Tort pentru Crăciun

Pentru ca noi am sarbatorit ceva deosebit in familie, respectiv faptul ca Luca a implinit o luna, am ales sa facem niste tortulete deosebite, in forma de bradut si om de zapada. Formele le-am cumparat de la BamBoo. Reteta o am de mai multa vreme, practic am combinat-o din mai multe alte retete culinare.

Ingrediente pentru blat:
– 6 oua
– 100 gr de faina
– 100 gr de amidon
– un plic de vanilie
– un plic de zahar vanilat cu scortisoara
– 150 gr de zahar
– esenta de migdale
– 2 linguri de cacao

Separam albusurile de galbenusuri. Frecam galbenusurile cu zahar si zaharul vanilat, vanilia si esenta de migdale. Separat, batem albusurile spuma tare, pe care o inglobam apoi in crema de galbenusuri cu o spatula de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru ca blatul sa iasa pufos. Punem apoi faina cernuta impreuna cu amidonul si cacao. Turnam compozitia petru blat in formele unse cu unt si tapetate cu faina, pe care le dam apoi la cuptor 20-25 de minute, la foc mediu, pana cand trec proba scobitorii.

Ingrediente pentru crema:
– 3 galbenusuri
– un pachet de unt la temperatura camerei
– 100 gr de migdale macinate
– 150 gr de zahar pudra (eu am pus zahar tos, nu aveam pudra la indemana)

Frecam untul spuma, apoi punem zaharul si galbenusurile si omogenizam bine, pana cand nu se mai simte zaharul. Punem apoi migdalele si… gata crema!

Pentru sirop folosim 500 ml de apa si 200 gr de zahar. Cu acest sirop insiropam cele doua blaturi, apoi le umplem cu crema si le ornam dupa bunul plac. Am uitat sa va spun! Formele pe care l-am folosit eu sunt destul de mici, de aceea am facut 2 tortulete. Din cantitatile date iese insa un tort cu diametru de 24-28 cm.

Despre ornat ce sa spun… hmmm… eu am folosit 150 gr de zahar pudra vanilat, pe care l-am amestecat cu putina apa si am obtinut o glazura alba lipicioasa, pe care au stat minunat bombonelele.

De obicei, de Sarbatori incercam tot felul de retete culinare noi, insa sa nu va fie niciodata teama sa va inventati propriile retete culinare, cu siguranta va veti bucura mai mult cand vedeti rezultatele minunate !

13 Comments

  1. Alina

    Teo, arata extraordinar! Felicitari!
    La multi ani pentru Luca!

  2. ISABELA

    La Multi Ani Luca, sa crsti mari si frumoa, puup.

    Teo bradutii sunt deliciosi 😛

  3. Frumoase tortulete Teo! Esto mare mestera la bunatati!
    La multi ani si Craciun fericit cu sanatate si bucurie alaturi de Luca si familie!!!

  4. Amalia

    Teo draga va urez un An Nou fericit ! Va pup !

  5. Anonymous

    Buna! Esti minunata De cateza zile iti urmaresc blogul . Super ! am incercat cateva retete…au iesit super… :X as incerca si asta,dar mie teama la blat …am probleme mereu …creste in cuptor cat casa…si se lasa…cand il scot :-< … (poate ca sunt incepatoare :)) ,doar 18 ani , ma strecor pe langa mama :)) ) Sper sa`mi iasa! ^:)^
    Multa sanatate si spor de munca :> si la gatit ! :*

    Corina

  6. Anonymous

    Mi`a iesit super tortul . Foarte gustos :X
    Tot ce am incercat din retetele tale mi-au iesit 😡 Super :X !
    Pup si felicitari !

    Corina

  7. Anonymous

    Aş vrea să îmi spui de unde pot lua o tavă în formă de brad sau om de zapadă?

  8. alisia

    Ciao Teo,
    ma cheama alisia si am 12 ani as vrea sa ii fac surori mele un tort de ziua ei si am nevoie sa-mi dai niste idei.Daca se poate sa fie mai usoare pentru incepatori>te rog.

    P.S.:blogul tau e Supeeeer!!!:))

  9. Salut Alisia 🙂 la sectiunea de torturi gasesti f multe idei, chiar si de tort fara coacere 🙂

  10. alisia

    Multumesc mult,
    cred ca voi alege tortul de ciocolata.

    P.S.Voi face tortu de craciun,tinemi pumnii!!!:))

  11. Alisia, spor la treaba! 🙂 Si amandina e forte buna sub forma de tort, chiar merita incercata

  12. Antonia

    Arata extraordinar,as dori sa stiu de unde ai achizitionat formele ….

    • Buna Antonia, eu am formele de cativa ani, dar daca imi aduc bine aminte, le-am cumparat de la Bamboo

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.