Papanasi fierti (dietetici)

Papanasi dietetici
#pentruca retete culinare si #pentruca mare pofta si #pentruca papanasii prajiti, desi ii iubesc la extrem, nu sunt cei mai buni pentru dieta, am facut papanasi fierti. Tot cu branza de vaci, dar una dietetica, slaba si in loc de smantana un iaurtel, mai grasut asa de felul lui, unul grecesc si o dulceata de casa, de data asta dulceata de zmeura si mure. D-E-L-I-C-I-O-S!

Ingrediente:
– 500g branza de vaci slaba, dietetica
– 1 ou mare, 2 da sunt mai mici
– 150g zahar
– 200-250g faina
– 3 linguri gris (undeva la 50g) sau puteti inlocui de tot faina cu gris
esenta de vanilie dupa gust sau zahar vanilat

Ingrediente pentru papanasi dietetici

P.S. scuzati poza de la ingrediente, ma duce si pe mine capul/ochiul, stiu si o vad ca e in ceata, dar Luxi Puxi aka Luca a insistat sa faca el poza, sa o pun pe blog si “sa stie toti ca fac poze faine” asa ca am facut cum a zis el, nu fiti prea aspri, ca pricepeti voi ce e in poza… cu un pic de stradanie si ingaduinta 🙂

Toate astea le amestecam intr-un bol incapator si facem bilute de marimea unei mingi de golf. Puneti la fiert 2-3 litri de apa cu un pic de sare si scufundati intai un papanas, ca sa testati daca se sfarma la fiert sau nu. Daca se sfarma, mai puneti un pic de faina, dar nu exagerati, pentru ca papanasii vor fi foarte tari. Aluatul va fi oricum destul de lipicios, nu continuati sa puneti faina, scopul nostru nu este sa folosim papanasii ca si arma alba 🙂 Dupa ce am testat primul papanas, ii fierbem si pe ceilalti, la foc foarte mic, 10-15 minute, pana se ridica la suprafata. Nu ii fierbeti la foc mare, pentru ca da, se ridica rapid, par fierti, dar mijlocul ramane crud si este clicos. Cat timp papanasii fierb, noi punem intr-o tigaie un pic de ulei si zahar, vreo 100g. Amestecam la foc mic un pic, fara ca zaharul sa se topeasca, apoi punem pesmet, vreo 200g si un pic de scortisoara. Le amestecam pe toate si daca mai vrem, mai punem zahar. Asta depinde numai de voi si de cat de dietetic vreti sa fie papanasii 🙂 Cand scoatem papanasii de la fiert, folosind o spumiera, ii dam prin amestecul de pesmet si zahar si… aia e!

Preparare Papanasi dietetici

De servit ii servim calzi, ca asa sunt cei mai buni, parerea mea 🙂 Cu un pic de iaurt gras sau, daca ne intindem, chiar cu un pic de smantana. Si dulceata, de orice fel, dar cel mai bine in combinatie cu papanasii merge o dulceata de afine, fructe de padure, capsuni sau zmeura.

Papanasi dietetici

Papanasi dietetici

Papanasi dietetici

Papanasi dietetici

Papanasi dietetici

Papanasi dietetici

28 Comments

  1. Cristina

    In afara de branza nimic nu e dietetic.. zahar, faina, dulceata.. asa puteti sa credeti ca mancati “la dieta” fetelor!

    • in comparatie cu cei prajiti, sunt chiar foarte dietetici. smantana se poate inlocui cu iaurt, dulceata se poate omite si tot asa.

    • @Cristina: in papanasi astia ai intr-adevar carbohidrati din zahar si faina dar ai si proteine din branza si oua (deci sunt satiosi). Si ca sa-ti zic un secret de ”dieta”, daca mananci unul de asta fiert cu o lingura de iaurt si una mica de dulceata e ok. Intr-un regim echilibrat poti sa-ti permiti din cand in cand asa ceva. Si-ti scrie o cititoare de-a lui Teo care are patratele pe abdomen cu toate ca-i gateste constant retetele… moderatie si sport Cristina draga, moderatie si sport 😀

  2. sinziana

    e grozava poza cu ingrediente 🙂 felicitari Luca, faci poze tare faine. De acum aveti fotograf pentru retete 😛
    Fug repede sa cumpar niste branzica de vaci si trec la treaba :))

  3. Ce poza faina!!!!

  4. Mihaela

    Gris nu au sau nu am citit eu cum trebuie? In poza lui Luca,( care e foarte buna, ca veni vorba:))), pare sa fie. Multumesc mult si seara faina!

  5. si noi facem papanasi fierti, dar nu cu faina de grau ci cu gris de grau, mie mi se par mai buni asa

  6. Anca D.

    Buna, Teo! Pe gerul asta cumplit chiar merg de minune papanasii!!!dar, te rog, as vrea sa stiu cat gris trebuie… Mutumesc mult!

  7. Cristiana

    o sa incerc si eu zilele astea reteta ta1 ser sa fie totul in regula…multumesc!

  8. Doamne de pofta mi-ati facut, arataaaa delicos 😀

  9. damaris

    Teo, esti minunata,felicitari!

  10. Am facut…. fooooarte buni!!!!!!! multumesc!

  11. multumesc pt reteta sint f… buni

  12. Monica

    Am facut azi acesti papanasi doar jumatate de portie sa vad cum ies. Si din nefericire au iesit cam tari la mijloc. Oare de ce?

    • Monica, poti sa incerci sa nu pui faina deloc, sigur ai scapat un pic prea multa. Inlocuieste de tot faina cu gris

  13. Pentru retete clasice, gen papanasi mult mai buna e cartea de bucate, gen Silvia Jurcovan, unde intr-adevar sunt si mai dietetici, mai multa brinza, mai putina faina.

  14. Mii de multumiri draga Teo. Am căutat ani de zile aceasta rețetă, mama făcea exact la fel și tine papanașii fierți. Mama nu mai este și odată cu ea au dispărut și toate bunătățile fiindcă eu refuzam pe vremuri sa stau în bucătărie și sa învăț de la mama cum se făceau.

    Poate mai găsești cumva prin caietele tale încă o rețetă pe care tot la fel, o caut, dar nu găsesc exact ce trebuie și anume GOGOSARI ÎN ULEI! Help! Acești gogoșari erau tăiați în jumătăți, fără cotor, îndesat bine în borcane de 800, erau dulci, sărați și acrișori în același timp, erau uleiosi la suprafață și mai găseam printre ei niște bobite mici galbene și negre (cred mustar și piper). Mulțumesc încă o data. Teodora

  15. Viorica Kerekes

    Eu pun numai gris si sunt preferatii fetitei mele!

  16. Buna Teo. Cu mare drag te citesc si ma inspir din rețetele tale :).
    Să te întreb… stau in Anglia iar aici nu gasesc brânză dulce de vaci ca si acasa. Se poate inlocui cu ceva? Acelasi bai il am si la cheesecake ul fara coacere:( .multumesc

    • Salut, Diana! Nu stiu exact ce branzeturi aveti acolo, insa poti sa faci papanasii si cu ricotta, de exemplu, sigur se gaseste. Posibil sa intre putin mai multa faina in acest caz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.