Pomme persillade

V-am promis ca o sa gatim retete simple, cu ingrediente putine si instructiuni si mai putine, nu? In aceasta categorie de retete culinare intra si Pomme Persillade, o reteta tipica bucatariei din Quebec si pe care am adoptat-o cu bratele deschise. Persillade este un condiment foarte puternic, care are la baza patrunjelul proaspat si usturoiul si care se adauga peste legume sau carne inainte de servire. Pomme Persillade este unul dintre preparatele pe care le veti gasi in meniurile bistro din Quebec si pe care il puteti servi in zilele de post, ca si preparat principal sau in general, ca si garnitura pentru friptura.

Ingrediente (pentru 2 persoane)
– 3-4 cartofi mari
– o legatura de patrunjel
– o capatana de usturoi
– 3 linguri de ulei de masline

Curatam cartofii si ii taiem cubulete. Incingem intr-o tigaie teflonata 2 linguri de ulei de masline si prajim cartofii, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn, pentru a se rumeni uniform. Pentru ca se foloseste foarte putin ulei, este o mancare mult mai light decat cartofii prajiti, nici macar nu suporta comparatie. Puteti chiar sa nu puneti ulei deloc, tigaile foarte bune suporta asta si cartofii se rumenesc frumos.

Pentru persillade, amestecam intr-un mixer de bucatarie sau intr-un mojar patrunjelul, usturoiul si ulei de masline. Daca folositi blenderul sau robotul de bucatarie, aveti grija la viteza si timpul de mixare, pentru ca patrunjelul si usturoiul trebuie sa fie maruntite bine, insa NU o pasta, cum e pesto de busuioc.

Peste cartofii fierbinti punem persillada si ii servim calzi. Sa va asteptati ca intreaga bucatarie sa miroasa a persillade! Inca ceva: daca folositi usturoi romanesc, alegeti o capatana mai mica; este mult mai puternic decat usturoiul “de import” care e foarte carnos dar prea putin aromat.

7 Comments

  1. Costin M.

    Stiu ce fac diseara 🙂

  2. Anonymous

    si eu pregatesc cartofii noi tot asa…nu stiam ca au un nume atat de fancy:P

  3. Ela Iliesi

    Super! Doar ce prajesc ultima serie de cartofi. Pe langa amestec n-am rezistat si-am adaugat si putin iaurt de bivolita, sa fie mai racoros.

  4. Ducesa

    Minunati draga mea, minunati!

  5. Anonymous

    Draga Teo,
    Trebuie sa stii si tu si cititorii tai ca aceste tigai teflonate degaja la temperaturi inalte un agent chimic toxic , care se transmite mancarii pe care o gatesti, daca tigaia nu este unsa in prealabil cu grasime. Aceste tigai sint necesare si convenabile in bucatarie dar trebuie sa ai grija cum le folosesti…Ca sa nu-ti spun ca daca se zgarie , aceste tigai devin chiar un pericol pentru sanatate. Deci sfatuieste-i pe cititorii tai sa unga tigaia inainte de folosire.

  6. Costin, au iesit buni? by the way, buna treaba faci tu acolo la tine pe blog!

    Anonim, ce ai scris tu imi aduce aminte de bunica unei prietene, care ne povestea cum a fost o data la restaurant cu sotul ei si a zis sa isi comande ceva mai deosebit, ca nu mergea in fiecare zi. A comandat cartofi boulanger, care s-au dovedit a fi cartofi rantaliti =))=))

    Ela, Ducesa, pupici :*

    Anonim 2, cred ca ce ai scris tu depinde foarte mult de calitatea tigaii pe care o folosesti. Eu de exemplu folosesc numai Tefal, pentru ca nu ma joc cu lucrurile astea si da, pe Tefal se poate gati fata ulei si nu, nu prea ai sanse sa se zgarie, mai ales daca nu pui fir de metal pe ele. Nu garantez acelasi lucru si pentru tigaile luate cu 10 lei din hypermaket…asa ca pt cei care nu au tigaie de calitate, pot folosi o lingurita de ulei sa zicem, sau cooking spray. Oricum, daca nu ma lasa memoria-mi batrana, am spus ca la reteta asta se foloseste ulei la prajitul cartofilor.

  7. Anonymous

    Eu cred ca acesti cartofi merg f bine in cuptorul incins dinainte. Ii pui in tava si-i stropesti cu putin ulei. Ii intorci dupa 5 minute.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.