Papanasi

Papanasi
Reteta de papanasi cu smantana si dulceata a fost una dintre primele retete postate pe blog, in septembrie 2007, cand eram foarte la inceput de drum. Imi vine sa zambesc acum cand ma uit in urma, la pozele pe care le faceam, dar cu toate astea sunt mandra ca le-am facut, ca am inceput blogul si ca am ajuns sa scriu pe el si dupa 5 ani. Papanasii s-au bucurat de un succes nebun la vremea respectiva si consider ca sunt un desert preferat de romanii de pretutindeni pana in ziua de azi, asa ca vreau sa ii aduc din nou la lumina (asa cum am facut cu reteta de rasturnata si la fel am de gand sa fac cu mai multe din retetele din trecut, pentru ca merita sa fie sterse de praf si prezentate intr-o varianta mai “moderna”, atat din punct de vedere fotografic cat si din prisma ingredientelor folosite).

Acum, umbla vorba prin targ ca multe restaurante servesc in loc de papanasi gogosi, care nu zic ca ar fi rele, Doamne si fereste, dar nu au nimic de-a face cu papanasii din branza de vaci. Si inca un lucru legat de papanasii de la restaurant: este o blasfemie sa dai 9-12 lei pe 2 papanasi! Acuma sincer, eu inteleg ca asa e “la oras” si daca vrei masa in oras platesti mai mult, dar zau asa, stiti cat costa o portie de papanasi? Hai sa calculam: 6 lei costa 500g branza de vaci, 2 oua sunt 1.2 lei, faina nici 1 leu (ca folosim ff putina) si un pliculet de zahar vanilat si unul de copt, sa tot fie 1 leu impreuna. Asta ne duce undeva la 9 lei si ne ies 8-9 papanasi. Ia spuneti, nu merita sa ii facem acasa? P.S. Acuma nu as vrea sa par Buni Sia, care de fiecare data cand ne aude ca iesim “la un suc” ne spune sa ne luam mai bine o sticla de 2 litri si sa stam acasa, dar un lucru e cert la orice e facut in casa: stii EXACT ce ai pus in mancare si pe langa ingredientele alese atent, mai pui si un strop de dragoste. No bun, gata cu sentimentalismele si calculele, sa trecem la treaba zic!

Ingrediente pentru 8-9 papanasi:
– 500g branza de vaci
– 2 oua daca sunt mici sau unul daca e mare
– o priza de sare
– ½ pliculet praf de copt
– faina cat incape (10 linguri maxim, in functie de cat ia branza)
– 2 pliculete zahar vanilat

Punem totul intr-un castron si amestecam bine, pana avem o compozitie omogena. Acuma la partea cu faina, nimic nu ma enerveaza mai mult la o reteta decat sa vad scris in dreptul fainii “cat cuprinde”, dar de data asta asa e, pentru ca punem faina in functie de cat de apatoasa este branza de vaci. Eu am pus fix 8 linguri de faina si am folosit o branza de vaci de la tara, care nu lasa deloc zer. Ideea e ca la final, compozitia nu trebuie sa se lege de mana, dar nu puneti prea multa faina, papanasii vor fi foarte tari. O data ce ati ajuns la compozitia perfecta, nu ramane decat sa -modelati bile de branza, de marimea unei mingi de golf si pentru fiecare bila mare, facem o biluta care va fi capacul ei. Apoi facem cate o gura in fiecare bila de branza, folosind coada unei linguri de lemn date prin faina. Apoi nu ne ramane decat sa prajim papanasii la foc mediu, in ulei incins, pana se rumenesc frumos pe ambele parti si sa ii scoatem pe hartie, pentru a absorbi excesul de ulei.

La final am pus pe fiecare papanas o lingura doua de smantana buna buna si cam tot pe atata dulceata. Acum, la capitolul dulceata, treaba se complica. Din punctul meu de vedere, cea mai potrivita dulceata pentru papanasi este cea de fructe de padure, afine, mure, zmeura, capsuni. Si in acest scop, eu am facut o dulceata ad-hoc, din fructe de padure congelate: am pus 1 kg fructe, 700g zahar, 2 linguri zeama de lamaie si miezul de la ¼ pastaie de vanilie si le-am pus in masina de paine, la programul pentru gem. Si a iesit o nebunie, mai buna decat orice dulceata din magazin.

No bun, astea fiind spuse (si am cam spus ceva in postarea asta) va las cu pozele de final, care sper sa faca cinste papanasilor mai mult decat cele din 2007.

81 Comments

  1. johanna

    sunt un deliciu,papanasii sunt desertul preferat inca din copilarie.Chiar daca sunt departe de tara si nu am branza de vaci ca a noastra ii fac si eu,ii ador.
    Arata asa de bine ai tai ca m-as infige in monitor.

  2. Melcul Bucatar

    Buna Teo,
    Papanasii arata deliciosi din poze si sunt sigura ca si in realitate sunt la fel 😀

    As avea o mica remarca cu privire la pretul mancarii preparate acasa: acesta cuprinde mai mult decat valoarea ingredientelor. As mai adauga timpul prepararii (care valoreaza diferit pt. fiecare), curentul, gazul, apa.

  3. Just_Me

    Cat de frumoase farfurii ai! :X
    De papanasi nu mai spun ca mi-ai facut o pofta… after work merg la kartoffel sa-mi iau, ca daca imi fac eu acasa ii mananc pe toti.:))

  4. Andreea-Elena C.

    m-ai cucerit!

  5. Anonymous

    Draga Teo,pt noi,oamenii simpli,sunt la fel de frumoase si pozele de acum cativa ani,asa cum sunt ele,retetele conteaza.Si cum ca te cunoastem bine acum,vizitandu-te mereu pe blog,avem increderea pe care ti-am dat-o si in anul 2007,atunci cand erai la inceput.Felicitari pentru toata activitatea ta!

  6. Anonymous

    Papanasii tai arata super, desi nu cred ca o sa-i incerc prea curand (ideea de a praji in ulei ma sperie teribil).
    Acum, legat de evolutia pozelor de-a lungul anilor, recunosc ca mie personal imi plac mai mult cele de la inceput. Asa neprofesioniste cum erau, imi dadeau mai degraba impresia ca esti o gospodina, decat unu bucatar profesionist, iar asta ma facea sa ma regasesc in persoana ta si imi dadea incredere ca pot sa execut reteta. Cand ma uit la pozele astea aproape perfecte, imi dau senzatia ca in spatele lor sta un bucatar cu multa scoala, fapt ce ma intimideaza putin.

  7. Anonymous

    Buna Teo,
    Ai putea te rog mult sa imi dai adresa site-ului de unde ai comandat farfurille? Iti multumesc mult anticipat,
    Ioana

  8. Iulia S.

    Arata extraordinar, sunt sigura ca au fost foarte gustosi papanasii, si pozele sunt foarte bine realizate, intr-adevar. Dar si cele din 2007 nu sunt deloc rele, iar pentru mine, care nu am mai facut papanasi, sunt asa, mai "umane", adica parca ma simt mai in largul meu cu ele :).

  9. Rayana

    Ce bine ca ai postat reteta asta! in week-end fac 2 portii, sa ma satur. Cat despre papanasii din restaurant, am fost de curand la un restaurant destul de bunicel din BV si am primit pentru 12 lei, 2 papanasi tari, de vreo 3 zile facuti cred, pe care i-am lasat in farfurie…Tot mai bine faci ce vrei si ce-ti place, la tine in bucatatie 🙂

  10. Bianca

    Buna, Teo! In primul rand, felicitari pentru blog, e foarte bine realizat, retetele sunt delicioase si usor de facut si stilul tau de a scrie face experienta gatitului mult mai usoara. Eu sunt noua intr-ale gatitului, deocamdata sunt "experta" in ciorba de pui, dar blogul tau imi da speranta ca voi progresa 🙂
    am facut zilele trecute papanasi, aceleasi ingrediente, aceeasi reteta, insa mi s-a parut cam dificil pentru ca aluatul mi se lipea de mana si a fost mai greu sa modelez papanasii…mi-a fost teama sa pun prea multa faina, pentru ca cine mi-a dat reteta mi-a zis ca trebuie sa fie moale. eu m-am complicat si in loc sa fac bilute am facut bastonasi pe care i-am unit la capete si estetic n-a fost prea reusit…in schimb la gust au iesit asa cum trebuie.
    Oricum, voiam sa te felicit si sa-ti multumesc pentru retete si sfaturi. Si eu cred ca dulceata de fructe de padure e perfecta pentru papanasi. Eu am folosit dulceata de visine. E bun si asa, dar parca nu e la fel.
    Acum vanez o reteta de prajitura mai simpluta sa-i fac fratelui meu, caci azi e ziua lui. Deja am pus ochii pe cateva, ramane sa ma mai gandesc.
    O zi buna iti doresc 🙂

  11. Daииa

    Buni Bun :)..chiar azi am cumparat niste branzica de vaci si oscilam intre papansi si tiramsu..pana la urma am facut un mic tiramisu ca zic eu ca e mai putin caloric :)..acum tot la papanasi mi-a ramas gandul dar cu dulceata de cirese amare 😡

  12. andreea v

    Ce bine arata tu Teo, chiar vinerea trecuta am facut papanasi dupa reteta ta cea veche, au iesit f buni. Azi o sa fac dupa reteta aceasta…..Felicitari pentru retete, sunt super

  13. Ceea ce faceti e o adevarata arta, imi incant simturile uitandu-ma la retetele postate aici

  14. Va multumesc din suflet pentru toate comentariile am sa incerc sa raspund la tot ce s-a spus 🙂

    Referitor la poze, eu stiu ca aveti dreptate, cele din 2007, facute in bucatarioara paintilor mei sunt mult mai "homemade" si dau un aer de "asta pot sa fac si eu!". Dar cum tehnologia a evoluat, a trebuit sa tinem pasul cu ea si sa va oferim poze mult mai bune 🙂 Dar ce trebuie sa stiti si ce e cel mai important: in spatele pozelor, fie ele fancy sau nu, se alfa tot Teo 🙂 Si eu nu m-am schimbat deloc din 2007 si pana acum, gatesc cu acelasi drag si pasiune si postez pe blog cu aceeasi tragere de inima si dupa 5 ani 🙂

    Melcule Buacatar, ai dreptate, se pune si spalatul vaselor si timpul si gazul atunci cand gatiim acasa, dar si mersul la restaurant implica: transport pana acolo, timp consumat, bauturile comandate langa mare etc. Deci tot mai avantajos e sa gatim acasa (asta e parerea mea, sper sa nu te superi pe mine) si ce e mia important: acasa stim exact ce am pus in mancare.

    Bianca, uneori aluatul de papanasi iese mai lipicios pentru ca este branza de vaci mai "zemoasa" si asa cum ziceam in reteta, e bine sa o trecem prin tifon inainte, ca sa fim siguri ca nu trage prea mult faina si papanasii ies moi dar si usor de modelat. Cat despre prajituri rapide, la sectiunea prajituri de casa gasesti fff multe retete care sper sa te inspire.

    Daииa, stii cum e/ cateogata tre sa cedem poftei culinare, ca vorba aia, n-o cadea cerul de papanasi. Si eu fac asa de multe ori: imi refuz o placere culinara si apoi 2-3 zile numai la asta ma gandesc, pana in final cedez si ma gandesc ca mai bine mancam din prima si asta era 🙂 Eu cred ca moderatia este cheia in toate: nicio mancare nu este "satana" daca e doar gustata si nu consumata in exces.

    Andreea, Leru, Just-me, Johanna, Andreea-Elena, Iulia, Rayana, va multumesc din suflet 🙂

    Anonim, farfuriile le-am luat de pe sunfood 🙂

  15. Anonymous

    Chiar in seara asta am incercat reteta, au iesit super!!!! Papanasii sunt preferatii mei iar aceasta reteta este perfecta! Te pup Teo, sa ne inspiri si sa ne incanti in continuare cu cat mai multe retete delicioase!

  16. Anonymous

    Mersi frumos pentru informatie. Desi vazusem ca ai mai raspuns la aceeasi intrebare, as fi apreciat mult daca ziceai ca site-ul e sunfood.ro si ca au magazin online. Am intrat pe sunfood.ro, am vazut ca vand conserve si nu am vazut magazinul online, am incercat pe sunfood.com, tot asa… Sa le folosesti sanatoasa! Ioana

  17. Ioana, fara suparare acuma, dar am raspuns de 3 ori, la 2 postari diferite (aici si la tortellini) si NU e problema mea ca tu nu ai vazut pe sunfood.ro scria SHOP ONLINE. Eventual apreciai mai mult daca faceam comanda in numele tau? Imi pare foarte rau ca nu apreciati ca incerc sa raspund la comentarii (chiar daca se repeta intrebarile, raspund de fiecare data) si ma trageti la raspundere pentru lucruri de care nu sunt responsabila. Multumesc pentru intelegere.

  18. P.S. tot tu ai intrebat si la tortellini, unde am raspuns de 2 ori chiar ca este sunfood.ro

    Probabil era mult mai bine daca spuneam elegant "le-am primit" si aia era, pentru ca daca incerc sa va ajut cu informatii, pentru voi nu e bine nicicum.

  19. Anonymous

    Da, tot eu am intrebat. De aceea m-am si semnat, nu vroiam sa crezi ca e un comentariu anonim. Si am intrebat din nou pentru ca am crezut ca s-a ratacit intrebarea mea, deoarece a trecut ceva timp, in care a fost activitate pe blog, si nu primisem raspuns. Nu e problema ta ca eu nu am vazut ca au magazin online si nu m-am gandit ca o firma care vinde conserve vinde si farfurii si nici nu e nevoie sa faci comanda in numele meu. Nu era nici o problema daca nu primeam raspuns sau ziceai ca le-ai primit, dar intrebarea mea cred ca a fost destul de clara, am cerut o adresa a site-ului cu pricina.

  20. Bine…vad ca nu te lasi…destul de urat din partea ta, sa stii! intrebarea ta a fost destul de clara si eu am raspuns foarte clar. Discutia se incheie aici din punctul meu de vedere. Iti multumesc pentru tonul dragut pe care l-ai folosit 🙂

  21. Semida

    Cu sau fara farfurii reteta e fenomenala. Am facut totul exact, inclusiv dulceata! Dupa eleganta pozelor tale mi s-a parut putin ambitioasa insa totusi m-am incapatanat sa o incerc. De obicei nu comentez pe site -uri dar dupa o portie de asa bunatati farfuriile chiar nu mai conteaza. Felicitari pentru site.
    Semida.

  22. Anonymous

    :)am incercat ieri reteta. Papanasii au iesit deliciosi, cu dulceata de caise, am fost foarte laudata pentru ei. Anda

  23. Coconut

    Mi-ai adus aminte de papanasi. Eu de la tine am invatat sa-i fac, inainte mancam doar din aceia fierti, de bebelusi :).
    Eu iti citesc blogul de la inceput, am facut multe retete, cu toate ca nu am comentat foarte des. E adevarat ca acum pozele sunt mult mai frumoase, insa cred ca pana la urma succesul blogului se datoreaza in mare parte retetelor care sunt foarte gustoase. Am mai incercat retete si de pe alte bloguri, atrasa de pozele frumoase, insa cand vreau sa merg la sigur, aleg ceva de la tine. Multa bafta in continuare!

  24. Anonymous

    eu i-am facut aseara si au fost foarte buni.am pus dulceata de visine si au fost nemaipomeniti.multumesc din suflet teo!

  25. Anonymous

    O bunatate ,multumesc:)Eu am avut telemea dulce ,a cerut doar 8 linguri de faina!!

  26. Camelia

    Multumiri pentru reteta de papanasi !Am facut-o si eu si au iesit foarte pufosi.Si cu dulceata de mure,a fost o combinatie excelenta.
    Va mai asteptam !

  27. Ana-Maria

    Buna.mie imi place ca ai poze pt fiecare pas. Felicitari!

  28. Simona

    Buna Teo, eu abia astept sa incerc sa fac reteta de dulceata, sunt inabunita dupa fuctele de padure, am o mica nelamurire, ai pus fructele concelate in cuva de la masina? Multumesc anticipat

  29. Sa va fie de bine tuturor celor care ati incercat reteta si v-a placut! Ma bucur fff tare!!

    Simona, masima mea de paine are un program special pentru gem, pui acolo fructele, zahar si ce mai scrie in reteta si face singura gemul 🙂 Fructele congelate le-am lasat peste noapte in sita, sa se decongeleze si sa se scurga toata apa.

  30. Simona

    Multumesc din suflet Teo pentru raspuns, da da am si eu masina de paine si stiu ca are un program special pentru dulceata, numai ca nu l-am incercat, si tare as vrea…Am inteles o sa le las sa se dezghete. Te pup

  31. Laura-viitoare matusica

    In weekend asta fac:D. Vreau sa spun ca pana acum am incercat cam 4 retete de la tine si toate mi-au iesit;;). Sunt tare mandra de mine:). Chiar nu ma credeam in stare sa gatesc, mereu m-am vazut ca un antitalent la gatit.
    Desi in prima faza am vrut doar sa te laud:P, m-am mai gandit;;), siii…am si eu 4 mici intrebari…sper ca nu te deranjeaza…
    1. La masina mea de paine la programul dulceturi, zice ca trebuie sa pun si pectina. Ce este? si trebuie musai musai sa pun?!?. Nu pot sa folosesc reteta ta de dulceata?:d
    4:P. Mai faci torturi pentru bebe?!. In iunie(aproape de ziua mea;;) ) se va naste super nepotica mea si as vrea sa-i ofer un prim "tort" deosebit.

  32. Anonymous

    ar trebui sa mai "lucrezi" la cantitatea de faina….iar expresii gen "pui dupa ochi" pana se desprinde coca de pe mana" "cat cuprinde" nu garanteaza reusita retetei.in conditiile in care reteta se respecta.

  33. draga Anonim, la o reteta ca asta nu se pot da cantitati exacte si iti explic si de ce: totul depinde de branza de vaci si crede-ma ca in Romania sunt sute de producatori, poate mii de branza de vaci si fiecare face altfel branza:" una e mia seaca, una mai apatoasa, una compacta, una bulgarasi etc. In functie de consistenta branzei se schimba automat cantitatea de faina. De multe ori folosesc acelasi timp de branza si cantitatea de faina difera. De asta nu se poate da o cantitate exacta. Crezi ca imi era greu sa cantaresc cata faina am pus? Dar mia rau induceam lumea in eroare decat sa garantez reusita retetei, crede-ma.

  34. Draga Laura, sigur ca poti face dupa reteta mea si nici nu e musai sa o pui la masina, poti sa o pui direct in oala si o fierbi ca pe dulceata obisnuita si daca nu se leaga, in loc de pectina, pui o llingurita de amidon (gustin de la Dr. Oetker) desfacut in 4 linguri de apa.

    fac torturi de scutece, numai sa ma anunti din timp 🙂

  35. Anonymous

    buna, teo.abia asta seara am descoperit blog-ul tau.am ramas uimita de modul tau de a prezenta retetele si de modul in care le faci sa para accesibile tuturor.cu siguranta am sa incerc cateva.dupa atatia ani in strainatate, incep sa redescopar gusturile copilariei.bucataria italiana este fabuloasa si oricine a trait acolo, s-a indragostit de ea.la noi in familie se gateste in mod constant tot ce se poate din bucataria italiana, cu ingrediente trimise de acolo. tie iti fac complimente si pentru retetele itliene sunt foarte aproape de adevar,din ceea ce am citit.complimenti, carissima

  36. Grazie 🙂

  37. ei bine, dragelor, ai mei au iesit praf, clar doar din vina mea. am pus vreo 600g branza fara apa (adica clar nu avea ce strecura sau scruge) si 10 linguri faina. s-au facut pe margine , inauntru branza cruda..ce sa fi fost chef teo?!…

    • Alex, sunt foarte multe lucruri care puteai fi de vina, unul fiind tipul de faina folosit si din descrierea ta, se pare ca uleiul a fost prea incins si i-ai prajit la foc prea mare. Asta se intampla si cu snitelele sau chiftelele de exemplu, pe care, daca le coci la foc prea mare, se ard la exterior dar nu se coc la interior 🙁 Imi pare rau ca nu ti-au iesit, dar cu siguranta reteta este ok.

  38. Azi vreau sa fac si eu papanasi,ai tai arata extraordinar! si farfuriile tale sunt super:))de unde le-ai cumparat?:D

    • Cami, farfuriile le-am luat de pe net, dar nu se mai gasesc acolo 🙁 sa incerci papanasii, sunt f buni, indiferent din cce farfurie sunt serviti 😀

  39. amelia

    Buna Teo,
    Asi dori din tot sufletul sa fac si eu papanasi insa stau in Franta!Ai o idee cu ce asi putea locui branza de vaci te rog frumos? M-am gindit pina si la sacul frigorific ca sa pot aduce branza din Romania insa nu sunt sigura ca trec la vama!Ce nu face omul ptr niste papanasi….Te pup Amelia

    • amelia, poti folosi un quark mai gras, care nu e chiar atat de apos…nu ma prea pricep la produsele din Franta din pacate, dar ma interesez si revin 🙂

      • Cristina

        Se pot face si cu urda facuta in casa: laptele se 1-2 zile la temperatura camerei, apoi se fierbe ca atare, sau se poate adauga putin iaurt sau pastile de Ca. Se strecoara prin tifon (dublu strat) si gata branzica de casa (se lasa cateva ore la scurs). Laptele nu trebuie sa fie UHT.

  40. Miruna

    Buna Teo am facut reteta de papanasi’ si a esit foarte buna iti multumim prt retete .

  41. Lorena

    Buna Amelia.Si eu stau tot in Franta,si pana sa se deschida magazinul romanesc aproape de mine,am inlocuit in retete branza de vaci romaneasca cu Ricotta.Trebuie doar sa o lasi sa se scurga bine de tot.Daca stai la Paris,iti pot da adresa magazinului romanesc,si acolo gasesti tot ce iti pofteste inima 🙂

  42. si eu stau in belgia si tipurile astea de quark sunt foarte lichide este o branza feta insa este sarata poate exista alte alternative sunt innebunita dupa papanasi si pana acum nu am incercat sa fac as vrea sa incerc sa vad daca fetitei mele ii plac restul familionului sigur ar aprecia….multumesc esti super si blog-ul super tare

    • multumesc, Miky si multumesc de sfaturile legate de branza, sigur sunt utile pentru cei care locuiesc in strainatate 🙂

  43. Iuliana

    Cum as putea sa fac sa ii tin calzi pt cand vin musafirii? Prajesc papanasii si ii incalzesc inainte de servire si pun apoi smantana si dulceata? Ar fi o idee buna?

    • nu e o idee buna sa ii incalzesti la microunde, se intaresc f tare. ce poti face e sa ii coci, sa ii pui pe o tava pe hartie de copt si sa ii tii in cuptor, la treapta 1 sau 50 grade

  44. As putea sa fac aluatul si sa il las cateva ore la temperatura camerei apoi sa il prajesc?Ca sa fie calzi cand ajung musafirii.

    • poti sa pregatesti aluatul in avans, insa e bine sa il tii la rece pana ii prepari, branza nu e bine sa stea prea mult timp la temperatura camerei 🙂

  45. Andreea

    Draga Teo,

    am facut si aceastsa reteta daca vrei sa vezi rezultatul aici

  46. Daniela

    Am facut duminica papanasi dupa reteta ta si vreau sa iti spun ca au iesit minunati. Moi, pufosi, perfecti. Pentru sotul meu a fost o fericire sa ii manance. Eu facusem si alta data dupa alta reteta dar mi-au iesit foarte tari, pt ca pusesem prea multa faina. Apropos, mie mi-a placut foarte mult branza de vaci de la Lechinta( e omogena nu e bulgari ca si cea de la Napolact).Multumesc si o sa mai incerc si alte retete in curand.

  47. Cristina

    Teo, intrebare: daca pun aceleasi lucruri (fructe de padure, zahar, etc…) dar intr-o craticioara pe aragaz, exista vreo sansa sa imi iasa un gem asemanator ca al tau?!

    • da da, va iesi un gem chiar foarte bun 🙂 il fierbi la foc mic si amesteci des, de preferinta e sa folosesti o cratita cu fund dublu sau cel putin o cratita groasa, non-stick. Spor la treaba!

  48. Carolina

    Bună Teo!
    In sfarsit am făcut si reteta asta, ca de cât timp o “gândeam”…Nu am făcut-o pana acum deoarece locuiesc in Elveția si nu găsesc brânza asta de vaci… 🙁 dar tot citind comentariile persoanelor de aici, am descoperit ca pot înlocui brânza noastră cu RICOTTA! Zis si făcut.Am urmat pași cu desavarsire, chiar am pus 10-11 linguri de faina, dar tot moale a ieșit. Din teama de a nu se întăriri la prajit, așa moale, le- am prajit dar nu mi-au mai ieșit papanasi ci gogosele pt ca am fost nevoită sa le fac cu lingura… Ce părere ai, crezi ca mai trebuia sa adaug faina? Offf… Deci pana nu îmi iese cum trebuie nu mă las! Chiar dacă nu am brânza care trebuie!
    Te pup Teo…Multumesc! 🙂 Toate cele bune

  49. Springean Andreea

    Felicitari Teo pentru toata activitatea ta!Te admir foarte mult!

    Multa sanatate iti doresc, putere de munca si…retete cat mai reusite!!

  50. Nikoletta

    Super , Teo ! Esti ajutorul meu in bucatarie datorita tie imi surprind de fiecare data familia . Multumesc frumos! Esti cea mai tare in caz k nu stiai ! 🙂

  51. luminita

    Multumesc pentru reteta,mi-au iesit superbi papanasii!!Pentru cei ce nu sunt in Romania(ca si mine de altfel)puteti face branza de vaci de casa.Eu am facut ieri pt prima data si dintr-un litru de lapte la care am adaugat 200ml kefir(iaurt,smantana)mi-a iesit 350g branza.Multumesc inca odata Teo.

  52. angela

    O intrebare te rog: ce fel de smantana se foloseste: smantana dulce de frisca, smantana de gatit la cutie, smantana obisnuita de le piata?

  53. DIN pacate nu miau iesit sunt ASA dezamagita ASA pofta imi era,am folosit Quark deoarece aici la noi nu este Branza ca la noi de vaci:(((am pus cred va vreo 400 gr Faina iar aluatul nu puteam sa il modelez asa de lipicios era DIN pacate nu stiu ca am gresit???:((((((

  54. emanuel

    buna am si eu o intrebare ce smantana ai folosit?(de la ce firma)asa delicos arata…..esti o bucatareasa foarte buna,am luat multe retete de la tine FELICITARI!!!!

  55. Nicoara Petronela

    Teo, am facut papanasii dupa reteta ta si au iesit o nebunie de papanasi!!!Deliciosi !!!

  56. chiriac cristina

    l-am surprins pe sotul foarte placut cu aceasta reteta minunata la implinirea celor 2 ani de casatorie
    mi-a iesit super foarte buni si foarte aspectuos spun asta ptr ca sotul meu e foarte carcotas dar a fost multumit
    multumesc ptr reteta

  57. Buna Teo, am facut din nou reteta asta minunata de papanasi si am zis cu ocazia aceasta sa iti las si un comentariu. Sa stii ca iti admir blogul inca de la inceputurile tale, si prima reteta pe care am reprodus-o a fost chiar cea din 2007 cu papanasii.:)Ai mare dreptate cand spui ca ai ramas aceeasi…esti o scumpa! Iti urez mult succes si sper sa te mai vad la tv cu emisiunea ta culinara!

  58. Ohhhh Teo … ce bine arata papanasii aia! Si pare o reteta simpla, chiar si pentru cele care n-au treaba cu gatitul, ca mine :))
    Neaparat trebuie sa incerc si eu reteta ta.

  59. arata minunat,cred ca e prima data cand vad papanasi frumosi prajiti cred ca si fffff gustosi…o singura data am incercat sa fac acest desert dar…nu mi-au iesit buni,aluatul se lipea de maini,se simtea bicarbonatul ffff tare…nimeni nu mi-a zis ca aluatul nu trebuie sa se lipeasca de maini :D,eu nu am intrebat si nici nu am cautat pe net…acum am o fetita de un anisor si vreau sa-i prepar acest desert chiar maine…sper sa-mi iasa…nici macar cei fierti nu-mi ies,se imprastie de fiecare data…:(((((((

  60. emilia

    In tot deauna mi-au placut papanasii but for some reason niciodata nu am avut curaj sa ii fac. Azi insa pt. ca am vazut pe face book reteta si pt. ca am avut in casa tot ce mi-a trebuit, in sfirsit i-am facut. Au iesit super good, pufosi, gustosi, nu atit de frumosi ca ai tai, am incercat pe primii doi sa-i fac dupa instructiunile tale, dar pt. ca se lipeau de mina si se rupeau iam turnat cu lingurita ca pe galusti si sint grozavi. Multumesc mult pt. toate retetele pe care le pui pe blog nu numai ca sint mai bune decit multe alte, dar in fiecare zi cind vad retetele tale pe face book ma intorc cu drag in anii din copilarie si imi aduc aminte cu multa placere de mama care era o gospodina desavirsita si care facea multe din prajiturile pe care si tu le-ai postat si la care nu am avut ocazia sa iau reteta de la ea, dar in schimb le gasesc la tine pe blog. Multumesc, mult succes in continuare. Emilia

  61. Cand am facut prima data papanasi, mama mea mi-a spus ca daca in loc de cateva linguri de faina pun gris, papanasii vor iesi mai crocanti. Si a sa a fost. Incercati si voi!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.