Tort cremă de zahăr ars

Crema de zahar ars e pe departe una dintre favoritele mele.. de obicei las putin mai mult in cuptor sa se intareasca zaharul si sa faca o pojghita de crantz pe ea (asa ii spun de cand eram mica, crantz :p). Acum am facut crema de zahar ars in varianta de tort, respectiv i-am pus si blat de pandispan 😀

Pentru crema de zahar ars:
– 7-8 oua (in functie de cat sunt de mari)
– o cana de zahar + 150 gr de zahar
– 300-400 ml de lapte
– un plic de zahar vanilat

In primul rand, batem ouale ca pentru omleta, impreuna cu 150 gr de zahar si pliculetul de zahar vanilat, apoi diluam compozitia cu laptele caldut. Intr-o craticioara, punem la topit o cana de zahar, pe ochiul mic al aragazului, cu focul dat la minim si neaparat folosind o plita sub cratita. Se amesteca in continuu, pentru a nu se lipi de vas… nu va doriti asta, credeti-ma 😀

Cand zaharul e topit si caramelizat, se tine cratita de ambele toarte si se roteste cu grija astfel incat sa caramelizam peretii vasului, apoi turnam in vas compozitia de oua. Dam la cuptor la foc mic, cca 15-20 de minute. Intre timp, se prepara pandispanul.

Pentru pandispan:
– 3 oua
– 125 gr de zahar
– 100 gr de faina
– o lingurita de coaja de lamaie rasa
– un plic de zahar vanilat
– o lingura de zeama de lamaie

Separam albusurile si galbenusurile – albusurile le dam la rece, galbenusurile le amestecam cu zaharul vanilat, coaja de lamaie, zeama de lamaie si jumatate din cantitatea de faina. Se freaca bine, pana are compozitia unei alifii si este perfect omogena. Apoi se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul si cu un varf de cutit de sare (sare da luciu sumei iar albusurile tinute in frigider se bat mai bine decat cele tinute la temperatura camerei). Apoi se omogenizeaza albusurile si galbenusurile cu o spatula de lemn, se adauga restul de faina, amestecand incet, de jos in sus. Nu folositi mixerul, pentru ca pandispanul nu va mai fi la fel de pufos.

Cand crema de zahar ars este aproape gata, adica au trecut cele 20 de min de stat la cuptor la foc mic, turnam peste ea alatul de pandispan si mai lasam la cuptor pana cand aluatul este gata, tot la foc mic, in jur de 20 de min.

si este gata, se testeaza cu scobitoare si se lasa 10-15 min la racit, apoi se rastoarna pe un platou. A fost foarte buna, bebe a mancat 2 portii. BEBE, nu eu, da??

43 Comments

  1. mariana

    Sa stii draga Teo ca am sa trec reteta la prioritati,faceam si eu crema de zahar ars da asa voi face si eu macar sa vad cum e!dar cred ca e f.f.bun!Te pup ai grija de voi!

  2. Anonymous

    felicitari!!!!!!

  3. Mariana, acum am incercat si eu prima data sa ii pun blat de pandispan cremei de zahar ars si cum a iesit f bin, am sa mai fac 🙂

    Multumesc de felicitari!

  4. Alexandru.Giurca

    Arata super

  5. Amalia

    Teo , unul din torturile mele preferate pe care tot mi-am propus sa-l fac… Ti-a iesit foarte frumos si cred gustos. Pupici !

  6. Anonymous

    Sidy sunt !!
    Teo e minunat tortul tau !!!
    Sa sti ca eu pun pandispanul imediat ce am facut crema de zahar ars si nu se amesteca ! Iese o minunatie !!!
    daca nu ar avea atitea calorii…doamne bine ar fi !!!

  7. Anonymous

    Bune Teo,te urmaresc de mult timp cu toate retetele tale minunate,si rezultatele arata ca pui mult suflet si multa multa dragoste…Mie imi place la nebunie crema de zahar ars,nu am facut-o niciodata,asa ca as vrea sa te intreb in ce oala sa o fac,pentru ca mi-e frica sa nu se strice cand o voi scoate. Multi pupici!Simona din Germania

  8. Buna Simona, in mod normal, daca scoti tortul la timp (respectiv il rastorni inainte sa-l tii exagerat la cuptor si sa se intareasca zaharul de pe fund) nu are trebui sa se lipeasca indiferent de cratita sau oala pe care o folosesti.

    Eu folosesc o cratita obisnuita, emailata.

  9. Anonymous

    Iti multumesc forte mult!Saptamana asta imi voi incerca norocul…

  10. 😀 Azi am facut tortul!… Doar ca mie mi-a iesit mai mult tarta decat tort!:( Nu am avut un vas cam ca al tau la diametru si pentru ca a fost mai mare… nu a iesit asa inalt ca un tort! In rest… te lingi pe degete! ;)) DELICIOS!

  11. Anonymous

    tocmai mancam un mar si ma uitam peste retetele tale care sunt traznet si parca simteam ce gust are retetele tale esti minunata si nu pune la suflet gurile rele eu nu locuiesc in romania si vreau sa-ti spun ca imi esti de folos imi reamintesti cum facea mama si bunica mancarurile si muraturile asa il mai surprind si pe sotul meu cu ceva noutati culinare chiar el mi-a spus ca o sa incerce reteta ta peste cu sos de fasole neagra parca asa ceva se cheama ce sa-ti zic succes si multumesc pt retetele tale

  12. Ma bucur ca va plac retetele si sper sa incercati din ele si sa fiti multumiti de ele 🙂

  13. Buna Teo.
    Am gasit reteta asta a ta care cred ca e delicioasa.
    Voiam sa te intreb de unde iei fulgi de migdale?
    Multumesc
    Anca

  14. Anonymous

    si cealalta jumatate din cantitatea de faina? 🙁

    retele tale sunt minunate si iti multumesc ca le postezi..m-ai ajutat de multe ori cu ele desi nu sunt chiar neexperimentata in ale bucatariei..

  15. Anonymous

    am remarcat ca a mai intrebat cineva, dar nu a primit raspuns, deci:
    CE SE INTAMPLA CU RESTUL DE FAINA DIN PANDISPAN??????

  16. am omis in reteta dar se vede f clar in poza: faina se amesteca cu galbenusurile. De asta sunt retete ilustrate, ca sa va si uitati la poze, care de multe ori explica mai bine decat reteta.

    Te rog sa nu mai scrii cu CAPS LOCK, am impresia ca strigi la mine. Multumesc

  17. Teo, ma tot uit la tortul asta minunat de ceva vreme si tare as vrea sa il incerc.
    Teama imi e sa nu cumva sa ramana prins zaharul de cratita.

    Merge si o tava de tarta, nu?

  18. Alina, nu merge in tava de tarta pt ca iti trebuie ceva mult mai adanc. Iti recomand cu caldura o oala care e veche si care nu ti-e asa importanta 🙂

  19. monik72

    Scurt zic : ma cheama Monica ; si tot scurt : Teo , sa traiesti, ca ne TREBUIESTI !
    1000 de pupicuri drept multumire ca existi + urari de bine si multa sanatate pentru tine si pentru cei dragi tie !

    Iar pentru cine n-are treaba cu-adevarat "pe-aici" – solutia este sa-si economiseasca timpul pretios si sa… faca joc de glezne. Punct.

  20. liliana

    Buna Teo! Urmaresc de mult timp blog-ul tau si recunosc ca-mi este f util si numai bun pt ce-mi trebuie mie…inspiratie!
    As vrea sa incerc totul crema de zahar ars, pt ca maine baietelul meu, Teodor, implineste doi anisori si vreau sa-i fac ceva dulce si bun. Intrebarea mea este daca ar merge insiropat putin blatul inainte de a-l rasturna pe platou sau crezi ca e suficient sosul de zahar ars, din crema? Ma tem sa nu se imprastie blatul incat sa nu mai reusesc sa-l adun :))

  21. Monica, sa treiesti si mataluta, mi-a picat foarte bine ce ai scris, direct la suflet 🙂

    Liliana, in primul rand un La Multi Ani si un pupic pentru vinicul tau, sa creasca mare si sa fie sanatos, sa va bucurati de el 🙂 in al doilea rand, eu zic ca nu trebuie insiropat, e destul crema de zahar ars, numai bine pandispanul mai sec ii tempereaz aun pic din dulceata.

  22. Anonymous

    buna teo…toate retele sunt fenomenale..felicitarile mele..cu siguranta ti-ai gasit menirea pe lume:)sa ne incanti si sa pornesti o adevarata obsesie si placere pt gatit..in fiecare zi am sa intru:)aa..multe felicitari pt bebe..azi a fost prima zi cand am intrat pe blogul tau..dar de cand m-am trezit nu fac altceva decat sa printez retelele tale:)multe felicitari!!!le meriti din plin:)o saptamana superba
    claudia

  23. Anonymous

    super! am incercat si a iesit nemaipomenit !ms mult pt reteta!:*

  24. Anonymous

    Buna Teo, Numele meu e Ina.Ma pasioneaza gatitul, dar la capitolul DESERT nu stateam prea bine.O data cu reteta asta , care mi-a iesit f bine, am hotarat sa ma specializez si pe dulciuri.Multumesc pt ca existi!Nu numai ca retetele sunt f.bune si pe intelesul tuturor, dar si prezentarea finala a bucatelor dezvaluie ca femeie pe cea care le-a gatit:plina de clasa si cu o imaginatie debordanta.
    Te pup!

  25. Anonymous

    acum factortul mie frica sa l rastorn am mari emotii

  26. Anonymous

    Te urmaresc de mult si am incercat de nenumarate rinduri sa las mesaj si nu stiu de ce nu mi-l primeste cum zic aici administratorul calculatorului.Am incercat si eu multe retete de ale tale si mi-au iesit super, doresc sa fii fericita si sa te bucuri de mezin.

  27. lulu si gulu-gulu

    Mmmm…delicios! Noi obisnuim sa-l ornam cu frisca si ananas.

  28. Anonymous

    Am inteles cumva gresit? Din poze nu-mi dau seama, e vorba de 100 grame faina si se folosesc doar 50? Multumesc pt. raspuns!

  29. Hey, nu ai inteles gresit. Am uitat eu sa precizez ca atunci cand amestecam albusurile si galbenusurile, trebuie sa adaugam si restul de faina.

    Am corectat acum, multumesc pt observatie 🙂

  30. Anonymous

    ce de retete grozave.chiar am o pofta de de toate.nu stiu la care sa ma opresc,toate sunt la superlativ.maine vreau sa gatesc ostropel de pui.sper sa mi iasa ca si al tau sau chiar mai bun de ce nu!!!succes si de acum ıncolo.paulina

  31. BUNA TEO.AM FACUT SI EU AZI RETETA TA SI AM O MICA PROBLEMA…MI SE PARE EXAGERAT DE DULCE.AM MAI FACUT SI INAINTE DAR ALTA RETETA…IN REST E OK.SPOR LA TREABA!

  32. Anonymous

    TEO te rog pune si o reteta de foi de napolitane umplute cu crema de lapte praf,sa mai schimb si eu retele pe care le am.Te-am mai rugat intru-un comentariu dar nici un raspuns,nici ca ai,nici ca nu ai,in rest super,tineo tot asa,incantane cu tot ce sti.ELENA

  33. elena, nu am raspuns pentru ca nu stiu reteta de napolitane pe care o vrei tu. singura reteta de foi de napolitane este cea pe care o gasesti aici pe blog.

  34. daniela

    Buna draga Teo si miiiiiiiiiiiiiiii de multumiri, pentru ca existi.In fiecare zi folosim cate o reteta, sotul meu are o problema (s-a ingrasat)dar nu se poate lipsi de prajiturile ²² a la Teo²².Sa ne traiesti 1000 de ani.Si inca ceva, Monik are dreptate. Pupici

  35. Alina C.

    Buna Teo, am descoperit sit-ul tau din intamplare, in urma cu 2 luni. Sunt foarte incantata de retetele tale.Pe 8 septembrie vreau sa fac un gratar cu colegii si chiar azi le spuneam ca as face o crema de zahar ars si dupa masa am gasit reteta ta. O sa o incerc si o sa-ti scriu cum mi-a iesit si daca le-a placut colegilor. Pupici

  36. Anonymous

    Mmmmm…super gustoasa.am incercat shi eu.ms de reteta.
    deeea

  37. alinus

    teo..dar cand se pun cele 125gr de zahar la blat?ai scris ca se amesteca galbenusurile cu zaharul vanilat, zeama de lamaie si coaja..dar zaharul? se pune la albus sau cum?ms anticipat pt raspuns

  38. zaharul se bate cu albusurile. am corectat si textul retetei. multumesc

  39. alinutzika

    Tortul e fffff bun,preferatul meu..doar ca eu il ornez deasupra cu frisca si parca e si mai bun

  40. Andrea

    Asta e unul din torturile mele preferate. Nu mi-a dat niciodata gres si la petreceri e foarte indragit! Super reteta 😉

  41. Anonymous

    Eu il fac si cu mere!Este un deliciu!Fffff….bun!

  42. ana moisa

    Teo, ce cantitate ar trebui sa fac in asa fel incat sa ajunga unei clase de 17 copii si doua invatatoare? Si ce dimensiune ar trebui sa aiba recipientul? Multumesc de ajutor!

    • daca feliile sunt subtiri, ajunge si cantitatea data aici sau poti face o portie jujmate, in tava rotunda cu diametru mare, 38 cm de exemplu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.