Zacusca cu fasole boabe

Zacusca cu fasole boabeAnul asta am zis ca e anul incercarilor, asa ca veti vedea mai multe retete interesante de conserve pentru iarna. Sau cel putin asa cred eu, ca-s interesante. Incepem azi cu reteta de zacusca cu fasole, executata cu succes de mama Lucia, preluata de buni Sia si intr-un final a ajuns si in Teo’s Kitchen.

Ce imi place foarte mult la zacusca asta e faptul ca legumele nu trebuie date prin masina, nici macar taiate marunt, ci pur si simplu taiate fasii. A fost o operatiune usoara, astfel ca intr-o zi, de dimineata pana dupa-masa am terminat cu tot si borcanele erau deja puse la dunst.

Ingrediente pentru 20 borcane de 380g:

  • 6 kg gogosari
  • 6 kg ardei kapia
  • 1,5 kg fasole boabe (fasole nou, de preferinta pestrita, cu boabe mari)
  • 5 cepe mari
  • 1 litru ulei
  • 600ml bulion
  • 5-6 foi de dafin
  • sare grunjoasa pentru muraturi, dupa gust

Mod de preparare

Alegem legumele cu grija, sa fie toate proaspete si sanatoase si le coacem: ardeii pe plita sau la gratar, gogosarii in cuptor. Cat timp stau la copt, fierbem fasolea in apa cu sare, insa nu o lasam sa fiarba foarte tare. Numai cat sa se inmoaie bine boabele, avand grija sa nu se sfarme, pentru ca vor mai fierbe si cu zacusca. Pe masura ce se coc, punem ardeii intr-un vas, ii saram si ii acoperim cu un capac. Astfel, de la aburi, se vor curata mai usor. Gogosarii ii coacem in cuptor pana sunt moi si pielita se desprinde usor. Apoi procedam la fel ca si cu ardeii. O data ce ardeii si gogosarii sunt copti si curatati, ii taiem fasii, cam de o jumatate de cm grosime.

Separat, taiem ceapa pestisori si o calim in 500ml de ulei, intr-o cratita mare. Cand ceapa e aurie, o mutam in oala mare (eu am folosit una de 20 litri), punem peste ea gogosarii si ardeii, saram dupa gust, punem foile de dafin si o punem la fiert, la foc mic. O data ce zacusca incepe sa fiarba, amestecam in continuu pentru a nu se prinde de fundul sau peretii oalei. Dupa o ora de cand a inceput sa fiarba zacusca punem bulion, restul de ulei (in etape, amestecand bine de fiecare data) si fasolea. Lasam sa mai fiarba cca o ora, pana cand zacusca scade bine (cca 3 degete), fasolea este complet fiarta si uleiul se ridica putin la suprafata (nu exagerat, 2-3 mm, cat sa se vada la suprafata zacustii).

Pregatim borcanele, pe care le spalam bine, le uscam si le dam cateva minute la cuptor. Turnam zacusca fierbinte in borcanele fierbinti la randul lor. Avem grija sa nu depasim locul unde incepe gatul borcanului si amestecam usor cu o lingurita pentru a scoate bulele de aer. Inchidem borcanele ermetic si le dam la dunst in patura.

Procedura pentru dunst in patura o gasiti foarte detaliata aici si aici.

Dupa cele 2 zile de dunst, am verificat borcanele sa fie racite de tot si gata zacusca! Am mutat-o la loc de cinste in camara, unde va sta cuminte pana ii vine randul la mancat. Insa nu m-am putut abtine si am desfacut un borcanel sa va arat si voua ce minunatie a iesit.

Eu zic ca a contat foarte mult si tipul de fasole folosita. La noi fasolea asta tarcata gigantica se numeste “fasole diboliță” dar si faptul ca am folosit bulion facut in casa. Astea fiind spuse, sa va fie de bine si spor la pusul pe iarna!

7 Comments

  1. Larisa

    super

  2. o reteta de zacusca cu ciuperci nu ai?

    • inca nu, poate in toamna asta, daca e timp pentru zacusca 🙂 imi palce mult cu ciuperci dar nu am facut pana acum

  3. Multumesc din suflet pentru reteta!Am primit nota zece de la un mofturos. Sanatate si multe bucurii!
    Anca

  4. CLAUDIAOANA

    SUPER

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.