Cozonac cu prune uscate

Cozonac cu prune uscateNu va era dor de un cozonac bun? Trebuie sa recunosc ca de Paste nu am apucat sa mai fac cozonac, dar am recuperat puternic azi, cand am facut una dintre cele mai reusite retete de cozonac de pana acum, si asta pentru ca nu e un cozonac foarte dulce, insa este plin de arome care mai de care: scortisoara, cuisoare, lamaie, rom, dulceata de caise.

Aluatul este unul foarte usor de preparat si creste frumos, asa ca vi-l recomand si pentru alte retete de cozonac sau prajituri cu aluat dospit. Bineinteles, puteti folosi orice fel de umplutura, nu e musai sa fie prunele uscate. Reteta este inspirata din sectiunea “Desertul zilei”, de pe Prajituria.

Ingrediente:
– 500g faina
– 25g drojdie proaspata
– 200ml lapte
– 3 linguri zahar tos
– 3 linguri zahar pudra
– 2 pliculete zahar vanilat
– o lingurita sare
– 3 galbenusuri + 1 galbenus pentru glazurare
– 4 fiole esenta de rom
– coaja si sucul de la o lamaie
– 80g margarina Rama Maestro pentru copt
– 500g prune uscate (400g daca sunt fara samburi)
– o lingurita scortisoara, 5-6 cuisoare macinate
– 3 linguri dulceata de caise

Daca aveti un mixer cu functia de framantare, pregatirea aluatului nu va dura mai mult de 15 minute, iar daca nu il aveti si urmeaza sa framantati aluatul, nu va faceti griji, se framanta foarte usor. Amestecam pana la omogenizare 100ml de lapte (care trebuie sa fie cladut, si nu fierbinte) cu drojdia, zaharul tos si 3 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca 10 minute.

Cernem faina impreuna cu sarea, zaharul pudra si zaharul vanilat in vasul in care urmeaza sa framantam aluatul. Facem o gropita in mijloc, in care punem maiaua dospita. Adaugam apoi 3 galbenusuri, coaja de la lamaie si 2 esente de rom. Framantam 2-3 minute, apoi adaugam restul de lapte si margarina topita.

Trebuie sa obtinem un aluat omogen, elastic si care se desprinde foarte usor de peretii vasului. Il mutam intr-un vas curat, pe care il ungem cu putin ulei inainte, apoi acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam 30 de minute la dospit, intr-un loc caldut.

Il impartim apoi in 3 bile egale si il lasam sa dospeasca alte 20 de minute.

Dupa ce au trecut cele 20 de minute, intindem fiecare bila de aluat intr-o foaie cu grosime de cca ½ cm si lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacul. Apoi amestecam prunele taiate cubulete mici cu 2 fiole de esenta de rom, scortisoara si cuisoarele macinate. Impartim cantitatea de prune in 3 parti egale si le presaram pe fiecare foaie de aluat. Apoi rulam foile astfel incat sa avem 3 rulade.

Impletim ruladele sub forma de spic, avand grija sa le inchidem bine la capete. Asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt si il lasam sa se odihneasca alte 20 de minute. Intre timp, incingem cuptorul la 180 de grade. Dupa cele 20 de minute, ungem cozonacul cu un galbenus de ou si il dam la cuptor. Nu uitati sa puneti gratarul pe treapta din mijoc a cuptorului. Timpul de coacere este de 45-50 de minute sau pana cozonacul este frumos rumenit si scobitoarea infipta in diverse parti ale lui iese curata. Cat cozonacul este inca fierbinte, il ungem cu cele 3 linguri de dulceata, amestecate cu zeama de la o jumatate de lamaie.

Lasam glazura sa se raceasca si abia apoi putem servi cozonacul. Noua personal ne-a placut foarte mult, mai ales ca nu are mult zahar. Este excelent langa o cana de lapte rece si numai bun pentru pachetelul de la scoala al copilasilor.

Sper ca v-a placut reteta de cozonac cu prune uscate si ne auzim maine cu o super reteta pentru weekend: piure de cartofi dulci la cuptor, cu o crusta foarte crocanta, de nuci si fulgi de porumb. Sa va fie de bine si chiar daca noi o sa o lasam mai moale cu dulciurile de acum si trecem pe mancarea mai light, de primavara-vara, nu uitati ca puteti gasi foarte multe retete de dulciuri diverse pe www.prajituria.ro

7 Comments

  1. yaya6

    buna idee,de incercat,arata super cozonacul

  2. Roxana

    Cat timp trebuie framantat?

  3. Bucate apetisante

    Foarte fain a iesit si pana acum nu am mai vazut cozoanc cu prune uscate, imi surade ideea.

  4. Sibiu SHOP

    Bune erau cele facute de bunica …

  5. Anonymous

    daca folosesc prune congelate?..mai am o punga pregatita pt gomboti..dar cred ca o pot "reprograma"

  6. Roxana, aluatul il framanti pana nu mai este lipicios si devine elastic. O sa-ti dai seama la mana cand e framantat suficient.

    Anonim, poti folosi si prune congelate.

  7. Roxana, aluatul trebuie framantat pana nu mai este lipicios si este usor elastic.

    Anonim, poti folosi si prune congelate, sunt sigur ca rezultatul este la fel de bun.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.