Bufet suedez – aperitive asortate

Se apropie Sarbatorile de Iarna, Craciunul, revelionul etc, asa ca m-am gandit sa va prezint un mini-bufet, cu aperitive asortate pe care l-am servit de curand, la o aniversare in familie. Nu sunt spectaculoase, insa multi dintre voi imi cereti idei de meniuri pentru petreceri, sarbatori etc si ca ma gandeam ca va sunt de folos.

Sa incepem deci… am facut intai si intai chiftelute din carne de pui si bulete de cascaval. Apoi, am folosit un ananas proaspat, ridichi, cateva boabe de struguri albi si cateva de struguri negri, o mana de scobitori si am facut un ananas impanat cu bulete, chiftelute, struguri si ridichi. Puteti inlocui ridichile cu rosii cherry. Ananasul arata interesant si e mult mai “de efect” decat un platou simplu.

Au urmat apoi clasicul “dobos de sunca si cascaval“, intotdeauna apreciat de musafiri si intotdeauna vanat de mine in platourile de la nunti :)) Eu am ales varianta cea mai simpla: am cumparat sunca feliata si branza topita felii de la Hochland (atentie insa, nu pachetele clasice, ci cele Sandwich Scheiben, care sunt fie cu Emmentaler, fie cu Maasdamer si sunt mai groase feliile, deci perfecte pentru asa ceva). Am alternat o felie de sunca cu una de branza, am lipit intre ele cu unt si pentru mai multa stabilitate, am infipt una bucata scobitoare si una bucata boaba de strugure.

Tot din categoria “impresia artistica” avem frigarui cu bacon, branza Brie, fructe confiate si struguri. Apropo, branza Brie sau orice alt tip de branza cu mucegai nobil merge destul de bine cu struguri, asa ca puteti face un platou separat cu branzeturi de genul asta si cu struguri.

Pentru ca nu toti musafirii sunt fani branza “mucegaita”, se cerea un platou asortat, care da foarte bine asezat in mijlocul mesei, la un bufet suedez.

Ouale umplute… hm… cred ca nu v-am mai prezentat reteta, desi e atat de populara incat ma gandesc ca o stiti. O sa revin cu reteta, daca e cazul si nu stiti cum se fac. Daca nu, va prezint soriceii oua umplute (Dana (Danone) face si ea niste soricei tari simpatici). Urechile sunt facute din ridici, ochii din cuisoare, cozile din patrunjel.

Pentru ca nu e ok sa imbuibam oamenii cu aperitive fara sa le oferim si o alternativa mai “light”, am facut o salata asortata, din salata Romaine, ridichi, rosii, masline negre si mozarella, cu un dressing simplu, din iaurt. E de preferat sa alegeti salata Romaine sau salata Iceberg pentru astfel de salate pe care le serviti la mesele festive, pentru ca sunt mai corcante si rezista mult mai mult timp fresh, chiar daca salata are dressing, salata verde obisnuita “oboseste” foarte usor, in special sub greutatea dressingului.

Ne-am mai delectat si cu “salata de sunca”, fie pe tartine, fie in barcute de ardei, fie direct pe feliute de castraveti. Reteta de salata e incredibil de simpla si o gasiti aici.

Sper ca v-am fost de ajutor si ca v-am dat cateva idei bune 🙂

49 Comments

  1. Liana M.

    Teo nu ma abtin sa nu te laud.
    Esti exact ce aveam eu nevoie. Esti o sursa de inspiratie si un stimul viu entru a-mi imbunatati calitatile culinare.
    (Acum sunt in strainatate, iar daca am vreo pofta nu-i mai pot cere mamei sa-mi gateasca…deci am mare noroc cu tine ca explici pe intelesul tuturor.)
    Abia astept sa pot sa pun pe masa bunatatile facute de tine aici.
    Ma bucur ca te-ai gandit sa ne pregatesti din timp pentru sarbatori.
    Sa fii sanatoasa Teo impreuna cu familia si te felicit inca si inca o data pentru blogul tau exceptional, simplu si de valoare!

    Liana M.

  2. Esti o adevarata artista!
    Ananasul super de efect.Am sa preiau ideea.
    Ce dragute sunt ouale soricei :))Am si eu o reteta cu puisori.
    Pupici si pt bebe mic si rasfatat numai cu bunataturi.

  3. sorina

    buna idee cu ananasul..arata foarte apetisant

  4. monelus

    Teo, m-ai salvat de la…..mai multe.Esti geniala.Parca ai fi stiut ce am nevoie acum.Pupici dulci

  5. Teo, am gatit reteta ta de amandine. A iesit criminal de gustoasa.

  6. Ananasul impodobit e foarte interesant, si cred foarte apreciat. Astept sa am ocazia sa incerc si eu asa ceva 🙂

  7. givenchy

    teo,imparateasa mea,te rog ajuta-ma fara sa faci biza de nestiinta mea:ce dracu’ sint alea “ierburi de provence” si unde le gasesc?!stiu ca intrebarea nu are legatura cu ultima ta postare,dar…pleaseeeee
    cu cit ma luminezi mai detaliat,cu atit mai bine.

  8. Ierburile de Provence sunt un amestec de ierburi meditareneene, respectiv rozmarin, patrunjel, cimbrisor, busuioc, msghiran, cimbru, oregano si leustean. Le gasesti la plic, uscate, eu le cumpar de obicei de la Kaufland. Sper din suflet ca te-am lamurit cat de cat 🙂

  9. Anonymous

    Draga Teo

    Poti posta te rog reteta de oua umplute?? Merci mult

  10. laura baloi

    supeeeeeeeer!!! organizez rev anul asta si imi sunt de mare folos toate retetele tale merci ! l-am vazut pe luca 🙂 sa-ti traiasca!

  11. Anonymous

    :O
    deja am ramas fara cuvinte! in primul rand ca sutn fana ta numarul unu (in curand blogul tau va fi pagina de start la mozila mea)
    Am inceput sa gatesc si eu chestii interesante, sa imi las amicii mirati:)) ceea ce ma super incanta! Si am inteles ca aspectul…prezentarea mancarii conteaza enrom! Faza cu ananasul e…de o mie de miliarde de puncte! Serios deja nu mai folosesc cuvinte mari, dar iti spun din inima: esti minuata!
    te rog, cat pot eu de tare…poti sa imi spui cum e ananasul? il scobesti cumva sau…direct pe el fixezi cu scobitori chiftelutzele buletekle si restul? Vine revelionul si 100% fac si eu treaba asta!
    AndreeaR

  12. Anonymous

    super idee cu ananasul pacat ca eu il urasc, soriceii au facut deliciul fiului meu deasemenea si-a ales si alte retete pe care vreua sa i le prepar dar nu acum pentru ca este ora 9 seara

  13. Anonymous

    super tare blogul, iar retele nici numai zic.
    imi place sa gatesc si aici am gasit o gramada de retete simple si usor de facute.

  14. Anonymous

    Draga Teo,
    Am facut aproape toate retetele (inclusiv ananasul) la aniversarea fetitei mele. Iti multumesc!
    Dorina.

  15. Anonymous

    Mi-ai dat niste idei super pentru masa de aniversare a baietelului meu care va implinii 2 ani!
    Multumesc din inima,ma inspir mereu din retetele tale,sunt foarte interesante!
    cristina-fluturas

  16. Alexandrina

    Draga Teo, iar am preluat niste idei de la tine; de data asta am ales sa fac o parte din aperitivele propuse de tine, mi-au iesit foarte bine si au fost de mare efect.
    Iti multumesc inca o data pentru idei, felicitari, mi-e tare drag blogul tau!
    Alexandrina

  17. Anonymous

    stau si ma uit… raman si cu gura cascata de inventiile tale,sunt minunate!

    Cristina-fluturas

  18. Anonymous

    Draga Teo, chiar daca a trecut mult timp de cand am folosit cu mult succes cam toate retetele de la aperitive, vreau sa-ti multumesc pentru toate aceste lucruri minunate. In februarie fetita mea a implinit 18 ani, a fost mare petrecere iar contributia mea au fost aperitivele inclusiv ananasul (restul mancarilor le-am comandat).
    Multumesc de marele ajutor. Dorina

  19. Anonymous

    Salut Teo,

    Ti-am descoperit recent retetele si ma tenteaza cam toate. Azi am facut ciorba a la grec si a iesit super.
    Imi place ananasul asta impanat dar nu prea mi-e clar daca l-ai curatat in prealabil sau l-ai decorat peste coaja?

    Multumesc pt raspuns.

    spor la gatit,
    Ada

  20. Anonymous

    te rog…!!! da-mi si mie cateva idei pt un meniu de revelion!:D astept raspuns! am facut acest aperitiv.(a fost devorat intr-o clipita:))

  21. Anonymous

    Teo,printesa mea implineste in curand 1 anisor si vreau sa incerc cateva retete de aperitive prezentate de tine.Am mai incercat rulada de ciuperci si a iesit super!Multumim pentru idei!Asteptam noutati!Lumi

  22. Anonymous

    sunt foarte interesante si utile sfaturiile tale.pacat ca le.am descoperit atat de tarziu.oricum,,merci mult…

  23. monica

    felicitari, teo! superb bufetul tau. poti sa pui te rog reteta cu oua umplute (eu le fac simplu, cu galbenus si mustar, dar poate tu ai alta reteta), in special sosul pe care l-ai pus la soricei? banuiesc ca nu este maioneza simpla caci nu pare chiar asa gros. multumesc mult! am pus blogul tau la bookmarks si am sa te vizitez des 🙂

  24. Anonymous

    intr-adevar deosebit,atat ca aspect cat si idei/diversitate, pacat ca te-am descoperit doar acum(dupa paste)

  25. Anonymous

    Teo, te rog mult ajuta-ma! Am dat la tine de doua retete aperitiv, una cu cabanos si una Aurica, le-am facut de Pasti si acum nu le mai gasesc! Te rog mult,ajuta-ma sa dau de ele! Raman recunoscatoare si-ti trimit poza cu platoul meu aperitiv, am fost foarte incantata! Multumesc anticipat! Ionela

  26. Anonymous

    Felicitari, esti o deosebita si salvarea multora, e prima data cand te vizitez dar de acum voi veni cat pot de des.Numai bine.

  27. Anonim din 8 aprilie, nu stiu exact la ce reteta te referi cand spui "Aurica" nu cred ca ai gasit-o la mine pe blog. Ceva asemenator cu cea de cabanos poate fi asta

  28. Anonymous

    Este superb acest blog!!! O adevarata incantare vizuala!

  29. Anonymous

    mmmmmmmm delicios potin greu si plictisitor

  30. Anonymous

    Servus
    Teo ai putea sa explici cum ai facut ananasul? L-ai curatat sa cum?
    Merci
    Andreea

  31. Anonymous

    teo ai putea inlocui boabele de struguri cu masline verzi si negre cred ca e mai adecvata ideea tinand cont ca romanii nu prea amesteca dulce cu sarat

  32. Anonymous

    pe 14 feb 2011 fac 13 ani de casatorie ce as putea sa pregatesc ca mancare as vrea sa fac acasa o masa?

  33. Anonymous

    Maine fac o petrecere surpriza,si am cumparat ingredientele necesare pt cele de sus.Am facut si chifetele pe ascuns,e mai greu cand petrecerea e supriza.Am 2 intrebari te rog:
    1.La bagheta umpluta pot adauga maioneza si cartofi fierti si sa le pun direct pe paine?Nu se usuca painea la frigider?
    2.Se vor infinge scobitoarele normal in ananas?Pt ca este putin tare,si ma gandeam un ananas sal il scobesc inauntru si sa pun fructe de la conserva,sa mai adaug ceva?
    Sper sa impresionez oaspetii maine cu cele de mai sus.
    regards from U.S.A
    Nicole

  34. peste orice mancare s-ar putea oxida cat si ca paine sa nu se intareasca e bine sa tragi peste platou o folie alimentara.

    in ceea ce priveste scobitorile si ananasul, indiferent cat de tare e acesta, daca introduci scobitoarea exact acolo unde se formeaza acel X (pe coaja ananasului) o sa intre foarte usor!

    succes cu petrecerea surpriza! astept sa-mi spui cum ti-a iesit, eventual pe pagina de facebook sa ne arati poze 😀

  35. Anonymous

    Review de la petrecere(poze pe facebook in curand):
    1.Am luat reteta de la bagheta umpluta,dar am adaugat ceapa,cartofi fierti,patrunjel si maioneza(fara castraveti murati),le-am dat pe blender si le-am pus direct pe paine(le-am pus la cuptor exact ca reteta de la bruschetta).La toti invitatii le-au placut au cerut si pt acasa.A fost top 1 la petrecere.
    2.Ananasul cu chifetele a fost de efect(struguri nu am gasit nici ridichii),dar s-a golit imediat.
    A mai ramas paine si maine fac bruschetta(nu am avocado o sa pun rosii si mozarella)
    Aperitivele"cu specific romanesc"au fost apreciate de invitatii mei.chiar daca unii tin post!
    p.s am luat ideea cu ananasul scobit si am pus fructe!Si o poza..restul pe facebook!
    http://oi53.tinypic.com/2e5ms7s.jpg
    Multumesc mult Teo
    Nicole!!

  36. Anonymous

    Teo, esti grozava!!! Am facut si eu ananasul-aperitiv si a iesit grozav. Am inlocuit ridichiile cu rosii mici si am prezentat aceasta capodopera la prietenii mei cu care am facut pastele la iarba verde.

  37. ConstantinV

    Nu va este rusine sa copiati de pe alte site=uri / bloguri?!
    Este a treia oara cand gasesc aceeasi reteta in timp de 5 minute. Ba mai puneti si imaginile cu titlul blogului original / originar!!!
    Jenant , jalnic!

  38. Buna Constantin. Nu stiu la ce te referi…daca ai putea sa detaliezi ar fi perfect. Eu nu am copiat nimic de pe niciun site, sunt pozele mele, uita-te te rog la data postarii…vineri, noiembrie 07, 2008…stiu insa ca retetele si pozele imi sunt de foarte multe ori copiate fara jena de altii. Te rog sa imi lasi link-urile unde ai mai vazut pozele/retetele astea. Multumesc

  39. Anonymous

    Foarte interesanta ideea de bufet suedez cu aperitive!

  40. Anonymous

    buna teo daca poti te rog sa postezi reteta de la oua umplute chiar sunt foarte interesante si as vrea sa le incerc te pupicesc dulce

  41. Buna :)la categoria aperitive din cartea de bucatare gasesti mai multe retet de oua umplute 🙂

  42. nicoleta

    eu am incercat ananasul impodobit la botez la baiat,a iesit demential,lau admirat toti si l-am dat nasei acasa
    super idee
    mai asteptam si altele

  43. Codruta

    Buna! As avea si eu o întrebare: frigaruile cu bacon cum se fac? Aștepta reteta. Multumesc

  44. zenaida

    BUNA , sa stii ca mi-a placut articolul , dar ce zici , pot folosi retetele la ziua de nastere a fiicei mele , care implineste 13 ani ?

  45. arata minunat toate….si sunt si super bune si usor de pregatit….eu am pregatit acest bufet pt petrecerea data de ziua mea de nastere…. :D….multumesc pt idei si la cat mai multe retete publicate 🙂

  46. Olivia

    Ce frumos!!!!!!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.