Ostropel din carne de mânzat

Retetele culinare de ostropel difera destul de mult de la gospodina la gospodina si sincera sa fiu la mine acasa nu se prea gateste ostropel de nici un fel, insa eu am inceput traditia cu ostropelul fie din carne de pui, vita sau porc. De data asta, va propun o reteta de ostropel din carne de manzat, numai buna pentru o masa in familie.

Reteta initiala am luat-o din cartea Silviei Jurcovan, acea carte de care va spuneam candva ca a primit-o mama cadou de nunta de la bunica. Intre timp am mai modificat putin reteta, si am ajuns la o varianta care combina ostropelul Silviei Jurcovan cu cel al lui Colea.

Ingrediente:
– 600 gr cubulete de manzat
– 100 ml de ulei
– o ceapa mare
– o jumatate de telina mica
– un morcov
– cativa catei de usturoi
– un pahar de bulion (50-100 ml)
– 2 linguri cu varf de faina
– sare, piper
– 2-3 linguri de otet

Spalam bine carnea si o curatam de pielite, apoi o prajim pe toate partile in ulei incins, pana se rumeneste. Luam carnea din tigaie si o tinem la cald. In uleiul in care am prajit carnea, calim ceapa pana se sticleste apoi adaugam faina, morcovii si telina date prin razatoare. Dupa ce legumele se inmoaie, se pune bulionul, se stinge cu o cana mare de apa calda si se lasa 15 minute sa fiarba innabusit.

In mod normal, sosul se strecoara si se toarna peste carne insa noua ne plac si legumele, asa ca nu strecos sosul ci adaug carnea in sos, mai pun putina apa si las ostropelul sa fiarba la foc mic pana cand carnea e gata. Dureaza in jur de 20 de minute, insa depinde de tipul de carne.

La ultimul clocot punem usturoiul pisat, otetul, sare si piper dupa gust. Cam asta e reteta mea de ostropel, sper sa va placa… noua ni se pare absolut delicios. De obicei il servim alaturi de cartofi, fie natur, fie piure si neaparat presarat cu patrunjel proaspat.

De data asta am asortat ostropelul cu niste ciupercute umplute. A fost o masa copioasa si foarte foarte buna.

Daca v-a placut reteta, nu uitati sa o votati folosind stelutele de mai jos si abonati-va la feed pentru a primi mai multe retete pe mail.

18 Comments

  1. Anonymous

    Teo ce ai pus in umplutura ciupercilor? Vad ceva cascaval si ceva carnaciori?!?
    Arata excelent:)

    Liana M.

  2. Liana draga, ciupercile le-am umplut asa: putin unt, apoi branza de burduf si apoi bucati de cabanos, marar proaspat tocat deasupra si dat totul la cuptor 15-20 de minute.

    Sper sa le incerci si sa imi spui cum ti-au iesit. Te pup!

  3. Teo scumpa ce repede ai revenit.Defapt daca ma gandesc bine nici nu prea ai lipsit.Te pup super mamica ce esti!

  4. Anonymous

    totu arata grozav dar cred ca ce-ai facut tu acolo e un fel de escalop…nu ostropel…oricum arata f fain.

  5. cartea de bucate ii spune OSTROPEL…

  6. Teo, e de apreciat ca reusesti sa gasesti timp pentru gatiti. Stiu cat de greu e sa ai copil mic si sa mai ai timp si de alte lucruri (sunt matusa unor pui de om de cateva luni :))
    Cum e puiul tau? E cumintel?

  7. Anonymous

    Teo am o idee!
    Posteaza retete de preparate cu putine calorii!!!!
    Cred ca-i o idee foarte buna si de succes:).
    As fi facut eu un blog pe tema asta dar nu am cunostintele necesare.Am zis sa impartasesc ideea cuiva care are toate mijloacele la indemana.

    Cu drag,
    Liana M.

  8. gabriela

    salut teo am si eu o nelamurire si sper sa imi raspunzi.m-am uitat peste retetele tale de prajituri si an notat cateva mai complicate pe care o sa le pregatesc de sarbatori dar am o problema nu inteleg ce inseamna sa bati untul spuma,adica trebuie intai sa il topesti sau doar sa il tin la cald sa devina mai moale?tin sa mentionez ca pana acum ceva timp nu prea am pregatit prajituri dar de cand am descoperit blogul tau am curaj sa ma incumet la orice reteta.sper sa imi raspunzi bineinteles daca te lasa luca,apropo este cuminte doarme noaptea?pupici

  9. gabriela, asa cum ai spus.. a bate untul spuma inseamna sa-l lasi la temperatura camerei pana devine moale, fara sa-l topesti si apoi sa-l bati cu mixerul pana devine… ca o spuma.

    de obicei eu adaug si o lingurita de lapte fierbinte pentru ca se bate untul mai frumos.

    spor la prajiturile de craciun!! luca e un baiat foarte cuminte, se trezeste o singura data pe noapte.

  10. Liana, merci de idee… doar ca imi va fi foarte greu sa o pun in practica, intrucat sincer abia reusesc sa fac cate un dush de cand cu bebe.

    Ema, incerc sa-mi fac timp pentru toate, dar nu as putea fara sotul meu care ma ajuta foarte mult 😀

    Luca are doar 3 saptamani, insa e un copilas destul de cuminte, noaptea ma lasa sa dorm si ziua il iau cu mine in bucatarie in scoica lui.

  11. roxana

    Teo draga, nu ma asteptam sa te vad asa activa in asa scurt timp. Felicitari si nopti cat mai linistite.
    Am si eu o intrebare, am mai facut o singura data ciuperci umplute la cuptor, dar problema a fost ca s-a umplut tava de apa…asa lasa ele sau am facut eu ceva gresit? de bune au fost bune…dar s-au cam imprastiat.
    mersi mult si te pup :*

  12. Roxana, asa e normal, ciupercile lasa foarte multa apa si pentru a nu agrava situatia e mai bine sa nu pui umpluturi foarte “apoase” ci sa preferi branza simpla sau cascavalul 🙂

  13. ramona

    teo draga de cand am descoperit blogul tau “ce voi face oare maine de mancare?”nu mai exista..de cate ori te vizitez nu omit sa votez reteta si sa mai las un comentariu pe aci p colo:)ostropelul asta arata extraordinar,abia astept sa-l incerc;)eu sunt moldoveanca si multe din retetele tale sunt foarte diferite de ceea ce facem noi..dar pot sa zic ca sunt minunate..si de acu nu ma mai intreb oare ce gust au ingredientele astea impreuna..ci zic daca lui teo ii place,sigur o sa-mi placa si mie:)te pup..o zi minunata!

  14. ramona

    astazi am facut osropel:)un deliciu!!tot familionul”a lins farfuriile”ms pentru reteta

  15. Ana Maria - Toronto

    Buna Teo… Am facut si ostropelul… A iesit super (doar ca am luat o carne mai "batrana" you know what I mean)…
    Am facut si kafta cu cartofi … o minunatie…. Si am facut prajitura cu nuca de cocos – preferta mea…! Ce mai … o bunatate…! Daca respecta lumea pasii totul iese super!
    Multumiri si mai asteptam retete noi…!
    Cu drag,
    Ana Maria
    PS. Ai cumva o reteta de salam de biscuiti…?

  16. Anonymous

    Buna Teo! de aproximativ 2 ani ma inspir din retetele tale, sunt si eu din Reghin ca si tine si retele sunt pe gustul familiei mele de ardeleni. Toate retele tale mi-au iesit super si sunt super incantata de blogul tau. Te rog sa-mi spui, cand ai timp, are ceva daca nu se scoate carnea ci se pun peste ea ceapa. faina, zarzavaturile lasand-o sa fiarba in continuare? Multumesc, sa-ti creasca puiul mare si sanatos (am si eu o fetita de un an si jumatae),si sa ai putere si energie sa ne incanti in continuare cu retetele tale! Un An Nou minunat!
    Carmen Brad (Harsan)

  17. Anonymous

    Deci, trebuie sa iti spun ca reteta asta e fantastica. Am gatit-o prima oara pentru sot si i-a placut atat de mult incat la sarbatori am inlocuit "vesnica" friptura de porc cu ostropel de porc si pui facut dupa reteta ta (cu mici ajustari evident). Am avut un succes nebun 😀 Toata lumea a cerut reteta! Ostropelul tau a devenit una dintre mancarurile preferate ale familiei!

  18. Buna , rau de tot reteta … mi-a iesit minunata si fara faina si o von servi fara garnitura de cartofi sau orez sau paste 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.