Crema de legume si crutoane

Mi-a fost pofta de crema de legume, asa cum am mancat la Restaurantul Petit. Nu stiu daca e de vina bucataria restaurantului sau mainile pricepute ale bucatarilor, dar crema de la Petit e cea mai buna pe care am mancat-o in toata viata mea de creme de legume, cum ar spune prietena mea Lucia.

Am facut o crema cu toate legumele pe care le-am avut in camara si cu niste super crutoane. Trebuia musai sa impart cu voi reteta, asa cum am facut-o eu, cat mai natural cu putinta, doar legume si un strop sare si piper, ca sa ii pot da si lui Luca.

Ingrediente pentru circa 6 portii:
– 2 cepe albe mici
– 500 gr cartofi albi
– 4 morcovi mari
– 2 ardei grasi (pe care i-am uitat in poze)
– o telina mica
– o gulie
– 3-4 fire de patrunjel
– 1 pastarnac mare
– 4 linguri de ulei

Curatam ceapa (ne straduim sa nu plangem) si o taiem fideluta sau marunt, cum preferati. Incingem intr-o oala mare uleiul si calim putin ceapa, pana devine aurie. Adaugam apoi si celelalte legume, curatate si taiate marunt si punem apa cat sa treca de o palma peste legume, saram dupa gust, punem capacul si lasam supa sa fiarba, cca 45 de minute, la foc mic, pana cand toate legumele sunt fierte.

Le testati cu furculita, pe fiecare in parte, dar daca morcovii si cartofii sunt fierti, cu siguranta e gata supa. Strecuram legumele si pastram zeama. Dam legumele prin blender, impreuna cu putina supa. Trebuie sa obtinem o pasta, pe care o subtiem din aproape in aproape, punand cate putina supa de legume, pana cand ajungem la consistenta dorita pentru crema noastra de legume. O punem din nou pe foc, sa mai dea un clocot si o potrivim de sare si piper. Puteti trece crema printr-o sita, ca sa eliminam eventualele bucatele sau fibre ramase de la legume.

Pentru crutoane folosim paine toast, pe care o taiem in bucati cat mai mici. Asezam bucatile intr-o tava teflonata, le stropim bine cu ulei de masline si le condimentam cu sare, piper si ierburi aromatice. Eu am folosit un amestec de ierburi de Provence si sare aromata.

Nu va fie teama sa va manjiti putin pe manute si sa amestecati viguros crutoanele. O data amestecate, astfel incat sa fie toate date prin ulei de masline si condimente, le dam la cuptorul incis, la foc mediu, 15 minute, amestecandu-le bine la fiecare 5 minute.

Tips & tricks: O idee foarte buna, daca faceti crema cu blenderul de mana, e sa asezati legumele intr-o sita, deasupra oalei si acolo sa le pisati cu blenderul, pentru ca astfel supa va iesi mult mai cremoasa.

Am servit crema de legume cu multe crutoane (care au iesit dementiale) iar lui Luca i-am oprit o portie fara sare, din care a mancat de ne-am speriat de el! Apropo, lui nu i-am pus crutoane in crema, ci putin iaurt si fidelute de casa, facute de Buni.

Din crema mea nu va pot servi, pentru ca 1 la mana sunt departe de voi si 2 la mana nu mai este, insa pentru o crema delioasa, daca sunteti din Bucuresti, puteti merge la Petit sau poate veni Petit la voi ajunge numai sa dati un telefon 🙂

26 Comments

  1. Arata demential!!! Imi place mult si prezentarea….

  2. Anonymous

    salivez!

  3. Anonymous

    Super, super arata…mmmmmmmmm…

  4. stefangeorge

    o sa incerc si eu..

  5. Anonymous

    Azi am facut supa asta.. a iesit dementiala… super buna :d Mersic de reteta!

  6. ISABELA

    Teo am facut-o si eu, super buna 😛

  7. Super buna supa asta. As putea manca pana as crapa 😀

  8. Vedeta noastra, crema de lagume, ma multumeste pentru aprecieri! 🙂

  9. mmm…. de can imi doresc sa fac acasa o supa-crema!!! pe asta sigur o sa o incerc!!

  10. Ana-Maria Comarniceanu

    Azi am facut crema de legume..si spre surprinderea mea a iesit de-li-ci-oa-saaaa, crutoanele dementiale. A fost putin de munca dar a meritat tot efortul.
    Maine ma incumet sa pregatesc tortul "Death by chocolate."
    Si numai tu esti de vina ca se aduna kg la greutatea mea..ca de cate ori imi arunc cate un ochi pe aici, prind curaj si gatesc. Si numai tu esti de vina ca imi ies …deci astept cartea (ca sa te pedepsesc 🙂 )
    Te pup, spor la lucru.

    Ani

  11. Ana-Maria Comarniceanu

    Azi am facut crema de legume..si spre surprinderea mea a iesit de-li-ci-oa-saaaa, crutoanele dementiale. A fost putin de munca dar a meritat tot efortul.
    Maine ma incumet sa pregatesc tortul "Death by chocolate."
    Si numai tu esti de vina ca se aduna kg la greutatea mea..ca de cate ori imi arunc cate un ochi pe aici, prind curaj si gatesc. Si numai tu esti de vina ca imi ies …deci astept cartea (ca sa te pedepsesc 🙂 )
    Te pup, spor la lucru.

    Ani

  12. Ana-Maria Comarniceanu

    Azi am facut crema de legume..si spre surprinderea mea a iesit de-li-ci-oa-saaaa, crutoanele dementiale. A fost putin de munca dar a meritat tot efortul.
    Maine ma incumet sa pregatesc tortul "Death by chocolate."
    Si numai tu esti de vina ca se aduna kg la greutatea mea..ca de cate ori imi arunc cate un ochi pe aici, prind curaj si gatesc. Si numai tu esti de vina ca imi ies …deci astept cartea (ca sa te pedepsesc 🙂 )
    Te pup, spor la lucru.

    Ani

  13. Marian

    Astazi a facut sotia mea !
    D E L I C I O A S A !
    si sotia, dar si supa 🙂

  14. Anonymous

    am incercat si eu supa desi nu sunt fan supe creme…foarte gustoasa. pt crutoane am folosit paine integrala unsa cu ulei de masline si oregano. iubi a fost incantat! multumesc Teo!!!

  15. Este musai sa facem prajeala intai? Nu putem fierbe legumele iar apoi sa facem prajeala pe care sa o punem direct in supa din care au fost scaose legumele?

  16. Oana C.

    Absolut delicioasa reteta! Am facut si eu supa si crutoanele de casa si au iesit extraordinar desi eu sunt anti-talent la gatit orice!
    Felicitari pentru post! 🙂

  17. Dorotea

    De 20 de minute am terminat supa aceasta, a iesit f buna, iar crutoaneleeee sunt absolut delicioase! le voi folosi si la alte supe. Multumesc
    (Teo, demult ma tot inspir de pe site-ul tau si gatesc dupa retetele tale…am zis ca ar trebui in sfarsit sa iti spun MULTUMESC!):)

  18. Ioana

    Vaai, am facut supa asta. A iesit dementiala, am mancat cu pitica mea pana ne-a venit rau. A facut-o si-o prietena si a fost si ea super incantata. Bravo Teo, esti tare !

  19. Camelia

    Te rog imi potuteti spune, cu fierele de patrunjel ce fac? Il pun la sfarsit, pt ca in poza vad ca ati decorat supa cu marar?
    Daca nu gasesc gaulie, pot pune alta leguma in locul ei, sau nu ma pun deloc?
    Va multumesc!

  20. Ioana S.

    Draga Teo,

    Desi am mai incercat si alte retete minunate postate de tine, mi-am zis ca acum ar fi cazul sa iti si transmit ganduri bune din toata inima. Tocmai am savurat o portie de crema de legume, care a iesit delicioasa. Si de la prima incercare 🙂 Weekend placut, cu drag!

  21. Gabriela

    Este minunata ! Multumesc mult pt. reteta! Eu am calit toate legumele si abia pe urma am adaugat apa (clocotita) cat sa le acopere. La calire am adaugat si o lingura cu vegeta. A iesit superbissima !

  22. Am facut aceasta supa si a iesit foaaarte buna. Chiar si sotului meu care nu e fanul supelor i-a placut.

  23. Roxana

    Bună.
    O întrebare off topic. Ce ulei de măsline recomanzi? De preferat să-l și găsesc în magazinele de la noi.
    Mulțumesc anticipat.

    • Buna, Roxana. Ulei de masline bun gasesti in toate magazinele de la noi, uneori chiar si sub marca proprie. Nu stiu daca iti pot spune unul care e cel mai cel, ideea e ca tine si de gusturi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.