Supa de cartofi copti

Supa de cartofi copti
Pe cand, resemnata ca nu am avut parte de o iarna ca la carte, credeam ca vine primavara si ma pregateam sa scot artileria de retete culinare de primavara, se pare ca vremea s-a intors si o sa avem parte si de o iarna in adevaratul sens al cuvantului (sau cateva zile de iarna, daca nu se poate un anotimp intreg). Pe acest considerent va propun azi o reteta de supa cu cartofi copti. O supa foarte consistenta, cum trebuie de altfel sa si fie mancarea in timpul iernii, dar si foarte aromata, cu sunculita afumata si smantana dulce.

In timp ce cartofii erau la copt, nu am putut sa nu imi aduc aminte de cartofii si porumbul copti in jar pe care ii mancam la tara, la Aschileu, la unchiul Stefan si matusa Ana. Ei sunt singurele noastre rude la tara si in fiecare an ne rugam de mama sa ne lase un pic in vacanta acolo, cu verisorii nostri Oana si Liviu.

Problema era ca eu si fratele meu Rares, care e cu 5 ani mai mare decat mine, eram un fel de Tom si Jerry cand eram mici. Nu puteam imparti acelasi spatiu nici 5 minute fara scandal. Asa ca nu ne prea lasa la tara impreuna, ca asa-i la tara, merge vorba si se afla in sat ca-s copiii posedati. 🙂

Da’ si cand prindeam vacanta la Aschileu, era RAIUL pentru noi! Ne bucuram de fiecare zi acolo si de fiecare mancarica pe care ne-o faceau. Apropo, cartofii copti in ler nu se compara cu cei copti pe jar, dar asta e viata la bloc, ne adaptam 🙂

Ingrediente Supa de cartofi copti pentru 6-8 portii

  • 2 cartofi mari cruzi, taiati cubulete mici
  • 2 cartofi mari copti, taiati cubulete mici
  • un litru supa de pui
  • 500ml smantana dulce pentru gatit
  • 150g kaizer, sunculita taraneasca sau bacon, taiat marunt
  • 2 linguri chives uscat sau un fir de ceapa verde tocata marunt
  • 2 catei de usturoi pisati
  • 2 linguri ulei
  • 80g cascaval ras
  • sare, piper

Intr-o oala de supa incingem uleiul si tragem la tigaie sunculita, usturoiul, sarea si piperul. Totul la foc mic, 2-3 minute. Stingem apoi cu supa de pui si 250ml smantana dulce si amestecam bine, lasam sa dea un clocot.

Punem cartofii cruzi, taiati cubulete si lasam sa fiarba 20 minute la foc mic sau pana cand cartofii sunt aproape fierti. Punem apoi cartofii copti, chives sau ceapa verde tocata marunt si restul de 250ml smantana dulce. Lasam sa fiarba alte 10-15 minute la foc mic, apoi tragem de pe foc. Punem cascavalul ras si amestecam pana se topeste cascavalul.

Supa de cartofi copti e cea mai buna calda. E atat de satioasa ca nu aveti nevoie de paine sau crutoane. Dupa ce se raceste, se ingroasa destul de tare asa ca aveti 2 optiuni. Ori o serviti ca pe tocanita, ori mai puneti o jumatate de cana de apa si o lasati sa  dea un clocot. Astfel isi va relua aspectul de supa. O alta varianta e ca imediat ce trageti supa de pe foc sa o dati prin blender pentru a avea o supa crema delicioasa. Abia apoi puneti cascavalul. Cartoful copt schimba foarte mult gustul si va asigur ca nu se aseamana cu nicio supa de cartofi clasica. Sa va fie de bine!

24 Comments

  1. supa de pui ce contine (doar o bucata de carne de pui fiarta cu condimente sau si cu zarzavat)?

  2. FOLETTE

    Salut! Urmaresc de ani de zile retetele tale si de vreo 2 ani am si inceput sa gatesc…asa ca le-am pus in practica.

    Vreau sa te intreb ceva: daca vreau sa prepar retetele fara a folosi supa de pui ( in general), cat de mult se schimba gustul? adica mi-e greu sa fierb pui daca nu vreau sa mananc pui, doar ca sa folosesc zeama la alta mancare. vreau sa fac azi supa asta de cartofi, dar cu apa. ce parere ai?

    • Nu cred ca are mancarea gust doar cu apa, incearca cuburi de supa instant ( Knorr sau Maggi ) .

      • Mancarea fara cuburi este cea mai gustoasa si sanatoasa, crede-ma pe cuvant 🙂 eventual poti folosi cuburi BIO

  3. Andreea

    Teo dar nu se branzeste smantana daca o fierbem atat? am mai patit asa…

  4. Ce buna trebuie sa fie aceasta ciorbica,trebuie incercata
    o seara buna!

  5. Claudia

    normal ca voi incerca si reteta asta…deja imi face cu ochiul…trebuie sa fie super buna!Mersi pentru idee!

  6. Alexut

    Vai Teo, am facut azi ciorba, acum e gata, aburinda, asteapta sa fie mancata! Are un gust extraordinar si iti multumim din inima!!!
    Eu in loc de supa de pui am facut cu cuburi, dar a iesit ATAT de buna!!!!!!!!!!!!!!!
    Sa o incercati cu totii!!!
    Multumim!

  7. buna. deja am mancat o portie de cirbita sia fost super gustoasa. si sotul, si chiar fetita mea, au fost tare multumiti. este extraordinara….;) are gustul putin, a unei ciorbitye de burta. delicioasa, cum spune fetita mea

  8. @Dori, eu asa fac supad e pui: pulpe de pui sau spinari, tacam, le fierb cu legume: gulie, morcov, pastarnac, telina, patrunjel radacina si verde, apoi o pun in sticle in frigider si o folosesc la nevoie. Cand imi ramane multa supa de pui, o torn in pungi speciale pentru cuburi de ghiata si o tin la congelator, apoi dezghet cate cuburi de supa am nevoie.

  9. @Folette, se poate face si cu apa, dar desigur ca e mai gustoasa cu supa de pui. Sa stii ca la magazinele DM gasesti cuburi pentru supa varianta BIO si de multe ori, cand ai nevoie de doar putina supa, le poti folosi pentru a obtine o supa de pui rapida. Dar cea din cub, fie el chiar si bio, tot nu se compara cu supa de pui din carne si legume…

  10. Andreea, nu se branzeste, dimpotriva, e foarte cremoasa. Important e sa folosesti smantana dulce, care e mult mai grasa si mai cremoasa decat smantana normala.

  11. Lulu, Claudia, Alexut, Deea…ce bine ca va place si ce ma bucur ca ati incercat-o sau aveti in plan sa o incercati. Eu zic ca merita, mai ales ca mai e un pic din iarna si apoi nu mai gatim retete din astea foarte consistente. Si lui Luca i-a placut foarte mult, cred ca e una din putinele supe la care nu stramba din nas 🙂

  12. Andreea Dumitrana

    Teo, e o minunatie!!!! Felicitari si multumim de postari! Esti o adevarata comoara, cel putin pentru incepatori ca si mine!!

  13. Multu! Supica lui mama, nu m-a facut "de minune", vad ca toti sunteti incantati de ea si asta ma bucura foarte tare! 🙂 Spor la bucatarit si nu uita ca daca pui pasiune in gatit, nu conteaza cat de incepator esti, totul va iesi superb! 🙂

  14. Am facut si eu ciorbita …. e bestiala …. iar painea cu seminte e in cuptor …. sa vedem ce-o sa iasa (am folosit faina "rosie", din aceea direct de la moara)

  15. Andreea

    Am ascultat sfatul tau, smantana de 30 % grasime, a iesit delicioasa de-a dreptul,chiar si fara supa de pui, doar cuburi, satioasa, am s-o repet , cu siguranta…ce sunt alea ce ai adaugat la final in poza?:)

  16. Alexandra Pancratov

    O sa incerc si eu sa o fac! Am si o intrebare: de unde ai luat crutoanele alea asa colorate?:D

  17. Andreea ce bine ca ti-a placut! Cat despre "chestiutele" de la final, asta ca sa ii raspund si Alexandrei, sunt crutoane pentru supa, le-am cumparat de la Lidl 🙂

  18. Ana-Loredana Pascaru

    Teo, draga noastra, azi e ziua cea mare cand incerc prima data o reteta de-a ta. Ii trimit mamei link-ul blogului tau si reteta de azi de supa cu cartofi copti ca e clar ca va fi istorie cu retetele tale! 🙂
    Feedback-ul va veni negresit mai tarziu 🙂

  19. Ana-Loredana Pascaru

    Draga Teo, provocarea pe care mi-am asumat-o, de a face supa de cartofi cu sunca si supa de pui, este dintre cele mai frumoase. desi sunt vegetariana, fac joc de glezne in jurul oalei, sa se raceasca mai repede ca sa mananc de-a binelea din ea. Inca nu am ofertit-o musafirilor mei spre degustare, insa un lucru e clar si nu mai trebuie demonstrat: eu deja ma innebunesc dupa ea! 🙂 Iti multumesc!

  20. Teo draga, ce marca se smantana de gatit ai folosit?e acea panna per cuccinare?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.