Lasagna cu şuncă şi ouă

Reteta clasica de lasagna o stim cu totii, asa ca era timpul sa variem, zic! Mi-am dorit o lasagna mai usoara, si la stomac si de preparat, asa ca am mi-am gandit reteta ideala: lasagna cu sunca si ou!

Ingrediente:
– foi de lasagna
– 12 oua
– 500 gr de sunca taraneasca sau kaizer
– 400 gr de mozzarella data prin razatoare mare
– parmesan ras

Ingrediente pentru sosul Bechamel:
– 1/2 tabla de unt (50 gr)
– 3 linguri cu varf de faina
– 600 ml de lapte
– sare, piper alb, nucsoara
– o ceapa mica
– 4 cuisoare
– 2 foi de dafin

Pentru inceput preparam sosul bechamel: impanam ceapa, sau infigem cu brutalitate cele 4 cuisoare in ea. Punem la fiert laptele, ceapa si foile de dafin. Le lasam sa fiarba impreuna, pentru a aromatiza laptele. Separat, topim untul, apoi punem faina si amestecam foarte bine, ca sa evitam cocoloasele. Bun! Luam rantaselul de faina si unt de pe foc si turnam laptele strecurat (fara dafin si ceapa).

Nu turnati laptele fierbinte, pentru ca se strange faina si se strica sosul; lasati laptele sa se racoreasca bine inainte de a-l turna peste faina. Omogenizam laptele si faina si punem sosul pe foc, la foc mic, cca 20 de minute, amestecand in continuu. Sosul o sa capete consistenta. E momentul sa il condimentam dupa gust, cu sare, piper alb si nucsoara.

Pentru lasagna, taiem sunca bucatale si o prajim intr-o tigaie, fara adaos de ulei. De aceea ziceam de sunca taraneasca, sau kaiser, pentru ca au putina grasime si se rumenesc frumos fara a necesita nici un strop de ulei. Fierbem ouale tari, in apa cu sare. Pentru oua tari, trebuie ca din momentul in care apa clocoteste sa le lasati 10-12 minute la fiert, la foc portivit. Decojim apoi ouale si le feliem (e mult mai usor cu aparatul de feliat, o investitie minora – nu mai mult de 6 lei – dar foarte utila).

Intr-un vas de yena, termorezistent, punem un strat de sos bechamel, apoi foile de lasagna (nefierte), un strat de sunca rumenita, un strat de oua, apoi un strat de mozarella si inca unul de sos bechamel. Continuam cu alte foi de lasagna si tot asa pana la epuizarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie sa fie de foi de lasagna. Peste ele se toarna sos si se presara parmezanul razuit.

Dam lasagna cu sunca si oua la cuptorul incins, la foc mediu, aproximativ 45 de minute, pana cand foile de rumenesc frumos. Se poate servi atat calda, ca si preparat principar, cat si rece, ca si aperitiv. Noi ne-am lins pe degete efectiv!!!

15 Comments

  1. Buna Teo,
    Am descoperit blogul tau acum o ora si sunt disperata sa ajung acasa sa gatesc ceva :). Ma intrebam cand ai timp sa faci toate bucatele astea? Eu lucrey de la 9-20:00 si mi+e f greu, recunosc, gatesc cam o data pe luna, dar mi+as dori sa pot face si eu minunatiile astea.
    Te pup si spor la gatit,
    Irina

  2. A. E. Miron

    Draga Teo, felicitari pentru blog, il urmaresc de mult. Nu neaparat ca si “concurent”, ca eu la mine ma bazez mai degraba pe imagine si sunt inca in incercari. In ce priveste exprienta in ale gatitului iti recunosc superioritatea:) si este excelenta ideea de “pas cu pas”. O sa incerc si eu lasgana asta, suna delicios!

  3. Teo ce pofta mi-ai facut. Maine face mama aripioare picante ca o stresez de juma de an, da ma duc sa caut foi de lasagna de la Barilla si sper ca duminica sa fac si eu 😀
    N-am facut niciodata, asa ca daca gasesc foi, sa-mi tii pumnii.

    Te pup si spor la gatit 😀

  4. Anonymous

    draga teo
    ma numesc alina si sunt innebunita dupa retetele tale (acum e ora 00:30 si eu nu imi mai pot lua ochii de aici). am si facut deja multe din ele si mi-au iesit super, mai ales rafaello, care a facut furori:) toate prietenele mele au intrat deja pe blogul tau si au si preparat din retele tale.
    multumesc pt idei, ajutor, sfaturi si iti doresc din suflet nastere usoara si un bebe sanatos tun!

  5. @Irina – timp imi fac tot timpul, desi am 2 joburi si sunt si gravida, dar iubesc bucataria si asa ma relaxez eu.

    @Alina – am dat si eu o geana pe blogul tau, intr-adevar ai niste poze f frumoase si retetele sunt interesante 🙂

    @Andra, gasesti foi Barilla la Auchan, Careefour si Real. EU de aici cumpar in mod normal.

    @Alina, nu ai de ce sa imi multumesti, eu trebuie sa iti multumesc tie si prietenelor tale ca ma vizitati. ce rost ar mai avea blogul fara vizitatorii lui? Va pup pe toate!

  6. Anonymous

    draga teo
    ma numesc Rodica si sunt incantata de retetele tale, am facut multe din retetele tale si toate prietenele mele au intrat deja pe blogul tau si au si preparat din retele tale. Am primit de la tine pe e-mail supararea ta cu 1 vot, nu stiu daca te refereai la mine in mod special sau ai scris in general pt. ca eu nu am votat nici o reteta (desi am facut multe din ele si au fost ff bune, dar eu sunt mai comoda si nu prea le am cu scrisul).
    multumesc pt idei,retete si sfaturi si iti doresc din suflet nastere usoara si un bebe sanatos tun!Si nu mai pune la suflet rautatile unor invidiosi ca face rau la bebe!

  7. Rodica draga, nu are nici o legatura cu tine postul! Doar ca atunci cand v-ati inscris la feed burner, primiti mail cu fiecare post de pe blog si de aceea l-ai primit! in nici un caz nu m-am referit la tine, se stiu cei carora le suna postul.

    Te pup si iti multumesc si tie si prietenelor tale ca veniti in bucataria mea!

  8. Anonymous

    Doamna..esti foarte tare…am Colindat tot blog-ul…Jos palaria

  9. Draga Teo,blogul tau ma inspira foarte mult in bucatarie.
    Ceea ce nu am stiut, este faptul ca foile de lasagna NU se fierb.
    Am facut si shaorma ta, dar nu mi-au reusit lipiile.Cine stie ce nu am priceput eu.
    Te pup

  10. prima oara cand am facut lasagna nu am fiert foile ca asa scria pe pachet…mare greseala, au iesit tari si uscate. acuma le fierb si le las juma de ora la cuptor si ies bune de fiecare data- eu le fac cu sos de rosii si cascaval ras, atat

  11. Anonymous

    Sincer, ca si baiat la 22 de ani, putini pot spune ca gatesc.Eu sincer, ca si tin, gasesc adevarat fatpul ca gatitul ma relazeaza.Ramane una din putinele modalitati prin care viata ne maipoate oferi adevrate placeri.Am inercat aproape toate bucatariile posibile, cea tailandeza fiind preferata mea(un pic mai picanta).dar totusi, cel mai mult imi place sa experimentez, luindu-ma dupa vorba bunicii mele …"pui bun, pui bun, pui bun, n-are ce sa iasa rau"… dacat in unele cazuri(rare ce-i drept).
    sincer, asta ii prima data cand intru pe blogul tau, in cautarea unei retete de lasagna(reteta care o voi incerca in cursul zilei de azi:P).am intrat sieu pe alte cateva retete din trecut.tot respectul!sper doar ca noul job sa-mi ofere destule finante si timp liber sa-ipot oferi bucatariei mele cat mai mult timp cu putinta 😀
    toate cele bune, si in caz ca nu s-a intamplat deja, nastere usoara si fie ca Dumnezu sa-ti deie cel mai voinic si sanatos pui de om posibil, toate cele bune, cel mai nou abonat la blogul tau, Lucian 😀

  12. Anonymous

    Buna Teo,felicitari pt munca depusa.Se vede ca depui suflet in tot.Am acasa un retetar dar imi place fff mult sa iti vizitez blogul,deoarece vad si poze si ma hotarasc mult mai repede.Multa sanatate tie si familiei tale..P.S.Dragostea trece prin stomac :))) ANDREEA

  13. Anonymous

    salut sa stiii ca faci o mare bucurie oamenilor prin faptul ca existi

  14. Teo, draga mea, in loc de sosul bechamel se poate folosi smantana lichida? Pentru ca mi se pare ca e greu pt stomac bechamelul… Si ma gandeam ca daca la lasagna cu piept de pui si ciuperci (care mi-a iesit senzational!) se poate folosi smantana, se poate si aici… 😀

    • Salut 🙂 poti folosi si smantana lichida, insa trebuie sa fie una mai densa, gen Gran Cucina, pentru ca altfel nu se leaga bine

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.