Budinca de taietei (vargabeles)

Budinca de taietei (vargabeles)Nu pot decat sa va multumesc, din nou, ca de fiecare data, pentru ca sunteti alaturi de mine! De ce trebuie sa va multumesc de data asta? Pentru ca am sarit de 10.000 de fani pe pagina de facebook! Nu stiu daca va dati seama cat de mult ma bucura asta si cat mi-as dori sa va rasplatesc cumva pentru ca sunteti atat de draguti cu mine.

Dar nu am cum, momentan, decat prin retetele culinare pe care le impart cu voi. Ca sa sarbatorim succesul pe facebook v-am facut o budinca de taietei asa cum o facea mama, “vergabeles” cum ii zice la noi in Ardeal. Am mai schimbat unele lucruri pe ici pe colo, am pus si zahar pudra vanilat si fulgi de migdale pentru a fi mai crocanta.

Ingrediente:
– 400g taietei de casa (aveti aici reteta, trebuie doar sa ii taiati in patratele mai mari)
– 700g branza proaspata de vaci
– 300g stafide
– 2 fiole esenta de rom
– 5 oua mari
– 200g zahar tos
– 150g zahar pudra vanilat
– 5 linguri smantana
– 2 lingui coaja de lamaie
– 100g fulgi de migdale
– 1 ½ lingurita sare

Pentru inceput am incins cuptorul la 180 de grade si am uns un vas termorezistent cu unt. Am pus stafidele la inmuiat cu 250 ml de apa si romul. Am pus taieteii la fiert in apa cu sare, procedura pentru fiertul pastelor o stiti deja, nu ma mai repet. Apoi i-am scurs intr-o sita, unde au stat cuminti pana am avut nevoie de ei. Intre timp, mixerul KitchenAid a muncit de unul singur si a amestecam galbenusurile cu zaharul pudra vanilat, la viteza medie, pana avem o spuma groasa, ca o alifie.

Adaugam apoi peste crema de galbenusuri si branza de vaci, smantana si coaja de lamaie. Omogenizam si punem si stafidele, scurse bine de apa cu rom. Separat, batem albusurile spuma tare cu zaharul tos.

Am ajuns in sfarsit la pasii finali: am amestecat taieteii cu branza, apoi am pus spuma de ou. Spuma se incorporeaza prin “impaturire” folosind o spatula de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru ca spuma sa nu se lase. Turnam apoi compozitia in vasul pe care l-am pregatit, punem deasupra fulgii de migdale si dam totul la cuptor 25-30 pana se rumeneste frumos.

O lasam sa se raceasca putin (asta daca avem rabdare) si apoi o putem felia. Ce e drept, e mai buna daca sta de pe o zi pe alta si se poate manca si rece si calda. Noi nu am avut rabdare nici macar sa se raceasca bine, daramite sa stea de pe o zi pe alta, de asta inca nu sta asa bine legata in poza. Dar va spun cu mana pe inima ca a fost delicioasa! Voi cum faceti budinca de taieteti? Daca aveti o reteta speciala, va invit sa o postati pe www.gospodini.ro

18 Comments

  1. Anonymous

    la mine e prima data cand aud asa ceva Teo 🙁
    dar sincer arata bine, o sa incerc si eu cand am sa ma intorc din concediu 🙂

  2. Desi sunt ardeleanca numai de cand citesc bloguri am aflat si eu despre aceasta specialitate. Pana acuma nu l-am pregatit, dar varianta ta cu taietei de casa imi place tare mult si cred ca o sa-l incerc in zilele urmatoare.

  3. Anonymous

    Buna! Budinca asta de paste (laste, le zic eu) cu branza dulce si stafide este senzational de buna. O mancam in copilarie cu maaare placere, acum o fac ori de cate ori am ocazia . La gust seamana foarte bine cu Burekul cu branza dulce. Cred ca fulgii de migdale de deasupra ii dau o nota aparte. Ana

  4. La multi ani scumpa mea de 1 Martie si o primavara cat mai frumoasa cu multe, multe flori si bucurii!

  5. Anonymous

    Iti dorim, de aici de departe ,un 1 Martie fericit,linistit si plin de fani!!!!!LA MULTI ANI SI O PRIMAVARA FRUMOASA!!

  6. Anonymous

    putem folosi si paste din comert…….ca din pacate nu stiu sa fac taitei??????????????

  7. Beatrice

    Imi poti spune te rog cam ce diametru are vasul tau ?

  8. Beatrice, n-as sti sa-ti spun ce diametru are. In general ar trebui sa iti dai seama "dupa ochi" cam in ce vas ar trebui sa intre compozitia respectiva.

  9. Anonymous

    Se poate coace si in tava, daca nu avem vas termorezistent?
    Multumesc, Alexandra

  10. Alexandra, poti folosi si tava dar nu uita sa o ungi bine cu putin unt 🙂

  11. Anonymous

    Am incercat reteta si a iesit divina!! Multumesc, Teo!
    Te pup, Alexandra

  12. Anonymous

    se pot folosi si paste, taietei din comert, eu nu stiu sa fac de casa si nici nu am aparat pt taietei. Corina

  13. Anonymous

    arata apetisant credca osa ancerc si eu

  14. Eu am mancat in Oradea o alta varianta. Toata budinca asta se pune intre 2 foi de aluat de foietaj. Mi s-a parut interesanta conmbinatia. Cunosti si varianta asta?

  15. Roxy, nu staim de varianta de vargabeles de care zici, dar cu siguranta e buna, nu are cum sa fie o combinatie proasta! 🙂

  16. Iti vand un pont, amestecul de teietei trebuie pus intre 2 foi subtiri de boietaj , iar apoi puse in cuptaor. E un desert care se serveste rece presarat cu zahar pudra, vei fi uimita sa vezi ce difereta este. Se poate manca cu mana( asemeni unui strudel). Eu am facut dupa o alta reteta( insa diferenta sta mai mult in cantitati, incredientele sunt la fel, mai putin smantana, in reteta pe care o am eu nu se pune) 🙂

    • Da, asa e, sunt foarte multe variante, asta e cea pe care o stiu eu din familie. Suna bine si varianta cu foietaj, numai ca adaugam un plus e calorii 😛

  17. cristina

    buna teo,trebuie sa fac un fel de mancare specific romanesc pentru o intalnire mai oficiala, ma gandeam sa fac reteta asta. crezi ca daca as folosi taitei de calitate din comert, si branza cottage, pt ca aici in germania nu prea am vecine cu vacuta si branza proaspata…iese ceva?si daca le-as pune in forme de muffins sa fie mai aratoase? sper sa imi dai un raspuns pana joia viitoare…ca incep sa ma disper ca nu am nici o idee!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.