Tort cu dovleac copt

tort cu dovleac

Azi avem in meniu “tort cu dovleac”… sau…nu am stiut cum sa denumesc articolul de azi – Tort cu dovleac sau “La multi ani, Teo!” 🙂 Dragii mei, blogul Teo’s Kitchen a implint 9 ani, 9 ani frumosi, 9 ani extrem de grei, 9 ani in care am gatit impreuna si mai mult, voi ati fost alaturi de mine in tot. Mai intai am picurat farame din sufletul meu in blog, apoi au fost momente in care blogul a devenit o adevarata terapie pentru mine si mi-am turnat tot sufletul in el. In tot ce a insemnat el: gatit, scris, gatit alaturi si pentru oameni dragi, si mai mult scris. Fiecare reteta a avut o poveste pentru ca am gatit fiecare reteta cu gandul la ceva, la cineva, la o amintire, la tatal meu, la mama, la Luca, la Buni Sia, la bunicul meu, iubitul Bubu Doru. Fiecare reteta a avut o poveste pentru ca blogul este sufletul meu si pentru ca scrisul este unul din lucrurile care imi bucura sufletul cel mai mult.

tort cu dovleac

As fi vrut sa va scriu o poveste mai lunga, mai siropoasa, mai din suflet. Dar nu pot. E deschisa pagina in fata mea si cuvinetele refuza sa se asterne ca si pana acum. Este, intr-adevar, o perioada foarte grea din viata noastra si sufletul mi-e putin obosit. Dar trece si asta, asa vreau sa cred, refuz sa cred ca viata poate sa te ingenuncheze mereu. Insa sunt sigura de un lucru: am descoperit oameni minunati, care m-au ajutat cand aveam cea mai mare nevoie, care sunt langa mine la bine si mai ales la greu. Nu sunt singura. Va am pe voi, ii am pe cei dragi, pe oamenii mei.

tort cu dovleac

Ingrediente pentru blat:
– 3 oua mari
– 350g faina
– 1 ½ lingurite praf de copt
– ½ lingurita sare
– 180g unt la temperatura camerei
– 350g zahar
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 450g dovleac copt
– 60ml ulei de floarea soarelui
– 250ml lapte

tort cu dovleac

Ingrediente pentru crema:
– 500g mascarpone
– 100g unt
– 100g zahar pudra
– o lingurita scortisoara
– 200ml smantana dulce pentru frisca

tort cu dovleac

Mai intai pregatim un piure de dovleac copt, urmarind cu atentie instructiunile din video de mai jos 🙂 Piuereul acesta este ideal nu doar pentru tort cu dovleac, ci pentru diverse alte retete care implica dovleac copt, de la faimoasa tarta americana cu dovleac (Pumpkin Pie) si pana la supe crema.

Incingem cuptorul la 150° si tapetam cu unt si hartie de copt 3 tavi rotunde, cu diametrul de 22 cm. Spumam untul cu zaharul cu mixerul la viteza mare, pana granulele de zahar nu se mai simt deloc. Adaugam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. O data cu ultimul ou, adaugam si vanilia, amestecam. Punem si piureul de dovleac copt, amestecam din nou. Intr-un bol separat cernem faina, sarea si praful de copt. Adaugam jumatate din amestecul de faina in compozitie, amestecam. Punem tot laptele si uleiul, amestecam, apoi la final restul de faina si amestecam din nou pentru a avea o compozitie omogena pe care o distribuim uniform in cele 3 tavi. Coacem blaturile 18-20 min sau pana trec testul scobitorii. Lasam blaturile pentru tort cu dovlec sa se raceasca la temperatura camerei.

tort cu dovleac

Pentru crema, amestecam mascarpone si untul (ambele trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul pudra si scortisoara pana avem o spuma. Separat, batem frisca. Adaugam frisca in compozitie, amestecam bine cu spatula pana avem o crema omogena. Dam crema la rece pana se racesc blaturile complet. Asamblam apoi tortul: blat, un strat de crema, blat, crema si asa mai departe, avand grija sa lasam suficienta crema pentru a imbraca tortul (cam jumatate din cantitatea de crema).

Pentru a decora tortul, dupa ce il imbracam intr-un strat subtire de crema, punem crema ramasa intr-un pos cu dui rotund (sau intr-o punga rezistenta pe care o taiem la un colt) si posam buline de crema pe marginea tortului, pe care le intindem apoi folosind o lingura, pentru un model frumos. Deasupra tortului am turnat caramel sarat, pregatit dupa reteta de AICI si lasat sa se raceasca la temperatura camerei.

tort cu dovleac tort cu dovleac

Tort cu dovleac este un tort extrem de aromat, nimeni nu a ghicit ca ingredientul principal este dovleacul copt. Scortisoara a dat o aroma si o culoare deosebita cremei, iar blaturile sunt atat de moi si umede incat nu au nevoie de insiropare. Acesta a fost tortul nostru aniversar pentru 9 ani de cand sunt blogger culinar, de cand viata mea se invarte in jurul oalelor, cratitelor, scandurelelor pentru poze si farfurioarelor care de care mai dragute si mai colorate. Va multumesc din suflet, din tot sufletul meu pentru TOT. Pentru fiecare reteta incercata, pentru fiecare cuvant frumos, pentru fiecare comentariu pentru fiecare “multumesc ca existi”. Pentru TOT!

tort cu dovleac tort cu dovleac tort cu dovleac

19 Comments

  1. La multi ani, Teo! Mai e putin pan la majorat de blog si pana mai departe :))) Sa fii sanatoasa si sa-ti ramana intact dragul pentru blog. Multumesc pentru toata munca asta! Nu-ncerc io multe retete, dar te citesc si-ti privesc fotografiile cu mare bucurie.

    • Multumesc, Maria draga! 🙂 Si asta e foarte important: ce e in spatele retetelor si, daca sunt omuleti care intra pe blog pentru povestile de aici, pentru mine e la fel de important ca si incercarea efectiva a retetelor 🙂 Mai mult decat ingrediente cumparate din magazin, am pus foarte mult suflet aici in ultmii noua ani 🙂

  2. 9 ani!! Ma gandesc cum au trecut ultimii 9 ani din viata mea si ma regasesc in cuvintele tale: frumosi dar grei. Dar nu vreau sa cad in atat de usorul “si eu”, “si mie”. Cuvintele astea, o farama din sufletul meu, vreau sa fie despre tine, pentru tine. Asa ca…
    Chiar daca nu ma astept sa insemne mult pentru tine cuvintele astea, la urma urmei nu ne cunoastem, imi permit sa iti spun ca sunt mandra de tine. Este atat de evidenta evolutia ta: compar pozele de la inceput cu cele de acum, la fel ingredientele si decorul; retele fie simple sau complexe sunt atat de variate; este evident ca incerci sa incurajezi o nutritie mai sanatoasa; colaborezi cu companii mai mari iar numarul oamenilor care te urmaresc creste de la zi la zi; ai indraznit sa iesi din anonimat si nu ma refer numai la faptul ca acum stim cum arata Teo dar, mai mult, stim cine este Teo – fii sigura, cititorului povestioarelor tale ii este usor sa identifice faramele din sufletul tau.
    Imi pare rau sa citesc ca este o perioada grea si iti doresc sa treca repede si usor.
    Iti doresc sa cresti exponential asa cum ai crescut pana acum.
    Din nou, chiar daca poate nu inseamna mult: am fost alaturi de tine de la inceputurile blogului tau si voi continua sa fiu.
    La multi ani, Teo’s Kitchen!
    Cu tot dragul, un prieten virtual!

  3. MIHAIELA

    LA MULTI ANI !!!

  4. Mihaela

    Buna Teo,uite ca si eu te urmaresc de aproape tot atatia ani,si azi am simtit nevoia sa iti scriu pt prima data sa iti spun ca te apreciez mult si tocmai pt ca scrii asa de frumos am intrat de multe ori pe blogul tau ,nu pt o reteta cat pentru niste vorbe sincere si de suflet.Iti doresc mult curaj in continuare continua ceea ce faci si mai ales nu schimba nimic.

    • Multumesc mult! Sa stii ca foarte multi dintre voi imi spuneti asta, ca ma urmariti dar nu ati comentat niciodata 🙂 Ma bucur de fiecare data cand primesc comentariile voastra si m-as bucura sa imi scrieti mai des 🙂 Multumesc din suflet pentru apecieri, cred ca asta e mai important pentru mine, sa ma intelegeti ca om mai degraba decat sa ma percepeti ca pe o simpla carte de bucate 🙂

  5. elena a.

    La multe retete minunate, asa cum esti si tu.

  6. Multumim Teo pentru retetele delicioase cu care ne rasfeti!

    La multi ani!

  7. La multi ani, blogului!!! Teo, te urmaresc cu drag pentru ca intotdeauna esti o sursa bogata de inspiratie. Felicitari si mult succes in continuare! Iti apreciez munca :* :* :*

    • Multumesc mult! Ma bucur ca munca mea nu trece neobservata si ca sunteti alaturi de mine de atatia ani! Multe imbratisari!

  8. La multi ani fericiti ! Te urmaresc (aproape) de la inceput si te gatesc des, iti apreciez talentele si ma bucur ca reprezinti asa frumos Clujul drag.

  9. Teo eu acum fac foile,tare m-a atras tortul acesta……Dar vad la ingrediente 60ml ulei si nu stiu ce se face cu el…..Ma ajuți te rog

  10. Raluca

    La multi ani Teo’s kitchen! Felicitari fata harnica si frumoasa si mulțumesc pt retetele si poveștile minunate

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.