Carrot cake – Tort de morcovi

carrot cake tort de morcovi

Uneori, nu e nevoie de un plan pentru o reteta perfecta. Uneori, pur si simplu pleci de acasa, fara sa stii exact ce vrei sa gatesti si ajunge sa vezi un ingredient si totul se schimba, in mintea ta incepe sa se contureze o reteta si in cateva secunde, vezi in minte chiar si pozele cu rezultatul final. Asa am ajuns la reteta de carrot cake – tort de morcovi.

Am dat o fuga pana la Lidl si de cum am intrat am vazut standul cu lalele. Evident ca am plecat de acolo cu bratul plin! Apoi, imediat dupa lalele, am ajuns la legume. Si din tot standul ala imens, tot ce mi-au vazut ochii de gospo, au fost morcovii. Morcovii de primavara, tineri, crocanti si extraordinar de proaspeti! Si nu mi-a zburat mintea nicio secunda la vreo reteta de legume la steamer, ci numai si numai la carrot cake 🙂 Este cel mai bun cu morcovii astia de primavara, poate si de asta e unul dintre torturile pe care il fac de obicei de Paste. Si la Lidl-ul unde merg eu, cred ca fix strategic pentru mine, vis-à-vis de legume e standul de patisserie. Asa ca am luat si praf de copt, si zahar si de toate si dupa aia, profitand de Saptamana XXL care e in plina desfasurare, am luat faina si ulei si bineinteles mascarpone pentru crema, ca tot e la reducere acum. Si gata! Am fugit acasa intr-un suflet sa fac atat de iubitul meu carrot cake. Poate ca unul dintre motivele pentru care imi place asa de mult si e primul care mi-a venit in minte cand am vazut morcovii e pentru ca si Luca e mare fan. Chiar acu vreo 2 saptamani l-am scos in oras la un tort de morcovi, in localul unde ne place noua cel mai mult si am pus poza de mai jos cu el super incantat de tortul lui pe Facebook. Si ghiciti? Cand sa platim nota, totul era din partea casei, pentru ca i-a impresionat fericirea copilului in fata carrot cake-ului lor 🙂

luca

Ingrediente pentru blat, pentru un tort de 2 etaje, 14-16 portii
Timp de preparare: 1 ora, Dificultate redusa

– 200ml ulei Promiena
– 120g zahar tos Castello
– 100g zahar brun
– 3 oua mari
– miezul de la un baton de vanilie Belbake
– 200g faina Castello
– o lingurita scortisoara Mikado
– cate ½ lingurita nucsoara, cuisoare, ienbahar macinate
– o lingurita sare
– o lingurita praf de copt
– o lingurita bicarbonat de sodiu
– 250g morcovi dati pe razatoare mica

carrot cake tort de morcovi

Mai intai incingem cuptorul la 180°C, apoi pregatim blatul: amestecam cu mixerul la viteza medie, 3-4 minute, ouale, uleiul, zaharul tos si zaharul brun, pana avem o crema ca o alifie, groasa si deschisa la culoare.

carrot cake tort de morcovi

Punem desupra faina, sarea, praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele, amestecam bine, pana avem o compozitie omogena, 4-5 minute cu mixerul la viteza medie.

carrot cake tort de morcovi

La final, adaugam morcovii dati pe razatoare si amestecam bine.

carrot cake tort de morcovi

Turnam compozitia in tava cu pereti detasabili, tot de la Lidl luata si ea, e gama Ernesto, ceramic si eu personal sunt foarte multumita de ea. Este tava de 25cm diametru si ii tapetam fundul cu hartie de copt iar peretii cu putin unt si faina. Nivelam compozitia si dam tava la cuptor 30-35 min sau pana trece testul scobitorii. Pana blatul sta la cuptor, noi ne ocupam de crema.

carrot cake tort de morcovi

Ingrediente pentru crema:
– 250g mascarpone Lovilio
– 100ml frisca lichida Pilos
– 200g zahar pudra vanilat Castello
– 200g martipan alb Belbake

carrot cake tort de morcovi

Mai intai amestecam mascarpone singur, pana e foarte cremos, apoi punem 100g zahar pudra vaniliat si amestecam pana zaharul este topit complet. Separat, batem frisca cu 100g zahar pudra vanilat, pana avem o frisca tare, apoi o amestecam cu crema de mascarpone incet, cu spatula, prin miscari de impaturare, de sus in jos, ca sa nu se lase frisca si sa nu se taie crema.

carrot cake tort de morcovi

Lasam blatul sa se raceasca de tot, apoi il taiem in jumatate, cat de egal se poate. Asezam un blat pe platou, punem un strat subtire de crema, apoi intindem martipanul intr-o foaie subtire de 3-4 mm (este foarte important sa intindem martipanul pe planseta bine pudrata cu zahar, ca sa nu se lipeasca) si folosim peretii detasabili ai formei de copt pentru a-l taia exact pe marimea tortului. Punem foaia de martipan peste primul strat de crema.

carrot cake tort de morcovi

Peste martipan mai punem un strat subtire de crema, apoi al doilea blat.

carrot cake tort de morcovi

Nu ne ramane decat sa imbracam tortul in crema, sa o nivelam frumos, sa decoram tortul dupa pofta inimii si sa il lasam peste noapte sa se aseze. Nu e musai musai sa il lasati peste noapte, dar sa stiti ca toate aromele din blat se imprietenesc si mai bine, tortul devine si mai suculent (daca un tort poate fi suculent, dar nu stiu cum as putea traduce americanismul “moist”) si crema se aseaza mai bine. Este un tort racoritor, de primavara, nu e deloc prea dulce, numai atat cat trebuie, iar toate condimentele din blat sunt minunate alaturi de crema de mascarpone 🙂 Sa va fie de cel mai bine, dragilor, si nu uitati ca de pe 5 martie intra la Lidl o sumediene de produse pentru bucatarie, ca sa gatiti CA UN BUCATAR! 🙂

carrot cake tort de morcovi

carrot cake tort de morcovi

carrot cake tort de morcovi

carrot cake tort de morcovi

carrot cake tort de morcovi

carrot cake tort de morcovi

carrot cake tort de morcovi

carrot cake tort de morcovi

46 Comments

  1. Mirela

    Hei Teo! De multă vreme caut o rețetă de carrot cake. Arată așa de bine! Abia aștept să o încerc. Am citit de mai multe ori, dar nu am găsit cantitatea de făină. Câtă făină ai pus?
    Mulțumesc mult pentru toate rețetele postate! Îți doresc numai bine! 🙂

  2. Care e cantitatea de faina folosita?

  3. dupa zambetul acelui copil cred ca este un tort foarte bun

  4. Alexandra

    Blatul nu trebuie insiropat cu nimic? Presupun ca iese destul de tare.

    • Buna, Alexandra. Nu, nu trebuie sa il insiropezi, dimpotriva el iese foarte umed, nu e nevoie de sirop.

  5. Abia astept ziua de maine sa fac tortul asta impreuna cu sotul meu ! Multumesc Teo!

  6. B Timea

    l-am facut. L-am adaptat un pic (nu am taiat blatul in 2 -l-am facut mai subtire in tava dreptunghiulara) dar cu ingredientele tale. A iesit fenomenal!!!!

  7. B Timea

    Multumesc inca o data ptr reteta. In 2 zile s-a terminat…
    Dupa oreo-chessecake-ul tau, asta ne-a placut cel mai mult.

  8. Ce fain arata!! Planuiesc si eu sa fac de Pasti dar cu 3 randuri de blat si 2 de crema. Ma gandeam sa ii pun deasupra caramel sarat. Ce parere ai?
    P.S. : desi asa fata draguta e Teo! Nu stiam cum arata Teo 😀

    • Deea, tu vrei sa faci o adevarata bomba calorica? :)) Glumesc! Da, poti pune caramel desupra, un strat subtirel asa! Te pup Teo, acum ca tot stii cum arata si iti doreste din tot sufletul ei de gospo un Paste Fericit! 🙂

  9. Arata super bine prajitura, si cu siguranta este la fel de delicioasa precum se vede. Trebuie neaparat sa listez reteta si sa o incerc.

  10. Geanina

    daca nu gasim morcovi la legatura putem sa punem morcovi normali? si se poate renunta la martipan pt ca nu gasesc…cred ca la lidl a fost doar in oferta saptamanii?
    ce as putea sa pun in loc de martipan?

    • Sigur ca se poate si cu morcovi la kilogram 🙂 Cei la legatura sunt morcovi tineri si deci mai aromati si mai dulci, atata tot. Se poate renunta si la martipan. Mult spor! 🙂

  11. Bun, si batonul de vanilie unde se pune, in blat sau in crema?

  12. Cristina D.

    A iesit foarte aspectuos si delicios. Am inlocuit martipanul cu caramel. L-am facut de revelion si nu a rezistat mult 🙂
    Saptamana viitoare va fi din nou degustat. 🙂

    • Ma bucur tare mult ca v-a placut, Cristina si mai mult ma bucur ca ai improvizat! Mor de drag cand aduceti modificari retetelor, asta inseamna ca va simtiti foarte confortabil in bucatarie si nu poate decat sa ma bucure asta 🙂 Un An Nou Fericit iti doresc si multe clipe frumoase alaturi de cei dragi!

  13. Cristina D.

    Multumesc , Teo! Esti inspiratie pt mine in bucatarie. Uneori , cand caut o reteta , o fac prin comparatie. Decid ca a ta e ” the best” pentru ca ..e foarte practica si nu sofisticata. Iar rezultatul e fantastic!:-)

    An plin de zile bucuroase! 🙂

    • Multumesc, Cristina draga! Iti doresc un 2016 minunat, asa cum imi doresc si mie, ca vorba aia, “rau a fost destul!”

  14. melania

    buna
    am facut pentru prima data acest tort si a iesit extraordinar de bun ,cu siguranta voi repeta reteta ! urmatoarele pe lista sunt islerele ,revin cu impresii 🙂

  15. Corina

    Servus!
    Multumesc pt reteta. Azi musai s-o incerc. Sper sa-mi iasa:))

    O mica rugaminte, oare nu ai cumva si reteta de tort de morcovi care se serveste in restaurantul Baracca (de pe Napoca/cluj)?
    Este praji’ preferata si tare mult as vrea s-o fac acasa:))

    Spor in tot ceea ce faci si Sarbatori fericite!

    • Corina, nu am mancat niciodata Carrot Cake la Baracca, pentru ca imi place atat de mult cel facut de mine sau cel de la Olivo incat nu am fost tentata sa incerc in alta parte, trebuie sa recunosc! Dar os a gust si acolo si revin cu impresii! Pupici!

  16. Felicia

    Buna Teo, delicios!
    L-am facut anul trecut dar acum caut o varianta fara zahar pt băiețelul meu de aproape 2 ani.

    S-ar putea adapta reteta? Cu ce as putea inlocui?. De obicei indulcesc cu pasta de curmale.

    • Poti incerca sa indulcesti si cu altceva, eu personal nu am incercat si cu siguranta se va schimba putin (sau mai mult) consistenta prajiturii. Spor mult! 🙂

  17. dianacj

    Am ajuns si eu cu intarziere la reteta asta. Dupa succesul fenomenal de saptamana trecuta cu cheese cake-ul tau (dupa ultima bucata, sarbatoritul a intrebat: nu mai ai un tort? 🙂 ), il fac diseara pentru maine. O sa topesc in crema de branza o ciocolata alba, ca tare buna a fost!
    Multumesc!

  18. Dorotea

    Bună Teo! La ingredientele pentru crema ai scris 160 g zahar pudra, dar în imagine apar 3 plicuri a cate 80 g. În descriere ai scris sa amestecam Mascarpone cu 100 g zahar și apoi frisca cu alte 100 g. Deci cat zahar punem? Mulțumesc! Blatul e gata, acum lucrez la crema…

    • Buna! 🙂 Am corectat la crema 200g zahar pudra, dar la fel de bine pot fi si 160g, in functie de cat de dulce va place sau, daca folositi o frisca care e gata induclita, cat e aceea de dulce. Mult spor! 🙂

  19. Draga Teo. Felicitari pt blogul tău. Ma încântă. Caut de ceva timp o reteta de tort de morcovi dar care sa nu aiba cantitati industriale de zahar si unt. Vreau sa încerc rețeta ta dar mi se pare ca nu o sa pun enibahar. E neaparat necesar? S-au il pot înlocui cu altceva?

  20. Teodora

    Bună. Merge o crema cu aroma de cocos pe trupul blatul cu morcovi? Am un bebe alergic la lapte și vreau sa folosesc o crema făcută cu lapte de cocos. Mersi

    • Buna, Teodora. 🙂 Ca arome eu zic ca merge, insa nu am testat laptele de cocos in combinatia asta. Daca incerci sa ne spui si noua cum este.

  21. Azi il voi face pentru a patra oara. Este delicios! .
    Única diferenta: crema. Folosesc um ganache de ciocolata.
    Multumesc pentru retetele minunate.

  22. Andreea

    Fac aceasta reteta foarte des, este una dintre preferatele intregii familii:)
    Multumim Teo!

  23. Lorena

    Fff mult zahar

  24. Lavinia

    Draga Teo, acum ma apuc de facut . Ma gandeam daca se poate înlocui uleiul cu unt? Daca da, cam care ar fi cantitatea?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.