Terci de ovaz la rece

Am crescut cu vorbele mamelor noastre: “papa tot din farfurie!” si ni s-a spus ulterior ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Apoi alți nutritionisti au spus ca nu. Apoi altii spun sa mananci la micul dejun ca un rege, la pranz ca un print si seara, ca un cersetor, desigur. Eu nu va spun ce spun nutritionistii pentru ca nu sunt in masura sa dau astfel de sfaturi. Va povestesc insa din propria mea experienta: cand mananc dimineata, ma simt mai bine toata ziua. Cand mananc bine dimineata, mananc mai putin pe timpul zilei si mai ales nu ma ia foamea aceea crunta seara pe la 8-9. Asa ca da, predic savurarea unui mic dejun satios si hranitor! Si vin in sprijinul vostru cu 4 retete de terci de ovaz, absolut delicioase!

terci de ovaz la rece

Ce trebuie sa stii despre reteta de Terci de ovaz la rece:

  • asa cum scrie mai sus, fulgii de ovaz se prepara la rece, foarte rapid, intr-un borcan. Punem ingredientele pentru reteta de baza direct in borcan, amestecam bine si ii lasam peste noapte la frigider.
  • peste reteta de baza puteti adauga o multume de ingrediente, exact cum veti vedea in retetele de mai jos. Astfel, reteta de Terci de ovaz la rece se transforma in micul dejun perfect, in zeci de combinatii!
  • puteti folosi lapte integral, gras sau slab, lapte de soia, migdale, orez.
  • poti folosi fulgi de ovaz instant, adica macinati mai fin (quick oats) sau fulgi de ovăz clasici, macinati mai mare (rolled oats). Rezultatul este acelasi 🙂

Reteta de Terci de ovaz la rece este foarte practica si va deveni o reteta de baza in bucataria voastra, promit! Se pregateste rapid, poti varia ingredientele in functie de ce ai la indemana prin camara sau frigider, este foarte usor de transportat la birou sau la scoala.

De foarte multe ori sarim peste micul dejun pentru ca sutem grabiti si nu apucam sa facem o omleta, de exemplu. Alteori ne e pur si simplu groază (si poate si un strop de lene). Dar cu reteta de Terci de ovaz la rece avem mereu micul dejun la indemana!

Azi va arat reteta de baza pe care o folosesc eu pentru Terci de ovaz la rece dar si cateva variante care sa acopere mai multe gusturi si preferinte.

Terci de ovaz la rece – reteta de baza:

  • 50g fulgi de ovaz
  • 60ml iaurt grecesc (sau iaurtul vostru preferat, natur sau cu fructe)
  • 2-3 linguri sirop de artar/miere (in functie de cat de dulce va place)
  • 120ml lapte (poate fi lapte de vaca, capra, soia, cocos, migdale etc)
  • un praf sare

Amestecam bine toate ingredientele cu telul, le punem intr-un borcan, le lasam la rece cateva ore, de preferinta peste noapte. Aceasta este reteta de baza de la care pornim, iar mai jos veti gasi 4 dintre variantele mele preferate de terci de ovaz la rece.

 

Terci de ovaz la rece cu ciocolata

Ingrediente pentru 2 portii

o portie din reteta de baza pentru terci de ovaz

3 lingurite cacao amara

o lingura unt de arahide

½ banana bine coapta

miezul de la ½ pastaie de vanilie

 

terci de ovaz la rece

 

Amestecam foarte bine toate ingredientele, distribuim in mod egal in 2 borcanele  si dam la rece.

Terci de ovaz la rece cu fructe de padure si chia

terci de ovaz la rece

Ingrediente pentru 2 portii

  • o portie din reteta de baza pentru terci de ovaz
  • 2 lingurite seminte de chia
  • 2 linguri crema de branza natur
  • miezul de la ½ pastaie de vanilie
  • ½ cana fructe de padure proaspete sau congelate

terci de ovaz la rece

Amestecam bine toate ingredientele, distribuim compozitia in 2 borcanele, punem deasupra fructe de padure. Dam totul la rece peste noapte.

Terci de ovaz la rece Carrot cake

terci de ovaz la rece

Ingrediente pentru 2 portii

  • o portie din reteta de baza pentru terci de ovaz
  • un morcov mediu, dat pe razatoare
  • 2 linguri crema de branza natur
  • 3 linguri stafide
  • ½ lingurita scortisoara

terci de ovaz la rece

Amestecam toate ingredientele, punem in 2 borcanele, dam la rece.

Terci de ovaz Pina Colada

terci de ovaz la rece

Ingrediente pentru 2 portii

  • o portie din reteta de baza pentru terci de ovaz
  • ½ cana bucati de ananas (proaspat sau din conserva)
  • ½ cana mango
  • o jumatate de banana medie, bine coapta
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • vanilie dupa gust
  • 2 lingurite seminte de chia

terci de ovaz

Procedura este, desigur, aceeasi: amestecam, punem in recipiente, dam la frigider.

Aceste retete de Terci de ovaz la rece se pregatesc in doare cateva minute si sunt delicioase! Sper ca v-au placut, sper sa le incercati pe toate si mai ales sa folositi reteta de baza de terci de ovaz la rece pentru a va juca cu ingredientele si a gasi combinatiile care va plac cel mai mult!

Inainte sa va spun sa va fie de cel mai bine, nu pot sa nu va mentionez si o alta combinatie care imi place foarte mult. In reteta de baza adauag bucatele de mere (pentru o varianta mai crocanta) sau mere date pe razatoare (pentru o varianta mai cremoasa), scortisoara, crema de branza si stafide. Iese o nebunie, mai ales pentru cei care iubesc gustul prajiturii de mere.

Sa va fie de cel mai bine si dimineti frumoase cu mic dejun sanatos va doresc! 🙂

 

 

10 Comments

  1. Eu imi fac zilnic la serviciu . Pun cam 50 g fulgi de ovaz marunti , torn apa calduta peste ei, o lingurita miere si o para zemoasa taiata cubulete. O mananc imediat, fara sa stea peste noapte. Terci caldut si delicios.

  2. ioana bogatean

    Doamna Teodora, daca il veti pune pe Dumnezeu pe primul plan, toate celelalte rezolutii,
    obiective majore pentru anul in curs se vor adauga…lucrurile se vor aseza, adica se vor aranja
    in parte intr-un mod pe care de multe ori nu-l intelegem sau nu vrem sa-l intelegem decat mai tarziu.
    De ce? Pentru ca omul in deplinatatea fiintel umane nu poate patrundwe lucruile ce ne inconjoara, ce exista sub soare, in stele si in luna, oricat ne vom stradui sa le cercetam, sa le analizam in cele mai mici detalii.
    Intr-adevar suntem creati cu liberul albitru, adica cu puterea de decizie increderea in Dumnezeu, timpul de care vorbeati dvs. in cele 5 rezolutii
    se va ajuta, cu siguranta, sa ne apropiem mai mult de creatorul nostru si sa ne recunoastem limitele si sa le acceptam, pentru ca am fost sortiti imperfectiunii, dar putem face binele….sa simtim dulcele vietii prin ceea ce ne inconjoara…copii, familie, un partener de viata, retete delicoase….si sa le acceptam….Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze cu tot, sa sa reverse forta sa activia asupa dvs. Va imbratisez…

  3. Ileana

    Buna și mulțumesc pentru rețetă 🙂 . Dar cate linguri de ovăz înseamnă 50 g?

    • Buna, Ileana. Pai…depinde si de lingura. Cel mai bine e sa cantaresti. 🙂 Totusi, daca vrei sa afli cu exactitate cantitatea in linguri, poti cantari dupa lingurile tale. Si poti face asta pentru mai multe ingrediente (zahar, faina, orez) si astfel vei iesi din impas cand cantarul nu ti-e aproape.

  4. Mihaela Zaharia

    Buna Teo!! Am facut si eu terciul cu ananas si mango, si arata si mirosea delicios:) dar dupa cateva ore.. cand am gustat era amarui:( ai idee de la ce poate fi? Am folosit lapte de vaca, seminte chia..am amestecat tot tot ce era in reteta:( Mersi frumos! Zi frumoasa!

    • Salut, Mihaela. S-ar putea sa fie de vina unul dintre fructe, sa se fi oxidat. Alta cauza nu vad.

    • Stoica Andreea

      Mi-am făcut smoothie din ananas congelat și l-am uitat o ora la temperatura camerei pe masa, când am vrut să-l beau avea un gust amărui, deci cred ca de la ananas vine acel gust neplăcut. Presupun ca,din câte am observat și la mine, dacă ananasul nu este mâncat pe loc, capătă un gust ciudat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.