Tort Krantz

tort krantz

Prajitura Krantz sau in varianta de azi, Tort Krantz este una din prajiturile copilariei, o prajitura pe care o pregatea Buni SIa, doar ca ea ii spunea “prajitura cu nuca” si, uneori, cand nu avea timp (pentru ca, in cazul ei, niciodata nu se punea problema de chef) facea doar krantz-ul, pe care il mancam eu si fratele meu ca pe acadele 🙂 Prajitura Krantz sau Tort Kranz au aceleasi ingrediente, acelasi mod de preparare. Daca alegeti sa pregatiti reteta in varianta de prajitura, folositi o tava de 35×25 cm, daca alegeti sa pregatiti tortul, folositi o tava cu diametrul de 25-26 cm. In ambele cazuri, sfatul meu este sa coaceti foi individuale mai degraba decat un singur blat pe care sa il taiati in foi. Este un blat pe baza de bezea (spuma de albusuri) si nuca, este foarte moale si fraded si e destul de greu sa il taiati ulterior in foi.

tort krantz

Crema de la Tort Krantz este o crema pe baza de galbenusuri si unt si este foarte important sa folositi un unt de calitate, cu 82% grasime. Untul meu preferate pentru toate prajiturile dar si pentru painea prjita de dimineata este untul Pilos, unt german, pe care il gasiti in magazinele Lidl. Este absolut minunat! De altfel, toate ingredientele folosite in reteta de azi – Tort Krantz sunt ingrediente de la Lidl, din gama de baza, adica ingrediente pe care le gasiti tot timpul in magazine, nu doar in saptamanile tematice 🙂

tort krantz

Ingrediente pentru un tort de 12-15 portii:<br /> Timp de preparare 2 ore, dificultate medie

  • 10 oua mari
  • 500g zahar Castello
  • 400g nuca Alesto
  • 300g unt Pilos
  • 60g faina Castello
  • miezul de la o pastaie de vanilie/esenta de vanilie Castello (impartim vanilia in 2 parti egale)

tort krantz

Pentru blat: separam ouale cu grija. Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, adaugam apoi vanilia si treptat 250g zahar tos, lingura cu lingura, pana avem o spuma tare, care nu cade din vas cand il intoarcem. Adaugam faina si 250g nuca macinata. Amestecam usor cu spatula, cu miscari de impaturire, astfel incat sa nu scoatem aerul din bezea. Distribuim compozitia in mod egal in 3 tavi cu diametrul de 25cm si coacem in cuptorul incins la 180°, 12-15 minute sau pana cand blaturile se rumenesc usor si marginile incep sa se desprinde de tava. Lasam blaturile sa fie complt racite in tava, apoi indepartam hartia de copt.

tort krantz

Pentru crema: frecam galbenusurile cu 150g zahar, pana se alebesc, isi dubleaza volumul si granulele de zahar nu se mai simt aproape deloc. Punem vasul la baie de abur (e de preferat sa batem galbenusurile cu zaharul intr-o un bol de sticla gros, pe care il asezam apoi peste o oala in care punem apa. Amestecam crema la foc mic, 20 minute sau pana crema se ingroasa si glazureaza bine lingura/spatula. Lasam crema sa se raceasca foarte bine, pana ajunge la temperatura camerei.

tort krantz

Separat, intr-un bol curat, spumam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu restul de vanilie. Adaugam crema racita, lingura cu lingura si amestecam foarte bine, pana la incorporarea completa. Trebuie sa avem o crema foarte bine legata. Dam crema la frigider pana la asamblarea tortului. Asamblam tortul: asezam prima foaie pe platou, intindem un strat uniform de crema, asezam a  doua foaie, inca un strat de crema, apoi a-3a foaie. Imbracam tortul intr-un strat subtire de crema (sau puteti, la fel de bine, sa puneti crema doar in partea de sus, fara a imbraca marginile),

tort krantz

Pentru Krantz: topim intr-o tigaie antiaderenta 100g zahar, la foc mic. Amestecam des, pana zaharul este frumos caramelizat si are o culoare aurie. Nu lasati zaharul prea mult pe foc, devine amar daca il ardem. Adaugam nucile intregi peste zaharul caramelizat si amestecam foarte bine, astfel incat nucile sa fie complet acoperite. Turnam krantzul pe o foaie de copt sau o foaie de silicon si il lasam sa se raceasca, apoi il taiem grosier cu un cutit foarte bine ascutit. Presaram krantzul peste tort. Eu am pus si un strat de ciocolata topita amestecata cu putina smantana dulce pentru un plus de…wow 🙂

tort krantz

Tort krantz sau prajitura krantz este o reteta simpla dar de mare efect si este perfecta pentru Sarbatorile de Iarna care se apropie! Care sunt sfaturile mele pentru aceasta reteta? Rabdare, rabdare si…mai multa rabdare!

tort krantz

✓ Separati ouale cu foarte mare grija: daca ajunge galbenus in albusuri, acestea nu se mai bat spuma. Puteti sa spargeti oul in palma si lasati abusul sa va curga printre degete, in timp ce galbenusul intreg ramane in palma

✓ Bateti albusurile spume intr-un vas de sticla/inox, foarte bine curatat si degresat cu putina zeama de lamaie. Daca sunt urme de grasime pe vas, nu se bate bezeaua

✓Este de preferat ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei cand incepeti reteta

✓Chiar daca este obositor, atat albusurile cat si galbenusurile trebuie sa fie foarte bine batute, deci…perseverati 🙂 Mult spor!

tort krantz

 

 

28 Comments

  1. Stefana

    Se bat la fel de bine cu mixerul sau e de preferat un tel? Mersi

    • Este de preferat mixerul 🙂

    • Camilia

      Mama mea făcea si cu un blat de pandișpan iar crema o făcea cu cacao, se adaugă în unt cacao, cu aroma de rom…. Mmmm tortul copilăriei mele… Îl fac și eu acum pt.o aniversare în familie. Dacă îmi iese aspectuos pun poze.

  2. Olimpia

    Salut!acum am terminat de prajiturit E super rețeta,cantitățile exacte la fel și modul de lucru.sa nu mai vorbim de rezultatul final.multumim!

  3. Buna Teo! Vreau sa incerc si eu aceasta reteta pt weekend, dar am o intrebare: nu pot coace 3 blaturi in acelasi timp, asa ca, pana coc un blat, pot tine la frigider restul compozitiei? Albusurile batute spuma din compozitie imi dau emotii, nu stiu daca rezista la frigider pana coc pe rand fiecare blat. multumesc

    • Poti coace 2 blaturi o data, desi nu se vo coace uniform, iar al 3-lea il tii pe masa 🙂 Spor!

      • Chelcea Maria Daniela

        Bună seara! Arată foarte foarte bine tortul și aș vrea să încerc rețeta dvs. Am o întrebare, dacă se poate să îmi răspundeți. Am mai încercat o dată să prepar o cremă asemănătoare, dar chiar dacă am mixat muuuult (cam 10 min.) gălbenușurile cu zahăr, zahărul nu s-a dizolvat și, apoi, nici pe Baia de aburi nu s-a topit. Aș putea folosi zahăr pudră în loc de zahăr tos?

        • Buna ziua. Da, se poate folosi si zahar pudra. Insa as incerca cu o alta marca de zahar, am observat si eu ca sunt unele care se dizolva mai greu.

  4. Buna! Vreau sa incerc reteta ta…suna foarte apetisanta… dar am o intrebare: Cum macinam nuca? Trebuie acea masina speciala de razuit nuca sau se poate si la robotul de bucatarie? Multumesc frumos!

  5. Anca S

    Am doar o tava de dimensiunea respectiva. Pot sa coc pe rand sau va avea de suferit bezeaua? Multumesc

  6. Gloria

    Buna Teo,

    Cred ca poza cu tortul din articolul de mai jos iti apartine (nu am inteles exact obiectul blogului respectiv):
    https://izzyzone.com/tort-clasic-sau-de-inghetata/

    Mult succes in continuare!

  7. Buna Teo. Nu am i teles exact , cate oua ai pus la blat si cate galbenusuri la crema. Multumesc.

  8. Marina

    Este delicios! Seamana mult cu reteta bunicii. Ea colora crema diferit pentru fiecare strat cu suc de sfecla si spanac 🙂

  9. Diana Manea-Vechiu

    Este obligatoriu ca blatul sa fie copt in trei tavi separate? Daca l-as pune intr-o singura tava ar fi vreo problema?
    Ma gandeam ca l-as pune in tava cuptorului, iar ulterior as imparti blatul in trei….

  10. Alexandra

    Salut! Am vazut aici ca multa lume se confrunta cu problema tavilor. Si eu am avut o singura tava de acea dimensiune dar am luat 2 foi de copt pe care am asezat tava si am trasat linia tavii(un cerc adica) cu un pix si asa am asezat foaia de copt pe fundul unei alte tavi mai mari asa am reusit sa oun la cuptor 2 blaturi mai apoi cand cel care s a cipt mai repede l am scos si am înlocuit cu al 3 lea blat. Poate pare complicat dar nu e. Mi se pare ca am salvat mult din timp si a mers super repede.

  11. Damaris

    Buna Teo! Daca coc blaturile separat, compozitia pt blaturi pot sa o bat toata deodata? Nu se lasa pana ce coc prima foaie, apoi a doua si a treia?
    Multumesc!

  12. Stan Mioara

    Sigur îl voi încerca. Poți sa îmi spui de unde ți ai luat formele de blat, cele rotunde?

    • Ah, le-am primit cadou la vremea respectiva, nu stiu sa iti dau detalii. Dar se gasesc in magazinele online.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.