Tort cu mousse de ciocolata

Pentru ca am fost placut surprinsa de Cabral, care mai arunca cate un ochi pe blogul meu… m-am gandit ca asa se cuvine sa-i fac omului o prajitura, un tort ciocolatos, gen “ciucalata mea” 😛

Cabral, eu sper sa-ti placa si sa mai vii in vizita pe gospodini… ca-ti mai gatesc si alte cele.

Ingrediente pentru blat:
– 3 oua
– 100 gr de zahar
– 6 plicuri de zahar vanilat
– 1/4 pachet de unt
– o ciocolata cu lapte
– 50 gr de faina
– 100 gr de migdale tocate

Separam galbenusurile de albusuri: galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat, pana obtinem o crema groasa. Untul il frecam spuma, cu o lingura de lapte fierbinte si il adaugam in compozitia de galbenusuri. In aceeasi compozitie, adaugam ciocolata topita (nu-i musai lichida, e de ajuns sa o tineti cateva minute pe marginea focului) mai punem o lingura de apa si faina si la finalul apoteotic, albusurile batute spuma si migdalele tocate.

Acum e momentul sa ne stergem sudoarea fruntii, ca mult am mai trudit pe blat si sa turnam compozitia intr-o forma de tort, neaparat cu peretii detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina. Dam blatul la cuptorul incins cca 20 de minute, pana trece testul scobitorii.

Reteta de mousse, o stiu de multa vreme, de pe culinar.ro de la Daneza:
– 2 oua
– 360 ml lapte
– 100 gr ciocolata cu lapte
– un plic jumate de gelatina
– 240 ml smantana pentru frisca
– 2 linguri amidon
– 4 linguri zahar

Amestecam amidonul cu zaharul, apoi punem ouale batute ca pentru omleta si amestecam bine bine pana cand obtinem o compozitie omogena. Turnam si laptele, si asezam craticioara intr-o cratita mai mare, fierbem toata compozitia la “bain marie” la foc mic, amestecand in continuu. Topim ciocolata tot in bain marie, inmuiem gelatina in 2-3 linguri de apa rece si le punem amandoua in compozita pe care in prealabil am tras-o de pe foc.

Amestecam foarte bine si lasam compozitia sa se racoreasca putin, apoi incorporam si frisca batuta.

Cam asta e procedura. Turnam crema obtinuta peste blatul de tort, si dam la rece.. 2-3 ore, timpul e relativ, verificati si voi daca s-a intarit.

Reteta in sine este foarte simpla, important este sa nu uitati de tava cu pereti detasabili. Pofta mare tuturor, Cabral, tie ti-am taiat o portie generoasa 🙂

P.S. – Poza din ingrediente este facuta cu ciocolata alba, dar aia a fost pt mancat, nu pt topit 😀

39 Comments

  1. Na, ca acum chiar mi-ai facut pofta de mousse :). Cumva fac eu si cat de curand “testam” reteta. (si eu si bebele meu pofticios de ciocolata)

  2. Of of ce sa mai zic…ca de obicei de exceptie!!!

  3. miam-miam ce bine arata!

  4. Esti criminala Teo!!!!!!Si lui Cabral un sut in fund pt ca te-a facut sa faci tortul asta.Nu de alta dar mi-e pofta de mor si totusi mi-e prea lene sa il fac(plus ca nu am ce imi trrebuie si nici timp sa fac cumparaturi).
    P.S.Super ciorba de perisoare…atat ca tu ai uitat sa spui de ou in perisoare si eu chiar nu am pus.Asa ca este mai mult o ciorba de foste perisoare dar e super buna.
    Despre tocanita rustica nu am cuvinte sa te laud.E DIVINA!!!!!!!!!!Si a avut un succes ……mega ultra extra.

  5. Multumim mult mult, gospodinele mele scumpe, mamicuta Adina si graviduta Vio 🙂

  6. cabral.ro

    Auliu! Asta este cel mai sadic post!
    Ma uit la poze si ma sufoc!!!

    Merci.

  7. catinca

    scumpete spune-mi te rog se scoate blatul din forma si se pune crema, sau se lasa blatul in forma, se pune crema si dupa ce s- intarit de scoate forma ?.Vreau sa fac tortul asta si nu vreau sa gresesc

  8. Catinca, intai coci blatul, apoi il scoti de la cuptor si il lasi sa se racoreasca. NU IL SCOTI DIN FORMA! Apoi faci mousse-ul de ciocolata si il torni peste blatul care s-a mai racit intre timp, Dai totul la frigider sau congelator. Cand e intarita spuma de cioco, detasezi cu grija peretii formei de tort.

    Sper sa iti iasa >:D<

  9. catinca

    multumesc mult ; voi face tortul asta pentru 1 noiembrie cand e ziua mea….iti voi spune atunci cum a iesit .Oricum voi face mai multe retete de pe blogul tau .
    Am gasit ceva care cred ca te-ar interesa : se numeste gustos.ro si este acolo un concurs festivalul blogurilor gustoase.Eu nu stiu sa te inscriu asa ca intra si te inscrie ; este pacat sa nu participi ca de castigat sunt sigura ca poti ocupa locul 1.Pupici si inca odata multumiri pentru sfaturi

  10. in primul rand, la multi ani anticipat pt 1 noiembrie… in al doilea rand, mi-am inscris deja blogul pe gustos.ro, cred ca a fost al 3-lea blog inscris la acel concurs.

    oricum, merci de info si ca ai incredere ca o sa castig

  11. catinca

    Adica cum sa nu castigi ?Cine te crezi ? S-au te-a influentat nenea ala cu o steluta ? Hai, hai , ai grija !Ca acusica dau alarma ,si toate fetele care au gatit “dupa tine”se aduna si pun de-o greva !Asta ca sa nu-ti mai spun ca sotiorul meu drag ma iubeste si mai mult de cand gatesc dupa retetele tale!!!!Pacat ca a descoperit si el blogul tau…………

  12. :)) Catinca, mi-au mai spus fetele ca ma iubesc sotii lor, o fi de bine? :))

    Ai fost foarte draguta si va multumesc tuturor celor care aveti incredere in mine :*

  13. catinca

    Pana cand a descoerit sotul meu blogul tau , ma ridica in slavi “ce gospodina esti!!!”, dupa ce a descoperit blogul tau “ce sot norocos are fata asta….”
    Glumesc, dar adevarul este ca desi am un numar de ani in bucatarie , nu tin bezeaua la foc iute 55 minute, felul cum explici pas cu pas, te face sa-ti iei calculatorul in bucatarie si sa treci la treaba .Nu stiu ce meserie ai, am inteles ca in curand devii mamica , dar sper ca noua “ocupatie” sa nu te tina departe de blog, ca nu de alta dar dau divort “dragutii” nostri de sotiori.

  14. catinca

    Multumesc mult pentru urari .de la o vreme…uit….asta e…”savarina ” Si voua va doresc multa sanatate , si ..retete cat mai bune si mai multe ….

  15. Catinca, nu va parasesc 🙂 Urmeaza sa nasc (suntem pe ultima suta de m dar nu stim cat mai dureaza)dar o sa ma intorc repede repede, cel putin incerc! Meseria mea nu are nimic de-a face cu bucatarirtul, lucrez in vanzari :))

  16. Anonymous

    Sa incepem cu inceputul:
    nu gatesc eu foarte des dar cand o fac imi place sa o transform intr-un eveniment despre care vorbesc cu prietenele!!!
    Sf Andrei a trezit in mine dorinta nebuneasca de a-mi servi musafirii cu ceva facut de manutzele mele dibace asa ca: m-am furisat in bucataria TEODOREI si am dat de acest tortuletz apetisant din care marturisesc nu am gustat ca eram la regim, dar, ca si o confimare a faptului ca era delicios este: nu a ajuns la toti invitatii , iar tortul comandat de parinti e si acum in frigider:D puszi teo!

  17. Anonymous

    incep prin a-ti ura sarbatori fericite tie si familiei tale.am facot tortul dar a iesit tare mititel…adica spuma nu a crescut…si am urmat toate instructiunile., aceleasi ingrediente.spumae cam jumatate de inalta cat a ta.:( e f bun dar as fi vrut sa iasa ca al tau…

  18. Anonymous

    frisca se amesteca cu crema?
    sau e facuta doar pt ornament?

  19. Amestecam foarte bine si lasam compozitia sa se racoreasca putin, apoi incorporam si frisca batuta. asa scrie in reteta……

  20. Amanda

    Sambata e ziua fiului meu, implineste 5 ani. As vrea sa fac acest tort, dar nu stiu ce e smantana pentru frisca. Please hepl!!!! Multumesc si spor in continuare la retete minunate.

  21. Amanda, smantana pentru frisca este smantana dulce, eu folosesc de la Napolact sau Hulala.

    La multi ani fiului tau!

  22. Anonymous

    Teo, arata minunat, dar te rog cu ce pot inlocui amidonul ? se poate cu faina ?

    Multumesc anticipat si felcitari

  23. Doinitza`s cakes

    eu teo am altfel reteta cred ca, nu sunt sigura, de pe blogul luiLissa:500ml.frisca,400gr.ciocolata neagra,10gr.gelatina,se topeste cioco in 250ml.frisca lichida,pe bain marie,se ia de pe foc si se pune gelatina inmuiata,o dam la rece si o amestecam,cu 250ml.frisca batuta dinainte a ta parca e mai usoara

  24. Anonymous

    in poza pare mai mult de 1/4unt,eu fiind incepatoare ma uit si peste poze…si in orice gelatina pun apa rece,eu am gasit una pe care trebuie sa o pun la fiert.multumesc

  25. nu, e 1/4 pachet unt de 200 de grame. Nu stiu ce gelatina se pune la fiert, eu nu am mai auzit, sincer. Din cate stiu eu, gelatina isi pierde proprietatile atunci cand e fiarta. gelatina granule sau foi, se inmoaie in apa rece cateva minute, pana se umfla, apoi se topeste la foc mic, avand grija sa nu fiarba.

  26. Anonymous

    am facut tortul,blatul e superb.Crema mi-a iesit putin cam moale da sigur o sa-l mai fac…multumesc

  27. http://mamasiiubita.blogspot.com/

    Arata foarte bine! Felicitari!

  28. danarusu

    Extraordinara reteta Teo..planuiesc sa o fac si eu in weekend..am insa o intrebare..in loc de smantana pot sa folosesc aceeasi cantitate de frisca lichida hulala?

  29. Anonymous

    acest mousse merge la orice blat de tort?

  30. Buna Teo, ajunge tortul acesta pentru 16 persoane?
    Multumesc mult.

  31. Se calculeaza cam 100gr/persoana, deci tortul ar trebui sa cantareasca cca 1,6kg. Din cate imi aduc aminte, ar trebui sa ajunga la 10-12 persoane.

  32. Anonymous

    Crema a ramas lichida, nu s-a intarit deloc. Ma pricep destul de bine la prajituri si nu am facut greseli, adica am tinut de reteta. Cand e pe foc crema ar trebui sa se ingroase?

  33. Anonymous

    Teo, as putea sa pun ciocolata cu caramel in crema, in loc de ciocolata cu lapte?

  34. poti sa incerci, insa eu nu-ti garantez ca o sa iasa la fel 🙂

  35. Buna Teo, vreau sa incerc si eu reteta asta azi, arata mult prea bine, insa vad ca ai folosit cacao in poze da nu povestesti nimic de ea in descriere.. pot sa pun un pic la pasul cu faina? si apoi incorporez albusurile batute spuma? mersi frumos, Carmen

  36. Din cate observ in poze am folosit cacao de la Dr. Oetker (pachet de 50gr) si am adaugat-o dupa albusuri, inainte de a pune migdalele tocate.

  37. Claudia

    imi spui te rog ce diametru are tava pe care ai folosit-o? vreau sa ii fac si eu sotului meu tortul, dar priceperea mea in bucatarie cam lasa de dorit.

    multumesc mult.

  38. Cezara

    Buna, Teo! Am o mica nelamurire legata de crema tortului…Ce consistenta trebuie sa aiba in momentul in care o termini de preparat (inainte de o baga cu blatul la frigider)? Ma tem ca a mea a iesit cam lichida 🙁 A curs destul de usor din vasul in care am preparat-o. Sper sa se mai intareasca la frigider. Vad ca si alte persoane au avut aceeasi problema. Multumesc mult!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.