Tort cu ananas (fara coacere)

tort cu ananas

Stim cu totii cum arata masa traditionala de Craciun – sarmale, tocaturi, cocaturi de tot felul, carnati, fripturica. E ceva gresit in asta? Chiar deloc 🙂 Stiti ca iubesc preparatele traditionale si cred din suflet ca un Craciun fara sarmale…parca nu e un Craciun asa cum mi-l amintesc din copilarie. Dar la desert? Ce servim la desert? Ce ziceti daca anul acesta de Sarbatori incercam o reteta noua de Tort cu ananas fara coacere, un desert foarte usor, aerat, racoros si absolut impresionant, atat ca si aspect cat si ca si gust? Daca sunteti de acord cu mine, ca pe masa de Craciun ar arata minunat un astfel de tort racoros, cu o aroma tropicala si exceptional de frumos, atunci sunteti norocosi, pentru ca am de gand sa impart reteta cu voi 🙂

tort cu ananas

Pentru ca este un Tort cu ananas fara coacere si contine jeleu de ananas atat in interiorul compozitie cat si un strat generos pe partea superioara,  a fost musai-musai sa aleg un ananas de ce mai buna calitate, cel pe care il consider, de altfel, ca fiind cel mai bun ananas la conserva – DOLE Tropical Gold Premium Pineapple. L-am mancat prima data in 2001, cand mama ne-a trimis un pachet imens cu tot felul de bunatati din America si de atunci am ramas indragostita de el!

tort cu ananas

De ce iubesc DOLE Tropical Gold Premium Pineapple si vi-l recomand nu doar pentru reteta aceasta, ci in general pentru toate retetele cu ananas? Bine…si in smoothie-uri, in salata de fructe si, de ce nu…pur si simplu!

  • este 100% natural, fara adaos de zahar. Da, este foarte dulce si foarte aromat, dar acestea sunt aroma si “dulceata” lui naturala 🙂
  • are o culoare deosebita, calda, aurie, pentru ca este un ananas foarte bine copt, de cea mai buna calita. Veti vedea si in tort cat de bine arata bucatelele de ananas dar si jeleul pe baza de sucul din conserva Dole. Si da, ananasul Dole are aceasta culoare perfecta fara adaos de coloranti sau conservanti. Puteti citi mai multe informatii AICI
  • ananasul Dole are o textura crocanta, isi pastreaza forma la copt, nu se sfarama la amestecare
  • unul din lucrurile care ma “supari” in general in cazul ananasului este aciditatea foarte mare – cand mananci mult ananas, te pisca limba si cerul gurii. Nu e cazul ananasului DOLE Tropical Gold Premium Pineapple, care are o aciditate mai mica decat cea obisnuita si nu veti experimenta niciun fel de neplaceri 🙂
  • in plus, are de aproape 3 ori mai multa vitamina C decat ananasul clasic

tort cu ananas

Nu am de ce sa va conving, voi lasa reteta sa vorbeasca de la sine si trecem la capitolul ingrediente cu promisiunea ca este unul dintre cele mai aerate si delicioase torturi pe care le-am facut vreodata!

tort cu ananas

Ingrediente pentru Tortu cu ananas -10-12 portii (forma de 20cm)

  • Pentru crusta:
  • 250g biscuiti digestivi
  • 120g unt topit
    Pentru umplutura:
  • 300g crema de branza natur
  • 5 foi gelatina (8g)
  • 200ml smantana dulce pentru frisca
  • o conserva de ananas bucati DOLE Tropical Gold Premium
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 100g zahar tos
  • 2 lingurite amidon (20g)
    Pentru jeleul de ananas:
  • o conserva de ananas rondele DOLE Tropical Gold Premium
  • 4 foi (5g) gelatina

tort cu ananas

Mod de preparare Tort cu ananas

  1. Mai intai pregatim forma cu peretii detasabili, o forma de 20cm, pe care o tapetam cu unt si hartie de copt pe fund si ungem marginile cu unt. Punem cele 5 foi de gelatina la inmuiat in 100ml apa rece.
  2. Dam biscuitii digestivi prin blender pana sunt bine maruntiti (sau ii punem intr-o punga cu fermoar si ii strivim cu sucitorul) si ii amestecam cu untul topit.
  3. Punem biscuitii pe fundul tavii si ii tasam intr-un strat uniform, cu ajutorul unul pahar. Dam la rece pana ne ocupam de umplutura.
  4. Scurgem ananasul bucati din conserva. Punem bucatile deoparte.
  5. Amestecam sucul cu zaharul, amidonul si zeama de lamaie. Punem totul pe foc si fierbem pana compozitia se ingroasa, ca o budinca.

tort cu ananas

Mod de preparare umplutura Tort cu ananas

  1. Tragem de pe foc, lasam sa se racoreasca putin, cat sa nu clocoteasca, apoi punem foile de gelatina si amestecam pana sunt topite. Lasam jeleul sa se raceasca la temperatura camerei.
  2. Adaugam crema de branza peste jeleul de ananas si amestecam bine cu telul pana avem o compozitie cremoasa si branza este complet incorporata.
  3.  Adaugam si frisca batuta si amestecam bine.
  4.  Adaugam si bucatile de ananas si turncam umplutura peste crusta, apoi nivelam foarte bine si dam la rece minim 3-4 ore.
  5. Asezam feliile intregi de ananas Dole pe tort.
  6. Pentru jeleul de ananas scurgem conserva de ananas rondele DOLE Tropical Gold Premium si incalzim sucul de ananas pana da in clocot. Tragem de pe foc si amestecam cele 4 foi de gelatina, pe care le-am tinut la inmuiat in apa rece.
  7. Amestecam pana gelatina este topita. Lasam jeleul sa se racoreasca putin, apoi il turnam peste tortul decorat cu feliile de anans intregi, indepartand putin marginile astfel incat sa curga putin jeleu si pe margini, pentru un efect marmorat.
  8. Dam la rece cel putin 4 ore, de preferinta peste noapte, inainte de a-l felia.

tort cu ananas

tort cu ananas

Tort cu ananas a fost un tort extrem de apreciat de toti cei care l-au gustat si am ramas cu promisiunea ca data viitoare voi folosi o forma de minim 40cm, pentru o portie dubla! Desigur, toti m-au intrbat daca am folosit colorant alimentar si ce ananas arata atat de bine 🙂 Voi stiti deja secretul retetei de Tort cu ananas fara coacere – DOLE Tropical Gold Premium Pineapple. Sper ca v-a placut reteta de azi si ca o veti incerca pentru Craciun! Astept pozele voastre pe Facebook, pe Grupul gospo-divelor!

tort cu ananas

tort cu ananas

tort cu ananas

27 Comments

  1. Alina Mocanu

    Buna Teo,
    Am facut reteta aceasta de Craciun si mi-a iesit suuuper!! Arata exact ca al tau 😀
    Multumesc pt reteta! :*

  2. Buna, Teo!
    Pot folosi gelatina la plic? Si daca da, ce cantitate? Nu gasesc acestei foi de gelatina de asemenea, ananasul Dole se gaseste in Cora/Kaufland?…multumesc, my next try for sure!

  3. Monica

    ce inseamna branza natur? gen philadelhia sau mai dulce de atat?

  4. Tatiana

    Se poate inlocui amidonul cu faina?

  5. Ralu M

    Ah vroiam si reteta video daca se poate imi place mult cum gatesti viitoare mamica frumoasa ♡

  6. Reteta este super! Felicitari ! Un singur lucru nu inteleg…avem nevoie de 2 cutii de ananas? Multumesc!

  7. Simona

    Buna. As putea inlocui branza cu mascarpone?

    • Salut, dar nu as inlocui toata cantitatea, ci mai degraba jumate mascarpone, jumate crema de branza.

  8. Bianca

    Buna! Ce cantitate de suc de ananas e necesar? In ml. Multumesc

  9. VIORICA

    Arata supeeer! Multumim pentru reteta! Fructele rosii confiate ce sunt? Unde le gasim?

  10. Merge si la o forma de 26cm?

  11. Dolores

    De 3 ani de când am gasit reteta ta a devenit cel mai mâncat tort. La birou este preferatul colegilor mei si il fac aproape in fiecare luna! Multumesc, esti o sursă de inspirație extraordinară!

  12. LILIANA Dragu

    Buna, te rog sa-mi spui daca pot inlocui ananasul (nu-mi place ) cu fructele din copot….caise sau piersici ! Multumesc anticipat !

  13. Denisa

    Salut, Teo! Te urmaresc inca de pe vremea cand postai retetele pe Blog, de nenumarate ori am gatit dupa ele. Tortul acesta a fost deja savurat la masa noastra de 3 ori.. excelent mai ales vara, racoritor si usor de facut. Eu inlocuiesc jumatate din cantitatea de branza cu mascarpone, iese si mai fin. Multumim pentru reteta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.