Retete culinare Carte de bucate Tips and tricks Retete culinare video Blogroll Contact

Varza calita cu ciolan afumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (12 votes cast)

O data la cateva saptamani, ne revine pofta de varza calita. Fie facem varza a la Cluj, fie placinte cu varza calita sau varzari, important e ca sunt atat de multe retete culinare la care putem folosi varza. Cum am gasit la Kaufland niste super ciolane afumate, numai bune de facut cu varza, am ales pentru saptamana asta reteta de varza calita cu ciolan afumat, aranjate in straturi in vasul roman si date la cuptor. O nebunie pentru iubitorii de varza!

Ingrediente:
- o varza mare
- un ciolan afumat (1.5 kg)
- o ceapa alba
- ulei pentru calit varza (100 gr aprox)
- marar verde, cimbru
- sare si piper
- o cana de bulion (250 ml)

Ciolanul poate fi crud sau fiert. Daca e crud, fierbeti-l 30 de minute in oala sub presiune inainte de a-l folosi. Eu am avut ciolan fiert. Inainte de a incepe, scufundati vasul roman in apa si incingeti cuptorul.

Tocati varza marunt. Taiati ceapa marunt. Incingeti uleiul, caliti putin ceapa. Cand e aurie, adaugati varza si caliti-o impreuna cu ceapa. Nu trebuie sa caliti varza total, ci numai pana se inmoaie putin. Condimentati cu sare si piper, cimbru si marar tocate marunt. Pastrati o lingurita de cimbru.

Taiati ciolanul felii subtiri. Asezati in vasul roman: un strat de varza, unul de felii de ciolan, unul de varza, putin bulion, iar ciolan, iar varza, iar bulion. Ultimul strat trebuie sa fie din felii de ciolan, pe care le garnisim cu cimbrul lasat deoparte. Dam vasul la cuptor, la foc mare, apoximativ 45 de minute. Varza trebuie sa fie moale, ciolanul rumenit. Nu e nevoie sa mai adaugati apa in vasul roman.

Am servit cu smantana, ardei iuti murati in otet si corn cu cascaval (una dintre cele mai bune inventii Auchan). De vis! Plus ca nu va puteti imagina in ce fel miroase toata bucataria… cu greu, cu mare greu au trecut cele 45 de minute!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (12 votes cast)
Varza calita cu ciolan afumat, 4.0 out of 5 based on 12 ratings

13 Comentarii la Varza calita cu ciolan afumat

  1. David Octavian spunea:

    Minunat.Si eu am facut chiar ieri dar,pentru ca ciolanul (de la magazin) arata cam urat,am cumparat cap de piept afumat si carnati grosi pe care i-am taiat felii.In rest,la fel ca tine am procedat.Am mai pus si 2 frunze de dafin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous spunea:

    intrebare intrebatoare… daca nu avem vas roman… ci doar cratita… punem apa? tx, abia astept sa incerc… eu mananc doar carne de pui, dar al meu barbat tanjeste de ani buni dupa asa ceva facut in casa… altfel.. isi ostoieste pofta la city grill…
    multumesc anticipat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. DiAnais spunea:

    Am ramas cu gandul la reteta asta de cand ai postat-o. Nu m-as fi gandit sa fac varza in vasul roman… Am testat-o chiar azi, cu scarita…ciolan n-am gasit :). Minunata!
    Un singur lucru aveam de comentat insa :)..eu stiam ca vasul roman nu se baga in cuptorul preincalzit. Eu l-am lasat sa se incalzeasca odata cu cuptorul si a fost ok.
    Oricum, faina reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Ana spunea:

    Am si eu o intrebare: pentru toate retetele la care se spune "taiati varza subtire", sau pentru varza din salate, exista vreun aparat care sa o taie atat de mica? (de ex., la restaurant o taie oamenii aia de zici ca ai taitei, asa de subtire este, iar eu imi tai degetele de obicei incercand sa o tai macar "acceptabil").

    V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati putea raspunde, am ajuns pe blogul dvs. pentru ca trebuie sa slabesc si incerc sa invat retete noi, sa nu mai mananc chestii din oras etc. Sotului ii place mult varza, si ar fi ideal sa gatesc ceva ce sa manance si el, nu doar eu, dar in unele cazuri, ma poticnesc la fraza "taiati varza" :))

    Multumesc !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. oana spunea:

    buna! pt taiat varza exista razatoare sau cel putin pe vremuri era. eu o tai pe jumate sau in sfert si apoi tai cat pot de subtire, ideea e sa ai rabdare;)
    teo e genial blogul tau…adica tu;) multumim pentru retetele extrem de gustoase si savuroase!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Anonymous spunea:

    Am incercat si eu reta azi dar nu am avut ciolan si am pus cirnat unguresc iute. Toata lumea a fost incintata.Azi am fost erou !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Anonymous spunea:

    abea ast sa incerc maine reteta …si eu am acceasi problema nu am vas roman ….sper sa iasa bn in cratita :X:XX: ms mult pt reteta aceasta deja salivez …astept ziua de maine ..sa ma duc sa cumpar ingredientele:)):)):)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. orientalmed spunea:

    Iese bine gratie ingredientelor si a vasului din lut. Ala e de vis in bucatarie. Eu , barbat serios ..il folosesc des cand vreau sa fac ceva la cuptor. Fripturile sa traiasca.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>