Prajitura cu dovleac

prajitura cu dovleac

Prajitura cu dovleac este una dintre cele mai usoare prajituri de facut, aluatul se pregateste foarte usor: nu trebuie separate ouale, nu e nevoie de ingrediente deosebite, doar oua, lapte, ulei, faina, vanilie si praf de copt, adica ingrediente pe care le gasiti in magazinul Lidl cel mai apropiat de casa 🙂 In plus, acum este Saptamana XXL la Lidl, deci gasiti produsele voaste preferate in cantitati pentru intreaga familie! Intelegeti de ce iubesc eu magazinele Lidl???

Chiar si prajitura cu dovleac este in cantitate xxl, nu de alta dar o coacem intr-o tava mare, de 30x40cm si va fi un desert perfect sau o gustare pentru scoala intreaga saptamana! Se pastreaza foarte bine la frigider si, daca nu sunteti fani dovleac (desi, eu personal nu inteleg cum cineva ar putea sa nu iubeasca dovleacul…bine bine, inteleg, dar dati-i macar o sansa, va roaga gospo a voastra mult de tot) puteti pur si simplu sa inlocuiti dovleacul cu mar. Dati merele pe razatoare, la fel cum dati dovleacul, le caliti exact cu aceleasi ingrediente si…gata!

prajitura cu dovleac

Ce imi place in mod deosebit la aceasta prajitura?

  • aluatul este “turnat”, adica un aluat moale, care se auto-niveleaza in tava, fara niciun efort din partea noastra
  • foile prajiturii sunt absolut perfecte, pufoase, aromate, nu se intaresc nici dupa 2-3 zile in frigider
  • arata spectaculos, desi este o prajitura simpla, ai putea spune ca ai cumparat-o de la un laborator de cofetarie
  • umplutura este foarte versatila, de la dovleac la mar sau un amestec de ambele si pana la branza de vaci, de exemplu, usor vanilata si cu multeee stafide
  • un sfat util? Cantariti vasul in care faceti aluatul inainte de a-l pregati , apoi, dupa ce aluatul e gata, scadeti greutatea vasului. Asa e cel mai usor sa impartiti aluatul perfect egal pentru doua foi de prajitura minunate

prajitura cu dovleac

<strong>Ingrediente pentru 20 portii:</strong><br /> <strong>Timp de preparare: o ora, dificultate medie</strong><br /> <strong>Pentru blat:</strong>

  • 5 oua
  • 200g zahar Castello
  • 150ml ulei Promienna
  • 200ml lapte Pilos
  • 350g faina Castello
  • un pliculet praf de copt Castello
  • un praf sare Castello
  • miezul de la un baton de vanilie (o lingurita esenta de vanilie Castello)

prajitura cu dovleac

Pentru umplutura:

  • 1.5 kg dovleac curatat de coaja si seminte
  • o lingura rasa scortisoara Mikado
  • 150g zahar

prajitura cu dovleac

Mai intai pregatim o tava de 30x40cm, pe care o ungem cu putin unt si o tapetam cu hartie de copt. Incingem cuptorul la 180°C. Pentru blat, amestecam cu mixerul la viteza mare ouale si zaharul tos, 5-6 minute sau pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam uleiul in fir subtire si continuam sa amestecam. Adaugam vanilia si lapele, amestecam. La final, cernem faina impreuna cu sare si prajul de copt si amestecam foarte bine cu mixerul. Turnam jumatate din compozitie in tava si o nivelam usor cu spatula. Coacem blatul 5-6 minute sau pana face o crusta aurie.

prajitura cu dovleac

Pentru umplutura, punem toate ingredientele intr-o tigaie mare si calim dovleacul la foc mic, amestecan des, pana dovleacul este moale. Dureaza cca 10-12 minute la foc mediu. Peste foaie de aluat coapta, punem umplutura de dovleac si o nivelam foarte bine cu spatula. Turnam deasupra restul de aluat, astfel incat sa acoperim complet umplutura de dovleac. Dam prajitura la cuptor 12-15 minute sau pana trece testul scobitorii.

prajitura cu dovleac

Este musai-musai (desi va fi greu, pentru ca miroase excelent) sa lasam prajitura sa se raceasca de tot inainte sa o feliem si sa o pudram cu zahar. Desigur, zaharul pudra de la final este absolut optional, dar…nu m-am putut abtine! Asta este, Teodoro, asta este 🙂 In speranta ca veti incerca reteta de azi, fie cu dovleac, fie cu mere sau branza, va doresc mult spor in bucatarie, fuga-fuga la Lidl dupa ingrediente si, la final, cand toata lumea o sa va laude pentru prajitura cu straturi perfecte, puteti sa imi lasati un comentariu simpatic in care sa imi spuneti cum v-a iesit! Sa va fie de cel mai bine!

prajitura cu dovleac

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

19 Comentarii

  1. Deja se si coace in cuptor 🙂 ce la tzanc a picat reteta! Chiar eram suparata ca am fost la lidl si nu am luat foi de placinta pt dovleac…si hopa! Teo to the rescue :))

    VA:D [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Constantin Daniela

    Arată super, si cum toate rețetele pe care le faci sunt si aspectuoase si gustoase, e musai să o încerc și pe această, numai ca voi face 2, una cu mere pentru mine (da, nu îmi place dovleacul) si una cu dovleac pentru soț și părinți ( eu de obicei gătesc în cantități XXL). Mulțumim pentru rețetă!

    VA:D [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Buna.Cam cata branza de vaci crezi ca ar intra, daca vreau sa inlocuiesc umplutura de dovleac? Mersi! :*

    VA:D [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. CristinaB

    Buna, Teo ! Este o reteta perfecta ; ingrediente la indemana, rapida si deloc complicata ! Apelez, insa, la bunavointa ta si-ti cer sfatul: cum sa fac sa obtin o prajitura frumos rumenita deasupra, fara sa risc sa o ard dedesubt ? Tava o asez in cuptor la mijloc sau mai sus ? Temperatura trebuie setata mai mica sau mai ridicata ? M-ar ajuta mult cateva indicatii. Multumesc mult !

    VA:D [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Mulțumesc!!! Pentru rețetă…a ieșit foarte delicioasa…10+ cu felicitări…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Loredana

    Buna. Cuptorul electric la ce temperatura sa il pun? Cu ventilatie sau fara? Multumesc anticipat pt rasp .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna ziua. La 180°C, dupa cum este mentionat in text. Puteti sa folositi fara ventilatie.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Multumesc mult pentru reteta! A iesit minunat! Foarte rapid de facut. Succes in continuare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Am incercat reteta ta cu dovleac, a iesit buna, numai ca partea de jos nu s-a copt suficient si a ramas cam necoapta. Acolo ai scris ca se tine 5-6 minute sau pana cand se rumenește. Ar trebui sa modifici reteta si sa specifici ca blatul de jos trebuie sa fie copt inainte de a pune compoziția de dovleac, ca el nu se mai gateste din momentul finisării. 5-6 minute sunt insuficiente, cred ca trebuie lăsată cam 15 min.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Cele 5-6 minute sunt suficiente in prima faza pentru blatul de jos. Urmeaza o a doua coacere in timpul careia se coace bine si el, adica: Dam prajitura la cuptor 12-15 minute sau pana trece testul scobitorii.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Și a mea e in cuptor deja, miroase fantastic în toată casa. Abia aștept să o incerc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Georgiana

    O rețetă foarte bună. Prăjitura a ieșit minunat. Multumim!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Buna ! Pot înlocui laptele cu iaurt ? Mulțumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Salut. Poti incerca, eu nu am facut cu iaurt. In mod normal nu are ce sa iasa rau.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.