Prajitura tavalita in nuca de cocos

Prajitura tavalita in nuca de cocosPrajitura cu nuca de cocos e una dintre primele retete publicate pe blog, din caietul mamei, bineinteles. A fost prajitura copilariei mele si sunt sigura ca si a voastra, asta pentru ca in vremea cand parintii nostri erau tineri, era o prajitura foarte la moda. Anul acesta am imbunatatit reteta pe ici pe colo si a iesit ceva foarte bun si aromat. O incercati pentru Craciun?

Ingrediente pentru blat:
– 30g margarina Rama maestro
– 200g de zahar
– 1 ou
– 2 linguri de miere
– 100 ml lapte
– un pliculet de praf de copt cu sofran
– 250g faina
– o lingura de zahar cu scortisoara

Incingem cuptorul la 180 de grade. Amestecam intai margarina Rama, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu zaharul, oul si mierea.

Le amestecam pana se topeste zaharul si avem o compozitie ca o spuma.

Adaugam restul ingredientelor si continuam sa amestecam pana avem o compozitie omogena…

…pe care o turnam intr-o tava unsa cu putina margarina si tapetata cu hartie de copt.

Coacem prajitura 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii. Scoatem prajitura din tava si o lasam sa se raceasca.

Ingrediente pentru sirop:
– 200g margarina Rama maestro
– 250g zahar
– 3 linguri cu varf de cacao
– 100 ml lapte
– esenta de rom dupa gust

Intr-o craticioara, la foc mic, topim margarina…

…apoi adaugam zaharul si amestecam pana se topeste tot.

Apoi adaugam cacaua, esenta de rom si laptele. Lasam siropul sa fiarba 2-3 minute, apoi il tragem de pe foc si il lasam sa se raceasca complet.

Taiem prajitura bucati…

…dam fiecare bucata prin sirop, lasam sa se scurga excesul…

…si apoi dam fiecare bucata prin nuca de cocos amestecata cu zahar dupa gust.

E o prajitura care rezista destul de bine, mai ales daca o tineti acoperita. E de preferat sa stea peste noapte inainte de servire, pentru ca siropul sa intre cat mai bine in blatul pufos. Sper sa va aduca aminte de copilarie, ca si madeleinele lui Proust sau sa va creeze noi amintiri, daca e primul an in care incercati reteta. Sa va fie de bine!

Aaa, si inca ceva: Puteti impartasi cele mai bune retete de prajituri pe Prajituria.ro

20 Comments

  1. Anonymous

    Ma ocup de EDUCATIA si PREVENTIA CANCERULUI, mai ales a CANCERULUI SPIRITUAL pentru a aduce la lumina FAMILIA ROMANEASCA si SCOALA ROMANEASCA.
    Consider ca a pune dragoste atunci cand gatesti, ca primimind laude cand surprinzi cu un fel de mancare care iese din prima, inseamna ca iti faci inima buna si le dai incredere si celor din jur.O IUBIRE SE INTRETINE, O CASA SE INTRETINE si O TARA SE INTRETINE.
    Multumesc pentru toate retetele publicate, pentru cuvintele simple dar bogate in continut . Multumesc pentru tot si SARBATORI FERICITE!

  2. wow! Neapărat e pe lista de bucate pentru Crăciunul acesta

  3. Bucate apetisante

    E foarte buna prajitura asta,e printre preferatele mele.Eu am mancat tavalita prin nuca,nu prin nuca de cocos,dar cred ca e la fel de buna.Mi-ai facut pofta :)) eu sunt o mare pofticioasa dar astept pana la Craciun cand pe masa mea sigur se va gasi prajitura asta,alaturi de Cremes si un tortulet probabil.
    Spor la bucatarit Teo!

  4. lucyaneya

    chiar ma gindeam sa o fac de craciun pentru ca ne placve mult ..acum ca am si reteta asta iti multumesc TEO…

  5. Liliana

    Buna ziua Teo prajitura asta mi-a adus aminte de copilarie o sa o fac si eu de Craciun cu siguranta,dar eu vreau sa te intreb daca tu esti inscrisa pe vreun site culinar pentru ca am vazut o tipa ce seamana foarte tare cu felul tau de a scrie…………..prin asta vreau sa spun doar felul ei de ascire nu ma refer la furt de rete sau poze nici inrt-un caz.E doar curiozitatesi vream sa te intreb nu stiu daca am scris bine aici sau nu.Sarbatori fericite.

  6. Anonymous

    foarte bunahhmhmmmhm are cineva sami dea si mie reteta de eclere am incercat una si numi es mi se lasa cand le scot din cuptor vas vi recunoscatoare daca ma_ti ajuta pwp

  7. adelina

    foarte buna prajitura am facut`o si eu:X:X mie prajitura asta imi aduce aminte craciun mi`o facea mama:X:X acum io fac eu ei:)):X

  8. Anonymous

    seamana cu feliile de ciocolata ale mamei 😀 doar ca reteta aceea are si amoniac. Oricum…delicios! <3

  9. Julia

    E suuuper buna…prietenul meu si`a lins pana si degetele:))) Multumim pt retete Theo! Esti mamica tuturor incepatoarelor k mn:))…pupici!

  10. Mi-a amintit si mie de alte vremuri.. cand o ajutam pe mama sa faca prajitura asta. Am facut-o si eu acum pt familia mea si a iesit nemaipomenita 🙂 Multumesc de reteta.
    As avea de comentat ceva totusi.. eu am folosit siropul cat nu era complet racit pentru ca se ingroasa din cauza margarinei si ultimele bucati sunt cam greu de acoperit cu sirop.. si am reincalzit putin spre final, ca sa-l mai fluidizez.

  11. corina

    Drragut! La noi i se spune “blana de urs” insa cand eram mica ii spuneam ” blana de maimuta”. 🙂

  12. si eu o fac de multi ani, este preferata casei…gustoasa, aspectoasa si nu este greu de facut…
    Teo, poate ai reteta : pandispan, gem caise, bezea,ciocolata rasa.
    Nu stiu cum se numeste, dar imi doresc f mult s-o fac.
    Ma bucur ca am gasit prajiturelele tale, o sa comunicam, o sa impartasim idei…
    te pup mary

  13. Buna, Teo! Foaaaarte buna prajitura! Mi-a iesit totusi cam putin blat, am pus compozitia intr-o tava cam cat o foaie A4 (nu le am cu masurile) si chiar daca a crescut substantial mi se pare ca ar mai fi trebuit ceva coca. Si sos de ciocolata a ramas mult, chiar daca am inmuiat bine fiecare bucatica. Ce-as putea sa fac?

    • poti incerca sa pui intr-o tava mai mare, chiar daca nu e atat de inalta prajitura, ai mai multe bucati e trecut prin sos 🙂

  14. Ramona R.

    Intrebarea mea este: ce dimensiune are tava (20/30?) in care ai copt prajitura, nu as vrea sa iasa prea subtire… si daca faina ai amestecat-o tot cu mixerul.

  15. daniela

    Aceeasi problema..f putin blat mi-a iesit la cantitatile date si f mult sos,cred ca trebuie dublate cantitatile

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.