Turta dulce condimentata

Preferata mea all time: turta dulceeeee…anul asta am facut o varianta mai simpla, pt ca nu aveam chef de topit miere si chestii. Deci, avem nevoie de:
– 350 g de faina
– 150 g unt
– 200 g zahar
– 150 g nuci macinate
– 1 ou mare
– 2 plicuri de praf de copt
– 150 ml miere
– o lingurita de sare
– condimente: cuisoare (3-4), scortisoara, ienibahar, nucsoara, cardamom, ghimbir (cca o lingurita din fiecare).

Toate cele de mai sus se pun intr-un castron mare si se amesteca bine cu mixerul pana obtinem un aluat omogen. Apoi facem bila de aluat si o dam la frigi 2 ore. O intindem la fel ca inimioarele, intre doo folii transparente. Am decupat-o in diverse forme: stelute, cercuri, braduti, lunitze. Le-am pus frumos in tavita. Pentru ornat am folosit asa: bilute argintii, glazura de zahar pudra (un plic de 150 g zahar + 2 linguri de apa), glazura de cacao (le fel facuta, doar ca am pus si zahar ca sa nu fie amara), fulgi de migdale, alune de padure, bilute de cioco. Bilutele argintii, alunele si fulgii de migdale le-am fixat pe turta dulce inainte de a le coace. Pt restul, am aplicat glazura cu pensula, pe fiecare in parte, dupa coacere si am ornat corespunzator. Foarte buna si aromata.

23 Comments

  1. deja salivez :X:X

  2. rozosina

    Le-as lua asa direct de la tine din poza daca as putea. As face si eu dar cardamon nu cred ca as gasi aici. Eu am gasit la magazin (fapt care nu ma mira doar americanii sunt lenesi prin definitie) aluatul deja facut. trebuie doar intins facut forme, dat la cuptor si apoi frosting. Garantez ca nu e asa bun ca al tau dar macar am scapat mai usor de data asta 🙂

  3. Anonymous

    turta ta dulce arata minunat pacat ca nu ai scris si reteta la glazura!
    rozosina – nu-ti face iluzii proate de americani, in multe tari din europa este aluat de turta dulce gata pregatit spre beneficiul celor care mai au servici si sunt prea ocupati…

  4. hmmm daca nu am toate condimentele, are ceva??

  5. nu are nimic, important e sa fie macar scortisoara, ea ii da turtei o aroma aparte

  6. Anonymous

    vaaaiiii..turta dulce..nu-mi vine sa cred..de cand sunt mica am vrut sa "creez" asa ceva:P
    multumesc frumos teo

    claudia

  7. Eugenia

    glazuri stiu sa fac…(in general)dar cum pot face glazura specifica turtei dulci? va rog dati-mi un raspuns. si ii multumesc foarte mult persoanei care a publicat aceasta reteta:*.Aaa….si ca sa nu uit…daca in pozele de mai sus este rezultatul turtei facute de tine…ti-au iesit super…bravo!Te felicit!sunt foarte aspectuoase… .So..astept un raspuns si mersi din nou:*

  8. Anonymous

    Bonjour,
    Ai incercat vreodata "Pate chinois"? Este simplu de facut si … foarte satios.
    Quebec

  9. Anonymous

    Bonjour … din nou
    Si mai am o intrebare pentru tine: ai incercat vreodata reteta de supa crema de dovleac placintar (dovleacul portocaliu si lunguiet). Un adevarat festin pentru papilele gustative. Daca vrei, iti pot trimite cele doua retete.
    Quebec

  10. pate chinois, nu am incercat. daca vrei, poti sa postezi reteta pe noul site http://www.gospodini.ro la fel ca si reteta pentru supa crema de dovleac.

    eu am facut o reteta de supa crema de dovleac, pe care o poti vedea aici

  11. Multumesc foarte mult pentru deliciile prezentate si pentru faptul ca blogul tau si alte cateva m-au inspirat sa ma apuc si eu de blogarit. Pot sa te pun pe lista mea de bloguri preferate? A! si mi-ar placea sa ma vizitezi sa-ti dai cu parerea daca e bine drumul pe care am inceput. Multumesc inca odata.

  12. Anonymous

    sunt o mare fana a retetelor tale…si mai ales iubitul meu care profita din plin de bunataturile pe care le fac:) intrebarea mea este: pot sa fac turta cu cateva zile inainte de Craciun? stiam ca e mai gustoasa daca sta cateva zile! nu voi avea timp de toate in ajun!

  13. Anonymous

    esti o wondar woman! te pup

  14. Anonymous

    buna teo!
    mersi mult pt reteta, chiar aveam nevoie de ea. Dar n-am inteles exact cat sa le tinem la cuptor, sau nu e nevoie? Sper sa-mi raspunzi cat mai repede.

  15. Se coc cca 12-14 minute, pana sunt usor rumenite pe margini, chiar daca mijlocul e inca putin moale, se intareste pe masura ce se racesc

  16. Anonymous

    buna
    m-ar interesa o reteta de turta dulce condimentata, dar de post, daca se poate:)
    si as dori si reteta de la glazura, as vrea sa o ornez turta dulce si glazura sa se intareasca.
    astept un raspuns si multumesc anticipat!
    multa bafta in continuare la ceea ce faci!
    blogu-ul tau este exceptional, la fel sunt si retetele!

  17. georgiana

    Buna Teo. Acum am "terminat" de facut aluatul…bila nu mi a iesit nicicum :)) E ffff moale, o sa incerc sa il las mai mult in frigider, poate poate pot sa intind. Am respecat cantitatile cu strictete, oare ce am gresit? 🙁 Multumesc mult pt retete! :*

  18. Salut Georgiana 🙂 daca e prea moale bila, mai pune putina faina i apoi da-o la rece, cu siguranta se va intari. Sper ca raspunsul meu nu a venit prea tarziu 🙁

  19. georgiana

    Multumesc Teo! Am lasat doar putin mai mult la rece si nu am mai avut probleme cu aluatul 😛 Au iesit f. gustoase turtele! Le am pus si in cutie cu mar taiat si sunt foarte bune acum!
    Am facut multe din retetele tale si am incredere ca ies bine! 🙂 Cand scartaie ceva stiu ca ori ingredientele ori bucatareasa sunt de vina :)) in nici un caz reteta! Sarbatori fericite tie si familiei tale!

  20. Buna Teo! Eu mi’s blonda, asa ca nu inteleg cum e cu intinsul intre doua folii de plastic. M-am uitat si la inimioare si tot nu m-am prins. Poti sa imi explici mai inginereste, te rog? Multumesc anticipat! 😉

  21. Pingback: Turta dulce de Craciun « Handmade Mommy

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.