Pasca (cozonac cu branza)

pasca

E ultima reteta culinara pentru Paste pe care vi-o propun. Am gatit mult zilele astea si am incercat sa le pun pe toate pe blog, desi unele le-as fi gatit numai azi sau sambata si poate mi se vor usca pana Duminica, insa m-am gandit ca va sunt utile toate retele astea, asa ca nu am stat pe ganduri si am bucatarit.

Ingrediente pentru aluat:
– 450g de faina
– 2 oua
– 60ml de lapte
– 150g de zahar
– 250g unt topit si racit la temperatura camerei
– un cub de drojdie proaspata (25g)
coaja de lamaie
– 2 pliculete de zahar vanilat
– o esenta de vanilie
– un galbenus

Punem faina intr-un vas mare, facem in mijloc o gaura in care turnam maiaua facuta din zahar, drojdie si laptele caldut. Punem si vanilia, ouale, untul topit si coaja de lamaie. Framantam un aluat ca si cel pentru cozonac. Se framanta destul de mult pana cand aluatul devine pufos si se desprinde usor de pe peretii vasului. Il lasam la dospit aproximativ 45 de minute, langa o sursa de caldura. Intre timp facem crema.

Ingrediente pentru crema:
– 1kg branza cremoasa de vaci
– 2 linguri cu varf de smantana
– 2 linguri cu varf de faina
– 4 oua
– 150g de zahar
– esenta de vanilie
– stafide (inmuiate in prealabil in apa cu rom)

Se mixeaza toate ingredientele pentru crema. Impartim aluatul, care intre timp si-a dublat volumul in 3/4 si 1/4. Tapetam o cratita sau o forma de tort de 24 cm, cu unt si faina, intindem o foaie din 3/4 din aluat si tapetam cu ea cratita, astfel incat aluatul sa treaca bine peste marginea ei. Punem crema de branza si nivelam bine, apoi intindem o foaie din 1/4 din aluat, lasam putin si pentru decor. Punem foaia peste pasca si o lipim bine cu marginile celeilalte foi, facem o impletitura pe care o punem pe margine si o ungem bine cu galbenusul de oua, apoi o dam la cuptor. Pasca se coace o ora, in cuptorul incins, in primele 10-15 minute lasam flacara mai tare pana se prinde aluatul, apoi dam focul la minim. Sa nu va speriati daca atunci cand o scoateti din cuptor aluatul e bine rumenit dar branza inca se misca. O data ce pasca se raceste, se intareste si branza.

Sarbatori Fericite!

pasca

pasca

pasca

25 Comments

  1. Anonymous

    desi trebuie sa invat pentru examenele de dupa vacanta m-am apucat de pasca acum este la cuptor si miroase exceptional, asia astept sa vad cum o sa iasa. ms de reteta

  2. Anonymous

    Genial!
    Chiar eram foarte dezamagita de toate retele cu pasca pe care le-am gasit pana acum…Ori erau prea complicate, ori finalul nu arata deloc cum ma asteptam. Noroc ca sunt abonata la retele tale si am primit mailul la timp. Acum ma apuc de reteta ta! Multumim inca o data Teo pentru retele minunate! Te iubim!

    Si iti urez din tot sufletul un Paste Fericit!

    Gabi 🙂

  3. andreea_m

    Teo iti multumesc pentru retetele deosebite pe care ni le-ai pregatit de sarbatori!!!
    Acum am terminat pe la bucatarie si am zis ca nu se poate sa nu iti multumesc, ca doar ce am gatit e de la tine ;))
    Vreau sa iti urez sarbatori fericite alaturi de familia ta!!!
    Te pup

  4. Anonymous

    Hristos a inviat!

    Foarte misto reteta, am urmat o intocmai !
    am o intrebare in schimb.. tie nu ti a iesit prea multa umplutura? ca eu am gasit si vas cu diametrul corect pentru pasca si inaltimea, doar ca am ramas cu mai mult de jumatate din umplutura.. (si cantitatile le am pus ok -mi am luat cantar de bucatarie 😀 –
    Inafara de asta, pasca a iesit dementiala ! voi pune poze pe forum.
    pupici!
    andreea (te prinzi tu care ;)) )

  5. Corina

    Teo, se pune si zahar in crema de branza? N-am vazut mentionat in reteta, insa din cate am vazut in pozele tale, am presupus ca ar trebui si zahar asa ca eu am pus niste zahar pudra. Acum e la cuptor..sper sa iasa buuuuuna.
    Paste Fericit!

  6. Cristina

    Pentru aluaturi dospite, nimic nu se compara cu vasele Tupperware, in care nu trebuie sa framanti deloc si in care este semi-imposibil sa nu iti creasca cozonacul/pasca.

  7. Anonymous

    nu stiu daca am inteles bn :dupa ce pui brinza mai pui o foaie de aluat??te rog sa imi raspunzi nu am mai facut pina acum si as face de pasti te rog sa ma lamuresti

  8. Anonymous

    da, ai inteles bine. pui un capac de aluat peste umplutura.

  9. Astept cu nerabdare noi retete de Pasca pentru anul acesta!!!

  10. Anonymous

    nu mia iesit deloc aluatul.mi se pare ca e prea mult unt la 450g faina.nu mia crescut deloc.sunt foarte dezamagita.

  11. prindemclipa

    mersi pt receta.
    chiar acum am scos pasca din cuptor. arata foarte bine! sper sa fie si la fel de gustoasa.
    doar ca am pus drojdie uscata, pe care initial am inmuiat-o in apa calduta cu putin zahar. respectiv a mers mai multa faina.

  12. Anonymous

    Teo,
    te rog sa-mi explici in ce cantitate se pune zaharul? cate gr. se pune la aluat si cate gr. la umplutura?

    Multumesc!

    Cristos a inviat!

  13. Am uitat sa scriu cantitatea de zahar si la ingredientele pentru crema, insa se poate observa in poza ca se foloseste aceeasi cantitate ca si la ingredientele pt aluat.

    cu alte cuvinte, pt crema folosesti inca 150 gr de zahar, am corectat si in reteta. multumesc pt ca mi-ai atras atentia.

    Adevarat a inviat!

  14. Anonymous

    fara blat nu se poate face? multumesc.

  15. Anonymous

    Buna seara. cele 3/4 de aluat se folosesc pt baza si restul de un sfert e pentru capac si impletitura? Multumesc.

  16. teo…te rog spune-mi daca aluatul se poate tine la frigider pana la utilizare? pentru ca an tava mai mica si imi ies doua pascute…

  17. Buna Emma, pt ca aluatul e dospit eu zic sa nu il tii in frigider mai mult de o zi sau peste noapte. Mai bine il bagi in congelator daca vrei sa tina putin mai mult.

  18. buna teo am facut reteta aceasta cu dieferenta ca eu am folosit drojidie din plic (din romania ) si in loc de unt am folosit margarina;insa aluatul mia iesit lipicios si nu am putut sa il intind cum se cuvine si dupa toate l-am tinut in cuptor in jur de o ora la 180 de grade (cuptor electric)si cand sa racit l-am intors invers ca sa il scot si era necopt aluatul in multe locuri.iti scriu pentru ca vin pastele si mi-ar placea sa repet reteta dar bineninteles sa imi iasa reusita .mersi si tine-o tot asa fac multe retete de ale tale (reusite )al nu ma afla in tara si totusi simtind gustul nostru de acasa

  19. Buna Teo! din toate retetele de pasca de pe internet am ales reteta ta . As vrea sa stiu cam cate grade inseamna foc tare si foc minim? eu am cuptor electric cu ventilatie si nu stiu cum sa fac. sper sa imi raspunzi in timp util ca aluatul este pus la crescut :).. multumesc ptr reteta! Paste fericit !

    • Andra, imi pare rau ca nu am raspuns mai repede….dar am luat o mini vacanta de Paste si am preferat sa petrec timp cu cei dragi si mai putin pe net 🙂 Foc mic inseamna 120 grade, foc mare inseamna 190-200 grade. Sper ca ti-a fost de folos 🙂

  20. Andreea

    Buna Teo,

    Am facut cu succes multe din retetele tale de-a lungul anilor dar de data asta aluatul de pasca nu mi-a iesit. A fost f uleios desi am mai completat cu putina faina la sfarsit si nu a crescut. Sigur sunt 250 de grame de unt topit?
    Multumesc si Paste Fericit!

  21. anonim

    Buna, Teo,

    la fel ca si la comment-ul precedent. Aluatul a iesit foarte uleios desi am respectat intocmai cantitatile…

  22. Silvia

    Buna Teo,

    o intrebare: dupa ce punem aluatul in tava, il mai lasam la dospit a doua oara? sau punem direct crema si il bagam la cuptor?

    • Salut, Silvia. Nu, nu este necesara a doua dospire. Asa cum scrie si in text, punem crema si peste ea a doua foaie, apoi la cuptor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.