Risotto cu dovleac si gorgonzola

risotto cu dovleac si gorgonzola

Sigur stiti asta despre mine: risotto este mancarea mea preferata pe baza de orez! Este ceva in combinatia de orez, vin, parmesan si orice alte ingrediente pe care alegem sa le punem in risotto care m-a cucerit de la prima degustare si de atunci…a ramas aceeasi dragoste! Azi avem un risotto special, de toamna, extrem de cremos, bun pentru suflet si pentru stomacel, ceea ce americanii numesc “comfort food” si ardelenii “tulai Doamne, bun ii in zilele reci” – risotto cu dovleac si gorgonzola. Cu mana pe boneta mea de gospodina va spun ca este CEL MAI CREMOS RISOTTO PE CARE L-AM FACUT VREODATA!

risotto cu dovleac si gorgonzola

Cu reteta de azi sarbatorim Saptamana Italiana la Lidl! De fiecare data cand urmeaza saptamana italiana, ma pregatesc sa imi refac stocul de orez pentru risotto – orezul Arborio Italiamo este ideal pentru orice fel de risotto, boabele parca sunt alese una si una si ramane al dente, facand un risotto deosebit! Vi-l recomand cu mare drag!

Si tot pentru risotto (si orice alte mancaruri la cre trebuie vin), va recomand sticlutele de vin de 250ml Cimarosa. De ce? Este un vin bun, la un pret foarte accesibil, vine in sticluta mica, deci nu trebuie sa deschidem o butelie intreaga de vin pentru 100-150ml cat ne trebuie intr-o reteta, se inchide foarte usor, cu capacul cu filet si ocupa foate putin loc in frigider. Eu am tot timpul o sticluta la indemana pentru gatit, si alb si rosu. 🙂

Ce am mai cumparat nou de data asta? Pe langa produsele pe care le cunosc si le iubesc din Saptamana Italiana, am cumparat si piure de rosii cherry, pe care am de gand sa il folosesc cu tortellini cu anghinare, tot ceva nou pentru mine 🙂 Vedeti, de asta mi-e drag Lidl – tot timpul aduce un bucataria mea ceva nou!

saptamana-italiana-lidl-1

saptamana-italiana-lidl-2

De foarte multe ori v-am povestit ca stau la tara. Ei bine, in comuna mea, Floresti pe numele ei, langa Cluj-Napoca, se dechide joi, 29 octombrie, LIDL!! Toata lumea e in extaz, este magazinul pe care toti l-am asteptat de foarte mult timp si o sa va scriu vineri cum a fost la deschidere 🙂
Sa revenim la risotto cu dovleac si gorgonzola, cremosul si aromatul lui mama! Abia astept sa vina Luca de la scoala sa il guste! El este un fin degustator si critic culinar, dar sunt sigura ca e pe gustul lui!

risotto cu dovleac si gorgonzola

Ingrediente pnetru 4 portii:

Timp de preparare: 25-30 min, dificultate medie

  • 30g (2 linguri) unt Milbona (82% grasime)
  • o ceapa alba mica, taiata foarte fin
  • 200g dovleac, taiat cubulete mici
  • 300g orez Arborio Italiamo
  • 1,5 litri supa de pui
  • sare si piper dupa gust
  • 30g (2 linguri) unt Milbona (82% grasime)
  • 70g gogonzola Lovilio
  • 70g parmesan Italiamo
  • 70g prosciutto Italiamo

risotto cu dovleac si gorgonzola

Intr-o cratita incapatoare, topim 30g unt (putem pune si o lingura de ulei de masline, care ajuta untul sa nu se arda) si calim ceapa pana devine sticloasa. Adaugam dovleacul si orezul si le calim impreuna pana orezul devine si el sticlos. Stingem totul cu vin si lasam 1-2 minute pe foc, la foc mare, pana vinul se evapora. Incepem sa adaugam supa de pui, cate 200-300ml o data. Pe masura ce orezul fierbe si supa scade, mai adaugam, din aproape in aproape.

Orezul trebuie sa fie aproape facut (orezul pentru risotto fierbe in cca 17-18 minute la foc mediu spre mare. Trebuie sa amestecam in continuu (sau foarte des) pentru ca orezul sa nu se lipeasca de cratita. Cand orezul e fiert (dar ramane al dente, asta inseamna ca boabele nu sunt foarte moi, ci putin tari la mijloc, cat sa simtim ca putem musca din orez si nu se topeste in gura), tragem cratita de pe foc si adaugam 30g unt, parmesanul si gorgonzola si amestecam pana sunt topite. Lasam risotto sa se odihnesca 1 minut, apoi il asezam in farfurie. Un risotto reusit se va intinde singur in farfurie cand o batem usor de masa. Garnisim cu rucola sau frunzulite de spanac, salata si, bineinteles, cu felii de prosciutto.

risotto cu dovleac si gorgonzola

risotto cu dovleac si gorgonzola

Dupa cum bine puteti observa (am vorbit exact ca un ghid de la muzeu) risotto cu dovleac si gorgonzola este cremos, se intinde ceva nemaipomenit cand il luati pe furculita si…sper ca pana vine Luca de la scoala sa mai ramana macar o portie mica-mica-mica 🙂 Sa va fie de cel mai bine!!!

risotto cu dovleac si gorgonzola

risotto cu dovleac si gorgonzola

7 Comments

  1. IUliana

    Buna Teo, cum faci cu supa de pui din reteta daca nu ai supa prin casa? sunt incepatoare si recunosc ca nu ma apuc de o reteta care contine si supa fiindca imi imaginez ca trebuie sa fac de fapt 2 feluri .. risotto si supa 🙂
    Multumesc pentru sfaturi!

    • Iuliana, poti incerca sa faci o supa din apa fierbinte si vegeta de casa sau poti folosi pur si simplu apa la risotto, nu e un capat de lume 🙂 Mult spor!

  2. Punem si morcovi?

  3. Roxana

    Salut,
    ne spui te rog cat vin ai pus in reteta?
    Multumesc.

  4. Delicioasa mancare!!! Cu siguranta o adaug la preferate. Multumesc 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.