Chocolate Chip Cookies fara zahar

chocolate chip cookies

Biscuiti cu ciocolata sau chocolate chip cookies sunt febletea mea in materie de biscuiti inca inainte sa ii fi gustat vreodata, inca de pe vremea cand ma uitam la filmele “americane” despre Craciun, in care copiii il asteptau pe Mosul cu biscuitii acestia miraculosi si un pahar de lapte rece. De atunci ii iubesc si, dupa ce i-am si gustat “la mama lor” in America, iubirea noastra a devenit…cum sa ii spun eu…vesnica?!?! “Problema” retetei de Chocolate Chip Cookies este, la fel ca si in cazul majoritatii retetelor de origine Americana, cantitatea foarte mare de zahar. Nu stiu de ce, dar putin ma sperie usurinta cu care pun la o reteta de tort “3 cups of sugar” si apoi urmeaza o glazura, buttercream sau cream cheese frosting la care, cu aceeasi usurinta, spun “6 cups of icing sugar” in conditiile in care “one cup” de zahar are 225g. Sa nu ma intelegeti gresit, imi plac dulciurile de mor si retetele acestea de tip American sunt unele dintre preferatele mele, dar parca, cumva cumva, as vrea sa gasesc o alternativa la fel de delicioasa dar cu mai putine “cups” de zahar.

chocolate chip cookies

De cand am inceput sa testez Green Sugar, ma tot gandesc sa incerc una dintre aceste retete americane atat de iubite, intr-o varianta mult mai linght. Asa ca, am incercat reteta de Chocolate Chip Cookies cu Green Sugar, un indulcitor natural fara gustul specific de indulcitor, un indulcitor care nu lasa acel “bitter aftertaste” neplacut. Pentru ca se prezinta in mai multe variante: cuburi, stick-uri, pulbere, lichid, varianta cooking, care arata ca si zaharul tos dar si in varianta gelifiant, Green Sugar este foarte versatil si poate fi folosit de la indulcit cafeaua de dimineata si pana la cele mai sofisticate dulciuri si, bineinteles, la copt. Ingredientele Green Sugar sunt Stevia (o planta originara din America de Sud, utilizata pentru indulcire inca din antichitate) si eritritolul (un poliol non-caloric (0.2kcalorii pe gram, de 20 de ori mai putin decat zaharul) si cu o putere de indulcire de 2/3 din cea a zaharului ) despre care va invit sa cititi mai multe AICI 🙂

chocolate chip cookies
Acum sa vorbim despre reteta noastra de azi – Chocolate chip cookies fara zahar! Am ales sa folosesc Green Sugar Cooking, care arata si se prezinta exact ca zaharul tos, deci este perfect pentru reteta si mai ales NU isi schimba gustul fupa gatirea la temperaturi inalte si NIMENI nu a ghicit ca fursecurile nu sunt facute cu zahar! La capitolul ciocolata puteti folosi fulgi de ciocolata neagra, asa cum am facut eu sau, bineinteles ciocolata dietetica, fara zahar, speciala pentru diabetici si dieta, pe care o tocati grosier din cutit.

chocolate chip cookies

Ingrediente pentru 20 de biscuiti mari:
– 200g unt la temperatura camerei
– 200g Green Sugar Cooking
– o lingurita esenta de vanilie
– 2 oua mari
– 80g lapte praf degresat
– 250g faina
– o lingurita praf de copt
– o lingurita bicarbonat de sodiu
– ½ lingurita sare
– 80g fulgi ciocolata neagra
– 80g fulgi ciocolata alba 

chocolate chip cookies

Amestecam cu mixerul untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu Green Sugar si esenta de vanilie pana avem o spuma. Adagam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. Adaugam faina, praful de copt, bicarbonatul si laptele praf, amestecam pana evem un un aluat omogen, tare. Punem si fulgii de ciocolata si ii incorporam amestecand bine cu mana. Dam aluatul la rece cel putin o ora.

chocolate chip cookies

Incingem cuptorul la 190°C si tapetam cu hartie de copt/folie de silicon doua tavi mari. Folosind o lingura pentru inghetata formam biscuitii direct in tava, lasand minim 4 cm intre fiecare. Daca nu aveti o astfel de lingura pentru inghetata, puteti sa formati biscuitii cu mana, in forma de bile de marimea unei mingi de ping-pong.

chocolate chip cookies

Coacem biscuitii 11-13 minute sau pana sunt frumos rumeniti. Ii lasam sa se raceasca putin in tava, apoi, cu ajutorul unei spatule, ii mutam pe un gratar, unde ii lasam sa se raceasca de tot. Nu va faceti griji daca vi se par inca moi cand ii scoateti din cuptor, se intaresc pe masura ce se racesc. Chocolate Chip Cookies se pastreaza foarte bine in borcane/caserole inchise ermetic pana la 2 saptamani…desi nu cred ca va fi cazul 🙂 Inainte de a va lasa cu pozele de final, vreau sa va anunt si castigatorul concursului lansat la reteta de Desert dietetic la pahar! Va multumesc tuturor pentru comentariile voastre, iar castigatorul este Olaru Mihaela! Astept cu drag datele tale de contact pe adresa de email teodora@teoskitchen.ro 🙂

chocolate chip cookies chocolate chip cookies
chocolate chip cookies

3 Comments

  1. De mare folos acest articol acum cind Diabetul zaharat face ravagii in populatie mai mult ca niciodata chiar si copiii si tinerii sint afectati tot mai mult.Va rugam sa mai puneti si alte retete si meniuri ptr. cei bolnavi de Diabet ,va multumim!

  2. Diana

    Arata foarte bine, minunata reteta si sanatoasa:) Imi lipsesc fulgii de ciocolata:)) Te rog mult sa mi spui unde pot gasi acesti dragalasi mici dupa care mor de drag) Astept cu nerabdare raspunsul tau. Te pup si mult success in toate:)

    • Draga mea, sunt in diverse supermarket-uri, eu ds obicei ii iau d la Lidl. Nu sunt mereu, dar cand sunt, imi fac stoc 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.