Prajitura super-rapida cu mere

Prajitura cu mere

Daca gatiti foarte mult, daca aveti familie mare (cu sau fara remuneratie mica, dupa buget 🙂 ) sigur stiti cum e sa ajungi in impas si pe principiul “caut prietena si nu gasesc” va ganditi “as gati da’ nu stiu ce!”. Sa stiti ca asta se intampla si la case mai mari, unde se gateste mult peste masura, adica in cazul meu. Eu gatesc zi de zi acasa, nu de alta, dar printul Luca nu mananca din aceeasi mancare de 2 ori, deci e ziua si gatitul pentru el. Si credeti-ma, chiar daca fac 2-3 portii, e la fel de mult de spalat la vase, la fel de mult de gandit “ce saracie sa mai gatesc maine?”. Apoi, nu termin bine de spalat si strans dupa gateala de dimineata de acasa, ca ma pregatesc de mers la platou si de gatit pentru voi si pentru “las termitas” de la Ziua Buna.

Asa ca, vin momente in care… pfffffff… chiar nu mai stiu ce sa mai gatesc, ce sa mai inventez si o pizza comandata mi se pare cea mai simpla optiune. Dar noroc ca la noi la bloc suntem muuuuulte mamici. Si cand spun multe, chiar suntem multe, ca doar numai la mine pe scara sunt 12 prunci 🙂 Cand am intrebat “voi ce prajitura mai faceti, asa de duminica?”, Lorena, mamica de Mara, a venit cu ideea salvatoare, o prajitura cu mere care se face foarte usor si care, la final, arata ca si cum ati fi muncti pe ea ore bune si ati fi copt foaie cu foaie. Ceea ce nu e cazul, ca se face… jenant de repede si usor, mai ales daca aveti doritori care sa va ajute sa curatati merele si sa le dati pe razatoare. Si cum sa nu stie Lorena sa faca prajitura buna daca stie sa faca o fetita asa frumoasa?!? Va rog sa faceti cunostinta cu Mara, singura fetita care mi-ar spune vreodata asta: “Teo, desfa-mi semințe! Ce astepți?!?! Sarbătorile?!?”

mara

Ingrediente pentru o tava de 35x40cm (cea mai mare tava pentru copt prajituri)
– 2 kg mere rosii
– 150g zahar
– o lingura scortisoara macinata
– 250g unt gras
– o cana de zahar
– o cana faina cernuta impreuna cu un pliculet praf de copt
– o cana lapte praf
– o cana de gris
– 2-3 pliculete zahar vanilat
– o cana biscuiti

Ingrediente

Mai intai ne ocupam de mere, pe care le curatam de coaja, le dam pe razatoarea mare si le amestecam cu cele 150g zahar si scortisoara. Merele nu se storc deloc de zeama pe care o lasa, ea ajuta sa se lege toata prajitura. Lasam merele asa cel putin o jumatate de ora, pana se incinge cuptorul, pana pregatim celelalte ingrediente si, in cazul meu, pana mai bag un nivel de Bad Piggies cu Luca 🙂 Buuuuun, cand ajungem la un nivel imposibil de trecut la Bad Piggies, ceea ce se va intampla destul de repede daca sunteti la fel de anti-talent ca si mine la orice inseamna calcule, matematica, logica si tehnologie, puteti trece la pasul urmator al retetei: amestecati intr-un bol mare canile de zahar, gris, faina (nu uitati de praful de copt), lapte praf, zahar vanilat. Pe fundul tavii in care coaceti prajitura puneti jumatate din cantitatea de unt, rupt bucatele si deasupra puneti un strat generos din amestecul cu faina, astefl incat sa acopere bine bine untul.

Preparare

Peste stratul de faina punem un strat de mere, apoi alt strat de faina, tot asa, generos si continuati cu straturile pana la epuizarea ingredientelor, astfel incat ultimul strat sa fie de mere. Mie mi-au iesit fix 3 straturi din amestecul de faina si 3 de mere. Peste ultimul strat, cel de mere, punem biscutii pe care ii sfarmam cat de mic putem. Peste biscuit punem restul de unt, tot asa, rupt bucatele. Dam tava la cuptorul incins la 180°C si coacem prajitura 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii.

Preparare

E musai musai sa o lasati sa se raceasca de tot inainte de a o taia si cel mai bine si mai bine ar fi ca, dupa ce se raceste la temperatura camerei, sa dati tava la frigider peste noapte, sa se aseze mai bine straturile. In plus, e mult mai buna cand e rece si cea mai buna cand o mancati cu 1-3-5 globuri de inghetata de vanilie. Si daca reteta asta de prajitura cu mere nu va coafeaza, nu uitati ca mai este pe blog o reteta clasica de prajitura cu mere, de la Buni Sia citire 🙂 Sa va fie de cel mai bine, va pupa Teo 🙂

Prajitura cu mere

Prajitura cu mere

Prajitura cu mere

49 Comments

  1. Arata super bine! Nici n-ai zice ca sunt asa de simple! 🙂

  2. Chiar ca e rapida. Si arata demential. Cu mere cui nu i-ar placea? 🙂

  3. Pare delicioasa aceasta prajitura, cu siguranta cel putin la fel de super-rapid de mancat pe cat e de facut! 😀

  4. arată foarteee bine, iar cum familia mea e fan declarat al prăjiturilor cu mere și biscuiți, această rețetă are șanse mari să le ajungă-n farfurii în acest weekend!

  5. Andreea

    Oare cu ce as putea inlocui merele? Nu stiu de ce, dar nu imi plac prajiturile cu mere sau cu branza…

    • Din pacate e nevoie de mere sau branza ca sa lege straturile de prajitura, pentru ca sunt “umede”. Daca nu iti plac merele si nici branza, nu e musai sa incerci reteta asta, e pacat sa o ciuntesti si sa o adaptezi, mai bine cauti la cateogoria prajiturid e casa dde pe blog o reteta care sa iti placa 🙂

    • Raluca

      In loc de biscuiti poti pune nuca ;)… eu asa o fac si este foarte buna.

    • Simona

      Cât de mare e cana de măsurat ingredientele?

      • Daca vrei o prajitura mai mica si o coci intr-o tava mai mica, folosesti o cana mai mica, de 150ml de exemplu, cu care masori tot. Daca doresti o prajitura coapta in tava mare, de exemplu, folosesti o cana de 250ml. Important e sa folosesti aceeasi cana pentru toate ingredientele.

  6. Multumesc pt reteta! Am facut-o si eu zilele trecute, e super buna! 🙂

  7. adina

    De cand am citit reteta mi s-a parut atractiva si usor de facut( fiind mamica de bebelus de 1 an de zile,cu timp limitat pt deserturi),si cu prima ocazie,am incercat-o .Ca o bucatareasa pofticioasa ,am gustat-o de indata ce s-a mai racit de la cuptor, si este o prajitura reusita,combinatia gustului de mar amestecat cu scortisoara si aroma laptelui praf este delicioasa. Lasata la rece si peste noapte,sigur va fi pe placul tuturor.Cu siguranta o voi mai face,si voi incerca si alte retete de pe blog.

  8. Draga Teo, iti multumesc din suflet pentru toate retetele minunate pe care le publici…tocmai acum e in cuptor prajiturica…sotul meu este un devorator de dulciuri iar asta e una dintre prajiturile lui preferate..de doua saptamani am descoperit-o si deja o facem a 3-a oara…multa inspiratie iti doresc in continuare, sa mai “furam” si noi retete delicioase de pe blog…te pup…

  9. silvia

    am incercat aceasta prajitura si este delicioasa si rapida insa se poate face oare si cu branza in loc de mere ?

    • Silvia. sincera sa fiu nu am incercat. dar cred ca ar merge cu o branza de vaci grasa, mai usscata, care sta bulgarasi

  10. mihaiela

    Fata frumoasa, desi te citesc de multa vreme de-abea acum am facut legatura cu Teo de la tv. Stiu, sunt imposibila dar vreau sa te felicit pentru cat de savuroasa esti(semeni cu Teo Trandafir)ce bine dai pe sticla si ma uit eu, moldoveanca sadea din targul prafuit al Tecuciului, Galati la un post TV ardelenesc pentru tine.bRAVO , DRAGA MEA SI TE ROG, CARE ESTE RETETA TA DE ,,timp” de le faci pe toate caeu ,o biata profesoara cu 2 mofturosi acsa ,la mancare bineinteles nu mai fac fata.Te sarut!!!

    • Esti o scumpa si iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase 🙂 Din pacate, nu exista nicio reteta, sunt mereu pe fuga si simt ca nu am timp de nimic, dar seara, destul de tarziu seara, cand pun capul pe perna, desi sunt franta, ma bucur pentru tot ce am realizat in ziua respectiva si ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat putere sa o duc la bun sfarsit si sa o iau de la capat in ziua urmatoare 🙂 te pup si iti doresc tot binele din lume, sa iti traiasca piticii si sa te bucuri de ei :*

    • Nicoleta

      Buna Teo . Pare o reteta r usoara care trebuie încercată Dar intrebarea e: cu ce as putea inlocui laptele praf?
      Multumesc mult .

  11. Este super buna si rapida, asa ca pentru gospodine care nu au prea mult timp la dispozitie:)
    Copilul meu o adora, i-am facut-o de 3 ori in 2 saptamani. Profitam cat mai sunt mere in pom 🙂

    • Theo, tiza mea, sa va fie de foarte bine, sa stii ca prajitura asta este si foarte pe gustul lui Luca 🙂

  12. Sabina

    Buna Teo,
    As dori sa fac si eu aceasta minunatie ,se poate inlocui laptele praf cu lapte normal ?
    Multumesc frumos .:*

  13. Ce înseamnă o cană de biscuiți? 150 de grame? 200?

    • Nu, o cana de biscuiti inseamna o cana de biscuiti 🙂 Ideea prajiturii este, asa cum poate ti-ai dat seama din ingrediente, sa fie cate O CANA din fiecare: zahar, faina, lapte praf, biscuiti. Daca vrei o prajitura mai mica si o coci intr-o tava mai mica, folosesti o cana mai mica, de 150ml de exemplu, cu care masori tot. Daca doresti o prajitura coapta in tava mare, de exemplu, folosesti o cana de 250ml 🙂 Sper ca ti-am fost de ajutor!

  14. Lizzie

    A fost SUPER buna, rapida, ieftina, drept care am facut o maaaaaaare tava pentru la serviciu. Rezultat – tot Serviciul de Ambulanta Bucuresti te complimenteaza, Teo, multumim pentru reteta 😀

  15. Andreea

    Buna Tei !Cu ce as putea inlocui laptele praf?
    Multumesc pentru atatea idei de praji 🙂

  16. Draga Teo, am o intrebare. Trebuie sa fie 2 kg de mere dupa ce le scoatem cotoarele sau 2 kg cu tot cu cotor? Vreau sa iti incerc reteta weekendul asta si de-abia astept. Am mai gatit din retetele tale si toate au iesit super bune. Iti multumesc pentru incantarea papilelor 😀

    • Buna, Livia 🙂 2 kilograme inainte de a fi date pe razatoare (poae ca am avut vreo 2,2 kg, ca sa nu mint :p)

  17. Buna, am incercat si eu prajitura azi..pur si simplu minunata..am folosit o tava rotunda de 29 cm si a iesit putin mai inaltuta..insa delicioasa..sotul meu m a rugat ca data viitoare cand fac..sa adaug deasupra si niste nuca amestecata cu biscuiti..

    • Ana, combinatia de nuca-mar este o clasica si se potriveste foarte bine 🙂 Ma bucur ca v-a placut!

  18. A fost un succes total! Multumesc tare mult,Teo!

  19. Buna,Teo ! Sambata am invitati inportanti de rang inalt la masa romaneasca ! Din tot ce am citit pe net ,m.am oprit la aceasta reteta . Cred ca este delicioasa si sper sa le placa invitatilor mei ! Te imbratisez cu drag

  20. giovanna

    Am incercat prajitura aceasta chiar vineri, a iesit buna, un pic cam prea mult unt pentru gusturile noastre, data viitoare o sa pun mai putin unt, in rest doar complimente. Foarte frumos rezultatul , aspectul de prajitura cu foi e super.

  21. Dana P

    DELICIOASA !!!!!
    Tocmai s-a racit si am taiat-o…..e foarte buna si mi-a iesit perfect.
    Multumesc Teo pentru reteta.

  22. CristinaD.

    Perfecta!:-)
    Asa..stii ce am facut? Din lipsa de timp, nu m-am dus sa cumpar lapte praf, pentru ca nu mai aveam in casa, am pus nuca de cocos 😀 si mi-am zis: ” daca m-ar vedea Teo ,m-ar lua la intrebari!:))”
    Ei bine, nu e nevoie sa ma vezi ca tot iti zic: perfecta!:-)
    La urmatoarea respect reteta. Promiiiit!:-)

  23. Buna, zahărul(150gr) se amestecă cu merele cum ai scris la începutul descrierii? Sau cu faina grisul si laptele praf cum ai scris la mijlocul descrierii? Mersi

  24. da, foarte buna!! eu am pus mult mai putin zahar, cred ca max 100 g in toata retetea si laptele praf era indulcit. A iesit minunata!

  25. Mihaela

    Draga Teo,
    Nu pot sa cred ca am găsit, in sfârșit, o rețeta de prajitura cu mar care sa corespundă viselor mele pentru o astfel de prajitura. Din momentul cand am citit rețeta am știut ca este perfecta si asa a si ieșit. Mihai, băiatul meu cel mic (12 ani) a decretat: “e cea mai buna prajitura din toată viața mea de pana acum”. Si are termeni de comparație cu 2 bunici si 2 mătuși care se întrec sa le facă dulciuri lui si fratelui lui mai mare, Ionuț (14 ani).
    Multumesc din suflet pentru rețeta si pentru bunătățile cu care ne faci viața minunata!

    Sa fii binecuvantata,
    Mihaela (o clujeanca de-a ta )

    PS: pentru ca nu am avut suficient unt in casa am folosit untura de porc; exact in aceeași cantitate. Gustul e minunat si i-am făcut pe plac lui Mihai, chiar de ziua numelui.

    • Draga Mihaela, ma bucur tare tare mult sa aud ca prajitura a fost pe placul vostru. Iti multumesc mult pentru cuvinte!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.