Tort de ciocolata

A fost ziua Dianei! “Cea mai buna prietena a mea” suna a cliseu, asa ca nu o sa ii spun asa, o sa ii spun ca e unul dintre cele mai frumoase suflete pe care mi-a fost dat sa le intalnesc. La Multi Ani, Diana!

Pentru Diana am facut recapitularea retetelor culinare pe care le am, in cautarea retetei perfecte de tort cu ciocolata, pe care am gasit-o si am realizat-o cu…mai mult sau mai putin succes, in sensul ca nu am realizat ca mi s-a stricat tava cu pereti detasabili si m-am trezit ca imi curge blatul pe langa pereti…l-am mutat rapid intr-o cratita, dar normal ca indiferent cat de bine am uns-o cu unt si tapetat-o cu faina, mi-a ramas in ea jumate de blat… nu e vina retetei, care a iesit oricum foarte ok.

Ingrediente pentru blat:
– 300 gr de faina
– un praf de copt
– o priza de sare
– 180 gr de unt
– 220 gr de zahar
– 100 gr de cioclata de menaj (cu lapte sau amaruie, la alegere)
– 250 ml de apa
– 2 oua
– o esenta de vanilie

Intr-un vas, cernem faina cu praful de copt si sarea. Separat, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul, pana amestecul devine pufos. Topim ciocolata in bain-marie si o racim, apoi o punem peste unt, impreuna cu vanilia. Mixam 3-4 minute, pana la incorporarea completa. Punem apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

Punem apoi ingredientele solide (amestecul de faina) in 3 transe, alterand cu apa si mixand cca 1 minut dupa fiecare ingredient. Dupa ce am omogenizat bine, turnam amestecul intr-o tava de tort, cu diametrul de 22 de cm, unsa si tapetata cu faina.

Coacem blatul aproximativ 30-40 de minute, in cuptorul incins. E gata cand trece testul scobitorii.

Ingrediente pentru crema:
– 330 gr de zahar pudra
– 7 linguri de apa fierbinte
– 130 gr de ciocolata topita si racita
– o esenta de vanilie
– 60 gr de unt la temperatura camerei

Intr-un bol mixam zaharul si apa la viteza mica, pana cand obtinem o crema destul de densa. Punem apoi ciocolata si vanilia, incorporam bine si apoi adaugam si untul, treptat, pe bucatele. Aceasta e reteta de baza, eu insa am modificat-o putin, in sensul ca am pus si un plic de gelatina, pentru ca blatul fiind la jumatate din inaltime normala nu am putut sa il umplu, deci am pus crema peste si am dat la rece 3-4 ore.

Ingrediente pentru glazura de ciocolata (chocolate ganache)
– 250 gr de ciocolata de menaj (eu am folosit si cu lapte si amaruie)
– 250 ml de frisca lichida

Incalzim frisca pana aproape de punctul de fierbere, tocam ciocolata marunt, apoi turnam frisca fierbinte peste ciocolata si amestecam cu un tel pana cand ciocolata se topeste si avem o glazura bogata. Pentru un plus de stralucire, puteti pune si putin unt in compozitie.

Am asezat tortul pe un gratar si am turnat glazura in mijloc si am distribuit-o cu o spatula. Am topit ciocolata alba si am facut un soi de panza de paianjen si alte decoratii (cam in graba, dar era deja tarziu in noapte).

Si daca v-a placut reteta pentru tortul de ciocolata, stiti ce aveti de facut, nu? Ati uitat deja? Comentarii si voturi, pozitive sau negative, important e sa fie constructive. Daca vreti sa primiti e-mail de fiecare data cand postez o reteta noua pe blog, abonati-va la feed.

70 Comments

  1. raluca

    buna!de ceva vreme urmaresc blogul tau. am si facut o groaza de retete de mincarica. am un bebe de 2 ani si il rasfat cu de toate. acum insa… avem o finuta si as vrea sa ii fac eu tortul de botez. ai putea te rog sa imi zici cum ai reusit sa faci pinza aceea ca arata super . in rest, ai super retete , felicitari !!! cu drag, raluca

  2. Decorul cu panza de paianjen arata extrem de bine , sunt convinsa ca e si fosrte gustos .Meriti toate laudele
    Oana S.

  3. foarte apetisant si “ciocolatos” tortul am sa-l incerc cat de curand pentru copii mei pofticiosi,o intrebare as avea sa imi spui te rog daca frisca “hulala”o pot folosi la reteta? Multumesc si tine-o tot asa!

  4. ufff….ce pofta mi-ai facut! arata extraordinar si imi place si cum l-ai decorat! chiar ma gandeam ce “dulce” sa mai mai fac

  5. cred ca aproape pe fiecare zi intru pe blogul tau sa vad ce ai mai bucatarit! esti extraordinara ….norocos sotul tau! esti o persoana foarte devotata in lucrurile pe care le faci!
    eu sunt o incepatoare in bucatarie si pana sa descopar blogul tau ma documentam din revistele practic (am acasa ditamai teancul :))..) n-am mai cumparat de ceva vreme revista si nu-mi pare rau pentru ca ai niste retete foarte foarte bune
    Multi pupici!!!

  6. ISABELA

    La Multi Ani prietenei tale, tortul arata de nota 10+!

  7. Salut Teo!Ma bucur foarte mult ca am gasit blogul tau.Am vazut in Dilema veche un articol foarte pertinent depsre blogul gospodini. Este super…am rasfoit cateva pana acum si al tau este Number One in lista mea de favourites(te-am psu in blogul meu).Retetele tale sunt foarte bine ilustrate si acopera o gama larga de preferinte.Am gasit pe aici niste aperitive…iammi..iammi…waffers sarate…briose sarate…o sa imi fac timp sa le fac si eu.Cred ca am si eu un aparat din ala de facut waffe…o sa incerc o reteta.Te anunt daca imi ese ceva..o sa pun pe blogul meu daca iese 😀

    Keep up the good work!

  8. Superb.. 😀 .. pe cat de bine arata pe atat de bun este parerea mea 😀 place mult mai ales aspectu 😀 felicitari

  9. Anonymous

    chiar arata superb.
    te-ai folosit de ceva pt a trasa liniile de ciocolata alba sau doar de priceperea-ti bine cunoscuta???

    Liana M.

  10. Anonymous

    poi ce sa zic….f fain ai ornat tortul…eu sunt f nepriceputa la ornat si mereu cand vad ceva de genul…admir. e si apetisant blatul ala insiropat cu crema-mousse si glazura de cioco.pupici Anca

  11. Anonymous

    Foarte tentanta reteta!
    Am 2 intrebari draga Teo :
    1.Se poate insiropa blatul cu rom,sau el este deja destul de pufos?
    2.Cu ce as putea inlocui frisca lichida?Pot sa bat frisca(mi-au mai ramas 2 plicuri din tara) sau neaparat trebuie sa fie frisca lichida?
    Multumesc si am tot respectul pentru femeile care nu ezita sa petreaca o seara tarziu in bucatarie pentru a “crea” mancaruri deosebite pentru familie!

  12. 1. blatul se poate insiropa, dar eu am considerat ca e suficient de pufos 🙂

    2. frisca lichida din pacate, nu se poate inlocui cu nimic… si ma refer aici strict la reteta asta…

  13. Panza de paiajen se face foarte usor, am sa incerc sa revin cu o reteta video zilele urmatoare, pentru a exemplifica.

    In principiu, peste ciocolata neagra se face o spirala de ciocolata alba si apoi se traseaza linii, cu un cutit, una tragand lama cutitului de la mijloc spre margine si alta dinspre margine spre mijloc… stiu poate nu s-a inteles prea bine, dar promit ca revin cu imagini.

  14. Am hotarat! Pe torulica asta il fac de ziua prietenului meu! Abia astept sa vad cum iese, ca arata de mare exceptie. Imi spui te rog cam cate felii ies din cantitatile astea? A, si inca ceva…ce gatim de Paste? 😛

  15. Draga teo,retetele tale sunt extraordinare.Tinand cont ca am 6 copii,ti-as sugera si niste retete la indemana tuturor (ma refer atat la ingrediente ,cat si la costul lor).Te admir foarte mult si iti multumesc pentru nenumaratele si originalele tale retete.Succes mai departe!…si sa-ti cresti sanatoasa copilasul!

  16. Ozana, pentru ca tortul e foarte ciocolatos si destul de “greu”, pot iesi chiar si pana la 12 felii.

    De paste gatim drob de miel, ciorba de miel cu leustean, pasca, cozonac, si bineinteles cateva feluri de prajitura asupra carora inca nu m-am decis 🙂

  17. Anonymous

    buna Teo !felicitari pentru ceea ce faci !am gasit blogul tau din intamplare(cautam o reteta de ceva bun )si am ramas incantata de retetele tale si de modul de a le explica.astept retetele pentru Paste !si daca din intamplare stii un tort cu nuca(multa)te rog !!!!!!!!!!!

  18. O sa fac un tort cu multa nuca, dar momentan sunt foarte ocupata cu copilul 🙂

  19. Anonymous

    tortul este excelent, arata super, nota 10+,felicitari!
    iar decorul nemaipomenit!

  20. teo te rog sa dai inregistrarea video cu panza de paianjen. Duminica sunt Floriile si vreau sa fac tortul. Multumesc foarte mult

  21. George

    Frumos Decorul, am vazut ca se poarta mai mult la cappucino decorul cu panza de paianjan, oricum e frumos si mi sa facut si pofta de tort…..asta este mai astept umpic pana sa mananc:)

  22. Anonymous

    foarte gustoase retele tale!!
    numai din poze iti dai seama dar si cind prepari rezetele iti dai mai bine seama.gratulire!!!

  23. Anonymous

    Am facut tortul tau dar la crema cred ca am pus prea multa apa, scrie 7 linguri de apa, iar lingurile mele sunt cam mari,si crema a iesit foarte moale. Sau la un moment dat ziceai ca ai pus gelatina,am pus si eu dar am dizolvat plicul intai in putina apa, oare aici am gresit?? In rest blatul cred ca e cel mai gustos blat de tort pe care l-am mancat vreodata. Iar ormamentele le-am luat de la prajitura Dobos! Multumesc!

  24. gelatina e putin mai pretentioasa, trebuie inmuiata intai in apa, pana se umfla si e ca un jeleu, apoi se topeste la foc mic, cu grija, fara a da in clocot, pentru ca atunci isi pierde proprietatile. Cand e topita, se incorporeaza in crema. Cam asta e procedeul. Nu are cum sa nu se intareasca, daca folosesti 1 plic de gelatina la 500 ml de crema/lichid etc

  25. Anonymous

    Felicitari Teo pentru toata munca depusa!!!! Retetle tale sunt excelente! Mor de pofta!!! Ce bine ar fi sa avem acces la teleportare asa cum avem la internet… Cred ca m-as muta la Teo in bucatarie.

  26. Anonymous

    am luat reteta ta,o incerc numaidecat…iti voi da raspuns.

  27. Anonymous

    FELICITARI TEO acest tort am sa-l fac de craciun ii place mult sotului meu. ITI DORESC SARBATORI CU MULTE BUCURII ,FERICIRE SI MULTE RETETE . LA MULTI ANI . SA IUBESTI SI SA FII IUBITA.

  28. Anonymous

    arata super…sigur am sa-l incerc si eu…felicitari!!! pupiki

  29. Anonymous

    acum il incerc

  30. Anonymous

    forma mea de blat e de dimensiune mai mare are 28 de cm …ar trebui sa mai adaug ceva la compozitie??

  31. poti sa incerci sa faci o portie si jumatate, astfel incat sa fie suficienta compozitie pentru tava pe care o folosesti.

  32. Anonymous

    nu am mai facut pina acum pinza de paianjen dar cred ca se fac niste cercuri pe tort din ciocolata alba apoi se taie tortul filii pornind cu taiatul o data de la mijlocul tortului apoi de la margine si tot asa spune-mi daca ma insel

  33. Anonymous

    M-am apucat de facut tortul, insa la crema am intampinat ceva probleme. nu stiu daca poate manca cineva asa de dulce, sunt 330g de zahar plus ciocolata care desi e amaruie, e si ea dulce. am fost nevoita sa dublez cantitatea de unt, dar si asa… e prea dulce crema pentru gustul meu. pe ciocolata pe care am cumparat-o eu scrie clar ca trebuie sa adaugi unt la prepararea glazurii si cred ca am sa adaug exact cum scrie, 50g unt pentru fiecare 100g de ciocolata. in rest imi place blatul iar decorul ti-a iesit super.

  34. Anonymous

    super tort sa mai scrii si alte retete

  35. Anonymous

    Sincer cred ca ai uitat sa mentionezi vreun ingredient la crema pt ca nici mie nu mi s-a inchegat… si daca nu spui toate ingredientele mai bine nu mai posta retete pt ca faci oamenii sa arunce cu banii pe fereastra

  36. imi pare foarte rau ca nu ti-a iesit reteta…am folosit ingredientele scrise aici, nimic in plus sau in minus. Acuma sincer, credeti ca e in interesul meu sa pun retete incomplete, numai ca sa nu va iasa si sa ma amuz eu? Imi pare inca o data rau ca nu a iesit tortul, poate imi spui exact ce s0a intamplat ca sa imi dau seama de ce. Multumesc.

  37. Anonymous

    nu mai scrieti asa urat, fratilor!! biata fata se chinuie sa faca si poze, explica 'babeste' si tot voi urlati.stiti cata munca e sa faci pozele si apoi sa si scrii pe blog exact ce ai facut acolo poate zile bune in urma? …dedicare si devotament cu gramada! ideea e urmatoarea: cand esti incepator, nimic nu iese! incearca de mai multe ori si vei vedea ca va iesi tot mai bine. si eu urmaresc retete pas cu pas si din prima se intampla sa nu-mi iasa. dar stiu ca e vina mea, ca ba am mestecat prea tare, ba am dat in cloct cand nu trebuia… asa ca, ciocul mic! asa e politicos. multumim, TEO, pt tot! pupici!

  38. Claudia

    Minunat!!!!Am incercat si eu glazura ta de ciocolata si mi-a iesit supeeeeer!!!La fel si panza de paianjen!!!!Multe mai invat eu de la tine!!!!

  39. Anonymous

    Arata foarte super dar inca nu am incercat retetea !Am sa o fac cat de curand pt-ca vreau sa gust din ea!sUNT

  40. My little shop

    Buna Teo. E al doilea an in care baiatul meu mai mare imi cere acesttort de ziua lui. Mi-a iesit excelent, la fel si decorul. E chiar foarte simplu. Datorita tie am trecut peste multe inhibitii in bucatarie! Multumesc.

  41. Ma bucur ca va incurajez sa incercati lucruri noi in bucatarie, acesta este si scopul blogului, sa va arat cat de usor putem gati preparate minunate 🙂

  42. 1234567890

    Iami

  43. Anonymous

    Draga Teo,vreau si eu sa incerc acest tort.
    Ciocolata topita daca se raceste nu se incheaga la loc?
    Sa-ti traiasca baiatul.Multa sanatate.

  44. Nu nu, pentru ca nu o lasi sa se raceasca complet, numai sa se zvante putin, sa nu fie chiar fierbinte 🙂 Multumesc frumos pt cuvintele frumoase 🙂

  45. Ramona

    Buna Teo. Te apreciez foarte mult pt toate retetele minunate pe care le faci, te urmaresc aproape zilnic pe blog si pe facebook.Vreau sa incerc acest tort de ciocolata si as dori sa te intreb daca la glazura se poate folosi si un plc de gelatina?:-?

  46. Ramona, nu e nevoie de gelatina, ganache-ul se intinde foarte usor pe tort si nu se intareste la fel de tare ca si ciocolata topita. De asta vroiai sa pui gelatina? Ca sa nu se intareasca prea tare glazura?

  47. Ramona

    da am crezut k o sa imi fie greu la intins. ms pt sfat:*

  48. Anonymous

    salut. vroiam sa te intreb daca ciocolata maruntita o punem peste frisca si amestecam in timp ce frisca este inca pe aragaz ?

  49. Buna. Ciocolata tocata marunt se pune intr-un bol, nu pe foc, si se toarna peste ea frisca fierbinte, luate de pe foc, apoi se amesteca pana se topeste ciocolata.

  50. Anonymous

    Buna! am facut acest sfarsit de saptamana tortul acesta si e nemaipomenit. fara nici o ocazie speciala,doar avand niste prieteni in vizita in acea dupa amiaza m-am apucat de el. Cum la londra gasesti mai greu tavi cu pereti detasabili am facut blatul intr-o tava de aluminiu de unica folosinta,nu chiar rotunda.. dar..rezultatul a fost neasteptat de bun,avand in vedere ca a fost a doua prajitura realizata vreodata de mine.. Asa ca iti multumesc frumos teo… sa ne mai inveti asa retete….

  51. Cu mult drag! Ma bucur ca ti-a iesit ssi caa ti-a palcut 🙂

  52. Multumesc frumos pt aceasta reteta super buna. Am facut si eu in weekend si sincer a iesit super. Nu am avut nici un fel de problema cu crema . Am facut-o si apoi am lasat-o in frigider pana s-a racit blatul si s-a intarit foarte bine. Am schimbat putin si am pus peste glazura fructe si geletina.

  53. la cat de multe ingrediente se folosesc tortul nu e bun deloc. l-am incercat, dar am fost foarte dezamagita. ma asteptam la un gust rafinat,dar efectiv nu-i bun deloc. Sau poate nu avem aceleasi gusturi

  54. arata foarte bine,luna aceasta pe 22 e ziua iubitului meu si cred ca voi opta pentru acest tort,imi place ca are multa ciocolata

    • Ale,e un tort foarte bun 🙂 dar zilele astea pun una dintre cele mai ciocolatoase prajituri ever, in caz ca vrei sa incerci o reteta mai noua 🙂

  55. maryssa

    azi am facut tortul…sunt dezamagita de faptul ca blatul iese fff mic si nu poate fi umplut , trebuia precizat! din cauza asta ai bagat ideea cu gelatina ca sa pui pe deasupra crema ! doar atat pe moment , ma duc sa vad ce mai fac ca sa iasa cum trebuie , poate gustul ma da pe spate !

    • poate daca citeai TOATA reteta era altfel…”pentru ca blatul fiind la jumatate din inaltime normala nu am putut sa il umplu, deci am pus crema peste si am dat la rece 3-4 ore.” dar nu ai citit 🙂

  56. alta reteta f bine explicata ! azi o sa incerc sa fac, sper sa imi iasa 🙂 multumim !

  57. e forte tare reteta ta si eu o sa incerc asta si o so fac penru bebele mea care are1 an.pa te pup.

  58. francisca

    buna
    nu am mai facut un tort in viata mea si vreau sa fac unul pentru ziua mamei mele. Deci, glazura se pune si pe lateral,nu? Si cam cat trebuie sa-l tin la rece dup-aia?

    • Francisca, crema se pune intre blaturi si pe exterior, da. Se lasa la rece pana se aseaza crema, de preferinta peste noapte

  59. multumes frumos de reteta , mi-a iesit perfect

  60. Alina

    Draga Teo,
    Am preparat dupa indicatiile tale ,dar fara nicio rautate blatul s a sfarmat la taiere si e foarte dulce. E bun la gust,in schimb, crema e tare gretoasa. Am ramas dezamagita ,dar asta e. Am experienta la gatit,dar am tinut sa respect indicatiile tale. Imi pare rau…

    • Alina, probabil l-ai copt prea mult. in plus, tortul cu ciocolata este foarte dulce, decadent de-a dreptul si nu e pe gustul tuturor

  61. Marinela

    se poate de facut si fara ciocolata………as vrea un raspuns rapid

  62. am facut un tort de ciocolata si e foarte gustos

  63. e super tortul tau !!! acum seara il fac cu mama mea ca a il am maine la ziua mea !!! esti magnifica !!!!!!!!!! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.