Prajitura Nuga

Prajitura Nuga
Tuturor gospodinelor, fie ele cat de experimentate, li se intampla sa ramana in pana de retete culinare si toate, dar absolut toate ajungem sa ne intrebam “eu ce gatesc azi”? Pentru mine insa, a devenit mult mai usor in ultima vreme, pentru ca oamenii imi propun ei retete sau imi spun ce mai gatesc. Ma ajuta mult si faptul ca eu sunt prietenoasa din fire si socializez cu drag cu toata lumea dar si faptul ca locuiesc la tara si aici, oamenii sunt mai prietenosi, vanzatoarele de la toate magazinele din zona ma cunosc si ne intelegem foarte bine 🙂 Asa am cunoscut-o pe Andra, de la care cumpar lactate care mai de care, aici la noi la brutarie, in Floresti. Si inainte de Craciun, cand vorbeam noi doua despre prajiturile pe care le facem fiecare de Craciun, mi-a zis de o prajitura care ii place ei foarte mult, prajitura Nuga, cu foi de napolitane. Nu stiu daca v-ati prins asa de-a lungul vremii, dar eu iubesc foile de napolitane si orice retete culinare le implica, fie ca e prajitura crocata cu nuci si crema de cafea sau pur si simplu foile de napolitane umplute cu nuca. Asa ca, am rugat-o sa imi scrie reteta sa v-o arat si voua, numa ca Andra a uitat o vreme, apoi am uitat eu o vreme, apoi ne-am adus aminte amandoua si a iesit o bunatate de prajitura!

Ingrediente:
– 2 foi pentru napolitante
– 7 albusuri
– 7 galbenusuri
– 7 linguri de zahar
– 7 linguri de faina
– ½ lingurita praf de copt
– 250g rahat taiat cubulete mici
– 250g nuca macinata mare
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 250g unt gras sau margarina + 7 linguri de zahar

Ingrediente Prajitura Nuga

Mai intai facem crema, pentru care punem intr-o craticioara si fierbem la bain-marie untul, 7 linguri de zahar si cele 7 galbenusuri. Le amestecam pana crema da cateva clocote si incepe sa se ingroase. Nu va fi o crema groasa, ca o budinca, insa va fi foarte lipicioasa si perfecta pentru a lipi foile. Lasam crema sa se raceasca de tot. Intre timp, pregatim blatul, pentru care batem albusurile spuma tare cu 7 linguri de zahar, apoi adaugam restul ingredientelor, inclusiv miezul de la batonul de vanilie. Le amestecam bine cu spatula, ca sa nu scoatem tot aerul din compozitie.

Preparare Prajitura Nuga

Turnam totul in tava tapetata cu hartie de copt (tava cea mai mare de 40x35cm) si coacem 12-15 minute sau pana trece testul scobitorii, in cuptorul incins la 180°C. Lasam blatul sa se raceasca la temperatura camerei, apoi asamblam prajitura: o foaie de napolitana, jumatate din cantitatea de crema, blatul, alta crema si la final o foaie de napolitana. Apasam bine si punem deasupra un fund de lemn si o greutate, ca sa fim siguri ca se lipeste crema si prajitura e numa buna. Operatiunea asta e mai bine sa se desfasoare peste noapte, ca sa stim o treaba.

Preparare Prajitura Nuga

Este o prajitura minunata, cu gust de copilarie asa 🙂 Multumesc, Andra, pentru reteta!

Daca v-am propus un desert minunat, eu zic sa va spun si cu ce l-ati putea asorta ca si fel principal 🙂 Pentru ca la desert avem o bomba calorica, un peste ar merge foarte bine, cum este pastravul umplut, facut la cuptor si asortat cu legume, propus de Florin pe site-ul prietenilor mei de la Bonduelle. Pastravul este unul din pestii mei preferati si modul in care l-a gatit Florin se potriveste perfect, pentru ca pastravul este mai sec si are nevoie de legume ca sa devina mai fraged. Este o reteta care se prepara foarte usor, chiar si de gopodinele incepatoare si garnitura de morcovi pitici, cum le zice Luca la baby carrots de la Bonduelle, merge perfect 🙂 Spor la gatit!

Prajitura Nuga

Prajitura Nuga

Prajitura Nuga

Prajitura Nuga

Prajitura Nuga

17 Comments

  1. Imi place …

  2. Vai de cand n-am mai mancat asa ceva….!Din copilarie.Multumesc ca mi-ai reamintit de prajitura asta !
    Te astept cu mare drag la Campania mea de sarbatoare :http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/03/campanie-de-sarbatoare.html
    Te tzuc !

  3. Am incercat si a iesit exact asa cum mi-o aminteam din copilarie.Un mare zambet pe buzele tuturor care au gustat.

  4. Amintiri din copilarie! 🙂

  5. Wow,gustul copilariei!Am sa incerc !Multumesc pentru idee!

  6. arata foarte bine,pentru Sfintele Sarbatori de Paste o voi face si eu
    multumesc Teo pentru reteta

  7. lupescu marioara

    am facuto de multe ori e super buna se tine mai multe zile .

  8. liliana

    Nu an inteles prea bine cu vanilia te rog poti sa imi explici cum fac

    • se taie pastaia pe lung, apoi cu partea neascutita a cutitului se trage miezul din pastaie, acela este cel care se foloseste

    • Florentina

      Untul se pune in crema ? Nu apare in descriere?

      • Scrie in text: Mai intai facem crema, pentru care punem intr-o craticioara si fierbem la bain-marie untul, 7 linguri de zahar si cele 7 galbenusuri.

  9. am si eu doua intrebari…ingredientele sunt pentru o tava mare de cuptor si cum se comporta prajitura la cald? (vreau sa o fac, sa o iau in rucsac la munte si nu as vrea sa se lipeasca bucatile intre ele)

    • Diana, prajitura iese fix cat sunt foile de napolitana. Problema este insa cu caldura, s-ar putea sa iti curga putin crema de vanilie la cald….

  10. Cristina

    Buna ziua! Se pot folosi fructe proaspete in loc de rahat?

  11. Camelia

    Buna! Ce marime au foile de napolitana? Eu am gasit diferite dimensiuni si nu stiu cat trebuie sa aiba ca sa iasa prajitura ca a ta. Multumesc anticipat!

    • Salut, am folosit foi de napolitane Lica. Chiar daca ai dimensiuni diferite, poti sa adaptezi cantitatile in functie de dimensiunea lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.