Tort Kugler (Kugler Torta)

Tort Kugler (Kugler Torta)Dragii si dragele mele, inainte de a va prezenta prajitura din acest weekend, care e pe cat de simplu de preparat pe atat de senzationala la gust, sa vedem cine e nenea Kugler asta si de ce am face un tort cu numele lui.

Henrik Kugler a fost unul dintre cei mai faimosi patiseri pe care Budapesta i-a avut in secolul XIX. Cafeneaua lui s-a numit initial Kugler’s si era faimos pentru torturile sale, inghetata sa, dar si pentru ceaiurile pe care le importa din Rusia si China. Kugler’s a fost si primul loc din Europa unde torturile se puneau la pachet in cutii de carton. O inventie draguta, care a prins foarte repede in restul Europei.

In 1882, Kugler l-a cunoscut pe francezul Emil Gerbeaud si impreuna au reinventat Kugler’s, care s-a transformat dintr-o mica patiserie intr-un adevarat laborator si scoala de patiseri, cu peste 150 de angajati. Dupa moartea lui Kugler cofetaria a luat numele de Gerbeaud’s, asa cum este cunoscuta pana in zilele noastre.

Kugler Torta era una dintre cele mai apreciate torturi ale vremii. Un tort cu alune de padure sau migdale incorporate in blat si o delicioasa crema de ciocolata. Am gasit aceasta reteta cel putin interesanta (nu are faina in compozitie) pe www.prajituria.ro. Asa ca, luati o cana de ceai (rusesc sau chinezesc, cum ar recomanda Kugler) si aventurati-va intr-o reteta care va intoarce in timp si gadila placut papilele gustative!

Ingrediente pentru blat:
– 250g migdale macinate (puteti folosi si alune de padure sau nuci)
– 100g zahar pudra
– un pliculet zahar vanilat
– 7 oua
– o lingura pesmet

Pentru inceput, am incalzit cuptorul la 180 de grade si am tapetat cu margarina si faina forma pentru tort, cu diametrul de 23 cm. Apoi am separat ouale. Galbenusurile le-am amestecat cu zaharul pudra si zaharul vanilat, folosind mixerul la viteza medie, timp de 4-5 minute, pana am obtinut o crema densa, ca o alifie.

Am adaugat apoi migdalele si pesmetul.

Am omogenizat compozitia.

La final am adaugat si albusurile batute spuma tare. E important sa incorporam cu grija albusurile, cu miscari de sus in jos, folosind o spatula, pentru ca aerul sa nu iasa din aluat si tortul sa creasca frumos.

O data albusurile incorporate, am turnat compozitia in forma, am nivelat folosind spatula.

Am dat blatul la cuptor 30 de minute, pana a trecut testul scobitorii.

Ingrediente pentru crema:
– 100g ciocolata (amaruie sau cu lapte, in functie de preferinte)
– 125g margarina Rama Maestro
– 50 ml apa calduta
– 120g zahar pudra
– 2 pliculete zahar vanilat
– o esenta de rom sau 2 linguri rom

Am topit la bain marie ciocolata amestecata cu apa.

Peste ciocolata topita am pus zaharul pudra, zaharul vanilat si romul si le-am amestecat bine. Apoi am lasat ciocolata topita sa se raceasca bine de tot.

Intre timp, am spumat margarina, care era moale dar nu topita.

Peste spuma de margarina am pus amestecul de ciocolata si le-am mai amestecat o tura.

Am taiat blatul in doua, pe latime si am asezat primul blat pe un platou. Am pus deasupra jumatate din crema, apoi am asezat al doilea blat. Cu restul de crema am imbracat tortul, pe care l-am decorat cu migdale macinate, fulgi de migdale si nuci intregi.

Cam asta e tortul Kugler, sau Kugler Torta, in varianta Teo’s Kitchen via Prajituria. Este un tort foarte aromat, perfect pentru duminica, bun de impresionat musafirii si foarte usor de realizat. Sa va fie de bine!

21 Comments

  1. Semida

    foarte bine arata, abia astept sa il incerc

  2. Mihai

    Arata delicios si cred ca o sa vreau sa incerc, insa imi poti spune de unde cumperi fulgi de migdale? Eu nu am gasit asa ceva.

    Cand a trebuit sa cumpar migdale am gasit din alea foarte scumpe (adica 27 de lei o punga de 200 grame cred). Si nu m-o lasat bugetul sa iau asa ceva. Am luat o punga mica de 50 grame de migdale prajite din Carrefour, dar care nu aveau dleoc gust de migdale, asa ca nu le bagai in blat. Drept urmare am ales varianta in care pentru textura zgrumturoasa am pus nuci, iar pentru aroma am pus esenta de migdale de la Dr Oetker.

  3. Anonymous

    Foarte bun! Toate preparatele tale sunt o minune! Astept prajitura promisa pentru week-end.
    Felcitari pentru tot ce faci si pentru blogfest!!!

    Bios

  4. @Semida, sa ne spui si noua cum ti-a iesit, da?

    @Mihai, sa iti spun un secret 🙂 Cele mai accesibile migdale pe care le poti gasi in Romania sunt la Kaufland si sunt marca proprie, Stila Natura! Acolo gasesti si fulgi de migdale, si migdale feliate si migdale intregi. Sper ca ti-am fost de ajutor 🙂

    @Bios, multumesc si…inca o data multumesc! Te pup 🙂

  5. Ai avut dreptate, Teo. Am gasit la Kaufland si am si desfacut ambalajul dupa ce am ajuns acasa. Spre deosebire de cele din Carrefour (tot marca proprie), astea din K chiar au gust de migdale. Mmmm, de abia astept sa le incerc 😀

  6. He he, mia dau si eu cateodata sfaturi bune 🙂

  7. scarlatcamelia

    Buna,
    Vreau sa incerc si eu totul asta pentru ai impresiona pe colegii mei de la servici. Pentru crema, in loc de margarina se poate folosi unt?

  8. Camelia, se poate inlocui. Trebuie sa folosesti un unt mai gras.

  9. Jakab Tatiana

    si e vreo diferenta daca e unt sau margarina?

  10. este o diferenta la textura, in sensul ca margarina face o crema mai densa. Si credeti-ma ca nu ati vrea sa gustati crema dca untul nu e cel mai proaspat sau de cea mai buna calitate…

  11. skull_butterfly

    am facut tortul, acum de Pasti, a iesit super, doar ca nu am folosit margarina ci unt de napolact iar crema a ramas destul de lichida

  12. Am avut de Sfintele Sarbatori acest tort minunat, a iesit excelent din toate punctele de vedere, ce sa mai zic de gust si arome… Multumesc pentru minunata reteta, este un tort usor de preparat, fara pretentii!! Numai bine iti doresc!! pa pa

  13. Buna Teo,
    vreau sa fac si eu acest tort de Sfintii C-tin si Elena, pentru mama mea. dar am o intrebare: insiropezi blatul?
    mersi

  14. Buna Teo, lasasem un coment zilele trecute, dar vad ca nu a fost publicat si nu inteleg de ce: iti spuneam ca vreau sa pregatesc acest tort pentru mama mea de Constantin si Elena, te intrebam, daca insiropezi blaturile? imi poti te rog raspunde la intrebare, chiar tin neaparat sa-l fac si sper ca de data asta sa imi vad comentariul.
    mersi

  15. Aly, comentariul a fost publicat insa nu ti-am raspuns la el pentru ca era destul de clar din reteta ca nu se insiropeaza blatul.

    Daca tu tii neaparat sa-l insiropezi, poti s-o faci cu sirop din zahar ars 🙂

  16. Mihai

    Ciao, Teo! Vreau sa incerc tortul in weekend. Intrebarea mea este urmatoarea: vad ca folosesti pesmet, cam o lingura. Se poate inlocui lingura aia de pesmet cu faina sau cu gris? 😀

  17. Mihai, poti inlocui pesmetul cu gris, cu faina… nu cred ca merge 🙂

  18. Mihai, pesmetul il poti inlocui cu gris in cel mai rau caz. Cu faina, nu 🙂

  19. Andrei

    Buna Teo,

    Ai idee unde se gaseste ceai rusesc?

  20. Andrei, am vazut in mall-uri standuri cu diverse tipuri de ceai, Demmers tea House se numesc daca nu ma insel, acolo s-ar putea sa gasesti. Sau un search pe google.ro 🙂

  21. Am incercat si eu reteta si a iesit o prjajitura :))
    Aluatul galbenus + zahar + migdale + pesmet mi-a iesit foarte tare. Am mai pus un pic de apa sa se moaie compozitia dar tot a trebuit sa amestec bine albusurile spuma cu compozitia, asa ca n-a iesit un blat suficient de inalt pentru a-l taia in 2. Ca pesmet io am folosit biscuiti macinati (poate de-aici problema).
    In crema am pus zahar nemacinat si nu s-a topit complet. Mi se pare si prea mult zahar (chiar e necesar?), mai ales ca nu se mai adauga alte ingrediente inafara de ciocolata si unt.
    Oricum, a placut tuturor, cu nuca prajita pe de-asupra (cred ca era si mai bun cu nuca caramel).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.