Chifle cu salam sasesc

chifle cu salam sasesc

Va invitam acum 2 saptamani sa votati unul din cei 6 sasi de la Cris-Tim, singurii 6 sasi care stiu reteta atata de iubitului Salam Sasesc. Desi in modul meu caracteristic extra-uber-mega-finut am incercat sa va influentez votul pentru a-l alege pe Hans cel migalos, sasul meu preferat, voi l-ati ales pe Martin. Si nu ma supar deloc, si Martin cel carismatic este simpatic 🙂 Atat de simpatic incat a ajuns pe noua eticheta a Salamului Sasesc si a facut o treaba foarte buna si desi are « straie noi « Salamul Sasesc este acelasi salam pe care toti il iubim 🙂

chifle cu salam sasesc

Totusi, dragul meu Hans are un rol foarte important in realizarea retetei perfecte! Hans (cel migalos) este sasul care stie cel mai bine ce bucata de carne sa potriveasca pentru a oferi un produs final echilibrat, nici prea gras dar nici prea inecacios, nici prea atos dar nici prea moale. Are cunostinte despre prepararea carnii, despre carmangerie si despre cele mai alese si savuroase bucati de carne. Eu am primit provocarea de a gati o reteta cu Salam Sasesc pentru Hans cel migalos si m-am gandit sa ii fac o supriza : o reteta de chifle, care aparent sunt niste chifle banale, frumos rumenite, ce-i drept, poate niste chifle pe care Hans le-ar manca alaturi de salamul lui preferat, in pauza lui de masa. Ce au insa special aceste chifle? Salamul Sasesc se afla ascuns in interior, alaturi de un cub de cascaval moale si pesto de busuioc, care le da chiflelor o aroma speciala.

chifle cu slam sasesc

Hans este migalos, la fel ca mine. Hans este sas, deci precizia nemteasca il caracterizeaza si ii plac lucrurile foarte bine facute. Hans cu siguranta e foarte serios la locul de munca, deci pauzele de masa sunt scurte si trebuie sa fie eficiente : Hans trebuie sa fie bine hranit, sa incerce constant reteta la care lucreaza, sa incerce mereu combinatii noi in care salamul lui se potriveste minunat. Avand toate acestea in minte, m-am gandit la chiflele perfect rumenite, din aluat fraged si pufos, care se ascunde sub crusta de ou si susan. Iar la interior, Hans va gasi nu doar Salamul Sasesc, dar si o masa completa 🙂 Si, chiar  daca Hans nu vine la voi la cina, chiflele cu siguranta vor fi apreciate de intreaga familie la micul dejun, ca si gustare in locul sandwich-ului clasic si, bineinteles, in pachetelul de la scoala sau caserola cu pranz de la birou.

chifle cu slam sasesc

Ingrediente pentru 8-10 bucati:
– 1 ou
– 80ml ulei
– 250ml apa calduta
– 2 linguri sare
– 2 linguri drojdie uscata
– 4 linguri zahar
– 500g faina pentru paine (faina tip 650)

Pentru umplutura si garnisit:
– 200g cascaval taiat cuburi mari
– 200g Salam Sasesc Cris-Tim, taiat cuburi mari
– 3 linguri pesto alla genovese
– pentru garnisit: un ou, seminte de susan

chifle cu slam sasesc

Intr-un bol incapator sau in bolul mixerului, amestecam toate ingredientele pentru aluat, mai putin faina, pana se omogenizeaza. Adaugam apoi faina, toata o data, si framantam, cu mana sau cu accesoriul pentru framantat al mixerului, pana aveam un aluat elastic, omogen, care nu se lipeste de mana sau de peretii vasului. Mutam aluatul pe planseta pudrata cu putina faina si intindem o foaie de cca 1 cm grosime, pe care o taiem in 8-10 dreptungiuri. Ungem fiecare dreptunghi cu putin pesto, apoi asezam cate un cub de cascaval si unul de salam sasesc. Strangem bine marginile dreptunghiului de aluat si il rulam in mana astfel incat sa obtinem o bila perfect inchisa. Procedam la fel cu restul chiflelor si le asezam intr-un vas termorezistent sau intr-o tava unsa cu unt. Acoperim chiflele cu un servet curat si le lasam sa dospeasca 15 minute. Crestam apoi fiecare chifla cu un cutit si dam tava la cuptorul incins la 180°C timp de 20 minute. Dupa aceste 20 de minute, scoatem tava din cuptor, ungem chiflele cu ou batut si presaram deasupra seminte de susan, apoi dam din nou la cuptor, 10-12 minute sau pana chiflele sunt frumos rumenite si sunt coapte pe interior (pe testate).

chifle cu salam sasesc

chifle cu slam sasesc

chifle cu salam sasesc

Sper din suflet sa va placa, noi ne-am indragostit de aceste Chifle cu Salam Sasesc, nu doar pentru gustul minunat, dar si pentru ca se fac foarte usor, nu e nevoie de timp indelungat de dospire si le puteti tine in frigider pana la 2 zile inainte de a le coace, pentru a le servi calde celor dragi 🙂 Cele si cele mai bune sunt proaspat scoase din cuptor, dar si reci sunt minunate, alaturi de un pahar de lapte batut sau sana 🙂

chifle cu salam sasesc chifle cu salam sasesc chifle cu salam sasesc

 

12 Comments

  1. Arata genial, Teo cea migaloasa!!
    De abea astept sa le testez pe copilut, pe post de pachetel la scoala! Mersi fain si spor in tot ce faci. Sa iti fie de cel mai bine! 😉

  2. Roxana S.

    Arata super bine! As vrea si eu sa le fac, dar nu prea sunt fan pesto 🙂 Oare il pot inlocui cu altceva sau il pot elimina de tot din reteta (fara sa fie chiflele seci)? Mersi!

  3. CristinaD.

    Ce sa mai zic, niciodată dar niciodată nu am mai mâncat așa ceva!!! 🙂
    Eu nu le-am umplut, am uns bine tava cu unt și le-am uns și pe ele cu unt și am presărat susan.
    https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1274603219305742&id=100002682287622&set=a.378817165551023.82058.100002682287622&source=56

    Extrem de pufoase și DELICIOASE! După gust, le-am fi mâncat pe toate 🙂

    Din nou îți mulțumesc draga Teo!

    • Suuuuuper!!!! EU multumesc din suflet pentru toata increderea pe care o aveti in mine :*

      • CristinaD.

        Nu se poate sa nu cred in tine, Teo! Când văd atâta entuziasm in prezentarea ta ( È™i fiecare reÈ›eta are o prezentare aparte 🙂 ) , când spui ca ” hai ca nu greu deloc, va spun eu” sau “dacă Luca al meu a mâncat înseamnă ca o sa aibă trecere in familie, pentru ca el nu mănâncă orice :-)” sau..sa te mai citez? 😀 totdeauna citesc cu drag orice introducere la ReÈ›etele tale È™i când le pregătesc ma gandesc la ce ne-ai povestit 🙂

        Nu te cheamă un Lidl din județul Mureș sa gătești ceva live acolo? 😀 ca as veni sa te întâlnesc 🙂

  4. Daniela

    Bunã Teo ,
    Am fãcut pâinicile şi sunt EXCELENTE , pufoase , delicioase , chiar şi a doua zi !
    Criticii mei culinari ( cei 2 baieții ) au adus doar laude :))
    Data viitoare voi pune mai puÈ›in zahãr…din pãcate eu nu sunt mare fan al combinaÈ›iei dulce-sãrat …dar asta are de-a face cu papilele mele gustative :))

  5. Buna, Teo! Intrebare: cam cate chifle ies? Incerc sa imi dau seama daca sa merg pe cantitatea intreaga sau sa injumatatesc…

    • Salut, Ana. Am scis si in text, ingredientele sunt pentru 8-10 bucati. Depinde cat de mari sau mici le modelezi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.