Îngheţată de vanilie vs cacao

Tot din ciclul de dorul mamei fac retetele ei, am incercat zilele astea reteta ei de inghetata de casa. A iesit minunata, un deliciu. Daca respectati cu sfintenie reteta, nu are cum sa nu iasa, mama o facea saptamanal, mie mi-a iesit din prima si nu am folosit niciodata aparatul de facut inghetata.

Ingrediente:
– 1 litru de lapte
– 5 oua
– 1 cana de zahar
– 4-5 linguri de faina
– o margarina (am folosit Rama maestro cu rom)
– 1 borcan de smantana (200 gr)

Se pune jumatate de litru de lapte la fiert. Separat, se freaca galbenusurile cu zaharul, faina si se incorporeaza treptat cealalta jumatate de lapte. Cand sunt omogenizate toate, se toarna peste laptele care se fierbe, nu toata o data ci incet si amestecand in continuu, pt a nu se face ocoloase, Evetual puneti intai putin lapte fiert peste compozitie sa fie cat mai moale si o introduceti treptat.

Se tine pe foc mic si se amesteca incet pana cand se omogenizeaza, apoi se adauga o margarina taiata bucatele mici, smantana si albusurile batute spuma (se pun toate pe rand si se amesteca pana se omogenizeaza fiecare in parte).

Se lasa crema la racit, apoi se imparte in 2 sau 3 parti. Eu am impartit in 2 si am facut o inghetata de vanilie si una de cacao. La inghetata de vanilie se amesteca crema cu 3 pliculete de zahar vanilat si esenta de la un baton de vanilie. Pentru inghetata de cacao, am pus 3 linguri de cacao si 3 esente de rom.

Noua ne-a placut foarte foarte mult, sper ca se vede si din poze ce a iesit 🙂

35 Comments

  1. Anonymous

    TEOOOOOO!!!!!! Ce-mi faci tu mie? La ora 6 dimineata dupa ce nu am inchis un ochisor toata noaptea sa lucrez pt licenta intru si eu ca ce sa mai si fac …sa dorm juma de ora?? si ce imi e dat sa vad??? inghetataaa…si io vreeeaaaaaaaau
    arata demential. mersi a mia oara pt retete :*
    roxana

  2. Stiu cat e de buna!!!…asa o faceam si eu cu vara-mea, cand eram la liceu, acum un secol 😀 …numai ca o marmoram 😉
    …si bine, nici n-aveam pe-atunci cleste de inghe, ca sa facem cupe din astea apetisante cum ai facut tu :))
    Esti tare harnicuta, bravo!!!

  3. Anonymous

    Buna, Teo! Am o problemuta…de fiecare data cand incorporez albusurile batute spuma in crema de lapte imi raman cocoloase micute desi amestec foarte bine cu telul :(. Stii vre-un secret sa nu se mai intample asta? Multumesc anticipat

  4. Anonymous

    este f buna,mi-a iesit

  5. Denisa

    "se tine pe foc pana cand se omogenizeaza, apoi se adauga o margarina taiata bucatele mici, smantana si albusurile batute spuma " — se ia de pe foc si se adauga in ea fierbinte sau se lasa sa se raceasca si se adauga restul ingredientelor?

  6. Anonymous

    Ai scris de doua ori inghetata de vanilie, in loc de inghetata de cacao…la sfarsitul retetei…si "vs" inseamna versus, adica impotriva!
    inghetata de vanilie versus inghetata de cacao-hotarat lucru ai gresit, vroiai sa spui "inghetata de vanilie si (&) cacao", nu-i asa?
    e bine sa corectezi

  7. Inainte de a face corecturi, ar fi bine sa te documentezi…ai fi vrut sa faci asta inainte de a scrie, nu-i asa? Dar nu ai apucat si te-ai gandit la un comentariu anonim prin care sa ma tragi de urechi :))

    Pentru cultura ta generala si pentru a altor interesati:

    VERSUS
    –preposition
    1. against (used esp. to indicate an action brought by one party against another in a court of law, or to denote competing teams or players in a sports contest): Smith versus Jones; Army versus Navy.
    2. as compared to or as one of two choices; in contrast with: traveling by plane versus traveling by train. sursa aici

    Asa ca da, asta am vrut sa scriu, inghetata de vanilie vs. inghetata de cacao. Le consider doua lucruri opuse, contrastante, doua alegeri diferite.

    Daca ai incercat reteta si nu ti-a iesit, te invit sa comentezi, dar daca ai carcoteli in program sau nu ai ce face in timpul liber, te invit sa dai click pe X-ul rosu din dreapta sus.

    Multumesc

  8. Anonymous

    imi pare rau eu am incercat de doua ori si nu mi'a iesit, la gust e buna dar este branzita .daca ai putea sa imi spui si de ce

  9. Anonymous

    va rog puneti si mancare cu specific vanatoresc uneori trebuie si acelea msi mult

  10. Teo nu ai raspuns la intrebarea Denisei:(..eu am aceeasi nelamurire,se ia de pe foc sau lasam la foc mic si adaugam margarina,smantana si albusurile?

  11. Laura, probabil am omis intrebarea Denisei. Ideea e ca se tine in continuare pe foc si in timp ce adaugam restul ingredientelor.

  12. Anonymous

    Buna, Teo! Felicitari pentru site!Imi este de mare ajutor! Eu sunt in SUA de 3 ani si incerc, cand am timp, sa gatesc cate ceva. Vreau sa incerc si eu inghetata asta ca arata minunat, dar am o nelamurire. Te rog sa-mi spui cat inseamna un pachet de margarina (cate grame are).
    multumesc, raluca

  13. Anonymous

    Suna interesant reteta ta dar nu prea sunt de acord cu margarina in inghetata. Crezi ca se poate inlocui cu ceva?
    Felicitari pentru site!

  14. Anonymous

    Pacat ca sunteti atat de accesata si raspundeti atat de rar… :(((

  15. Anonymous

    Pacat ca sunteti atat de accesata – chiar pacat!…si raspundeti atat de rar…Vom merge pe alt blog,nu este singurul cu retete!

  16. pachetul de margarina are 250gr si nu, nu se poate inlocui cu altceva. asta e reteta pe care am scris-o, deci prin urmare daca o sa pui altceva in loc de margarina s-ar putea sa nu-ti iasa.

    referitor la accesari sau frecventa raspunsurilor mele pe blog… iti raspund cu o intrebare. sa zicem ca tu iti cumperi o carte de bucate din librarie, citesti o reteta de inghetata in care se precizeaza foarte clar faptul ca se foloseste margarina. tu nu esti de acord cu margarina in inghetata. ce faci?

    scrii o scrisoare bucatarului sa-l intrebi cu ce poti inlocui? poate ar trebui sa incerci inghetata cumparata, la caserola, aia sigur n-are margarina 🙂

  17. Anonymous

    buna inghetata

  18. geta.jessie

    buna!am incercat si eu reteta aceasta dar cred ca este o problema cu incorporarea albusurilor,am vazut ca au mai avut probleme cateva persoane cu asta,si eu am patit la fel mi s-a imbranzit….iar cand mananci t-i se lipeste margarina de cerul gurii!nu as recomanda-o!dar in rest ai un blog super si super retete!azi o sa incerc cea cu mascorpone si frisca sper sa lfie ok.multumesc…

  19. Anonymous

    Buna Teo,
    reteta e foarte buna, asa facea si mama mea, am comparat retele, so m-am apucat nu s-a branzit nimic nu se lipeste pe cerul gurii nimic sau alte probleme pe care le-au avut fetele. Ma rog trebuie sa ai ceva de-a face cu bucataria ca sa-ti iasa din prima o reteta. Daca esti total pe langa subiectul bucataria nu-ti iese decat daca o face altul in locul tau.Eu recomand fetelor care nu gatesc si nu cofetaresc de regula, cum fac eu mancare zilnic si dulce de 2 ori/saptamana sa inceapa cu chestii usoare.
    Bafta Teo si bravo ca gatesti e lucru mare in ziua de azi
    cu drag
    Aura

  20. Anonymous

    Din comentariile citite mai sus observ ce Teo se "opareste" imediat daca incerci sa-i comentezi cumva reteta. Pacat….asta denota….ma rog, nu-i frumos.

  21. geta.jessie

    draga aura!eu nu sunt chiar novice in ale bucataritului si eu gatesc foarte mult chiar de mai multe ori pe zi uneori,deci nu sunt chiar pe langa asa cum ne faci tu pe toate,nu asta e problema ci faptul ca nu mi-a iesit pur si simplu,imi pare rau dar asta e ….

  22. Anonymous

    :))) .. ma da interesati mai sunteti …. am 2 variante pt voi 1:chinuitiva ca prostii si facetio .. si 2: mergeti pn la magazin cumparatio avurtio .. si fiti linistiti .. nu va costat nici mult nici nu vati obosit prea tare .. :))) … in rest .. fata teo park .. kalumea k te preucupa 😀

  23. Pentru cei care au probleme cu branzitul sau cocoloasele: temperatura amestecului pe foc trebuie sa fie undeva in jur de 80 de grade Celsius, altfel oul din compozitie se coaguleaza (devine omleta, de fapt) in ceea ce noi numim "mi se branzeste". Inteleg ce spune Teo in reteta ei, dar normal este sa pastrezi temperatura relativ constanta cand incorporezi ingredientele, iar daca asta inseamna sa tragi cratita de pe foc atunci cand pui margarina, fie!

  24. Anonymous

    asa se intampla cand dintr-un blog anonim de bucatarie ajungi foarte cunoscut? dupa ce ai muncit atat, e cam pacat sa te rastesti si sa ai astfel de reactii.
    ok, vei tot aparea pe google si-ti vei face banutii, dar cu siguranta iti vei pierde multi dintre utilizatorii frecventi si vechi. adica cei care chiar iti asteptau retetele si nu ajung doar o data printr-o simpla cautare pe google si apoi dispar in eterul netului.
    pacat…

  25. nu, asa se intampla atunci cand pui suflet, investesti timp si bani in blog, ca mai apoi sa vina niste neavizati sau rautaciosi/invidiosi care in loc sa comenteze reteta, fac analiza gramaticala pe text.

    multumesc de sfaturi, dar permite-mi sa nu tin cont de ele. e usor sa privesti totul din exterior, asa cum ai facut tu si sa-ti dai cu parerea. insa pune-te in locul meu si incearca tu sa nu iei totul personal. sa vedem daca poti.

    persoanele care ma cunosc si-mi apreciaza blogul cu adevarat, n-ar face niciodata ce fac invidiosii care lasa comentariile alea doar pt a face rau.

  26. bv tie pt tot ce faci,nu lua in seama rautatile,sunt lucruri mai importante de facut.
    iti multumescpt k imi salvezi ziua si imi dai idei salvatoare

  27. Anonymous

    Buna as vrea sa stiu nu pot folosi untul in loc de margarina?eu cred ca este mai bun. i inca ceva, smantana este dulce sau fermentata ca s-ar putea din cauza asta sa apara probleme. Ms

  28. Esti cea mai tare nu sti ce pofta mi-ai fAcut Teo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Arata……hmmmmmmmmm !!!!!!!!!!

    Teoo ! Esti incredibila ! :):):::):)

  29. am facut si eu acum reteta ta…stateam in dubii daca sa o fac sau nu:D…pana la urma am zis ca daca nu iese o arunc :))…dar sa stii ca a iesit:)…numai ca eu am folosit mixerul la tot ce a venit amestecat…chiar si in oala care statea pe foc cand sa amestec toate ingredientele…in felul asta nu s-a facut cocoloase si nu s-a branzit nimic…eu una in cea de vanilie am stors si o lamaie ca asa imi cerea bebele pe care il astept:))…e faina reteta…cine vrea sa o faca se merita sa incerce

  30. acum ne apucam de inghetata (eu si cu MarsupiDana). Va spunem daca ne iese sau nu.

  31. a iesit foarte foarte gustoasa

  32. nu numai ca nu am avut probleme cu reteta, dar a iesit delicios – pe placul intregii familii. PRIMA RETETA DE INGHETATA REUSITA. Am adaugat putin mai mult zahar la cererea sotului, si am impartit compozitia in 4 ,pentru 4 arome diferite- vanilie si cacao conform retetei ,iar mai apoi lamaie si caramel .
    felicitari – recomand reteta din tot sufletul -nota 10 cu steluta

  33. andreea

    o sa fac si eu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    DA!DA!DA!

  34. Am facut si eu aceasta inghetata.Acum am bagat-o la congelator.Pana acum e totul ok,nu mi s-a branzit,si la gust sunt super multumita,desi pt cei carora le place foarte dulce,ar mai merge un pic de zahar.Pe mine ma intereseaza in mod deosebit insa,daca se vor forma acele ace de gheata,si cum putem sa le eliminam,pentru ca nu imi plac defel.Imi place inghetata sa fie cat mai cremoasa.Deci eu o sa incerc la fiecare ora sa bag mixerul in ea din nou,sa mixez cate putin,sa vad daca le elimin…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.