Spanac a la Buni

Nu stiu cum se gateste spanacul in alte parti, dar la mine acasa, Buni il face dupa aceeasi reteta de ani de zile, asa ca mi-a transmis-o si mie si au am aplicat-o cu succes, zic eu 🙂

Avem nevoie de:
– 1 kg de spanac
– cca 1 litru de lapte
– 2 linguri mari de ulei
– o lingura mare de faina
– o capatana de usturoi
– sare

Spanacul se spala, frunza cu frunza si se rupo coditele. Apoi se pune la fiert intr-o oala mare (se adauga spanacul doar cand apa a inceput sa fiarba, nu deodata cu apa). Se lasa la fiert cca 20 de min – poza 1

Se lasa spanacul sa se raceasca intr-o strecuratoare, astfel incat sa se scurga bine de apa. Apoi se toaca marunt, cat de marunt cu putinta. – poza 2

Intr-o oala se face ingrosala, respectiv se pun la incins cele 2 linguri de ulei si cea de faina. Este indicat sa nu fie incins uleiul cand adaugati faina, ca sa nu se faca cocoloase – poza 3

Se adauga peste ingrosala spanacul tocat marunt, usturoiul pisat si se amesteca la foc mic, 5 min- poza 4

La final, se adauga treptat laptele, mestecand continuu. – poza 5

Sa nu turnati tot laptele deodata! La sfarsit se adauga sare dupa gust si e gata! Se poate manca ca atare sau cu ochiuri de ou:

74 Comments

  1. Anonymous

    si usturoiul? 🙁

  2. Se adauga peste ingrosala spanacul tocat marunt, ustoroiul pisat si se amesteca la foc mic, 5 min- poza 4

    asta scrie in reteta 🙂 ca usturoiul se piseaza si se pune si el acolo la momentul potrivit :p

  3. Corina

    arata fenomenal…ador spanacul cu ochiuri si muuuult usturoi :). felicitari teo pt blog, m-am indragostit de el

  4. Anonymous

    Buna Teo!
    Inca de la prima vizita pe blogul tau te-am adaugat la Favorites si continui sa citesc retetele in fiecare zi. Am si “bucatarit” cateva si mi-au iesit grozave. De Pasti, o sa o ajut pe mama sa mai diversifice meniul bucovinean cu retetele tale 🙂 Laura(Bucuresti)

  5. Corina, blogul meu iti multumeste ca il iubesti >:D< Sa vii in vizita oricand, noi te asteptam cu drag!

  6. Draga Laura, ma bucur ca iti place blogul meu, promit ca saptamana asta pun si reteta de drob si alte preparate de Pasti 🙂

  7. Anonymous

    Buna Teo!

    Vreau sa iti multumesc pentru reteta, am incercat si eu sa fac si mi-a iesit foarte bun. Chiar imi era dor de un spanac “ca la buni”.

    O sa iti studiez in continuare blogul sa vad ce retete mai pot “fura” de la tine.

    Marian.

  8. Anonymous

    E o reteta a la Maramures! 🙂 daca veti inlocui jumatate din lapte cu smantana va fi si mai bun! 🙂 Pofta buna. E un blog reusit!

  9. Anonymous

    laptele sa fie rece sau cald?

  10. Nu stiu de Maramures, Buni e clujeanca :p

    Asta cu laptele chiar ca m-a incuiat :)) Poti sa il pui oricum, eu il pun din frigider, direct din cutie.

  11. mariana

    Salut Teo.azi am stat lipita de computer si am citit aproape toate retetele din bucataria ta,o parte le citisem cu o sapt. mai inainte.nu mai pot de dor de bucataria de casa,sunt in italia de 6 ani,imi place mult si bucat. ital dar tot imi lipsesc carnaciorii,branza de vaci,laptele muls nu din cutie,smantana,baconul,slanina,varza acra,etc…am totusi noroc ca traiesc la casa si am legume si fructe naturale asigurate.am facut pt ale mele rude adoptive(sunt casatorita cu un ital) numeroase retete romanesti si de cele mai multe ori au placut,dar lipseste savoarea romaneasca.am probat o data pireul de spanac,dar stupoare avea un alt gust,era laptele de vina…ei in seara asta am salivat si eu puternic si acu ma duc la culcare ca de azi de la 3 e mult,cu exceptie o ora cand am facut una alta.brava cuoca.excelenta si simpla

  12. Foarte amuzant comentariul tau, m-ai binedispus :)))

    Si mie mi se intampla sa ma tot uit in reviste cu retete sau pe site-uri culinare pana ma ia durerea de cap… asa ca te inteleg 😀

    Mille grazie, sei molto gentile!

  13. Anonymous

    eu asa fac urzicile si le mananc cu mamaliguta..mmmm.. MONALISA

  14. da da, am mancat urzici facute asa si au fost ff bune! Cu mamaliguta chiar ca nu am mancat niciodata, cum e?

  15. sanda

    Hello TEO!
    Arata super spanacul pregatit asa, am sa incerc si eu azi aceasta retea. Felicitari pentru blogul creat de tine! Succes in continuare!

  16. … a iesit super spanacul,ne-am ospatat de minune!… saptamana viitoare o sa incerc puiul pe borcan.Pupici !

  17. Sanda, ma bucur ca a iesit bine si v-a placut! cand sotul meu a venit la noi prima data si l-am servit cu spanac, nu stia cum sa refuze cat mia politicos, pt ca in zona lui spanacul se manaca oparit si…atat! de cand a mancat spanac cu lapte, e manacrea lui favorita 😀

  18. Anonymous

    Esti fenomenala, te-am descoperit si eu de curand, si nu am cuvinte.Imi place foarte mult sa fac mancare, dar cu ideile stau mai prost :).Si cand am dat de blog-ul tau mi-am facut un meniu pe toata saptamana.Azi fac spanac cu ou si eu mai adaug si cativa carnaciori ;).Iti multumesc din suflet si eu si prietenul meu,esti minunata.Aseara am preparat peste caramelizat si a iesit o bunatate.Te pupic,si in special pe cel mic.Paula

  19. foarte bun spanacul. l-am testat si a iesit delicios. sa fie reteta sau bucatarul? 🙂 sau ambele? 🙂

  20. Anonymous

    Alo, eu sunt incepator!!!
    Cate minute las spanacul la fiert!?
    Sau fac ca toate celelalte mancaruri, ma ard la limba pana este bun??? 🙂
    Felicitari, superb site !!!

  21. Anonymous

    Nota 10cu stelute felicitari si ce vrei tu. delicios

  22. ALISIA

    BUNA in primul rand vreau sa-ti multumesc ptr toate retetele.vreau sa-ti spun ca am incercat si spanacul si mi-a iesit foarte bun.Vreau sa te felicit ptr tot

  23. Piersi

    Executat spanacul. Mancat. Placut. 🙂
    Multumim pentru reteta.

  24. Anonymous

    B.Aurel

    Sa sti ca a isit de minune nici nu ma asteptam …i-am facut o surpriza prietenei si i-ti multumesc pt reteta

    Cu smantana sau lapte ce mai conteaza spanac sa fie …cu sau far usturoi spanac este dar asa cum tu ai spus minunat a fost)))))

  25. Nicole

    Foarte gustos spanacul. Multumiri Teo. Am simtit ca a venit primavara 🙂

  26. monica

    Nu ma mai dezlipesc de calulator … mmmmmm… Felicitari
    Am incercat cateva dintre retete si mi-au iesit foarte bune. I-am surprins pe toti cu pinguinii maslinii, chicken nuggets , rasturnata, pui la capac si multe altele… Sunt o incepatoare in ale bucatariei cu un iubit foarte mofturos care vrea in fiecare zi alta mancare. Iti multumesc ptr ca existi shi imi dai idei in fiecare zi ce sa gatesc. Multa sanatate tie si familiei tale…

  27. DiaClau

    Azi m-am inarmat cu spanac ptr. o mancare de primavara. Sotul meu s-a uitat ingrozit cum am pus in cosul de cumparaturi nu o punga cu spanac ci doua. El este foarte hotarat ca nu-i place spanacul dar n-a mancat niciodata. Sper ca aceasta reteta sa-l convinga de contrariu. Multumesc de idei si ajutor in bucatarie. E super fain blogul :)))

  28. Anonymous

    pot sa fac cu spanac congelat???????

  29. anuca_m

    Si spanac am facut ieri..am papat cu sotul pe rupte:P.Noua nu ne place de obicei spanacul dar reteta asta e foarte buna.Mersi!

  30. Roxana Adriana B.

    Buna ziua Teo, buna tuturor!
    ce sa zic?! veni, vidi, vici… am venit, am vazut, am mancat… si a fost super de bun! tocmai am terminat de mancat si trebuie sa-ti multumesc mult de tot!!!
    Am plecat din Romania in urma cu 7 ani si am “hoinarit” peste tot, din Brescia (Italia) pt studii, la Malaga (Spania) si Ulm in Germania… cand eram departe de casa profitam de bucataria locala, sunt curioasa foc pt tot ceea ce e new in fiecare zi… acum insa locuiesc singura in Franta, sunt universitara si viata de student e grea..asa ca trebuie sa gasesti un mod de-a manca sanatos si nu prea scump… asa ca trebuie sa petrec putin timp in bucatarie, intre oale si carti de bucatarie… prima reteta “furata” de la tine e spanacul, si acum, o data mancat, trebuie sa stii ca e BUN de TOT! 🙂
    un bisous,grazie, thank you so much, merci beacoup pour les idees, xiexie!!!
    Roxana Adriana B

  31. Anonymous

    sarumana ptr reteta..
    sarumana ptr masa …
    numa bn

  32. Anonymous

    Pentru ca am luat si eu aceasta reteta si am experimentat-o trebuie sa adresez multumiri autoarei si bunicii acesteia. Mie mi s-a parut cam mult lapte si asa ca am pus numai jumatate… e adevarat ca nu stiu sigur cat spanac am avut… Nu credeam vreodata ca o sa ajung si eu sa fac mancare la ochiometru…
    A iesit foarte bun.
    Multumesc,
    Maria

  33. Anonymous

    buna, tocmai am facut spanac si vreau sa-ti spun ca e foarte foarte bun,fetele mele care au refusat intodeauna sa manance spanac au mancat acum cu o pofta de numa numa, m-au si intrebat cand le mai fac 🙂 merci ptr reteta si numai bine( ti-ai castigat o mare admiratoare :))

  34. Anonymous

    tocmai am terminat spanacul, sunt in iordania si aici se vinde cu pungile mari, am aproximat eu… si a iesit de minune, multumesc mult, a manacat si fiul meu doar de un an.

  35. Am facut si eu aceasta reteta. a iesit delicios. mersi

  36. Buna Teo! oricat am incercat sa pregatesc pure de spanac nu imi iesea, insa nu stiam de lapte! Pare a fi ingredientul secret.

  37. Anonymous

    Tocmai am gatit pentru prima data spanac, si bineinteles dupa aceasta reteta, am adaugat si putina smantana si mi-a iesit delicios, sotul meu a fost foarte incantat!

  38. multumim pentru reteta si eu tot asa fac spanacul,doar cand este post renunt la lapte

  39. fac si eu dar fara lapte

  40. Anonymous

    salut!incredibil!incercam sa-mi aduc aminte cum face mama spanacul acasa si iata ca am dat de reteta ta care din fericire e exact ca al mamei!mie nu prea imi place spanacul dar sotului da!asa ca maine o sa incerc sa-l fac!sa vad daca si iese…..

  41. Anonymous

    in sfarsit o reteta normala de spanac 😛

    Merci din suflet 🙂

  42. andreea

    pare buna reteta.spanacul fierbe acum si am sa fac reteta ta ,sper cu ocazia asta sa conving si copiii sa manance,pana in prezent au refuzat sa manance spanac,daca o sa manince esti tare.multumesc

  43. Anonymous

    Am facut si eu urmand reteta si este excelent! As adauga ca la sfarsit l-am combinat si cu niste orez fiert (in apa cu sare si putin unt). Nu m-as mai fi oprit, dar trebuia sa pastrez si pentru puiul cel mic 🙂 Sper sa fie macar pe jumatate la fel de incantat… 🙂
    Dana

  44. Anonymous

    super reteta am incercat-o este buna si sigura numai buna de mancat feliciitari celui care a postat reteta cu drag PETER DIN CALARASI

  45. Anonymous

    nu eram o fana a spanacului,dar imi mai aduc aminte ca de la buni papam tot,si nu mai stiam cum se face mancarica asta:))ms Teo,ce m-as face fara tine:)

  46. Anonymous

    Delicios! L-am incercat ,iar acum vreau sa fac Raffaello! Toate prietenele mele stiu de site-ul acesta minune 🙂 Felicitari !
    Anda

  47. Anonymous

    Foarte bun! Felicitari! Am incercat multe retete de aici….delicios!

  48. Tocmai am terminat de facut spanacul"a la buni" si a iesit delicios.Multumim pt retele super pe care le postezi 🙂

  49. Anonymous

    Mersi Teo, este bun spamacul…mmmmm!

  50. Anonymous

    hmmmmm……..excelent!!!

  51. Anonymous

    Multumim pentru reteta, acum l-am terminat si e asa de buun..:D:D:D

  52. Anonymous

    Chestia cu "se rup coditele" cred ca este o gluma. Am un kg de spanac si am rupt deja vreo 300 de codite si mai sunt inca atat. Asa ca le pun cu codite ca au vitamine :))

  53. Anonymous

    chiar acum merg sa-l pregatesc,sper sa-mi iasa la fel de bun casi la toti care au probat reteta;ms pt reteta.pupici

  54. Anonymous

    am respectat reteta ta,si mi-a iesit nemaipomenit. un singur detaliu mi-a scapat,n-am spalat bine spanacul si am simtit numai nisip in gura,in rest mi-a iesit tot. bine ca am caini si n-am risipit mancarea 🙂

  55. Anonymous

    yaaammmiiiii e foarte bun……yammmiiiiiiiiiiiii

  56. Anonymous

    super tare!!!!!! cred ca este cem mai gustos spanac ,,,, in plus am adaugat cubulete de pui fierte separat… A iesit belea

  57. Anonymous

    forte bun am facut spanacul dupa reteta ta.. super multumim!!!

  58. iryna 22

    buna,am facut si eu spanacul pentru prima data in viata mea,am 22 de ani,maritata,si incerc sa fac cat mai multe si feluri de mancare ,,azi in prima zi in viata mea am facut spanac,doar ca ma facut un pic altfel:)) ustoroiu nu am pisat ci am taiat in bucati cat de mici am putut si am calit un pic in ulei,sanacu nu am taiat ci am dat prin masina de taiat,si a facut direct pasta,si am pus si lapte si smantana,da a iesit bun,acuma sa vad ce zice sotu si cumnatii cand o sa gusta,sper ca o sa pleaca,,,si sa nu uitt sunt niste retete ft bune,sper ca o sa incerc cat mai multe,care nu mi se pare prea complicat pt mine…multumim pt retete.

  59. Anonymous

    Foarte bun, Teo! Delicios!!!! Am facut si eu aseara!
    Buni a mea face ceva de genul asta cu dovlecel si marar! O splendoare!!!
    Corina

  60. Foarte bun!!!! Nu am mai mancat de ani buni, nu mai stiam ce gust mai are, iar acum facandu-l dupa reteta ta a fost delicios. Astazi am sa mai fac o portie. Am sa incerc si alte retete. Multumesc pt idei.

  61. Anonymous

    Foarte interesanta reteta, dar am o intrebare: spanacul trebuie sa fie neaparat proaspat?…as putea sa folosesc spanac la cutie de conserva?

    Merci

  62. Salut. Eu am facut reteta si cu spanac congelat sia iesit f bine, dar spanac de la conserva nu am folosit niciodata, nu as stii ce sa zic despre el, din pacate.

    • Cristi

      Daca folosesti spanac congelat, proportiile sunt acelasi? Adica daca inlocuiesti 1 kg de spanac crud cu cel congelat, cat de mult din cel congelat ar trebui sa folosesc?
      Merci!

      • salut 🙂 nu chiar…ca dintr-un kg de spanac arunci cam 30-40%, depinde cat de mari sunt coditele 🙂 poti pune 700g spanac congelat la 1 litru de lapte

  63. madutza

    buna, Teo, azi am gatit reteta ta cu spanac si a iesit extraordinar, yammmmi :)….ma bucur ca existi pt ca de cand folosesc site-ul tau am invatat sa gatesc mai bine..multumesc pentru reteta…pupici :*:*:*

  64. salut Teo. reteta e foarte buna iar spanacul a iesit delicios. am mai incercat si alte retete si sunt exact ca cele de acasa (eu sunt din Satu Mare) de la mami si buni. te pup si la cat mai multe retete. Ma inspiri foarte mult sa gatesc cat mai mult 🙂

  65. Am mai facut spanac ,dar asa bun nu am mai facut desi am 17 ani imi place f mult sa gatesc! Multumesc mult pentru reteta si promit sa mai incerc multe altele ca sunt sigura ca sunt foarte delicioase! Pupici

  66. RoxieFoxie

    Mi se pare exagerat de mult sa fierbi spanacul 20 de minute. Spanacul se fierbe maxim 5 minute, dupa acest timp emana oxalati care sunt foarte toxici pentru organism.

  67. Clara

    Multumesc pentru reteta, Teo! Am incercat-o si eu chiar acum, dupa ce am citit toate comentariile. E delicioasa, intra-devar. Eu am avut doar juma’ de kil de spanac, si ca atare, am redus si celelalte ingrediente, mai putin faina si uleiul, care mi s-au parut putine chiar si la juma de kil. Apropo de ce spunea RoxieFoxie, am cautat si eu pe net, se pare ca spanacul are oxalati chiar si crud, iar prin fierbere se reduc (nu semnificativ, doar vreo 15%). Toate retetele americane insa spun sa nu fierbi spanacul din motive de gust – isi pierde gustul. Eu insa am crescut cu reteta asta, asa ca de vreo cateva ori pe an prefer s-o fac.

  68. Felicitari pentru retete! Ti-am descoperit pagina acum 2-3 ani si mi-a placut. Ca incepatoare aveam nevoie exact de explicatiile pe care tu le dai 🙂 Bravo, nu esti doar o bucatareasa exceptionala , ci si o buna profesoara 🙂 Merci mult de tot

  69. Se poate prepara aceasta reteta cu stevie sau urzici in loc de spanac? Multumesc ! O zi frumoasa!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.