Traditii de Craciun

In ceea ce priveste Craciunul, din punctul meu de vedere exista trei tipuri de traditii: cele omnivalabile, adoptate in principiu de toata lumea, cele regionale, adica traditiile pe care le tinem doar in anumite parti ale tarii si bineinteles traditiile fiecarei femilii in parte.

De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie? Ei bine, se pare ca Iisus nu s-a nascut in acea data, asa cum credeam cu totii, ci biserica a ales data de 25 decembrie ca si data a celebrarii Craciunului pentru a eclipsa sarbatoarea nasterii zeului Mithras, o sarbatoare pagana, care se desfasura in aceeasi perioada.

De ce ne sarutam sub vasc? Probabil ca raspunsul firesc ar fi “de ce nu?” insa legenda spune ca in Scandinavia oamenii foloseau vascul pentru a o venera pe zeita dragostei, Frigga. Asociat cu acesta practica, vascul a devenit planta cu care ne decoram casuta de Craciun si sub care furam pupici de la cei dragi.

De ce e Poinsettia considerata Steaua Craciunului? Pentru ca planta, originara din Mexic, era considerata de localnici ca reprezentativa pentru Steaua din Betleem, care a condus Magii spre ieslea in care s-a nascut Iisus. De altfel, stiati ca frunzele rosii, mari ale plantei… sunt doar frunze, floarea fiind mica, galbena si ascunsa de frunzele pe care noi le asociem cu Craciunul?

Cine au fost primii care au impodobit brazii de Craciun? Traditia aceasta se pare ca am mostenit-o de la germani, care impodobeau brazii cu flori si beteala de hartie in preajma Craciunului, atat brazii din fata casei cat si cei de interior.

De unde si pana unde prescurtarea Xmas pentru Craciun? Pai, desi o consideram o prostie, se pare ca nu e… in limba greaca, Hristos se spune Xristos. Ulterior, de la acest cuvant, s-a ajus la folosirea abrevierii X in locul numelui lui Hristos. Asta se intampla in secolul XVI. De aici, prin inlocuirea lui “Christ” din “Christmas” s-a ajuns la prescurtarea Xmas.

Traditiile culinare legate de Craciun

Taiatul porcului. Cum sa fie iarna, iarna si Craciunul, Craciun, fara taiatul porcului? In copilarie participam frecvent la taiatul porcului, acum… cine sa mai tina porci si cine sa ii mai taie? Important de stiut insa, este cum sa alegem carnea de porc a pentru diverse retete. Capul si piciorusele de porc se folosesc indubitabil pentru prepararea “raciturilor” (piftii). O reteta foarte buna pentru racituri gasiti aici. Pieptul porcului are o carne grasa, numai buna pentru slanina fiarta cu boia, kaiser sau gratare suculente. Burta porcului este folosita in schimb pentru slanina subtire, de obicei foarte afumata, un deliciu alaturi de ceapa rosie, dar si pentru ciorbe. Pulpa de porc este cel mai des utilizata pentru prepararea baconului, a slaninutei afumate dar si pentru niste fripturi colosale. Antricotul de porc este ideal pentru snitele, cotlete si fripturi cu os, iar din spatele porcului se prepara deliciosul muschi file.

Turta dulce. Cel mai probabil, turta dulce este asociata cu Craciunul pentru ca e atat de condimentata si aromata incat este prajiturica ideala pentru iarna si implicit pentru Craciun. Anul acesta eu am hotarat sa infiintez o noua traditie de familie, si anume Casuta de turta dulce, care e atat de frumoasa si mai ales comestibila! M-am gandit la asta pentru ca an de an, poate fi o activitate amuzanta de facut in familie si acum ca e si bebe cu noi, sper sa o decoreze in anii urmatori el, cu bomboane, ciocolata si zahar. Abia astept!

Nu trebuie sa va ancorati de traditiile nimanui si nici sa adoptati traditii de Craciun in care nu credeti cu adevarat. Spiritul Craciunului, zic eu, e mai presus de orice traditie. Pentru mine, Craciunul inseamna Nasterea lui Iisus, si un prilej de a ne bucura ca a venit, ne-a invatat si s-a jertfit pentru noi.

Voi ce traditii aveti de Craciun? Cum sarbatoriti Craciunul in familia voastra?

5 Comments

  1. Anonymous

    Toata stima si respectul meu! Esti o femeie adevarata, faci de toate chiar daca ai un bebe mic! Sa-ti traiasca, sa creasca mare si voinic! Mereu iti vizitez pagina, ti-am mai lasat ceva mesaje ,cu ceva timp in urma…poate imi esti asa de draga ca esti din Cluj, orasul meu natal,dar oricum meriti sa fii apreciata.Acum sunt in Canada impreuna cu sotul meu si fiul nostru de 11 luni!Gatesc si eu mereu ..dar nu sunt chiar asa de harnica precum tine..mai lenevesc:))Va doresc Sarbatori Fercite, sa aveti parte de bucurii si multa sanatate…!!!Pupici! Bianca S.

  2. codruta

    foarte frumos spus, Teo. Important e sa crezi cu adevarat in Craciun.

    Cat despre ce se intampla la noi in familie, mergem in grup la Biserica, multe feluri de mancare si multe vizite la cei dragi 🙂

  3. cristina s.

    Draga teo, e minunat! Se apropie din nou sarbatoarea nasterii D-lui Isus !Pt noi intotdeauna a insemnat multa bucurie si caldura. Deja ma gandesc la mancarurile si mai ales la dulciurile pe care o sa le pregatesc. Bineinteles ca nu vor lipsi cozonacii,saratelele si sarmalele, pe langa alte bunatati. La noi vin colindatori, chiar daca suntem in Spania si nu vom rata nici o zi in care se face slujba la biserica pt ca , de fapt sarbatoritul e Isus. Fie ca sarbatoarea nasterii Lui sa va umple inimile de pace si bucurie.:-* asta-i pt bebe

  4. Anonymous

    buna,e pt prima data cand scriu,am ceva emotii.imi place f mult aceasta pagina.nu sunt o gospodina desavarsita,dar ma straduiesc,de aceea ce am gasit aici mi-a fost de un real ajutor.copiii si sotul meu au apreciat amandinele pe care le-am “furat”de aici.sper sa mai gasesc retete usoare si fffgustoase,iti multumesc k existi.spor la treaba!

  5. Anonymous

    Felicitari pt site. Un an bun si numai bucurii!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.