Reteta de Macarons frantuzesti

reteta macarons frantuzesti

Macarons. Bezele frantuzesti. Macarons frantuzesti. Spuneti-le cum vreti, cert este ca au fost nemesis-ul meu foarte multa vreme. Pe cand aveam impresia ca am doborat balaurul cu 7 capete si ca bezelele ies perfect de fiecare data, cu piciorusul lor faimos cu tot, cum mi se naruia tot universul si, dupa vreo 4 ture coape perfect, ieseau niste rateuri demne de cosul de gunoi. Cata rusine am mancat din cauza fursecurilor astea blestemate, n-am mancat in viata mea si nici macar nu mi-e rusine sa recunosc. Si, asa cum multi dintre voi mi-ati scris, inteleg ca si voi, la randul vostru, v-ati luptat cu aceasta “monstruozitate” care este THE FRENCH MACARON! In 2011 am mai postat o RETETA DE MACARONS FRANTUZESTI si, este si aceea foarte buna, in cas ca doriti sa o incercati 🙂 Doar ca, de atunci, mi-am mai perfectionat tehnica!

reteta de macarons frantuzesti

Dar, vorba francezului, have no fear, Teo is here! Azi am pentru voi nu doar reteta de macaron frantuzesti, dar si toate secretele retetei, aflate dupa esecuri peste esecuri, o ura vadita fata de faina de migdale si foarte multe (enorm de multe) lacrimi. Criza, plansul si lacrimile s-au terminat cand am descoperit reteta ASTA. Pentru ca scria doamna acolo ca e garantata 100%, dar am mai auzit eu din astea si, priving la frumoasele pricomigdale  din tava, caci asta imi iesise in loc de macarons, aveam dubii serioase. Apoi am citit sute de comentarii si toate spuneau acelasi lucru: RETETA FUNCTIONEAZA! Asa ca, aceasta este reteta magica si am testat-o o data, de doua, de 5 ori si macarons au iesit perfect de fiecare data!

reteta de macarons frantuzesti

INGREDIENTELE PENTRU 20 MACARONS:
– 115g faina de migdale
– 230g zahar pudra
– 145g albusuri
– 70g zahar tos
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 2g sare

reteta de macarons frantuzesti

Batem albusurile, sarea, miezul de la pastaia de vanilie si zaharul tos cu mixerul la viteza 4 (viteza medie), timp de 3 minute. Crestem viteza la 7 (mediu-spre-mare) si batem inca 3 minute, apoi la viteza 8 (viteza mare), 4 minute.  Vom avea o bezea foarte tare, uscata, care se strange in bulgari pe tel. Cernem faina de migdale si zaharul pudra printr-o sita foarte foarte fina. Bucatile mari de faina care raman in sita le dam prin blender si incarcam din nou, pana trec prin sita. Adaugam tot amestecul o data si amestecam cu spatula, cu miscari de sus in jos, pana amestecul este de consistenta unei lave topite si, daca ridicam spatula, putem “desena” o funda de aluat, care sta cateva secunde inainte de a disparea in aluat. Punem jumatate din compozitie in pos si spritam direct in tava, pe hartia de copt, cerculete de 3.5 cm diametru, la distanta de minim 2 cm unul de celalat pentru ca se mai lasa putin. Batem tava de masa, ca sa fim siguri ca iese aerul in exces. Lasam tava pe masa cel putin 30-45 minute, pana macarons fac o crusta lucioasa, pe care o simtim cand ii apasam usor cu degetul. Coacem in cuptorul incins la 145°, 16-18 minute.

reteta de macarons frantuzesti preparare-macarons-1

INGREDIENTE PENTRU CREMA (GANACHE DE CIOCOLATA ALBA)
– 180g ciocolata alba de foarte buna calitate
– 20g unt 82%grasime
– 80ml smantana dulce pentru frisca

Taiem ciocolata grosier din cutit sau o dam pe razatoarea mare. Intr-o craticioara punem untul si smantana dulce si le aducem la punctul de fierbere. Turnam amestecul fierbinte peste ciocolata si amestecam pana cand ciocolata este topita si avem o crema lucioasa. Dam crema la frigider 10-15 minute sau pana este aproape tare, apoi umplem macarons cu grija, folosind un cutit pentru unt.

TIPS & TRICKS PENTRU MACARONS PERFECTI DE FIECARE DATA

FAINA DE MIGDALE – ceea ce vedeti in poza este faina de migdale cumparata din magazin, de la DM mai exact. Este foarte ok pentru macarons, cu mentiunea ca u vor iesi la fel de albe ca si ale mele, pentru ca migdalele sunt macinate cu tot cu coaja. Am folosit 150g faina de migdale de la DM ca a ramana dupa cernere fin 115g.

– eu prefer sa iau fulgi de migdale de la lidl, care sunt fara coaja si pe care ii las sa se usuce 2 zile, asezati pe ziar, intr-un singur strat. Apoi, cand sunt uscati, ii macin cu rasnita de cafea. Iese o faina de migdale abosolut perfecta si cu o culoare galbuie frumoasa, din care ies exact macarons pe care ii vedeti in pozele de la acest articol. Va sugerez cu mare drag metoda aceasta, mie imi place mult mai mult culoarea si aroma bezelelor la final

POSUL – nu puneti toata compozitia obtinuta in pos, ci doar jumatate, altfel curge prea mult din pos sub propria greutate a compozitiei si nu puteti face cerculete perfecte. Pentru incepatori si avansati deopotriva, va sugerez sa trasati cerculete pe hartia de copt inainte de a sprita macarons, asa aveti un sablon perfect dupa care s ava ghidati. Pentru ca macarons sa creasca perfect, trebuie sa asezati spritul in mijocul cercului desenat si apsati usor, astfel centru de greutate al bezelei este exact in mijloc si macarons cresc uniform.  NU uitati sa bateti tava de 2-3 ori de blatul de lucru!

 CAT AMESTECAM? – ideea este ca spuma de albusuri trebuie sa fie foarte tare, pentru ca, retetele clasice spun ca in momentul in care adaugam faina de migdale si zaharul pudra, trebuie sa amesteca de 35-40 de ori ca sa avem consistenta perfecta pentru macarons. Daca albusurile sunt prea putin batute, asta inseamna ca scoatem prea mult ar din compozitie amestecand de 35-40 de ori. DAR daca albusurile sunt atat de bine batute incat spuma nu cade cand intoarcem bolul cu fundul in sus, insemna ca vom avea nevoie de cele 35-40 amestecari cu spatula pentru a le putea incorpora. Stiu, parca-s nebuna, imi dau seama si eu cand citesc cat de amanuntit va scriu indicatiile, dar va promit ca daca faceti asa cum zic si bateti albusurile 10-11 minute, veti avea bezeaua perfecta pentru macarons. Si, daca tot vorbim de albusuri, am incercat reteta cu albusuri proaspete, de la frigider, cu albusuri pe care le-am lasat peste noapte la temperatura camerei, cu albusuri de la oua care avea cel putin o saptamana vechime. Nu am observat nicio diferenta, sincera sa fiu. Daca aveti un mixer foarte bun, cum este KitchenAid, bezeaua se pate perfect cu orice fel de albusuri si macarons ies foarte bine.

CUPTORUL, bata-l vina, poat strica tot! Cand spun 145°C, inseamna cuptor electric, functia fara ventilatie. Daca e si ventilatia, mai scad cateva grade. Ca sa stiu o treaba. Invatati sa va cunoasteti cuptorul si capriciile lui si pentru asta spritatti 1-2 macarons pet ava si testati temperatura si timpul de coacere perfecte inainte de a va avanta cu toata tava in cuptor.

COLORANT ALIMENTAR – sigur ca il puteti folosi, pentru Macarons colorate dar trebuie MUSAI sa fie un colorant alimentar gel sau praf, pe care il adaugam in bezea, la sfarsitul timpului de batere, apoi mai amestecam 1 minut, cu mixerul la viteza mare. Colorantul alimentar lichid modifica stabilitatea si consistenta bezelei, deci nu riscam! Indiferent ca il folositi colorant alimentar sau nu, nu uitati ca, din cand in cand, sa trageti bezeaua de pe marginile vasului in vas. Trebuie ca toata bezeaua sa fie omogena cand o punem in sprit, pentru ca un fir de bezea intarite poate face un dezastru si macaron se crapa la copt.

reteta de macarons frantuzesti

In speranta ca v-am ajutat cu aceasta postare si nu ca v-am ingrozit de tot, va las cu pozele cu MACARONS, care sper sa va dea curajul si indarjirea si incercati aceasta reteta, sa o duceti la bun sfarsit si mai ales sa imi trimiteti fotografiile cu frumoasele Macarons. Aici sunt pentru intrebarile si, sper eu, nu si pentru injuriile voastre 🙂 Inainte sa va suparati pe mine daca nu ies Macarons, nu uitati ca este o reteta foarte delicata si ATAT de multe lucruri pot merge prost, incat…sigur nu e vina mea! 🙂 (s-a inteles glumita, da?!?!)

reteta de macarons frantuzesti reteta de macarons frantuzesti reteta de macarons frantuzesti reteta de macarons frantuzesti

71 Comments

  1. Exceptionale bezelele. Intrebarea mea, la un cuptor electric, pe care pozitie, fara ventilatie se coc? cea cu ardere sus si jos sau doar jos? Ma innebuneste sa imi iasa perfect si mie :).Multumesc pentru explicatii !

  2. Buna Teo. Ne ajuti te rog si cu reteta pt crema ? Merci. O seara placuta sa ai

  3. Eu nu am avut curaj sa fac asa ca nu pot decat sa te felicit pentru ca ai infruntat temerile si ai facut asa niste frumuseti de macarons.
    Ai idee daca as avea vreo sansa sa le fac la cuptor pe gaz? 🙂
    Nu prea e stabila temperatura 🙁

    • Claudia, eu asa zic, ca ies si la cuptor pe gaz! Vezi ca sunt termomentre pentru cuptor, sunt perfecte pentru cuptoarele pe gaz! Asa stii sigur la ce temperatura coci. Te pup tare si mult spor :*

    • Diana Solomon

      Eu aveam cuptorul stricat si am incercat aceasta reteta doar ca i-am copt pe aragaz in tigaia de teflon pusi pe folie de aluminiu cu capac la foc minim. Am stat 4 ore ca aveam doar o tigaie. :)) Dar a meritat ca au ieșit super buni ‘mulțumesc mult pt rețeta.

  4. Gabriela

    Multumim pt ponturi! pt crema ne dai reteta?

  5. Claudia

    Bun! si crema? ce crema folosim pt a le umple?:)

  6. Arata super bine.Ce crema se foloseste la mijloc ? O reteta ne poti da ?

  7. Chivu Diana

    Buna Teo,sunt fanul tau cel mai mare sa stii.Multumesc pt reteta de macarons…de mult vreau sa o fac dar nu am avut curaj.Acum sunt sigura ca stiu tot ce trebuie pt. a ma apuca de ele. As vrea sa stiu insa si cu ce crema le-ai umplut.Arata super.
    Vreau sa-ti spun ca toate prajiturile tale mi-au iesit din prima. Multumesc…si succes mai departe. Te ador si pe tine si retetele tale.

  8. Patricia

    teo, cum faci crema cu care le lipesti laolalta?

  9. Paula

    Buna. Poate nu am citit atent, dar nu am vazut compozitia cremei pentru macarons.

  10. Merci Teo ! De 2 ori am încercat să fac macarons, prima dată s-au cam unit în tavă iar a doua oară pot să zic ca au ieșit chiar decent având în vedere ca le-am copt în cuptorul antic cu gaz :)) a treia oară o să merg la mama ca ea are electric :))

  11. Andreea

    Dar crema? Din ce o facem?

  12. Andreea

    Draga Teo, arata foarte bine si sunt sigura sunt si la fel de gustoase… Pentru crema ce sugestii ai avea?!
    Multumesc!

  13. Raluca

    Buna, la fel ca si tine si eu m-am chinuit f mult la acesti macarons, de fiecare data fara prea mult succes. Problema in principal era ca ieseau tari si nu ii mai puteam dezlipi de pe hartia de copt. Hartia trebuie unsa cu unt sau tava trebuie unsa cu unt inainte de a pune hartia de copt?

    • Buna Raluca, nu nu, hartia NU trebuie unsa. Incearca sa ii coci la o temperatura putin mai mica, astfel incat sa fie bine facuti si la interior si la exterior. De obicei nu se dezlipesc de hartia de copt daca nu sunt bine facuti…

  14. Adriana

    Buna Teo, reteta ta m-a convins sa fac macarons, asa ca la sfarsitul saptamanii o sa ma pun pe treaba si sper sa-mi impresionez invitatii.
    As avea nevoie insa de mai multe, ma gandesc sa fac 60 si ma intrebam daca pur si simplu sa triplez cantitatea ingredientelor sau sa reiau procedura? Ce ma sfatuiesti? In alte conditii nu mi-as pune probleme, insa stiu cat sunt de sensibile si tin mortis sa-mi iasa.
    Indiferent ca-mi raspunzi sau nu, o sa-ti trimit poze daca-mi ies 😀
    Primavara insorita si dulce!

    • Adriana draga, in niciun caz nu tripla reteta! Ele sunt sensibile oricum si fiind pe baza de albus batut se lasa foarte tare, deci nu nu nu! 🙂 Mult spor! <3

  15. Anabella

    Theo DANKESCHÖN pt reţeta de macarons. Am făcut azi și mi-au reușit. Numai că arată katasrofal 😉 adică nu am reușit să îi fac pe toți la fel. Dar data viitoare știu cum să fac să fie egali

  16. Draga Teo sunt topita dupa acest desert si de mult cautam o reteta muncita ☺️ As vrea sa fac mai multe culori pt ca dau foarte bine. Ce coloranti de calitate recomanzi (naturali) care sa nu dauneze consistentei (cum ar fi de exemplu coacazele sau capsunile)?

    • Imi pare rau, dar pentru macarons chiar nu recomand fructe sau altceva decat un colorant gel sau praf. Gandeste-te ca pentru o tura de macarons folosesti un varf de scobitoare de coloran gel, chiar nu e o tragedie 🙂

  17. Stiu ca ai spus sa fie praf sau gel, dar vreau sa stiu de un produs ok pentru copii, nu vreau sa-i dau chimicale fetitei mele

    • Se foloseste o cantitate infima de colorant, mult mai putin decat ceea ce gasesti intr-un pachet de biscuiti pentru copii, de exemplu. Nu se poate folosi piure de fructe pentru colorare, strica textura bezelei. Daca ai dubii referitoare la colorant, e mai bine sa nu pui deloc si aia e. Spor.

  18. Spune-mi te rog ,dacă le fac cu cacao câta pun si din ce trebuie sa mai scad :zahăr sau făina de migdale ? Si albușurile cam câte sun la nr ? Mulțumesc

    • Buna, daca pui cacao scazi un pic din zahar, dar nu mult. Referitor la albusuri este foarte relativ, in functie de marimea oului, de aceea e foarte important sa le cantaresti. Reteta de Macaron chiar este foarte pretentioasa si e necesar sa fie foarte bine cantarit tot. Mult spor!

  19. Buna Teo,

    Eu tocmai acum le-am scos din cuptor si sunt SUPERBE. Credeam ca cele pe care le vedeam pe internet, in reviste sau la televizor nu sunt reale, insa tin sa iti spun ca au iesit la fel: umflate, crescute si cu un piciorus in toata regula,chiar destul de inalt..si mai mult, toate au piciorus:)

    Am incercat in ultimele doua luni de cel putin 15 ori, cu retete diferite, insa o singura data au iesit, dar doar un sfert din tava:d..

    Este prima data cand incerc reteta ta si a functionat din prima:). Am insa o nedumerire: desi le-am copt 18 minute in cuptorul electric, cu incalzire superioara si inferioara, fara ventilatie si la 145 grade, se lipesc de forma, deci nu sunt coapte, nu? Oare trebuia sa le mai las? Dar problema este ca s-a cam sters din culoare (am folosit colorant gel albastru), s-au aurit putin, ca si cum ar fi fost coapte prea mult. Aceasta problema am avut-o de fiecare data:(..am incercat si la programul cu ventilatie si la fel, am incercat sa dau doar caldura inferioara si la fel. Deci se lipesc de forma, semn ca nu sunt coapte, dar se auresc deasupra, semn ca ar fi fost prea mare temparatura. Oare ar trebui sa incerc la o temperatura mai mica?

    Sambata am un candy bar si toata lumea asteapta sa manance macarons. Mi-ar fi de mare ajutor sfatul tau.

    Oricum, un lucru este sigur :acum sunt convinsa ca se pot face.

    Multumesc pentru aceasta reteta minunata. AAA…si sunt delicioase, asa lipite de forma (eu folosesc plansa de silicon pentru macarons – sper ca nu aici ar fi problema).

  20. Buna, Teo! Pot inlocui făina de migdale cu migdale măcinate? Daca da, cum le curat de coaja? Multumesc mult!

    • Buna! 🙂 Da, poti folosi migdale, pe care fie le cuei de coaja lasandu-le intr-un bol cu apa calduta si poi tagi pur si simplu coaja de pe ele si le lasi sa se usuce peste noapte, intinse pe un prosop curat sau pe un ziar, intr-un singur strat, ca sa nu se suprapune (sau pui ziarul pe calorifer). Apoi le macini in rasnita sau in blender, doar cateva o data, ca sa nu rezulte o pasta. Le treci apoi prin sita, de mai multe ori si gata, le poti folosi pentru macarons 🙂 Mult spor!

  21. Multumesc pt raspuns! Revin cu o alta intrebare, ca am gasit făină de migdale, da’ am doar 150g. Pot sa pun 30g de făină normală? Sau mai bine sa reduc cantitatea proportional (împart la 6 si inmultesc cu 3), inclusiv nr de miscări?

  22. Scuze, am inteles gresit. O sa le fac in acest weekend, multumesc mult!

  23. Buna! Cu ce pot inlocui pastaia de vanilie? Esenta? Sau mai bine, pot pune fiole?

    • Pastaia de vanilie este cea mai aromata, esenta si fiolele avand o aroma mai artificiala, aceasta este diferenta intre ele 🙂 dar poti folosi ceea ce doresti tu, desigur 🙂

  24. Loredana

    Ma tot intreb… Oare cum reusesti sa faci albusurile spuma tare?!? Am facut si refacit de cateva ori, convinsa fiind ca ori am lasat ouale la temperatura camerei prea mult timp, ori sunt prea reci… De fiecare data, dupa ce am adaugat miezul pastaii de vanilie mi s-au lasat brusc… Poate imi explici si mie, oi fi eu mai grea de cap, dar este pentru prima oara cand fac dupa reteta ta si nu ies…oricat le-as bate si in orice ordine le-as pune

    • E important sa le bati intai cu un praf de sare pana sunt cat de tari se poate, apoi sa adaugi pe rand ingredientele 🙂

  25. asafggergrerfgf

  26. Iuliana

    Cum au iesit albe daca faina nu e alba ?

  27. Ramona

    Am încercat de 3 ori rețeta ta. Prima dată nu au avut crusta aceea, a doua oară au ieșit cât de cât, dar cu un picioruș tare mititel. A treia oară au prins crusta dar nu s-a format piciorusul…oare cu ce am greșit? 🙁

  28. sa ai parte de barbati care o au moale cum mi-a iesit mie crema 🙁
    sa te futa cainii

    • Asemenea, Cici, asemenea 🙂

      • Diana Crisan

        Nu pot sa cred ca exista asemenea persoane :))) Sunt convinsă ca ai primit destule astfel de “remarci” dar sunt sigura ca cici merita un premiu pentru originalitate. Mulțumim Teo pentru multele si utilele sfaturi si retete! Sărbători fericite! Numai bine tie si alor tai!!

        • Liana

          Esti sigura de gramaje? Mie mi-a iesit un aluat super tare cu totul, dar absolut totul, cantarit la gram, de radea familia de mine ca am ajuns sa cantaresc albusele de ou. A fost imposibil sa il trec prin pos chiar si dupa ce am mai adaugat 3 albusuri batute la fel de tare.

  29. Buna Teo,
    Cu aproximatie cam cate macaroons ti-au iesit din aluatul respectiv?

    Mulțumesc

  30. INGREDIENTE PENTRU CREMA (GANACHE DE CIOCOLATA ALBA)
    – 180g ciocolata alba de foarte buna calitate
    – 20g unt 82%grasime
    – 80ml smantana dulce pentru frisca

    Taiem ciocolata grosier din cutit sau o dam pe razatoarea mare. Intr-o craticioara punem untul si smantana dulce si le aducem la punctul de fierbere. Turnam amestecul fierbinte peste ciocolata si amestecam pana cand ciocolata este topita si avem o crema lucioasa. Dam crema la frigider 10-15 minute sau pana este aproape tare, apoi umplem macarons cu grija, folosind un cutit pentru unt.

  31. g.iuliana

    Buna, Teo, de ce s-au lasat macarons cand i-am scos din cuptor, oare? Mai trebuiau lasati?Multumesc de reteta.Au facut piciorus, pe cuptor cu gaze.

  32. BUNA,TEO! AM FACUT MACARONS DE TREI ORI.PRIM DATA NOROCUL INCEPATORULUI AU IESIT DAR FARA PICIORUS! A DOUA OARA BELEA PT.COSUL DE GUNOI SE LIPEAU DE HARTIE! ACUM INCERC SI RETETA TA PENTRU ULTIMA DATA.MIE NU MI SE USUCA DEASUPRA CAND PU DEGETUL SUNT MOI SI SE LIPESTE DEGETUL.LE-AL LASAT SI O ORA.NIMIC!

    • Buna. Macarons sunt tare delicati si sensibili, asa e. Dar va recomand sa nu va descurajati. Asigurati-va ca urmati toti pasii si respectati cu strictete sfaturile de mai sus. Va vor iesi cu siguranta :*

  33. Alina Borcea

    Buna, Teo! Multumim mult pentru explicatiile detaliate. Intr-adevar, este o reteta foarte clara si o voi incerca in curand (tocmai am ratat ieri o tura de macarons dupa o reteta frantuzeasca 🙁 ) As avea o intrebare legata de zaharul pudra, pt ca am gasit o multime de controverse in aceasta privinta: trebuie folosit zahar pudra simplu sau din acela pudra din comert, cu adaos de amidon? Din cate stiu, amidonul ii da bezelei o textura usor gumoasa. M-ar ajuta foarte mult daca mi-ai spune ce fel de zahar folosesti pt ele. Multumesc frumos!

    • Salut, Alina. Poti folosi si zahar din comert. Eu de multe ori il macin acasa, dar folosesc si cumparat.

  34. Buna Teo, sunt o mare fană Macarons!!!
    Am facut pana acum de 20ori aprox macaronsi si acum incerc dupa reteta ta…acum sunt la odihnit…40-45 min:)
    Sunt extrem de curioasa cum vor ieșii.. Nu pot Adauga poze?

  35. Tatiana Elena Condrea

    Am o întrebare: Căldura din cuptor trebuie sa vina doar de jos? Sau și de sus și de jos? Mulțumesc anticipat

    • Cuptorul trebuie sa fie pe ventilatie, deci cred ca e sus jos la majoritatea cuptoarelor. Reusita lor tine, pana la urma, de cunoasterea cuptorului. Asadar, puteti teste cu 2-3 bucati sa vedeti cum este mai bine in cazul dumneavoastra. Nici un cuptor nu e ca celalalt.

  36. Buna! Prima incercare mi-a reusit dar a doua oara au crescut doar niste bezele frumoase fara piciorus si au crapat, ce sa fi fost de vina? Nu am amestecat suficient oare ? Sau sa fi fost faina de vina ? Mentionez ca a doua oara am facut eu faina dar a iesit f frumoasa , fara sa se lipeasca, iar timpul de odihna a fost peste 40 de min

    • Salut! Nu este o problema ca ai facut tu faina, foarte bine ca ai procedat asa. Poate nu ai amestexcat suficient, poate temperatura…cand vine vorba de macarons sunt multe aspecte de luat in considerare. Te incurajez sa nu renunti si sa mai incerci!

  37. Bună Teo! Ai idee de ce din 3 tăvi doar prima a ieșit perfecta? Menționez ca le-am spritat în tăvi pe toate odată ca să le las la uscat. Le-am copt pe rand și automat ultimele 2 au stat mai mult la aer.. Sa fie asta cauza? S-au crăpat și a ieșit bezeaua de zici ca erau muntisori.

  38. Hei Teo! Reteta de macarons e geniala. Mi-au iesit din prima cu respectarea retetei la virgula. Multumesc si eu pt precizia cu care ne-ai descris procesul! Vroiam sa iti spun ca exista o faina de migdale foarte curata si calitativa, si albicioasa pe driedfruits.ro

  39. Buna, pot folosi făina de cocos in loc de migdale? Consistenta pare sa fie la fel.

  40. Cristina

    Multumesc pt reteta. Am facut, au iesit delicioase, toată lumea le-a lăudat dar eu cred ca am facut ceva gresit pt ca nu au iesit cu fustiță, adică, practic, nu erau macarons ci bezele extraplate. Poate pt ca le-am pus in tava cu lingurița si le-am aplatizat prin lovirea tăvii de masă? Oricum, au devenit preferatele musafirilor! 5 stele

  41. alexandra antoneag

    multumesc muuult de reteta.au iesit superrrr desi nu arata perfect, sunt deliciosi!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.