Chec cu miere

Albinuta Apidava, respectiv EU, a fost foarte harnica azi si a gatit un chec cu miere, folosind mierea Roua Florilor de la Apidava. Reteta e propusa de National Honey Board din Statele Unite, din cadrul Ministerului Agriculturii. Asta pentru cei care inca sustin ca nu se poate gati folosind miere. Eu si Apidava credem nu doar ca se poate, ci ca e mai sanatos sa gatim cu miere decat cu zahar tos. De altfel, aceasta reteta nu contine nici un strop de zahar!

Ingrediente (folositi o cana de 250 ml ca si unitate de masura):
– 1 cana de miere Roua Florilor Poliflora
– 3 cani de faina
– 3 lingurite de praf de copt
– 1 lingura scortisoara
– ¼ linguria nuscoara macinata
– 1 ¼ cana de lapte
– 1 ou intreg, batut ca pentru omleta
– 2 linguri de ulei
– 1 cana de caise confiate
– 1 cana de stafide aurii

Sa incepem prepararea: amestecam intr-un bol ingredientele uscate: faina, praf de copt, nucsoara, scortisoara. Separat, amestecam uleiul, oul, laptele. Masuram o cana de miere si o adaugam in compozitia cu ingredinte lichide. Omogenizam bine cu mixerul si turnam compozitia lichida peste cea cu faina.

Mixam din nou, bine bine, cu mixerul la viteza mare. OPTIONAL: pastrati 2 linguri de compozitie pe care sa le folositi la marmoratul checului. Adaugam apoi caisele confiate si stafidele, le incorporam cu miscari de sus-jos, folosind o spatula de lemn. Turnam compozitia obtinuta fie intr-o tava clasica pentru chec, fie intr-o forma pentru mini-chec. Eu am ales varianta 2 🙂

Acum, aveti 2 variante: fie dati tava la cuptor asa cum e, fie folositi cele 2 linguri de compozitie lasate de-o parte, pe care le amestecati cu o lingurita cu varf de cacao. Faceti apoi punctulete de aluat cu cacao peste checul deja turnat in tava si marmorati folosind varful unui cutis sau o scobitoare.

Dati tava la cuptorul incins la 180 de grade, 50-60 de minute sau pana cand checul vostru trece testul scobitorii (scobitoarea infipta in mijlocul checului iese curata).

Reteta este nu doar foarte simpla si rapida, ci si foarte aromata. In toata casa a mirosit a miere si scortisoara si a Craciun, care by the way, nici macar nu e atat de departe. Si daca tot veni vorba, nu uitati sa preparati din timp, chiar si cu o luna inainte de Craciun turta dulce pentru Casuta din turta dulce! Pofta mare!

Apidava si Teo

16 Comments

  1. Ce bine arata…felicitari pentru toate bunatatile care le faci!

  2. karma police

    mmm…retete cu miere..cele mai sanatoase si gustoase

  3. cory-ramy

    daca nu am caise confiate pot folosi 2 cani de stafide?

  4. Un blog interesant. Cel putin imaginile arata bine.

  5. de unde ai luat forma de mini chec?

  6. Anonymous

    Chiar azi am fost la Targul Bio de la Muzeul Satului din Bucuresti si am trecut pe la Apidava – le-am spus ca am facut cunostinta cu produsele lor pe blogul tau si au fost incantati!
    Daniela

  7. cory, poti folosi orice fel de fructe confiate, sau chiar nuci, migdale daca ai 🙂

    oana, forma de mini chec e produsa de Tefal, eu am cumparat-o de la Carrefour

    daniela, ma bucur ca ai fost la targ, ce-ai vazut pe acolo? ma bucur de asemenea ca i-ai salutat pe cei de la Apidava, cu siguranta au fost incantati 😀

  8. Anonymous

    arata super o sa o incerc cu siguranta

  9. Anonymous

    Servus.
    Reteta e doar pentru o forma de mini chec? sau pentru cat anume? daca vreau sa faci pentru 2 forme de chec normale cat ar trebui sa pun?

  10. pentru doua tavi normale de chec, ar trebui sa folosesti o compozitie si jumatate 🙂

  11. Anonymous

    dadadadaddaadadaddadadada

  12. Petra

    Buna Teo, imi cer scuze ca te deranjez, as avea si eu o intrebare…crezi ca daca as adauga mere rase in loc de fructele uscate ar iesi checul? De mult imi doresc sa fac un chec cu mere si scortisoara si nu gasesc o reteta sigura.
    Multumesc mult

  13. Buna Petra 🙂 da, poti pune mere rase, insa numai daca le storci fff bine sau mai bine pui mere taiate cubulete.

  14. Salut Teo, am facut si eu reteta asta astazi si din pacate aluatul mi-a iesit extrem de gros, acum am scos checul din cuptor si arata ca o paine … inca nu l-am taiat, dar nu stiu ce sa zic … ma intreb oare daca am gresit cu ceva .. am folosit exact ce scria in reteta :)… ma intreb oare daca nu am folosit destul lapte… sau .. nu stiu…

  15. Larisa

    Buna,

    Am o intrebare: avand in vedere ca ati pus scortisoara (1 lingura) si nucsoara, cum de aluatul dumneavoastra este in continuare galben si nu a devenit usor maroniu, asa cum se intampla atunci cand se adauga scortisoara in aluatul de chec?

    Cand am adaugat faina impreuna cu praful de copt, scortisoara si nucsoara, aluatul meu si-a schimbat culoarea, devenind usor maroniu. In schimb, observ ca la dumneavoastra a ramas in continuare galben. Care este secretul?
    Sau fotografiile sunt de la o alta reteta in care nu ati folosit scortisoara?

    Multumesc.

    • Larisa, scortisoara nu coloreaza, nici nucsoara. Nu sunt ca si curry, turmeric sau sofran. Sigur ca se vede scortisoara in aluat, dar nu se face chiar maro. In poze nu cred ca se vede exact ce si cum, dar nu e nicio problema daca isi schimba putin culoarea 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.