Gem de căpşuni

Gem de capsuniGemul de capsuni se pune in fiecare an la noi acasa de cand imi aduc aminte. Reteta este foarte simpla, dar trebuie respectate anumite reguli pentru ca totul sa decurga bine.

Avem nevoie de:
– 4kg de capsuni (atat am folosit eu, voi puteti folosi oricate)
– 4kg de zahar

Foarte important de stiut este ca la fiecare kg de capsuni se pune un kg de zahar pentru ca altfel gemul nu sta sau trebuie pus conservant (eu nu sunt de acord cu conservantul in mancare).

Se spala bine capsunile, se rup coditele si se lasa de dimineata pana seara la macerat, intregi, impreuna cu 2 kg de zahar. Dimineata se pun capsunile la fiert intr-o oala mare si se adauga restul de zahar.

Se fierb la foc mic destul de multe ore. Nu are rost sa va spun un numar exact pentru ca depinde de cat de tari sunt capsunile, de cat de repede fierb etc. Ale mele au fiert in jur de 6 ore la foc mediu. Important este ca un semn ca sunt gata de fiert este faptul ca nu mai fac spuma. Nu turnati gemul in borcane, daca are spuma deasupra, pentru ca se zahariseste, arata urat.

Dupa ce gemul este fiert se pregatesc borcanele, respectiv se spala toate, se sterg bine si se sterilizeaza cateva minute in cuptor. Borcanele trebuie sa fie calde cand turnati gemul in ele.

Se toarna gemul in fiecare borcan, se infileteaza capacul si se pregateste “dunstul” uscat. Dunstul uscat este mult mai putin complicat decat cel umed si consider eu, mai eficient.

Pentru dunst se intinde pe jos o patura, pe care se pun borcanele, asezate in punga de plastic. Rasuciti punga astfel incat sa nu treaca de capacul borcanului, pentru ca gemul se poate strica din cauza condensului.

Se acopera borcanele cu patura, in caz ca este o patura mai subtire se dubleaza cu o alta patura si se lasa la dunst 1-2 zile pana cand borcanele, respectiv gemul, sunt reci.

Eu pun capsunile la fiert intregi pentru ca oricum se inmoaie si se sfarma in timpul fierberii, iar daca raman cativa intregi e cu atat mai bine pentru ca fac savoarea gemului.

31 Comments

  1. Ce faaaaine ai facut borcanelele! Suuper! Bravo! Io-s topita dupa dulceata/gem de capsuni 🙂

  2. hamsie

    mai am un pic si plang 😀

  3. Amalia

    Teo adevarata gospodina… toata stima.
    PS. Eu stiam ca proportia kg la kg este la dulceata de capsuni.

  4. gabriela

    draga Teo,ti-a iesit un gem de capsuni suuuper…ce sa mai zic! tot respectul pt tine!ti-am spus ca esti number1! acum vreau sa iau reteta de-pulpe de pui pe pat de cartofi.iti voi scrie cum mi-a iesit!multi pupici!gabriela din israel

  5. Edith, merci mult de aprecieri, vorba lui Buni: asa facem toate in primul an de casnicie, avem rabdare de facut etichete si de impopotonat borcane. Zice ca baga mana in foc ca la anu pe vremea asta abia o sa mai am chef sa fac gemul, daramite sa mai fac etichete la borcane.

    Te pup,
    Teo.

  6. hamsie, nu plange tata, ca imediat vii la botez si torni un borcan de gem pe gat. va pupa tzesty si pe tine si pe alina :*

  7. Merci Ama :*
    Eu personal, nu fac diferenta intre gem si dulceata pt ca asta ar inseamna ca la gem sa pun mai putin zahar si implicit sa pun conservant, sarea de lamaie sau ceva de genul asta.

  8. Merci Gabriela draga, pentru toate aprecierile, ma rasfeti prea mult!!! Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit reteta, o sa vezi ca e foarte simplu de facut, foarte buna si aromata.

    Te pupam.. si eu si bebe fotbalistul din burtica!

  9. Anonymous

    corect este capsune. capsunii sunt plantele care produc capsunele. oricum gemul arata super.

  10. nu zic ca nu ai dreptate, dar inc azul capsunilor, varianta populara de plural a devenit incet cea acceptata si este foarte utilizata. Pe mine ma intereseaza sa ajunga reteta la oameni si sincer cred ca mai multi vor cauta gem d capsuni decat gemde capsune 🙂 De altfel, GEM DE CAPSUNI scrie pe toate etichetele de la toate gemurile din magazine 🙂

  11. roxana.m.

    hi-hi-hi
    ce ma distreaza comentariul anonimului!
    eu am facut litere si sincer iti spun ca nu pun mare pret pe “pluralurile”astea-.
    important e sa stii cand sa scrii cu “s-au” sau “sau” s.a m.d.
    hai ca a fost tare comentariul!
    fain de tot gemul-cred ca ati devorat deja din el
    pup.

  12. Roxana draga, mai mult de jumatate din el s-a dus…recunosc :">:">

  13. Michaella

    Buna Teo,
    Ti-am descoperit de putina vreme retetele si vreau sa-ti spun ca sunt fascinata de ele pur si simplu.
    Vreau sa te intreb, in gemul asta trebuie amestecat tot timpul sau mai rar, ca sa nu se prinda de cratita.
    Si inca ceva, eu nu dispun de un cantar de bucatarie, cum sa fac sa cantaresc de exemplu 125 g de zahar sau faina, care este echivalentul in linguri cu sau fara varf.
    Te pup!

  14. Michaella, gemul trebuie amestecat in continuu ca sa nu se prinda si sa nu se afume.

    Pentru masuratori, am scris eu pe blog un articol… o sa te rog sa-l citesti aici

  15. Luiza S

    Felicitari pt blog!foarte reusit!imi place foarte mult!Am “nimerit” din greseala pe blogul tau;este primul blog pe care il vizitez,si ma bucur foarte mult ca am descoperit aceasta modalitate.Ador sa gatesc!Imi place sa testez lucruri noi(cand am posibilitati…)Datorita tie mi-am creeat si eu un blog,pe care sper sa il fac functional:)Dumnezeu sa te ajute in tot ce faci,si sa iti dea multa sanatate tie si familiei tale!

  16. Anonymous

    Buna Teo,

    Intrucat vremea capsunelor a cam trecut, iar noi avem zmeurica prin gradina eram curioasa daca stii cumva modalitatea de prepararea a gemului de zmeura? Este oare aceeasi tehnica? iar cantitatea e tot aceeasi? 1kg/1 kg?
    Mersi de ajutor si felicitarile mele pt blog, ma inclin
    Andrea

  17. Anonymous

    Azi m-am hotarat sa incep operatiunea "dulceturi". Cum am pus capsunii de ieri cu zahar mi-am zis sa arunc o privire si in bucataria ta, am "furat" cateva idei. Felicitari pt blog! Adina, Cluj Napoca

  18. Anonymous

    Buna! Cred totusi ca este mult prea dulce gemul pregatit supa retata asta. Si nu cred ca trebuie amestecat incontinuu asa cum am vazut ca ati raspuns la un comentariu mai vechi. In primele ore are foarte mult sirop si chiar daca e focul mai tare nu se prinde de cratita. Eu pun mai spre sfarsit si o lamaie cu tot cu coaja taiata bucati, iar zahar la jumatate. Astept parerea dumneavostra.
    Multumesc

  19. Anonymous

    draga Teo,

    Ai incercat sa pui in gem lamaie si niste mere verzi rase fara coaja? In cazul asta nu ar mai fi nevoie de sare de lamaie si nici de pectina iar zaharul ar putea fi redus la jumatate si jemul ar fi mai sanatos si mai putin caloric – mult mai putin caloric 🙂

  20. alexandra

    draga TEO iti dau un sfat dupa ce pui gemul in borcan capseazal si punel cu gura in jos de pe o zi pe alta, in felul acesta se formeaza vidul si gemul nu se poate strica ,si nu ii nevoi nici de paturi nicide pungi,un salut alexandra

  21. Alexandra, multumesc de tip, nu stiam de asta 🙂

  22. Gemul tau arata delicios si cred ca eu am sa fac dupa reteta ta. E prima data cand fac gem asa ca te rog sa-mi spui tie cate borcane ti-au iesit dupa cantitatile pe care le-ai pus.
    Multumesc

    Pt tipa care pune coaja de lamaie: nu stiu daca tu ai aflat ca lamaile se culeg verzi si ca sa ajunga la noi galbene sunt date cu praf de putrefactie. In interior cica patrunde mai putin, dar cojile de lamaie sunt chiar nesanatoase, asta in cazul in care nu ai tu propriul tau lamai si atunci se schimba situatia

  23. andreea

    buna
    am facut gem dupa reteta ta si mi-a iesit foarte bun. se poate face chiar cu un pic de mai putin zahar ca sa nu iasa foarte dulce.e foarte bun. pt cei care vreti sa faceti va recomand reteta asta

  24. Draga Teo, am facut si eu gem exact cum ai zis tu. Am folosit 25 kg de capsuni si am tot asteptat pana sa nu mai faca spuna. Am fiert la foc mic timp de 8 ore amestecand mereu, asa cum ai spus tu. Cand porcaria asta a inceput sa nu mai faca spuma, am oprit-o si am pus in borcane. Sa stii ca a iesit cu un gust minunat de smoala. Am stricat 25 kg de capsuni si inca o data atat zahar. Daca acest raspuns minunat nu o sa fie publicat la tine pe site, sa stii ca o sa imi dau toata silinta sa te dau in judecata pentru inducere in eroare. Cu multa stima si respect,

    • Liviu, cu aceeasi stima si respect cu care mi-ai scris tu, da-mi voie sa iti spun ca faptul ca nu ti-a iesit tie reteta, nu are nicio legatura cu reteta in sine, care este reteta clasica de dulceata, o sa o gasesti in orice carte de bucate, de la Sanda Marin la Jamie Oliver. Amenintarile tale cu datul in judecata…sunt cam exagerate, nu crezi? Buna sa iti fie…dulceata, Liviule!

  25. Buna Teo,
    arata foarte bine gemul si am hotarat sa fac si eu gemul dupa reteta ta.Sper sa imi reuseasca si mie!:)
    Merci,
    Te pup!

  26. Lavinia

    am incercat reteta si pot sa spun ca este cea mai buna reteta de dulceata de capsuni de pana acum. multumesc! 🙂

  27. Draga Teo, esti, fara sa stii, “sfatuitoarea” mea intr-ale bucatariei, insa eu sunt o Teodora nepriceputa. M-am inspirat din aceasta reteta cand am facut saptamana trecuta gemul meu de visine. Si am dat-o in bara. Si mi groaza sa recunosc fata de maica-mea si fata de soacra-mea :D( mai ales). Acum, ma intreb daca mai pot repara ceva..Gemul meu de visine facut din 10 kg de visine “desamburizate” si 7 kg de zahar sta frumos in borcane dar e atat de intarit ca nu prea il mai pot scoate de acolo…e foarte foarte tare. oare mai pot face ceva sa il salvez. L-am fiert 2 ore la foc mic, iar inainte cu o ora de a opri focul am scos cam 1.5 litri de sirop. vreau sa-ti spun ca siropul meu e acum ca un fel de gem fara fructe in el, e gustos si aspectuos precum un gem, dar gemul e dezastruos. Oare daca reusesc sa il scot din borcane si sa il mai fierb cu un pic de apa, salvez recolta de visine de anul acesta? Nu stiu cum ti-as putea multumim daca mi-ai raspunde, dar o sa-ti pot recunostinta cu siguranta si Clujul e numa’ dupa colt, eu is din Targu Mures, oi gasi eu vreo metoda sa te rasplatesc.Multumesc.

    • Teo draga, cred ca e tardiv sa spun ca nu trebuia sa scoti siropul, nu? 🙁 Incearca, daca poti, sa scoti si gemul si riopul si sa le mai dai un clocot impreuna. Insa numai unul, pentru ca altfel se ingroasa si mai tare. In niciun caz nu pune apa, risti sa se strice tot. Daca tot nu se subtioaza, incearca sa faci un sirop foarte moale (1 litru apa, 250g zahar) pe care sa il torni peste si sa mai dai un clocot. Sa ma anunti ce si cum. Te pup

      • Multumesc Teo pentru raspuns!Nu ma asteptam sa imi scrii, mai ales atat de repede. Multumesc ca ti-ai facut timp pentru mine. Nu am raspuns atunci pentru ca am vrut sa fac operatiunea mai intai, ceea ce am facut azi. Pana acum, totul pare in regula, am si re-pus-o in borcane. Am inca emotii dar o sa desfac un borcan peste vreo saptamana sa vad ce si cum. Multumesc, multumesc, multumesc!Toate cele bune!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.