Gogosi (doughnuts)

Imi era foarte pofta de gogosi rotunde, cu gaura in mijloc si glazurate cu multa ciocolata, ca si cele de la Dunkin’ Donuts. Am cautat diverse retete culinare care sa fie cat mai aproape de gogosile din mintea mea si intr-un final le-am gasit la Joy The Bake. Multumesc, Joy!!!

Ingrediente:
– 1 plic de drojdie uscata
– 2 linguri de apa calduta
– cca 400 gr de faina (si inca putin pentru a pudra suprafata de lucru si sucitorul)
– 250 ml de lapte
– 55 gr de unt
– 3 galbenusuri mari
– 3 linguri de zahar
– 1 ½ lingurita sare
– 1 lingurita scortisoara

Amestecam apa calduta cu drojdia, pana cand drojdia se dizolva complet. Le lasam 5 minute, pana cand fac spuma. Daca nu fac spuma, aruncati amestecul si faceti altul, aveti sanse ca drojdia sa nu fie buna. La fel de bine puteti folosi si un cubulet de drojdie proaspata.

Separat, in bolul unui mixer sau robot de bucatarie, amestecam faina, laptele, untul, galbenusurile, zaharul, sarea si scortisoara. Adaugam si compozitia cu drojdie si mixam cateva minute pana cand avem un aluat omogen si elastic.

Strangem aluatul de pe peretii vasului, il pudram usor cu faina, sa nu faca crusta, acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam intr-un loc caldut sa dospeasca, cca 2 ore, pana cand isi dubleaza volumul.

Intindem aluatul pe planseta pudrata bine cu faina, lucrand cu sucitorul dat prin faina. Grosimea foii de aluat trebuie sa fie de 1 cm. Folosind 2 pahare, unul mai mare si unul mai mic, taiem gogosile. Aluatul ramas il framantam din nou si taiem alte gogosi. Punem gogosile intr-o tava pudrata cu faina, le acoperim din nou cu prosopul si le lasam la dospit alte 30 de minute.

Incingem uleiul (cca 1 litru de ulei) si prajim gogosile rand pe rand, cate 2-3 o data, lasandu-le cate 1 minut cel putin pe fiecare parte, astfel incat sa se rumeneasca frumos si nu sa se carbonizeze. Pentru glazura am folosit ciocolata alba, ciocolata amaruie, glazura din zahar pudra vanilat si multe bombonele colorate.

21 Comments

  1. Michelle

    super…si eu vreau..mmmm

  2. Yummy , how delicious!

  3. Anonymous

    ceau TEO arata foarte apetisanti am mancat si eu asa ceva in australia dar ei au mai avut si umpluti cu gem de capsuni cred ar fii ideal daca ne-ai gasi si o reteta umpluti cu gem te pup si tineo tot asa !!!!! multa sanatate la toata familia cristina din arad

  4. arata superb si sunt asa de colorate

  5. angella

    Waw ce pofta mi-ai facut … sunt fan gogosi :D. O sa fac sigur si reteta asta. Am incercat cateva reteta de pe blogul tau si am avut succes ce fiecare data. multumesc si mult succes in tot ce faci.

  6. Anonymous

    buna….ma incanta ff tare reteta asta…dar am o intrebare!Gogosii trebuiesc neaparat prajiti?Adik nu pot sa ii coc la cuptor? Ca nu prea pot sa ii mananc cand stiu k i-am facut in asa mult ulei!!!:D

  7. Anonymous

    ti se face pofta cand le vezi

  8. Anonymous

    foarte bune gogosi…le.am incercat si pot sa spun ca sunt grozave…mi se parea cam putina faina, dar am respectat totusi reteta si au iesit niste minunatii:)

  9. Anonymous

    teo,ai un site f.util si de aceea iti multumesc…pt.ca ma ajuti sa mai schimb monotonia culinara 🙂
    te rog, daca ai incercat vreo reteta de langosi, sa o publici , ca as vrea sa incerc sa fac si eu, dar nu stiu ingredientele si pasii de urmat….si n tine am cea mai mare incredere …ms mult. Ade

  10. Anonymous

    am descoperit ieri site-ul tau si deja am inceput sa gatesc cate ceva. sunt delicioase! chiar imi e de ajutor acest site.

  11. tare bune gogosile astea …

  12. Tocmai le-am incercat si eu. sunt buuune, dar cred ca am cam exagerat cu bomboanele colorate :))

    • :)) hai mah Carla, alea erau numai in scop decorativ! :)) glumesc! important e ca au iesit bine in rest 🙂

  13. buna,din aceasta compozitie,cate gogosi ies?multumesc

  14. Salutare din Duabi, doar ce am terminat gogoselele de care imi erea tare dor si m-am bucurat ca am gasit reteta cu drojdie uscata, aici nu am gasit proaspata. Au iesit super bune 🙂 Multumesc Teo ca mi-ai facut seara mai frumoasa cu reteta ta. Mult succes in continuare si abea astept sa descoper alte retete care sa-mi readuca aromele de acasa.:-*

    • Oana draga, ma bucur tare ca ti-au placut gogosile! Nu conteaza ca ai folosit drojdie uscata, e la fel de buna 🙂 spor la mancat gogosi!!!

      • Multumesc mult Teo, pot sa spun k am incercat si retetele tale de tiramisu si papanasi iar prietenii mei de aici sunt innebuniti, am facut de 3 ori in 2 sapt tiramisu 😀
        Azi am luat gogosele la servici si deja am data reteta la colegele mele araboaice si indience :)) te pooop si te astept in Dubai.

  15. Buna Teo, poti sa-mi spui cam cate gogosi ies din compozitia pe care ai facut-o tu?

  16. Roxana

    Laptele trebuie sa fie călduț și untul topit sau la temperatura camerei??

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.