Ratatouille bio

Retetele culinare din zona Provance, Franta, au o savoare aparte, datorita legumelor proaspete, mirodeniilor si uleiului extra-virgin de masline. Ratatouille este o reteta foarte populara nu doar in Franta ci si in restul lumii, iar pentru ca am insistat sa mancam un ratatouille sanatos, l-am gatit cu ingredientele Vreau Bio

Desi este o adevarata disputa intre bucatari referitor la modul de preparare al retetei clasice de Ratatouille, toata lumea e de acord ca ingredientele principale ar trebui sa fie vinetele, dovleceii, rosiile, ardeii grasi, usturoiul, ierburile aromate si uleiul e masline. In afara de legume, puteti lua toate cele necesare de pe vreaubio.ro

Ingrediente:
– 2 vinete mari
– 3 dovlecei medii (eu am folosit 2 mici si 1 mare)
– 2 ardei grasi (pentru un plus de culoare, folositi 1 galben si 1 rosu)
– ulei extra-virgin de masline
– o cutie de rosii decojite
– o lingura de zahar din trestie
leustean
– ierburi provensale
– busuioc proaspat sau uscat
– o lingura de otet
– 3 catei de usturoi
– sare si piper

Spalam bine legumele si apoi le pregatim pentru sotat: taiem capetele vinetelor si ale dovleceilor, taiem fiecare vanata in 4 felii, pe lung, apoi fiecare felie in jumatate, tot pe lung si apoi taiem vanata in bucati groase, cam de 1 cm. Taiem dovleceii felii de 1 cm, apoi ficare felie in jumatate sau in 4, in functie de cat de mare e felia. Ideea e ca legumele sa fie taiate, pe cat posibil, la aceleasi dimensiuni. Urmeaza pregatirea ardeilor, pe care ii curatam de coaja, apoi ii taiem pe fiecare in 3 parti, le scoatem cotorul, nervurile si samburii si ii taiem in felii de dimensiunea celor de vinete si dovlecei. Punem pe foc o tigaie mare, cu fund dublu, si cand e bine incinsa adaugam 2 linguri de ulei de masline si incepem gatirea propriu-zisa a Ratatouille-ului.

Sotam vinetele, pe ambele parti, pana cand sunt rumenite, fara a fi foarte moi, cam 5-6 minute. Scoatem vinetele din tava, le punem intr-un castron adanc, le saram si piperam. Sotam apoi si dovleceii, in aceeasi maniera, in 2 linguri de ulei de masline, 5-6 minute, pana sunt aurii. Ii scoatem peste vinete, saram si pieperam (cu moderatie). Procedam exact la fel si cu ardeii. Urmeaza sa sotam ceapa, pe care o taiem julienne. Dupa 5 minute punem si usturoiul pisat, le sotam putin impreuna.

Pentru prepararea sosului, punem peste ceapa zaharul, apoi otetul si stingem sosul cu rosiile din conserva. Condimentam dupa gust cu sare, piper, leustean, ierburi provensale si busuioc proaspat. Amestecam bine sosul, apoi punem din nou legumele in tigaie (vinetele, dovleceii si ardeii), amestecam bine si lasam mancarea la foc iute alte 7-8 minute. Ideea e ca legumele sa ramane mai degraba crocante (de aceea nu se curata de coaja) decat sa facem un terci de Ratatouille.

Ratatouille poate fi servita pe post de garnitura, alaturi de gratar sau ca si fel principal, alaturi de orez sau bagheta. Noi l-am servit simplu, fara fainoase si fara carne, pentru a ne bucura din plin de aromele condimentelor si a legumelor proaspete de vara.

20 Comments

  1. ciocolata si zahar

    Imi pare bine ca ti-a placut reteta mea. Eu am pus mai putine vinete, pentru ca sant anumite persoane carora nu le place.

  2. Arata exact ca in Franta! Felicitari!

  3. LLAAVVIINNIIAA

    Cand o sa creasca baietelul tau mai maricel si o sa ajunga la varsta desenelor animate, sa ii pui desenul numit ''Ratatouille''. Este un filmulet de desen animat cu un soricel care are o pasiune nebuna pentru gatit. Este superb!
    Enjoy it!

  4. salut, ciocolata & zahar. nu stiam de blogul tau si implicit nici de reteta ta. Aceasta e reteta clasica de Ratatouille, nu cred ca apartine cuiva anume, sincera sa fiu 🙂 cand ma inspir de undeva, dau sursa. Acum nu a fost cazul 🙂

  5. Adidasi

    Foarte reusita !

    Exact asa cum credeam ca va arata.

  6. Teo, felicitari pt blog, imi este de mare folos, de cand l-am descoperit (aprox 1 luna) intru zilnic si gatesc cate o reteta noua.Explici atat de bine incat nu are cum sa nu-mi iasa 🙂 Vad ca ai si retete pt bebelusi, eu sunt insarcinata acum si abia astept sa incerc retetele pt baietelul meu care se va naste peste 2 luni.
    Te-ai gandit sa scrii si o carte?

  7. ciocolata si zahar

    Retetele pe care le utilizez sant franceze sau internationale, deci APARTIN TUTUROR. Numai fotografiile sant realizate de mine, deci imi apartin, dar fiecare poate sa se inspire, nu vad nici o problema.
    Pe curand si iti doresc vacante fericite !

  8. ana.dragan

    Yammy..fac si eu maine !

  9. Anonymous

    Ardeiul se curata de coaja?? N-am mai auzit asta!
    Si leustean la ratatouiile??
    Hm…

  10. Arata foarte bine forma finala si cred ca e si gustoasa. Eu am cumparat de la Mega Image Ratatouille la borcan si avea un gust oribil.

    Am sa incerc reteta ta !!!

  11. Michelle

    te asteapta pe blogul meu un premiu..vino si ridica-l

  12. Nicoleta

    Buna Teo!as vrea sa fac o propunere de reteta…pateuri cu carne dar cu aluat facut acasa.imi plac f mult dar nu stiu cum sa le gatesc m-ai putea ajuta?

  13. Anonymous

    buna teo, acum ti-am descoperit blogul, o sa gatesc si eu rattatouille, dar in seara asta, voi gati mancare de rosii verzi,am luat de la bunica mea , cand facea ea era foarte bun, si nu prea stiu exact reteta, doar ca incepe cu calirea cepei si adaugarea rosiilor verzi taiate in 4, mai departe nu stiu exact,
    ai idee cum ar trebui sa fie continuarea…

  14. Alina

    Buna Teo, ieri am incercat si eu reteta ta si mi-a iesit foarte buna. Cat de curand o sa postez si eu pe blog, cu poze (asta daca mai apuc sa fac!!!)

    Te pup si spor la gatit!

  15. Delyrics

    Aseara a fost randul retetei de rattatouille, care m-a atras tocmai din cauza desenelor simpatice cu acelasi nume. Sotul meu s-a uitat bine la ea si a zis stramband din nas: "aici nu este carne deloc" :)).
    Dar mie mi s-a parut f interesanta combinatia de dulce, acrisor si sarat, parca mi-a adus aminte de retetele chinezesti.
    Oricum, inca o reteta originala, clar expusa si ilustrata, bine venita ca si diversitate, si binenteles delicioasa in stilul "Teo" cu care deja ne-am obisnuit, dar continuam sa fim surprinsi 🙂
    Felicitari!

  16. Sa va fie de bine tututor celor care ati incercat reteta si v-a placut. Pentru anonim, da, se curata ardeii de coaja, pentru ca in urma calirii si fierberii coaja ardeiului se desprinde foarte usor si ramane tare. E destul de neplacut sa o alegi din fiecare imbucatura. Da, leusteanul se poate folosi, la fel ca si ierburile de provance.

    Nicoleta, pateurile cu carne sunt in general facute cu aluat frantuzesc, pentru foietaj. Procedura in sine e destul de minutioasa, daca doresti pot sa iti scriu reteta, dar iti sugerez mai degraba sa folosesti aluatul frantuzesc congelat, gata preparat, care e foarte bun.

  17. erzebet

    ciocolata si zahar, pozele din aceasta reteta nu seamana DELOC cu cele de pe blogul tau. fii atenta la ce spui si nu acuza aiurea!

    teo,am si eu o nedumerire: vinetele se scurg ca sa iasa zeama amara din ele? daca da, cand? asta e motivul pentru care evit sa gatesc vinete- nu stiu daca pot scapa de amareala si fara sa stau juma de zi sa le coc

  18. Anonymous

    erzebet, raspund eu, vinetele nu se scurg de acea zeama, nu este nevoie pentru ca la final nici nu se simte gustul amarui. Am facut Ratatouille acum o saptamana si nu ma pot opri. Sotul meu a zis ca daca toate mancarurile de legume sunt la fel de gustoase ca aceasta reteta, el renunta definitiv la carne (pentru el carnea fiind un aliment debaza, fara de care nu poate trai).
    FELICITARI pentru blog Teo!

  19. Buna ziua! nu ai specificat cantitatea de ceapa in lista de ingrediente…noroc cu poza:)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.