Ciorba de pui cu smantana

Ma intreba cineva zilele trecute, intr-un comentariu la una dintre retetele culinare, cand se pun morcovii intr-o ciorba si cand se pune patrunjelul. In general, pentru ca legumele sunt cele care dau gust ciorbei, se pun imediat dupa ce carnea a fiert putin, cat sa o putem spuma bine, astfel incat supa sa fie limpede. Patrunjelul verde insa, la fel ca si mararul, leusteanul, tarhonul, le pun spre final, la ultimele clocote, pentru ca isi pierd aroma atunci cand fierb prea mult.

Inca ceva: in majoritatea retetelor de ciorba dar si de tocanita cu sos in care folosesc morcovi, prefer sa ii dau prin razatoarea mare decat sa ii tai bucatele sau felii, din 2 motive: fierb mai repede si fac supa/ciorba/sosul mai bogate.

Ingrediente pentru ciorba de pui:
– un piept de pui
– o ceapa medie
– 2 morcovi
– 1 radacina de patrunjel
– 2 gogosari mai mici (sau 1 mare)
– 4 linguri de smantana
– 1 galbenus de ou
– 100 gr de paste mici (stelute, lascute, fidea)
– 1 lingura de bors instant
– 1/2 legatura marar verde

Taiem carnea de pui cubulete si o punem la fiert in apa cu sare (1,5 l de apa pentru o supa deasa). Spumati apa in care fierbe carnea ori de cate ori este nevoie. Intre timp, pregatim legumele: curatam morcovii si ii dam prin razatoate, feliem subtire radacina de patrunjel, taiem ceapa marunt si ardeiul cubulete.

Cand apa de pe carne ramane limpede (cam la 10 minute dupa ce incepe sa fiarba), adaugam legumele si potrivim supa de sare, dupa gust. Le lasam sa fiarba pana cand legumele sunt moi, cam 40 de minute. In ultimele 10 minute de fierbere, adaugati si pastele fainoase. Fiind mici, vor fierbe repede, iar cand sunt fierte, trageti oala de pe foc. Separat, amestecati smantana si galbenusul de ou, apoi luati cateva linguri de zeama fierbinte din supa si puneti-o peste, pana cand smantana se incalzeste.

Turnati apoi smantana in oala cu ciorba, cat este calda, insa FARA A FIERBE. Amestecati bine, adaugati borsul si mararul, apoi puneti din nou oala pe foc, pentru alte 10 minute.

Cam asta e tot ce aveti de facut pentru a va bucura de o ciorba gustoasa si foarte consistenta. Atat de consistenta incat nu e nevoie de felul 2 dupa un bol de ciorba de pui cu smantana. Aaaa, sa nu uit!

Inca un pont: puteti pune de la inceput 2 litri de apa si sa lasati ciorba sa fiarba mai mult, chiar daca legumele sunt moi. Cu cat fierbe mai mult, cu atat va fi mai gustoasa, pentru ca toate aromele se intrepatrund, iar ciorba devine foarte concentrata.

20 Comments

  1. Anonymous

    Draga Teo, citesc de vreo 2 ani blogul tau dar nu am spus niciodata nimic, am fost o admiratoare secreta. iti multumesc pentru retele tale, sunt toate minunate si de fiecare data cand nu mai stiu ce sa gatesc, ma uit aici. Abia asteptam sa gasesc reteta pentru ciorba de pui. Abia astept sa o gatesc.
    Vroiam sa te intreb daca nu ai o reteta buna buna de ketchup picant.

    Cu multumiri, Semida

    • Moraru

      e gresit daca am bagat si telina ?:((((( am bagat din greseala si imi este teama ca nu va iesi buna ;((((((((

      • Moraru Elena

        super ma bucur mult de tot ca a,m gasit o reteta usoara si ft gustoasa pop ;)))

  2. alexandrachiorean

    Eu stiam aceasta reteta ca si "Ciorba de pui a la grec", este preferata mea 😀

  3. Seychelles

    Da, e foarte gustoasa aceasta ciorbita…preferata mea. Eu o fac cu aripioare de pui, gasesc in apropiere aripioare refrigerate foarte mari si carnoase, radacina de telina in loc de patrunjel, iar in loc de marar la final eu pun tarhon sau leustean. Chestie de gusturi.
    Mmmmm mi-ai amintit ce buna e, o sa prestez si eu astazi.

  4. @Semida am o reteta de pasta ungureasca picanta, nu e chiar ketchup ins e foarte buna, daca o vrei, o postez

    @Alexandra: ciorba de pui a la grec e putin diferita

    @Seychelles: pofta mare!

  5. Anonymous

    Chiar as vrea te rog, multumesc. Semida

  6. Semida

    Ieri am facut ciorba si acum deja e terminata. o reteta minunata. I-a placut si sotului si bebelusului meu. multumesc.

  7. Anonymous

    este delicioasa! eu am folosit piept de pui de tara, de la bunica mea si a iesit si mai buna! multumesc pt reteta.mari

  8. Anonymous

    ms pt reteta! eu sunt un baiat am 21 d ani si deseori cand gatesc incerc diferite retete d ale tale. poate ca nu pastrez in totalitate ingredientele indicate si mai fac mici modificari dar de fiecare data rezultatu a fost excelent.
    bogdan

  9. ANCA.H

    SE POATE FARA MARAR SI CU FRUNZE DE PATRUNJEL?
    SI DE CARE SMANTAMNA FOLOSESTI DE NU S-A IMBRANZIT CIORBA?

    MIE IMI PLACE CEA DE LA DANONE 18% GRASIME

    • Bineinteles ca se poate inlocui mararul cu patrunjel. Orice smantana e ok, mai ales daca e grasa (in jur de 20% cel putin grasime) si nu conteaza atat de mult smantana folosita, ci modalitatea de adaugare la ciorba, asa cum iti spuneam ieri 🙂

  10. teo, esti superba. urmaresc blogul tau de 3 ani si am facut multe retete si de fiecare data mi-au iesit minunat. acum cautam o ciorbita cu smantana si am ramas la aceasta, pentru ca cea de pui a la grec am facut-o de zeci de ori. ce am remarcat au fost stelutele din paste fainoase, banuiesc ca e ceva specific ardelenesc pentru ca le-am mai intalnit in Harghita, la noi in PH nu prea se folosesc.
    numai bine.

    • Anca draga, multumesc de aprecieri 🙂 in Ardeal se folosesc de obicei lascutele, adica taietii mici si patrati, dar eu pun stelute pentru ca le iubeste Luca 🙂

  11. Salut, Teo! În primul rând, felicitări pentru blog. Am învățat să gătesc în mare parte urmărind blogul tău. Găsesc de toate aici la tine: rețete tradiționale, rețete internaționale, prăjituri etc. Totuși, mie mi s-a îmbrânzit smântâna la ciorba asta. Am folosit 2 gălenușuri de ou și vreo 8 linguri de smântână (20% grăsime), deoarece am folosit vreo 4 litri de apă. Am urmat instrucțiunile tale, dar… Să fi fost de vină faptul că atunci când amestecam maiaua cu zeamă am pus așa dintr-o dată multă zeamă și după aceea am amestecat? Trebuia să fac procesul ăsta treptat?

    • Buna Ana, da procesul de face treptat, foarte incet, pentru ca scopul este sa aduci amestecul de galbenusuri si oua la aceeasi temperatura cu supa in care urmeaza sa il pui, insa asta se face incet, altfel smantana se branzeste.

  12. Reddie

    foarte buna! am incercat reteta si e extraordinara! Multumesc frumos!

  13. florin

    foarte buna reteta

  14. Chiar a iesit foarte buna. 🙂 Trebuie s-o mai incerc si alta data.

  15. Buna seara,
    Am o intrebare daca nu am bors pot sa acresc cu altceva ?
    Multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.