Prajitura Valurile Dunarii

Prajitura Valurile DunariiCand eram mici asteptam cu mare drag ziua de sambata si asta pentru ca stiam sigur ca sambata dupa-masa mama face prajitura pentru duminica! Avea un caiet de retete pe care a inceput sa il tina imediat dupa ce s-a casatorit si erau de la retetele clasice a lui Buni (pe care imi si inchipui cum i le dicta stand amandoua la masa in bucatarie. Bineinteles ca atunci cand explica o reteta Buni se lasa purtata de val si iti da 1000 de detalii si uneori divagheaza grav de la subiect, dar daca notezi esentialul, sigur reteta ta va fi o reusita).

In timp am vazut ca foarte multe din retetele pe care le are mama in caiet se regasesc si in retetarele mamelor prietenelor mele, pesemne ca erau niste retete foarte la moda la vremea respectiva. Din aceasta categorie nu pot sa nu amintesc prajitura cu foi cu miere sau Albinita, prajitura cu crema de lamaie sau Alba ca Zapada, prajitura Petre roman, Cabana, Baigli cu nuca si mac si prajitura Valurile Dunarii.

Foarte multe din retetele clasice de prajitura dar si multe retete noi am gasit pe Prajituria. Si cum caietul mamei e plecat cu ea (il ia mereu oriunde merge si stie ca sta mai mult timp), m-am inspirat de aici cu reteta de prajitura Valurile Dunarii.

Ingrediente pentru blat:
– 250g (un cub) de Rama Maestro
– 250g faina
– 250g zahar tos
– 7 oua
– un plic praf de copt
– 2 linguri lapte
– 2 linguri cacao
– 2 linguri migdale macinate
– ½ lingurita esenta de migdale
– ½ lingurita esenta de rom
– visine din compot (un borcan de 400g)

Incingem cuptorul la 160 de grade si tapetam tava cu hartie de copt. Spumam intai margarina Rama, care e de preferat sa fie la temperatura camerei, moale dar NU topita, cu zaharul, pana avem o spuma. Adaugam apoi ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Separat, intr-un bol, amestecam faina si praful de copt si punem amestecam peste spuma de margarina si ou. Omogenizam si impartim compozitia in doua parti egale: in prima jumatate punem laptele, cacaua si romul.

In a doua jumatate din compozitie punem migdalele macinate si esenta de migdale. Turnam in tava compozitie cu migdale, o nivelam folosind o spatula. Peste ea turnam compozitia de cacao, o nivelam rotind usor tava. Punem deasupra visinele scurse de sirop si uscate pe un prosop de hartie.

Dam tava la cuptor 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii. Cam asa a aratat la final blatul, pe care trebuie sa il lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a pune crema.

Ingrediente pentru crema:
– 150g margarina Rama Maestro
– 500 ml lapte
– 4 linguri zahar tos
– 100g zahar pudra
– 1 pliculet zahar vanilat
– 1 plic budinca de vanilie

Am pregatit budinca de vanilie: am amestecam praful pentru budinca, zaharul tos si 100 ml de lapte pana s-a dizolvat tot praful de budinca, fara sa ramana cocoloase. Am pus restul de lapte la fiert, impreuna cu zaharul vanilat. Cand laptele a dat in clocot, l-am tras de pe foc, am pus amestecul pentru budinca, am amestecat bine si am pus din nou pe foc, la flacara mica, amestecand in continuu pana se ingroasa budinca. Tragem cratita de pe foc si lasam budinca sa se raceasca de tot.

Separat, spumam margarina si zaharul pudra. Peste crema obtinuta punem budinca rece. Asta e crema pe care trebuie sa o turnam peste blat si sa dam prajitura la rece cateva ore pentru a se aseza crema.

Pentru glazura avem nevoie de 200g ciocolata amaruie sau ciocolata de menaj si 40g margarina Rama pentru copt. Rupem ciocolata in bucati mici sau o dam pe razatoare. O topim la baie de aburi, impreuna cu margarina, amestecand in continuu, pana avem o glazura lucioasa. Lasam glazura sa se racoreasca si o turnam peste crema de vanilie. Nivelam glazura si ii facem „valuri” folosind o furculita sau un cutit bine ascutit.

Dam prajitura la rece cateva ore inainte de servire. E genul de prajitura pe care e bine sa o faceti cu o zi inainte de a o servi, pentru ca este mai buna daca sta peste noapte. Inca ceva: puteti folosi cateva linguri din siropul de visine din compot pentru a insiropa blatul inainte de a pune crema de vanilie. Noi nu am avut rabdare sa o lasam peste noapte, asa ca am gustat-o imediat (cu pofta de prajitura nu te poti lupta asa usor).

Chiar a iesit foarte buna si am de gand sa mai incerc si alte retete de pe Prajituria, ca sa imi aduc aminte de duminicile cand eram toti acasa la masa de pranz. Sa va fie de bine!

12 Comments

  1. gaby_d

    Arata tare, tare fain!
    Eu nici nu am auzit de prajitura asta; de mancat..nici atat.
    Merita incercata 😉

  2. ioi ce buna cred k e!.. am sa o incerc si pe asta!

  3. Anonymous

    Arata intr-adevar f bn.Felicitari Teo!Te vizitez aproape in fiecare zi p blog,sa vad ce minunatii ai mai facut.Am incercat multe dintre retetele tale,toate avand un succes garantat!1e apreciez pt ceea ce faci.Tine-o tot asa!

  4. Anonymous

    E o prajitura geniala! In Germania e la foarte mare cautare si nemtii sunt niste cofetari excelenti!

  5. Draga Teo numai citind reteta si admirandu-ti pozelem deja m-am lins pe degete !
    Salvat reteta.
    Delicioasa trebuie sa fie…

  6. Anonymous

    Teo, iti apreciez foarte mult blogul, te plac foarte mult! Dar uite ce nu imi place, daca nu e cu suparare: folosesti margarina si budinca la plic… Nesanatoase si pline de eeeeee… Nu se poate fara?! Ba se poate 🙂

    Diana

  7. Citadinul

    Postarea ta m-a facut sa ma gandesc la caietele cu retete de familie, pe care le mai avem de la bunicile sau mamele noastre. E bine sa le acordam atentia pe care o merita, si sa le valorificam cat mai bine.

    Pe de alta parte e pacat ca "obiceiul" asta se pierde incet, incet, partial din lipsa de timp care ne marcheaza existenta, partial din comoditate.

  8. andreea

    felicitari! arata foarte bine
    ai dreptate, si eu am gasit reteta asta in caietul mamei cat si celelalte despre care spui
    asa era mai demult: la serviciu cand gusta mama o prajiturica buna de la cineva cerea si reteta si scria acolo pe caietel de la cine o are.
    eu ma inspir mult din caietul mamei..
    numai retete deosebite..

  9. Anonymous

    arata suoer…felicitari!

  10. particica

    Doamne, sunt 30 de ani de cand nici nu am mai vazut-o , nici nu am mai mancat ! Asta da intoarcere in zilele copilariei:). Multumesc mult,e tema de casa!

  11. Va pup pe toti si va multmesc pentru feedback!

  12. Anonymous

    Am incercat sa fac reteta dar nu prea mi-a iesit blatul.nu se vede asa de bine ca la tine,la mine tot e negru{s-au amestecat cele 2 compozitii}Si ale tale au fost lichide?
    oare unde am gresit?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.