Coaja de lamaie pentru prajituri

Multi dintre voi m-ati intrebat cum fac coaja de lamaie pe care o folosesc la prajituri & co, asa ca m-am mobilizat sa va exemplific totul fain frumos, cu pozele aferente si cu descrierea pas cu pas, nu ca ar fi cine stie ce, dar asa, sa fiu eu cu inima impacata. Am invatat sa fac coaja de lamaie dupa o reteta culinara preluata de la Buni, care asa o prepara de cand ma stiu eu si am adoptat metoda pentru ca mi se pare foarte util sa ai tot timpul coaja de lamaie la indemana, ca nu stii de unde sare… pofta de dulce… si trebuie satisfacuta. Si in al doilea rand, mi se pare ca preparata astfel, coaja de lamaie e mult mai aromata si da o savoare deosebita prajiturilor, net superioara cu cea a cojii de lamaie simple.

Avem nevoie de:
– 4-5 lamai
– zahar cat ia
– un borcanel curat

Dam lamaile prin razatoarea mica, sau folosim instrumentul special pentru coaja de lamaie. Eu prefer sa le dau prin razatoare, pentru ca operatiunea merge mult mai repede asa. Bun! Luam apoi borcanelul curat si punem un prim strat de coaja de lamaie, cam 2 lingurite cu varf, pe care le tasam bine. Urmeaza apoi un strat de zahar si apoi altul de lamaie. Continuam asa pana la epuizarea ingredientelor si apoi dam borcanul la frigider, urmand sa il folosim cand avem nevoie.

Veti obtine cu ajutorul acestei retete, o coaja de lamaie delicioasa, se poate manca si ca atare, nu doar in retetele de prajitura. In cateva zile de stat in frigider, coaja de lamaie se caramelizeaza si are o aroma absolut dementiala! Incercati macar o data si va promit ca nu veti regreta!

La fel se procedeaza si cu coaja de portocala. Puteti chiar sa faceti un amestec din un rand de coaja de lamaie, un rand de zahar, un rand de coaja de portocala, un rand de scortisoara. Un astfel de amestec da foarte bine in prajiturile, checurile sau muffinsurile de iarna, in special cele cu mere.

21 Comments

  1. Mircea Popescu

    De curiozitate, cati sunt multii astia, asa, numeric vorbind ?

  2. Capsunica

    Se poate si cu portocale 🙂

  3. Asa facea si bunica mea cand eram copil, exact la fel punea la frigider coaja de lamaie sau portocala pentru prajituri. Insa eu am renuntat la obiceiul asta. Coaja citricelor e stropita cu niste substante asemanatoare pesticidelor (pentru a mentine fructul proaspat cat mai mult timp) si care, evident, sunt daunatoare sanatatii. Simpla spalare a cojii nu le indeparteaza, ele penetreaza coaja. Deci in afara cazului in care ai de unde sa cumperi lamai bio (eu inca n-am gasit pana acum in orasul in care traiesc) … mai bine faci prajituri ceva mai putin aromate, dar mai sanatoase.

  4. aerosoul

    Va recomand sa nu mai folositi coaja de lamai pentru prajituri, deoarece contine o buna parte din substantele cu care au fost stropite lamaile.

    Va recomand sa va mai documentati si dumneavoastra pe tema asta.

    O zi buna.

  5. Andreea

    Coaja de lamaie imi aminteste de copilarie… Tin minte ca si mama avea un borcanel pe care il tinea in frigider, iar noi din cand in cand mai luam cu o lingurita pe ascuns ca tare ne mai placea!!!

  6. Da, si eu stiam de reteta din asta de la mama si e foarte folositor sa ai asa ceva in casa dar problema mea este: ce facem cu ceara cu care se dau fructele in ziua de azi ca sa tina cat mai mult? Am citit cateva articole despre asta si de-atunci mi-e cam frica sa folosesc coaja de la fructe. Cand vreau sa mai folosesc cate o coaja de lamaie sau portocala incerc sa aleg un fruct care nu e asa lucios cand pun mana pe el, dar nu stiu ce sa zic.

  7. @Mircea Popescu: “Multii” aia sunt putini dintre cei aproape 3500 de vizitatori unici pe zi pe care ii are blogul, dar tu nu ai avea cum sa stii asta…

    aerosoul, n-am ce sa ma documentez, bunica mea are un super lamai din care fac aprovizionarea…

    daca e pana acolo, nici macar produsele bio nu sunt 100% bio, asa ca mai lasati paranoia la o parte.

  8. gabriela

    ca bine mai zici teo.daca stam sa analizam nici un produs nu este sanatos,dar asta este viata .eu zic asa sa mancam tot ce ne place ca nu se stie ce va fi maine.asa cred eu si asa imi traiesc eu viata.si sa stiti ca nu sunt grasana si sunt foarte sanatoasa.

  9. Substantele de care se face vorbire mai sus au fost interzise in UE, asa ca puteti sa va feriti evitand citricele din tarile nonUE, iar daca ma gandesc bine si aerul pe care-l inspiram poate sa ne omoare,nu asa?

  10. Ok, fie cum vreti voi…cufundati lamaile in lesie inainte de a le folosi, spalati-le cu peria de radacina si dati-le cu smirghelu :))

    Am primit un comentariu care se incheia cu “fiecare are grija cum crede de familia lui” si m-a dezgustat total. Consider ca am cea mai buna grija de familia mea si nu permit nimanui sa puna asta la indoiala. Nu va place coaja de lamaie? Va temeti de intoxicatii? atunci temeti-va de aerul pe care il respirati, de apa pe care o beti, de cremele cu care va dati etc. Eu folosesc lamaie productie proprie, fiecare foloseste ce are. Si daca sunteti atat de naivi incat sa considerati ca produsele “BIO” sunt 100% naturale…ma faceti sa rad.

    Consider subiectul inchis si drept urmare nu am sa mai public alte comentarii pe aceasta tema, nici de bine, nici de rau. Va multumesc.

  11. Anonymous

    Am intrat de cateva ori pe aici si m-am minunat de fiecare data sa vad:

    1) altruismul cu care Teo publica retetele astea cu detalii si poze care ii iau, fara indoiala, o gramada de timp; si

    2) rautatea unora care, in loc sa zica, ‘Nu-mi place blogul, dispar de urgenta’ prefera sa adauge comentarii acide care nu fac altceva decat sa arate cat suntem de rai si de invidiosi ca specie. Mie una mi-ar fi rusine sa intru (neinvitata) pe un blog si sa-mi dau cu presupusul numai asa, sa arat ce tare sunt eu, jignind in stanga si-n dreapta. Voua nu va e?

    Multumesc mult pentru tot ce faci pentru noi, Teo! Si multa sanatate bebelusului!

    (Nu, habar n-am cine e, in caz ca va intrebati.)

    Din Anglia

  12. IONELA

    fiecare foloseste pentru aromarea prajiturilor ce vrea .eu de ex folosesc aceeasi reteta ca si tine de lamaie dar o mai amestec si cu portocala rasa.CE CREDETI MAI OAMENI BUNI CA DACA NE FERIM DE O BANALA LAMAIE TRAIM MAI MULT?

  13. Anonymous

    Mare e gradina Domnului !
    Buna ziua Teo,acum la tine e deja seara tarziu dar chiar ca nu pot comenta si eu putin ceva,cu permisiunea ta,desigur.
    – Oameni buni,incetati sa dati sfaturi aiurea cuiva care este IMPECABIL in munca pe care o face.Atata daruire si profesionalsim mai rar am vazut.
    Teo se ocupa de NOI si noi nu ne dezmintim de celebra
    “lasa ca stiu io mai bine!”
    – Aerosolule esti total pierdut in tranzitie !
    Probabil ca nu te atingi nici de salata verde ! Merele, piersicile, caisele probabil le cureti de coaja.Dar ce faci cu rosiile? Le cureti si pe ele de coaja? Cand stai la o terasa ai curajul sa le interzici la cei din jurul tau sa nu mai fumeze?
    – Cat despre persoana care a putut sa scrie cu aluzie ca “fiecare are grija de familia lui cum considera”
    nu inteleg de ce cititi retetele lui Teo?!?!?!?! Mergeti frate si luati-va un fast food si gata!
    Lasati-ne pe noi,cei interesati cu adevarat de munca lui Teo sa ne “clatim”ochii linistiti.
    ACESTA ESTE UN BLOG NU ESTE PENTRU CHIT-CHAT-uri !!!!!!!!!!!!!!!!
    Din America,cu stima pentru Teo si admiratorii ei

  14. mirela

    retetele sunt super am pregatit prajitura amandina pe care mi-a recomandat-o o colega si tot ea mi-a dat si site-ul si mi se pare super o s aincerc de pasti prajitura kinder pingui,amandina am recomandat-o si altor prietene care au fost foarte multumite de aceasta si familia lor au savurat-o cu placere.Referitor la reteta de lamaie asa o fac si eu o stiu de la mama mea chiar daca lamaile din comert posibil sa aibe si ceva pesticide le spal cu detergent si le clatesc cu multa apa si este ok.Fericiti sunt cei care au lamai din productie proprie.Astept alte retete noi.

  15. Anonymous

    Ce m-am distrat citind comentariile de mai sus!
    Eu am descoperit abia ieri blogul, dar am si pus in practica o reteta de aici. Mi se pare intr-adevar ceva ce se poate realiza acasa, nu tot felul de mancari sofisticate. Felicitari doamnei care publica retetele. Sunteti cumva ardeleanca?

  16. Pentru cei care nu au surse de citrice de incredere, iata un pont pe care l-am primit si eu: se gasesc lamai ambalate intr-o folie si asezate printre celelalte, in laditele de la supermarket; se pare ca acestea nu sunt suflate cu chimicale pentru ca impachetarea se produce inaintea tratarii. Asa ca au numai chimicalele folosite in procesul de obtinere a lor :))

  17. Madalina

    Buna, Teo!
    Felicitari pentru blogul acesta superb si toate sfaturile minunate care ni le dai!
    Am o intrebare pentru tine: am vazut ca pe borcane pui niste etichete personalizate.. spune-mi te rog de unde iei etichetele acelea adezive? Banuiesc ca le imprimi tu la imprimante..nu?

  18. Anonymous

    Mie imi place foarte mult blogul

  19. Anonymous

    draga Teo,reteta este super,o folosea mama mea si o folosesc si eu.Lamaile le iau din pomul din fata casei,sigur nu sunt stropite:)))),dar as folosi la fel si cele cumparate,eventual spalandu-le!

  20. Va multumesc de comentatii, asa e, cam toate bunicile si mamicile au mereu coaja de lamaie in frigider 🙂 Cat despre etichete, le fac eu si le printez 🙂

  21. Off… atata rautate! Multa vreme am crezut ca e tipica romanilor, dar traind in Canada ceva vreme, am observat ca asa oameni is peste tot.
    E adevarat ca-n ziua de azi toate is stropite si modificate genetic; incercam sa evitam ce putem. Aici in Canada gasesti produse organice (sau bio) si daca iti permiti – asta mananci. Pana la urma, iei reteta lui Teo (nemaipomenita sursa de inspiratie!)si gatesti cu ce vrei, cum vrei si cand vrei! De ce trebuie sa aruncam cu noroi in toate partile? Dar asta inseamna internetul – putem spune ce vrem fara sa ne simtim responsabili. Trist.
    Numai bine, Teo! Si mult success in tot ce faci!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.