SA TE INTREB, CA PANA LA URMA A RAMAS DESTULA ZEAMA, O POT FOLOSI LA GOGONELE?
    PUPICI.

    • salut 🙂 ti-am zis eu ca va fi zeama suficienta? din pacate nu prea ai ce face cu ea, decat sa o folosesti pentru acrit ciorbe 🙂

  33. VALI ENESCU

    MERSI FRUMOS! TE PUP!

  34. zeama di gogosari e cam tulbure,nu e de bine

  35. Cristina

    buna, tu spui mai intai de sterilizat si apoi de cladit in boracane, mai intai sterilizam borcanele goale ,apoi in bain marine pe cee cu gogosari nu?

    • se sterilizeaza doar borcanele goale, inainte de a cladi gogosarii, apoi nu se mai sterilizeaza, se pot pune direct pe raft in camara 🙂

  36. Ciao Teo! felicitari pentru retete,consiliile tale ne sint mereu utile.Spune-mi te rog,reteta asta se poate face si fara conservant sau aspirina? Multumesc!

  37. Cristina

    Draga Teo,
    Este excelenta reteta ta! :-bd O folosesc si eu de cativa ani incoace. Anul acesta,insa as vrea sa pun gogosarii cu conopida (fetei mele ii place foarte mult!). Spune-mi cum procedez cu conopida, o pot pune cu gogosarii la macerat?!:-?
    Multumesc si scuze de deranj!
    🙂

  38. mariana

    buna ziua,
    ma numesc Mariana Antonescu si cam aceasi reteta o folosesc si eu de 3-4 ani (cantitatile difera) si imi ies gogosarii foarte buni.
    as dori, daca se poate sa primesc pe e-mail retetele dumneavoastra/cartea de bucate intrucat am acces la internet destul de rar (doar la servici) si sa le pot printa.
    am incercat cateva si nota +10.
    multumesc

  39. In gradina mea cu zarzavat am plantat gogosari pentru a-i conserva pentru iarna, dar, din pacate, cand am gustat, erau foarte iuti. Vreau sa-mi dati o solutie pentru a le scoate iuteala. Va multumesc si astept un raspuns cat mai rapid.

    • Daca as sti, ti-as spune, dar nu stiu…poate ne ajuta cineva care a mai patit…eu una, i-as folosi la o reteta de muratura iute, asa cum sunt

  40. alexandra

    E bine sa folosesc reteta pe “gogosari albi”?

  41. Mariana Mosoianu

    as putea inlocui zaharul cu miere? Si daca da, ce cantitate de miere?
    Multumes,

    MM

  42. O mica intrebare: in mesajul nr 11, ati afirmat “adina, daca nu faci bain-marie SI nu pui borcanele la cuptor gogosarii vor fermenta si atunci i-ai pus degeaba”, iar in reteta “sterilizati borcanele in cuptor SAU in bain marie.

    Sa inteleg ca, inainte de a pune gogosarii trebuie si bain marie si la cuptor sau doar una din alternative? Multumesc

  43. Madalina

    Bună! Am și eu o întrebare. Dacă scot borcanele din cuptor și sunt fierbinți, iar gogoșarii sunt reci, nu se va sparge borcanul? Mulțumesc! 🙂

  44. minea carmen

    daca am borcan de 8 litri cum le sterilizam

    • la fel ca borcanele mici, in cuptor. Daca nu incape in cutpr, ceea ce ma indoiesc, daca scoti toate gratarele afara…chiar nu stiu 🙂

  45. Ce inseamna sterilizarea borcanelor? Se pun gogosarii in borcane și apoi se fierb putin la baiemarie sau cum?

    • Nu, se sterilizeaza borcanele inainte de a pune muraturile, respectiv se dau la cuptoi cateva minute, la 100 grade, ca sa fii sigura ca sunt…sterile 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.