7 Idei pentru pachetelul de la scoala

7 Idei pentru pachetelul de la scoala sau raspunsul la vesnica intrebare pe care si-o pun mamicile in fiecare an, din septembrie pana in iunie: “eu ce ii pun pruncului maine la scoala?”. Da, sunt Teo, sunt mamica, sunt blogger culinar, gatesc zi de zi de zi de zi si totusi, este intrebarea care ma chinuie in fiecare an scolar.

Vine un moment, cum este si acum, la inceputul semestrului al doilea, cand am impresia ca am epuziat toata gama de sanvisuri si pachetele posibile. Si treaba e cu atat mai complicata cu cat Luca sta si la semi-internat, deci e nevoie sa acopar si partea de pranz cu pachetelul de la scoala. Asa ca m-am gandit la 7 idei pentru pachetelul de la scoala care sa va (si sa ma) ajute sa trecem cu bine si peste semestrul 2 de scoala!

7 Idei pentru pachetelul de la scoala – 1. Waffe cu vanilie

O gustare dulce, dar in care puteti foarte usor sa controlati cantitatea de zahar folosita sau indulcitorul folosit. Din aceeasi compozitie, daca nu aveti un aparat pentru waffe, puteti coace pancakes sau clatite americane, care sunt mai groase decat clatitele noastre obisnuite si se coc in tigaie. Alaturi de waffe cu vanilie, ii pun in pchetel si o mana de afine si una de alune de padure.

Ingrediente pentru Waffe cu vanilie (4-6 bucati)

  • 150g faina
  • 2 linguri zahar brun
  • 1 lingurita praf de copt
  • ½ lingurita sare
  • 1 ou mare
  • 200ml lapte
  • 50g unt topit
  • miezul de la ½ pastaie de vanilie

Mod de preparare Waffe cu vanilie

  1. Intr-un bol amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, praf de copt, sare.
  2. In altul amestecam ingredientele lichide: ou, lapte, unt topit, vanilie.
  3. Turnam ingredientele lichide peste amestecul de faina, omogenizam bine. Coacem waffele in aparatul incins si uns cu putin ulei sau unt.

7 Idei pentru pachetelul de la scoala – 2. Covri-dogs sau crenvursti in aluat

Unul dintre pachetelele preferate de Luca! Inainte de a-mi spune cat de rai sunt crenvursti pentru copii, va rog mult sa cautati o carmangerie foarte buna, asa cum sunt si in Cluj cateva, unde veti gasi crenvursti de calitate, fara conservanti, fara nimic “dubios” J Desigur, puteti folosi si carnaciori pentru reteta aceasta sau bastonase de cascaval. Alaturi de Covri-dogs, ii pun in pachetel cateva rosii cherry si o mana de mix de fructe uscate: merisoare, stafide si goji.

Reteta pentru Covri-dogs sau Crenvusti in aluat o gasiti AICI (click pentru a accesa reteta).

7 Idei pentru pachetelul de la scoala – 3. Sandvis cu somon afumat

Nu spune nimeni ca trebuie sa renuntam total la ideea de sanvisuri, ci doar sa aducem un suflu nou in pachetel! Si putem face asta cu un sandvici cu somon afumat si o delicioasa crema de branza. Din nou, un favorit de-al lui Luca, dar, pe de alta parte, nu au ajuns in articolul asta decat preferatele lui, asa ca nu o sa va mai scriu asta la fiecare reteta. 🙂

Amestecam o cutie de crema de branza natur (200g) cu ceapa verde, ceapa rosie tocata fin, coaja si zeama de lamaie, 150g somon afumat, sare si piper dupa gust. Crema sta foarte bine 2-3 zile in frigider, asa ca o aveti mereu la indemana. Eu ii pun in sandvici, alaturi de crema de branza si somon si spanac verde, rucola sau valeriana. Alaturi ii mai pun rosii cherry si afine sau alte fructe.

7 Idei pentru pachetelul de la scoala – 4. Piadine cu diverse umpluturi

Piadina este o specialitate italiana, o lipie pe baza de ulei de masline, faina si apa, specifica regiunii Romagna. Se pregateste usor si este plina de savoare, iar pentru umplutura puteti folosi ingredientele preferate de micutii vostri.

Ingrediente pentru 4 piadine mari:

  • 500g faina
  • ½ lingurita sare
  • ¼ lingurita praf de copt
  • 80ml ulei de masline
  • 250ml apa
  • 100g spanac proaspat
  • 100g rucola proaspata
  • 400g mozzarella
  • 200g salam

Mod de preparare piadine

  1. Asezam faina intr-un bol adanc, facem o gropita in mijlocul ei si punem restul ingredientelor pentru piadina.
  2. Amestecam cu mixerul (caruia i-am atasat paleta pentru framantat) cateva minute, la viteza mica, pana toate ingredientele sunt amestecate.
  3. Mutam apoi aluatul pe planseta tapetata cu putina faina si il framantam vreo 10 minute sau pana avem un aluat elastic si bine legat.
  4. Lasam aluatul sa se odihneasca o ora intr-un vas curat, acoperit cu folie alimentara. Impartim aluatul in 4 parti egale si intindem din fiecare bila de aluat un cerc cu diametrul de 20-23 cm si inaltimea de 3-4 mm.
  5. Piadinele se coc in mod traditional pe plita, in cuptorul special dar in zilele moderne si adaptand piadina la viata in apartament, putem linistiti sa coacem piadinele in tigaia grill de fonta.
  6. Piadinele se coc 2-3 minute pe fiecare parte. Imediat ce punem piadina in tava, trebuie sa o intepam bine cu furculita, pentru a se coace uniform.
  7. Dupa ce sunt gata, cat sunt inca fierbinti, e important sa le acoperim cu folie alimentara ca sa ramana moi.
  8. Punem in fiecare piadina spanac, rucola, mozzarella si salam, apoi le inchidem la jumatate si le punem 2-3 minute in grill sau in cuptorul incins la 200°C pentru ca mozzarella sa se topeasca.

7 Idei pentru pachetelul de la scoala – 5. Friganele cu porumb si mazare

Nu doar ca se pregatesc foarte usor si sunt la fel de bune reci sau calde, dar Friganelele cu porumb si mazare sunt colorate, super aromate si o metoda perfecta de a imprieteni copiii cu legumele. Puteti folosi si cubulete de sunca, de cascaval dar si alte legume: cubulete de morcov fiert, ardei gras.

Ingrediente pentru Friganele cu porumb si mazare (8 bucati)

  • 100g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 ou mare
  • 100ml lapte
  • 200g amestec de mazare si porumb din conserva
  • o ceapa alba mica, taiata marunt
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare Friganele cu porumb si mazare

  1. Amestecam toate ingredientele pana avem o compozitie omogena, mai groasa decat cea pentru clatite.
  2. Punem la final si mazarea, porumbul, sare si piper dupa gust.
  3. Incingem o tigaie non-stick si o ungem cu putin ulei.
  4. Punem cate 2 linguri pentru fiecare dintre friganele.
  5. Le coacem 5 minute pe fiecare parte, la foc mic, pana sunt frumos rumenite.
  6. E foarte important sa le coacem la foc mic, ca sa fim siguri ca se fac si la interior.
  7. Alaturi de friganele ii pun in pachetel felii de mar si o manuta de nuci.

7 Idei pentru pachetelul de la scoala – 6. Muffins cu malai si carnaciori

Din nou, o reteta atat de simplu de preparat, dar ideala pentru toata familia. Muffins cu malai si carnaciori sunt o combinatie excelenta, pe care o puteti personaliza in functie de gusturile voastre. Puteti renunta la carnaciori si ii puteti inlocui cu sunca sau cubulete de cascaval, diverse legume sau le puteti lasa chiar simple. Insa, combinatia de malai si carnaciori are ceva special si merita incercata. Alaturi de muffins cu malai si carnaciori ii pun in caserola rosii cherry si clementine, iubitele lui eterne 🙂

Ingrediente pentru Muffins cu malai si carnaciori (12 bucati)

  • o cana faina de malai
  • o cana faina
  • 2 lingurite zahar brun
  • o lingurita praf de copt
  • 60g unt topit
  • o cana lapte
  • 1 ou mare
  • sare si piper
  • 12 carnaciori de bere

Mod de preparare Muffins cu malai si carnaciori

  • Amestecam cu mixerul toate ingredientele pana avem o compozitie omogena.
  • Tapetam tava pentru muffins cu hartiutele speciale.
  • Le umplem astfel incat sa fie ¾ pline.
  • Punem in fiecare muffin cate un carnacior.
  • Dam tava la cuptorul incins la 180°C.
  • Coacem 20-25 minute sau pana trec testul scobitorii.

 7 Idei pentru pachetelul de la scoala – 7. Terci de ovaz cu mar si scortisoara

Ni se spune mereu ca “micul dejun este cea mai importanta masa a zilei” dar, din pacate, este una dintre mesele pe care o sarim cel mai des, din cauza lipsei de timp. Fulgii de ovaz la borcan sunt solutia perfecta pentru a avea micul dejun pregatit in fiecare dimineata: se pregatesc de seara si va asteapta in borcan, gata sa ii insoteasca pe cei mici la scoala. In magazine gasiti borcanele de plastic care au deja lingurita atasata.

Ingrediente pentru 2 portii:

  • 50g fulgi de ovaz
  • 120ml lapte
  • 60ml iaurt grecesc
  • un praf de sare
  • 40ml miere sau sirop de artar
  • 1 mar taiat cubulete
  • ¼ lingurita scortisoara
  • 10g nuci
  • 10 boabe struguri

Mod de preparare Terci de ovaz cu mar si scortisoara

  1. Amestecam fulgii de ovaz cu laptele, iaurtul, sarea, mierea (sau siropul de artar) pana avem o compozitie bine legata.
  2. Adaugam si marul taiat cubulete, scortisoara si nucile.
  3. Distribuim compozitia obtinuta in 2 borcanele si le lasam la frigider peste noapte.
  4. Dimineata nu ne ramane decat se punem deasupra strugurii, sa infiletam capacul borcanelului si sa ne bucuram de un “pachetel” plin de energie si super aromat.

Sper din suflet ca v-au fost utile cele 7 Idei pentru pachetelul de la scoala. Va incurajez foarte tare sa variati retetele, sa le adaptati dupa gusturile familie voastre si mai ales dupa gusturile copiilor vostri. Sunt sigura ca veti gasi variantele ideale pentru voi! Sa va fie de cel mai bine si sa ducem la bun sfarsit, impreuna si acest an scolar!

One Comment

  1. Adriana

    La piadine se adaugă și putina untura. Asta le face asa gustoase și diferite de lipiile normale. În rest îți mulțumesc pentru rețete! Idei super bune și știu ca ți se spune des dar chiar iese tot ce am încercat pana acum !!! Felicitări!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.