Prajitura Toska – cu mac si crema de vanilie

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Putine sunt caietele de retete ale mamelor noaste in care sa nu gasim aceasta reteta de prajitua, fie ca ii spune prajitura Toska, prajitura Libelula sau pur si simplu prajitura cu mac si crema de vanilie. Daca voi o stiti sub alta denumire, sa imi spuneti si mie, sa trec la caiet 🙂 Este una din retetele pe care mama zice sa le faci cat esti tanara si cu pofta de gatit, ca daca nu…nu o mai faci in veci amin! De ce? Pentru ca are multi pasi de preparare si o crema care se face pe baie de aburi si apoi un strat de biscuit pentru care trebuie sa faci sirop de zahar ars si mai are si glazura si un blat pentru care trebuie sa bati albusurile pan ate plictisesti. Dar rezultatul final…prajitura racoroasa, bogata, care arata impresionant si este extraordinar de buna…merita tot efortul. O sa aveti timp toata viata sa faceti prajiturile simple, gen prajitura desteapta, pe care nu trebuie decat sa le turnati in tava si e gata desertul 🙂 Asa ca, inarmati cu spatule, boluri, rabdare si multa pofta, hai sa facem impreuna una dintre prajiturile clasice si mega-delicioase! Pe locuri, fiti gata, start!

Ingrediente pentru blat:

  • 6 albusuri
  • 180g zahar
  • 100g mac
  • 80g faina
  • 3 linguri nuca de cocos
  • 1/2 pliculet praf de copt
  • un praf de sare


Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Incingem cuptorul la 180°C, ungem cu unt si tapetam cu faina o tava de 28×35 cm. Apoi batem albusurile spuma, mai intai cu un praf de sare. Apoi, adaugam incet incet zaharul, cate 2 linguri o data si amestecam cu mixerul la viteza mare pana avem o spuma lucioasa. Care nu cade din bol daca il intoarcem cu capul in jos. De aici continuam cu spatula si adaugam restul ingredientelor, amestecand cu spatula de sus in jos, incercand sa nu scoatem aerul din compozitie. Turnam apoi totul in tava pe care am pregatit-o, nivelam cu spatula si dam la cuptor 20 min sau pana trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca de tot inainte de a pune crema. Si toate astea se fac muuuuult mai usor daca aveti un mini-ajutor 🙂

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Ingrediente pentru crema:

  • 6 galbenusuri
  • 180g zahar tos
  • 3 linguri cu varf de amidon
  • 250ml lapte
  • 200g unt moale (unt gras)
  • 1/2 baton vanilie sau 1 lingurita extract de vanilie

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Amestecam cu mixerul la viteza mare galbenusurile si zaharul tos, pana avem o crema groasa, ca o alifie. Adaugam laptele caldut, in care am desfacut amidonul. Trebuie sa amestecati bine cu telul, ca sa nu fie cocoloase si abia apoi turnati laptele peste galbenusuri. Punem vanilia si amestecam, apoi punem toata compozitia intr-un bol termorzistent, pe care il asezam peste o oala cu apa si punem totul pe foc. Amestecam la foc mic pana crema se ingroasa ca o budinca. Tragem de pe foc si lasam sa se raceasca, panand peste vas o folie alimentara, ca sa nu faca scoarta.

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Separat, spumam untul impreuna cu 2 linguri de zahar, apoi adaugam crema, care e musai sa fie complet rece. Amestecam tot, turnam crema peste blatul rece, nivelam cu spatula si lasam o ora la frigider pana crema e bine legata.

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Ingrediente pentru sirop si stratul de biscuiti:

  • 300g biscuiti
  • 200g zahar tos
  • 100ml apa

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Intr-o craticioara cu fund dublu, punem zaharul si il tinem la foc mic pana incepe sa se caramelizeze si este auriu/maroniu. Nu lasati zaharul sa se arda, amestecati tot timpul, pentru ca altfel, siropul va fi foarte amar. Cand zaharul e caramelizat, tragem craticioara de pe foc si turnam apa. Nu va speriati daca zaharul se strange si se intareste, isi revine cand il punem din nou pe foc. Punem din nou pe foc, amestecand pama zaharul e topit si siropul e gata. Trecem biscuitii prin sirop si ii asezam peste stratul de crema. Daca siropul e caldut, tineti biscuitii mai putin, daca e rece, puteti sa ii tineti mai mult, depinde de cat de insiropata vreti sa fie prajitura.

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

La final, nu ramane decat sa facem glazura. Avem nevoie de 200g ciocolata cu lapte sau amaruie, in functie de preferintele voastre, 100ml frisca lichida, 100g unt si o lingura de miere. Le punem toate intr-o craticioara, amestecand la foc mic pana ciocolata e topita si toate ingredientele sunt amestecate. Obtinem o glazura lucioasa, pe care o turnam peste stratul de biscuiti si o nivelam cu spatula.

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Prajitura este cu atat mai buna cu cat sta mai mult timp sa se aseze straturile, asa ca va sugerez sa o dati la rece peste noapte. Este absolut delicioasa, mai ales daca folositi baton de vanilie si nu esenta de vanilie 🙂 Daca mama soacra mai avea dubii in ceea ce priveste abilitatile voastre culinare, dupa ce mananca din prajitura asta, va ajunge sa va considere rivale in bucatarie, va promit! Sa va fie de bine! 🙂

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

Prajitura Toska - cu mac si crema de vanilie

45 Comments

  1. Cred ca este tare buna, ma atrage stratul de glazura de deasupra :)! Luca iti seamana foarte mult, e un copil tare frumos! Sa va traiasca! Imi place de nu mai pot zambetul lui!

  2. ce bine arata prajitura! imi place sa fac in fiecare saptamana cate o prajitura, saptamana trecuta am incercat sa fac savarine, spre uimirea mea mi-au iesit. in seara asta o sa incerc prajitura ta!

  3. fix asta am in frigider :)) ieri am facut-o pentru prima oara. ce ne-am sincronizat! :)) pup

  4. amalia

    deja “imi ploua in gura” :)) arata foarte bine si gustul sunt sigura ca este foarte bun .o voi incerca si eu ,desi are multi pasi de urmat .:)

  5. Buna Teo,

    Cu ce se poate inlocui amidonul? noi stam la Praga si nu l-am vazut prim magazine.
    Multumim mult pentru retetele tale minunate!!!

  6. AM si eu reteta, dar se numeste “Prajitura cu Picnic si mac” (asta pentru ca mama o facea cu biscuiti Picnic).:)

  7. popescu ionica

    ce fel de biscuiti ai pus deasupra?

  8. simona

    Pe cand o aplicatie pentru android?

  9. cu ce pot inlocui amidonul ca nu gasesc sa cumpar?merci

  10. ce bine arata in poze
    o sa fac si eu saptamana asta

  11. bodan sorina

    arata asa de bine,chiar vroiam o prajitura cu mac,multumesc.Am facut tortul de ciocolata ,ai avut dreptate e bestial de bun,a fost apreciat de toata familia mai ales de fiica mea

  12. Ce frumos arata! Imi place blatul acela cu mac si crema de vanilie! Of, ce combinatie!

  13. Raluca

    Am facut si eu prajitura in seara asta 😀 si acum astept pana maine sa vad si mai ales sa gust rezultatul..am o singura intrebare: glazura trebuia pusa imediat, adica fierbinte? Mi se pare ca s-a cam imprastiat si nu cred ca o sa mai arate ca in poze..multumesc!

  14. A incercat sotia sa-mi faca si mie da sincer nu iese ca in pozele tale…asa delicioasa!

  15. Drigla Ioana Cristina

    Draga Teo, am facut si eu prajitura, dar din pacate crema mea nu s-a ingrosat, am fost tentata sa pun un pic de lapte praf in ea, dar nu am pus, ca atare am mancat-o cu lingurita. Gustul e demential. Sambata incerc Greta Garbo.Multumim pentru retetele tale frumos prezentate

  16. virginia

    A iesit extraordinara! A meritat efortul de a sta cateva ore in bucatarie. Cred ca a devenit prajitura noastra preferata 🙂

  17. Mama miaa, arata superb, oare gasesc prajitura dinasta in orice cofetarie?:)

  18. Claudia

    Am facut si eu prajitura, din pacate crema s-a legat foarte greu cu toate ca am mestecat in ea 1/2 ora pe baie de aburi. Restul au iesit foarte bine. Asteptam maine sa o gustam.

  19. Andreea

    E geniala…toata lumea a laudat aceasta prajitura..si nu mi se pare nici greu de facut….la crema m-am incurcat putin, dar in final a iesit…

  20. ionela

    Foarte buna prajitura, dar crema nu s-a ingrosat, iar glazura de ciocolata nu a iesit in strat gros ca in poze.Nu a fost foarte aspectoasa dar foarte gustoasa!Am incercat prajitura de doua ori dar crema tot “curgatoare ” a iesit

  21. Anca Lakatos

    Draga Teo, iti spun sincer ca am facut si cu amidon si cu faina si vreau sa zic ca, cea cu faina a iesit mai bine si a stat si mai teapana.
    Spune-mi o alternativa mai sanatoasa la frisca lichida, te rog! Frisca lichida ce e pe la noi prin Bistrita e plina de E-uri. Am incercat cu smantana. Mai este si altceva? Multumesc

  22. ionela

    Pentru a se lega crema eu am pus si untul pe foc impreuna cu celelalte ingrediente pana s-a legat ca o budinca apoi am dat-o la rece la frigider.Biscuitii trebuie sa fie grosi pentru a nu se rupe cand ii trecem prin sirop.Daca se rup biscuitii glazura se va duce printre biscuiti si nu va mai fi in strat gros .eu am facut-o de trei ori iar ultima data a iesit ca in poze .De data asta crema nu a mai iesit “curgatoare “

  23. MIE MI-A IESIT PERFECTA.EU AM INLOCUIT AMIDONUL CU PRAF DE BUDINCA SI CREMA AM FACUT-O LA FOC MIC NU PE BAIE DE ABUR.GLAZURA TREBUIE SA SE RACEASCA.E PRAJITURA MEA PREFERATA

  24. catalina

    Am preparat-o si eu aseara.A iesit super..doar ca am mai pus deasupra ciocolatii niste nuca de cocos…daca tot a nins afara 🙂 multumesc de reteta 🙂

  25. Cred ca este foarte buna si o sa incerc si eu,am mancat doar odata si mia placut foarte mul.

  26. Andreea

    Sunt o mare fana a retetelor tale, de cate ori vreau aa gatesc ceva ma uit pe blogul tau si mereu gasesc ceva interesant de facut!! Am facut prajitura asa de mai multe ori, de fiecare data pentru mai multe persoane si a fost ff apreciata! Dap, am impresionat si soacra cu ea :)) nici mie nu mi.a iesit f bine crema de vanilie la prima incercare, dar apoi m.am prins de smecherie. Trebuie lasata mult pe foc, pana cand da in clocot, si se face ca budinca. Mereu fac retete de la tine pentru ca stiu ca nu dau gres cu ele. Acuma am gulasul pe foc si in curand una bucata sot fericit :)) Multumesc!!

  27. dariana

    Este delicioasa,

  28. Pingback: Prajitura Toska | Retete mancare

  29. Andreea

    Cate straturi de biscuiti se pun??

  30. Am facut-o de Craciun. A fost delicoasa, toata lumea a apreciat-o! Multumesc de reteta!

  31. Bianca

    Prajitura aceasta e minunata !! E preferata sotului si a musafirilor ! Cred ca fac aceasta prajitura de aproape 2 ani si mereu iese perfect si primesc cele mai multe laude. Multumim mult de reteta , chiar o recomand pentru toata lumea !!!

    • Ma bucur mult, Bianca! Multumesc ca imi incerci retetele si mai ales ca sunt asa hit la voi acasa 🙂

  32. Arata foarte bine,as vrea sa o incerc 🙂 insa as vrea sa stiu ce tip de biscuiti este cel mai potrivit! Multumesc!!!

  33. Teodora

    Care e dimensiunea tavii?

  34. Multumesc pentru reteta. Ieri l-am gătit. Nu a funcționat la fel de frumos ca al tău, dar tuturor le-a plăcut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.