Ravioli cu spanac

Imi plac pastele la nebunie. Imi place parmigiano reggiano, pesto, lasagna, tiramisu, ragu. Iubesc Italia, atat de mult incat am facut liceul de italiana. Am fost olimpica la italiana si cea mai mare suferinta a mea in momentul de fata este ca nu am Rai1 aici unde ne-am mutat si nu pot vedea serialul meu preferat din toate timpurile, Un medico in famiglia. Si cu toate astea, nu am fost in Italia niciodata. Cand nu a fost timp, cand nu au fost bani.

Anul trecut am cumparat biletul de avion pentru Roma si nu am mai ajuns niciodata. Sufar pentru ca imi doresc multe ingrediente pe care le gasesc acolo la preturi foarte ok si de o calitate buna si aici ba deloc, ba foarte scumpe. Asta e trauma mea referitoare la Italia… in continuare sper sa ajung vreodata acolo sau sa imi aduca Mos Craciun tot ce as avea nevoie… acuma sa revenim la reteta noastra de ravioli.

Va spuneam ieri ca azi folosim a doua foaie din aluatul pentru paste pregatit ieri, cu maiestrie, in colaborare cu Buni. Asa ca, azi facem ravioli cu spanac, o reteta pe care am pregatit-o cu ce aveam in frigider, insa umplutura pentru ravioli a iesit atat de buna incat am dublat-o si am mancat cu totii, inclusiv Luca, la felul principal.

Ingrediente:
– o foaie de aluat pentru paste
– 200 gr spanac
– 3-4 catei de usturoi
– 3 linguri de smantana dulce
– 3 linguri ulei de masline
– 3 linguri apa
– 2 maini de parmesan razuit
– sare, piper (am folosit o sare cu radacini, cumparata de la poducatori artizanali)

Incepem prin a pune 1 litru de apa la fiert, cu un picut de sare, apa in care oparim spanacul. Nu-i musai sa-l fierbeti pana iese si sufletul din el, ajunge oparit, sa se inmoaie bine frunzele. Il tocam apoi marunt marunt. Pisam si usturoiul, sau il dam pe razatoarea speciala (achizitie super-avantajoasa, 5 lei, Auchan) si il tragem in uleiul de masline incins, 1-2 minute. Peste punem spanacul tocat marunt si apa, amestecam bine.

Lasam sa dea un clocot, apoi adaugam si smantana si condimentam dupa gust. Lasam pe foc 1-2 minute, amestecand in continuu, dupa care punem parmesanul si amestecam din nou, pana compozitia noastra se leaga. Intindem foaia de aluat, subtirica asezam apoi pe jumatate din foaie punem din loc in loc o jumatate de lingurita de crema de spanac.

Pliem apoi jumatate de aluat fara crema peste cealalta si sigilam ravioli folosind un pinten zimtat. Ii taiem patrati si ii fierbem in apa cu un strop de sare, la fel cum am fierbe si pastele de cumparat, vreo 10-15 minute asa, pe gustate.

Pentru sos, am incins un cub de unt, vreo 70 de grame asa, apoi am pus smantana dulce, vreo 500 de ml si am dres sosul cu un cub de gorgonzola si parmesan din belsug. Sare nu am simtit nevoia sa pun, mi s-a parut suficienta cea din branzeturi, in schimb am pus un picut de piper. L-am luat si pe Luca sa dea un ochi la cum face mama bunataturi.

Cam asa au artat la final, am primit ceva laude de la meseni, deci vreau sa cred ca prima incercare de ravioli home-made nu a fost chiar una nereusita. Da’ totusi sustin ca aportul principal la reusita acestei reteta se datoreaza aluatului minunat facut de EA…

13 Comments

  1. Restaurant AgathA

    Restaurantul AgathA iti doresti spor la gatit si la cat mai multe retete delicioase!

  2. teodora

    suna deosebit reteta…o sa o incerc, sper…sper sa ajungi sa mananci ceva similar inntr-o piateta cocheta italiana

  3. Sabina

    Teo, daca tu ai o "frustare" cu Italia (eu n-as numi o frustrare ci mai degraba dorinta), a mea tine de Franta …mai bine de 10 ani am studiat franceza si tot ce tine de Franta, mi a placut foarte mult…inca n-am ajuns …dar timpul nu e trecut. De multe ori mi-am propus sa merg, insa au aparut alte prioritati. Intr-o buna zi vom ajungem fiecare acolo unde-si doreste 🙂 spor 🙂

  4. buna teo, te urmaresc de f mult timp, datorita tie mi-am facut si eu un blog, prima reteta pe care am testat-o a fost tocnita rustica, eram insarcinata si vruiam sa fac ceva nou, si cand am vazut cum arata tocanita am zis ca mor daca nu o incerc, te admir f mult pt felul in care gatesti…..am dat de un blog care are f multe rete copiate de la tine iti las link-ul poate poti face ceva in ptivinta asta http://egospodina.blogspot.com/search/label/aperitive
    mare rusine pt cine face asta!

  5. Anonymous

    Ce bebe frumos ai!
    Sa iti traiasca! Ioana

  6. Cristina

    Wow…am aruncat un ochi pe linkul de la Dana..persoana respectiva a copiat tot blogul..cu poze cu tot…Sper sa le dai un mail celor de la blogspot apropo de asta. Pana atunci spor la gatit.Te citesc mereu si am gatit foarte multe retete din blogul tau.Am 23 de ani si pot spune ca impreuna cu tine mi-am facut intrarea in bucatarie de cand m-am mutat cu prietenul meu.

  7. Anonymous

    Teo!!! imi este rusine sa o spun, dar eu credeam ca la cat de bine gatesti si cat de des/diversificat, ca ai cam multe kg in plus. Cand ti-am vazut poza, pe loc am simtit ca nu mai pot de rusine. Si eu mai gatesc si toti sunt mirati cand mai vin in vizita, ca totul este gatit de mine si se intreaba ca nu ma ingras bla bla bla…pup Teo

    Bafta!

    Madalina

  8. Aici e descrisa procedura oficiala pentru a denunta pe cineva care ti-a copiat continutul blogului pe un alt blog de pe blogspot: http://www.google.com/blogger_dmca.html

  9. Anonymous

    Esti invitata mea in Verona .
    Admir blogul tau si cateodata ma inspir din el.
    Si eu eram pasionata de tot ce inseamna Italia si acum sunt in Verona de aproape 2 ani.Aici a venit pe lume si micuta Daria de 4 luni. Nu stiu daca urmaresti "cotto e mangiato" transmisiunea de pe Italia 1 ,avand in vedere ca intelegi tot si te intereseaza poti sa "arunci "un ochi.Sunt retete simple.luni.http://www.tgcom.mediaset.it/studioaperto/articoli/articolo446153.shtml

  10. Buna Teo, nu gasesc reteta de aluat pt paste. Este pe site? Mersi

  11. Hehe, gata am gasit-o. 🙂 daca nu vreau sa le fierb imediat, cum pot sa le pastrez? Si cat timp?

    • Maria draga, o data facuti, stau in pungi inchise ermetic, la congelator, pana la 2 saptamani 🙂 Enjoy!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.